Pazartesi, Haziran 05, 2006
EN ÇOK HANGİ TARiFLERİ GÖRMEK İSTERSİNİZ ??
Son zamanlarım okulumdan dolayı biraz yoğun geçiyor ve istediğim sıklıkta tarif ekleyemiyorum..ama bu hafta notlarımın teslimiyle biraz daha rahatlıyacağım ve daha yoğun mutfak çalışmalarıma geri döneceğim. ( tabii ki kalanlar için kurs açılmazsa ve KPSS'ya ayırmam gereken süreyi iyi dengeleyebilirsem)
Sizlerden ricam Pastacıda en çok hangi tarifleri görmek istemeniz ??
Sizlerden gelen istekler doğrultusunda bir liste çıkarıp sırasıyla yapıp yayınlamak istiyorum. Ve yapım aşamalarınıda fotoğraflamak isityorum..
Herkesin cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum..
Herkese sevgilerimle..
Perşembe, Haziran 01, 2006
EN KOLAY ÇİKOLATALI PASTA..
Artık yoğunluğumun son günlerini yaşıyorum..okulların tatil zamanı yaklaştıkca bende sınavları ,sözlüleri tamamlama gibi bir telaşa düştüm. Son bir hafta içerisinde tüm sınıflarımı yazılı yaptım..onlardan çok ben yoruldum..şimdi bu üç boyunca hatta daha kısa sürede, yazılıları değerlendirmek zorundayım. Sözlülerini tamamlamak , ödevlerini okumak zorundayım..Zorundayım diyorum ama aslında hiç şikayetci değilim, zevk alarak yapıyorum..özellikle yazılı kağıtları başarılı olunca içimi tarif edilemez bir mutluluk sarıyor..ama yazılı kağıtları kötü olanlarda ise gerçekten çok üzülüyorum ve ek nerelerden not verebilirim diye saatlerce düşünüyorum..o yüzden benimkiler bu kadar uzun sürüyor galiba..
Pastaya gelince ,
Aslında çilekle yapılması planlanan bu pasta, çilek bulunamayınca muz ile yapılmasına karar verildi.. Çok kısa sürede misafirlere ikram edilmesi gereken yada çikolatalı tatlı krizlerimizin yaşadındığı o uç noktalarda imdadımıza yetişebilecek lezzetli bir pasta tarifi..
Ayrıca iyi bir fanus içerisinde ,buzdolabında bir hafta boyunca aynı yumuşaklığı ve lezzetiyle saklanabiliyorda..
Gerekli malzemeler ;
Pandispanya için ;
- 3 yumurta
- 11 yemek k.un
- 11 yemek k.şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabatma tozu
- 3,5 yemek kaşığı kakao
Kreması için ;
- 200 ml sıvı krema (bir küçük kutu)
- 240 gr bitter çikolata
Arası ve üzeri için ;
- istediğiniz mevsim meyvesi, özellikle çilek ve muz çok yakışıyor.
Öncelikle pandispanyamızı hazırlıyoruz. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz.
şeker, yumurta ve vanilyayı önce iyice çırpın. daha sonra ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyin ve yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpın. 26cm'lik bir kelepçeli kalıba önce altına yağlı fırın kağıdı kesip serin üzerinede kek karışımını dökün ve 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Pandispanyamızın piştikten sonra soğuması için bekleyin.
Orta boy bir cezveye sıvı kremamızı ilave edelim ve kaynatalım. Dikkat edilmesi gereken, kremanın çok çabuk kaynamasıdır.Dibinin tutmamasına dikkat edin. Çikolatalarımızı ince ince kıyalım ve kaynayan kremanın içerisine atıp devamlı karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım.
Çikolatalar eriyince kremamızı soğumak için en az 1-1,5 saat bekleyelim. Kremanınbiraz kendini toparlaması ve donması gerekmektedir.
Daha sonra kekimizi ortadan ikiye bölelim. İsterseniz biraz ılık sütle keki ıslatabilirsiniz. Arasına biraz krema dökelim. Kremanın üzerine küçük küçük doğradığımız meyveleri serpiştirelim. Meyvelerin üzerine biraz daha krema dökelim. Pandispanyanın diğer yarısını üzerine kapatalım ve en son pastanın her tarafını krema ile kaplayalım.
