Tam bir klasiktir Karaorman Pastası..bence çokta zarif ve kibardır.. özellikle dilimlediğinizde karşınıza çıkan 3 katı ve vişneleri zarifliğini pekiştirir..aslında ben dilim halindeki fotoğrafını yayınlamak istiyordum ama bu pastayı yarın gelecek olan kuzenim Aykut için ve eşim için yaptım. Yarın akşam kesmeyi planlıyorum..zaten "en keyifli anlarımız " da bu pastadan bolca bahsetmiş ve dilimlenmiş haldeki fotoğrafını yayınlamıştım. Orada ki karaorman pastasının üzeri çikolata ganaş kaplamaydı. Karaorman pastasının orinal hali yukarıdaki fotoğraftaki gibi krem şanti kaplamadır ve vişne ile çikolata kırıkları ile süslenir. Eğer çikolata ganaş kaplama isterseniz 100 gr çikolatayı ve 100 ml sıvı kremayı beraber kaynatın. 2 saat oda ısısında soğuttuktan sonra pastanın üzerini kaplayabilirsiniz. Ama kaplamadan önce pastayan çok ince çekilmiş bir kat krem şanti sürmeli ve buzdolabında o iki saatlik sürede bekletmelisiniz. Fazla sözlerimi uzatmadan tarife geçmeyi istiyorum :)
Gerekli malzemeler ;
Pandispanyası için ;
- 3 yumurta
- 100 gr tozşeker ( 1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı )
- 150 gr un ( 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı )
- 5 gr kabartma tozu ( yarım paket )
- 5 gr vanilya ( 1 paket )
- 30 gr kakao ( 1 kahve fincanı ),
- 75 gr su ( yarım çay bardağı )
Yumurta ve şekeri derin bir çırpma kabında mikser ile en az 10 dakika çırpalım. Kakao hariç diğer tüm malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım. En son kakaoyu ekleyip karışıma yedirelim. 180 derece ısıtığımız fırınımızda pandispanyamızı 30 dakika pişirelim. Bu ölçüler ile 18-20 cm'lik çember veya kelepçeli kalıp kullanmalıyız.
Pandispanyamız piştikten sonra soğutmaya bırakalım. Soğuduktan sonra streç film ile kaplayıp oda ısısında 1-2 gün bekletelim. Pastayı yapacağınız günden 2 gün önce pandispanyanızı hazırlamanız hem daha avantajlı hem de çalışması daha kolay olacaktır.
Krema için ; ( Pastacı Kreması )
- 500 ml süt
- 4 adet yumurta sarısı
- 100 gr şeker ( 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı )
- 20 gr un ( 1 çorba kaşığı )
- 20 gr nişasta ( 1 çorba kaşığı )
- 80 gr bitter çikolata
Sütümüzü bir küçük tencereye alıp kaynatalım. Yumurta sarısı, şeker, un ve nişastayı ayrı bir kapta karıştıralım. Üzerine kaynamış sütten çok az döküp malzemeleri iyice karıştırarak eritelim. Bu karışımı kaynamış sütün üzerine döküp devamlı karıştırarak pişirelim. Çok yoğun bir kıvamı olmayacak, telaşlanmayın..Ocaktan alıp ince ince doğradığımız çikolataları kremanın içerisine dökelim ve devamlı karıştırarak eritelim. Hazırladığımız kremayı eğer tezgahınız yanmaz bir malzemeden yapılmış ise , tezgahımıza yavaş yavaş dökelim. Spatula ile kremayı devamlı havalandırarak karıştıralım. Soğuktan sonra bir tabağa koyalım.
Diğer malzemeler ;
- 2 paket krem şanti
- 2 su bardağı soğuk süt
- 1 kavanoz vişne kompostosu ( tukaş'ın üretimi)
- 1 su bardağı damla çikolata
1 paket krem şantiyi 1 su bardağı soğuk süt ile çırpalım. Vişne kompostosunun suyunu ve meyvelerini ayıralım.
Pandispanyamızın kabaran kısmını tıraşlıyalım. ( üzerini düzgünleştirelim) Pandispanyamızı üçe bölelim. En alt kısmını servis tabağına koyup üzerini fırça ile vişne kompostosunun suyu ile ıslatalım. Daha sonra üzerine hazırladığımız pastacı kremasını sürelim. Kremanın üzerine vişne taneleri ve damla çikolata serpiştirelim. Onlarında üzerine krem şantiden bir parça alıp sürelim. Daha sonra diğer iki katada aynı işlemleri yapalım. En son üzerine çok ince bir kat kremşanti sürüp buzdolabında bekletelim.
Bu arada bizde diğer 2.krem şantimizi kalan 1 su bardağı sütle çırparak hazırlayalım. Buzdolabında hazırladığımız pastamızı çıkaralım. Son bir kat daha krem şanti sürelim. Kalan krem şantiyi sıkma torbasına aktarıp pastanın yanlarına şekiller verelim. (fotoğraftaki gibi) Üzerilerinide birer adet vişne ile süsleyelim.
Son olarak çikolatayı büyük bir bıçak yardımıyla üzerinden tıraşlıyarak ince ince şekiller çıkaralım. Bu çıkardığımız çikolata kırıklarını pastamızın üzerine ve yanlarına koyalım.
Pastamızı en az bir gece buzdolabında bekletelim.
Hepimize afiyet olsun..