Yılbaşı telaşının ardından hemen sonra şimdide Bayram telaşımız başladı :) Bugün bütün gün baklava ve çikolata yaptım..Alışverişi, hazırlığı, yapımı vs. derken bütün günümün bayram hazırlığı ile geçtiğini farkettim..
Yarın Annelerimizi ziyaret edeceğiz. Onlara ziyarete gittiğimizde kendi hazırladığım yiyecekleri götürmek herzaman tercihimdir. Geçen Bayramda benim Anneme kalburabastı tatlısı yapmıştım, eşimin Annesine ise baklava yapmıştım. Bu sefer her ikisine hindistancevizli- fındıklı truflar yaptım. Ama bu sefer kendi anneme torpil geçeceğim çünkü teyzem İzmirden Annemi ziyarete geldi ve yaptığım baklavayı onlara götüreceğim :)
Sevdiklerimize kendi ellerimizle yaptığımız çikolataları ve tatlıları hediye götürmek kadar güzel bir davranış olabilirmi..eğer bana biri gelirken kendi yaptığı çikolatalardan bir kutu getirse , herhalde havalara uçardım :))
Bu arada "ben truf yapıcağım" deyip geçmeyin. Birde yaptığınız çikolataları güzel kutulara koymamız gerekiyor..kurdele ile süslemek gerekiyor..şık torbalarda sunmak gerekiyor..ben kutularımı Eminönünden aldım. Eminönü fermonun hemen yanında kutu, kurdele satan bir dükkan var. Hep pasta ve çikolata kutularımı oradan satın alıyorum. Mesela yaptığım pastaları fanusların içerisinde taşımıyorum. Yaldızlı pasta altlığını kullanarak pastamı aldığım kutulara yerleştiriyorum..
Temel truf tarifi ;
Gerekli malzemeler ;
- 100 gr bitter çikolata,
- 100 gr sütlü çikolata, (isterseniz değişik alternatifler deneyebilirsiniz, mesela kahveli çikolata vb.)
- 3 paket vanilya
- 200 ml süt kreması (bir küçük kutu)
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 100 gr oda sıcaklığında beklemiş margarin
bu ölçülerden yaklaşık 38-40 adet truf çıkıyor.
Süt kremasını, vanilyayı ve pudra şekerini beraber kaynatalım. Kaynadıktan sonra içerisine çikolatalarımızı kıyarak ilave edelim ve tahta bir kaşıkla karıştırarak eritelim. Hazırladığımız karışımı buzdolabında en az 2 saat bekletelim.
İki saat sonra buzdolabından karışımımızı çıkartalım ve oda sıcaklığında beklemiş margarinimizi ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Buraya kadar temel truf tarifini yerine getirmiş oluyoruz. Ben bu aşamada içerisine marketten aldığım toz haline getirilmiş fındıktan yarım paket ilave ettim ve mikser ile biraz daha çırptım. Elimize iki adet tatlı kaşığı alalım. Hazırladığımız karışımdan yuvarlak toplar şeklinde alıp yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizelim. Ve bu hazırladığımız çikolataları buzdolabında 1 saat bekletelim.
Bir saat sonra buzdolabından hazırladığımız çikolataları çıkartalım. Ben bir tabağa kakao,bir tabağa hindistan cevizi koydum. Siz türk kahvesi, parça çikolata , esmer şeker vb. aklınıza gelebilecek birçok malzemeyi dışını kaplamak içim kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız bir toptan elinize alıp dikkatlice tam düzgün bir şekil verelim.Ve bunu kakaolu tabak içerisinde iyice gezdirelim. Her tarafının kakaoya bulanması gerekiyor. elimizle çok fazla ellememeye dikkat edelim. Biten trufu küçük truf kağıdının içerisibe dikkatlice yerleştirelim. Tüm çikolatalar bitene kadar aynı işleme devam edelim. Ben yarısını kakaolu yarısını hindistan cevizli yaptım.
Trufları buzdolabında muhafaza edelim. Çok fazla oda ısısında kalırsa truflarımız erir..
Yarın akşam tekrar mutfağa gireceğim ve bu seferde eşim için baklava yapacağım..belki başka çeşit çikolatalar..
Herkesin Kurban Bayramını tüm kalbimle kutlarım..umarım güzel bir bayram geçirir, ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte güzel sofralar paylaşırız..
Hepimize afiyet olsun..