Süslemesini kendi zevkinize göre kullandığınız meyveler ile yapabilirsiniz. Eğer vaktiniz daha da kısıtlıysa hazır pandispanyada kullanabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun..
Pazartesi, Mayıs 29, 2006
ÇİLEKLİ MİNİ TARTLAR ( PAUL TARZI)
Neden Paul tarzı? çünkü ben bu tarzı çok beğeniyorum... Her gün Paul'un önünden geçerken özellikle günün geç saatlerinde , fırında çalışan ustalarını seyrediyorum. Her şey günlük, her şey taze..neredeyse her şey katkısız. Ben katkı maddelerini kullanmayı sevmiyorum..mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum. O yüzden bazı kıvamları tam istediğim gibi yakalayamıyorum ama en azından içime sinerek yapıp yiyorum. Starbucks'ta yediğim cheesecake'in tam kıvamını tutturamıyorum çünkü içerisinde daha uzun süre dayanması için ve kıvamını yoğunlaştırmaları için özel bir katkı maddesi kullandıklarını düşünüyorum. Birde bir şeyi fark ettim, Türkiye'de hayli artış gösteren hatta benim oturmaktan çok keyif aldığım uluslararası cafelerde (Starbucks gibi) satılan pasta ve keklerin hep aynı olduğu..
Bu sebeple bende hep kendi reçetelerimi oluşturmaya çalışıyorum..deneme yanılma yoluyla hep kendimden bir şey katarak değiştirerek kendi lezzetlerimi ve görselliğimi oluşturmaya çalışıyorum. Ama bu bilindiği gibi hayli uzun bir zaman ve sabır istiyor ve bu yüzden eksiğim çok.
Birçok tart tarifi vardır. Bende tartları çok severim. Özellikle yaz aylarında çilekli, böğürtlenli vb. taze meyveli tartlar çok cezbedici gelir. Bu tart tarifim ise tamamen aynı olması da ,duruşunu ve tadını Paul'un tartına benzettiğim için yapmasını ve yemesini çok seviyorum..
Gerekli Malzemeler ;
Tart Hamuru için ;
- 1 + 1/2 su bardağı un
- 1/2 su bardağı toz badem
- 4 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı küp küp kesilmiş tereyağı(oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 8 çorba kaşığı pudra şekeri
- çay kaşığının çok az ucuyla karbonat
- 4 çorba kaşığı soğuk süt
Creme Patisserie için ;
- 250 gr süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
- 3 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için ;
- 300-400 gr çilek
- tart jölesi veya
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı su
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Tart hamuru için gerekli olan malzemelerimizi hamur yoğurma kabımıza alalım. Unumuzu eleyerek ilave edelim. Yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında bekletilmiş olmasına dikkat edelim. Tüm malzemeyi güzelce yoğuralım. Yoğurduktan sonra streç filmleyip en az 30 dakika buzdolabında bekletelim.
Yarım saat sonra hamurumuzu buzdolabımızdan çıkaralım. Tezgahımıza nişasta veya un serpiştirelim ve hamurumuzu çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde orta kalınlıkta açalım. Tart kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Bunun için küçük tart kalıpları kullanıyoruz ama yoksa büyük tart kalıbına da yapabiliriz.
Açtığımız hamurları elimizle şekillendirerek kalıplarımıza yerleştirelim. Çatalla yer yer üzerlerine delikle açalım. Alümünyum folyoleri küçük küçük kesip hamurların ortalarına yerleştirelim ve üzerlerine nohut, fasulye vb. kuru baklagil koyalım. Bu sayede tart hamurumuz pişerken ortası kabarmayacaktır.
Fırınımızda 15 - 20 dakika kadar pişirip çıkartalım ve dinlenmeye bırakalım.
Bu arada bizde kremamızı hazırlayalım. Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırarak soğutuyorum.
Kremam soğuduktan sonra pişirip dinlendirdiğim tart hamurlarımın ortalarına kremamı döküyorum. Kremanın üzerine yıkayıp doğradığım çileklerimi yerleştiriyorum. Çileklerin üzerine dökmek için isterseniz hazır tart hamurlarında hazırlayıp dökebilirsiniz. İsterseniz de şekeri, nişastayı suyla karıştırarak pişirerek jöle hazırlayabilirsiniz.
Jöleyi hazırladıktan sonra en 6-8 dakika devamlı hızlı hızlı çırparak jöleyi ılıklaştıralım ve ondan sonra meyvelerimizin üzerine dökelim. Çok sıcakken dökmemeliyiz.
Jölelerimizi döktükten sonra buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun..
Salı, Mayıs 23, 2006
TAZE MEYVELİ VE ÇİKOLATALI CHEESECAKE..
Bir kere cheesecake'in damakta bıraktığı yumuşak tada alışınca insanın canı dönem dönem cheesecake aşeriyor. Bende neredeyse bir haftadır cheesecake aşeriyordum ama vaktimin olmayışından yapıp yiyemiyordum. Sonunda dün gece tam istediğim gibi bir cheesecake pişirebildim.
Öncelikle akşamüstü saatlerinde markete uğradım ve taze meyve olarak neler bulabileceğime bir göz attım. Önce gözüme kıpkırmızı canlı canlı çilekler ilişti. Tam alacaktım ki hemen yan tarafta tüm şatafatıyla duran böğürtlenlere kalbim kaydı. Boncuk boncuk o kadar güzel ve lezzetli duruyorlardı ki hemen çileklerle olan ilişkime son verdim ve yıldırım aşkına düştüğüm böğürtlenlerimi sepetime atım.
Eve gelince aşkımız son hızıyla devam etti ve çikolata ile birlikte taze böğürtlenli bir cheesecake yapma fikri hemen beni ateşledi ve aşkımıza mutfakta devam ettik.
Çikolataya, cheesecake'e ve böğürtlenlere olan aşkım bana çok güzel ve lezzetli bir pasta olarak geri döndü..ve ben mutlulukla bir dilimini damağımda bıraktığı yumuşak tadıyla yemiş bulundum.
Gerekli malzemeler ;
- bir paket eti burçak bisküvi
- 120 gr tereyağı ( eritilmiş)
- 500 gr labne peyniri (trakya çiftliği)
- 100 gr tozşeker ( 1 su bardağı)
- 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya özü
- 2 yumurta
- 1/2 su bardağı yoğurt ve üzerine çok az ilave süt
- 3 çorba kaşığı un
- 200 gr bitter çikolata
- 200-250 gr taze böğürtlen
Öncelikle fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım.
20 cm'lik bir kelepçeli kalıbı hazırlayalım.
Eti burçak bisküvilerimizi rondodan un haline gelene kadar iyice geçirelim ve eritilmiş tereyağı ile karıştıralım. Bu karışımı kelepçeli kalıbımızın altına güzelce üzerini düzgünleştirerek yayalım. Buzdolabında bekletelim.
Yumurta ve şekerleri mikser ile yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Bembeyaz bir renk alınca içerisine labneyi ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Yoğurt ve sütümüzü birlikte karıştırıp karışımımıza ilave edelim ve mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. En son vanilya ve unumuzu da ekleyip 3 dakika daha çırpalım.
Bu arada bizde böğürtlenlerimizi ayıklayıp yıkayalım ve çikolatamızı ince ince kıyalım.
Peynirli karışımımıza önce çikolatamızı ekleyip şöyle bir altüst edelim. Böğürtlenlerimizi çok az unlayalım. Buzdolabından kalıbımızı çıkartalım ve üzerine karışımımızı dökelim. en üzerine ise unladığımız böğürtlenlerimizi serpiştirelim.
Ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Üzeri kızarana kadar fırının kapağını kesinlikle açmayalım. Üzeri iyice kızardıktan sonra fırınımızı kapatalım ve yaklaşık 1-2 saat tezgahımızda soğutalım.
Soğuduktan buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. Unutmayalım, ne kadar çok buzdolabında bekletirsek lezzeti ve kıvamı o kadar güzel olur..
Hepimize afiyet olsun..
Pazar, Mayıs 21, 2006
GEÇİKMELİ TARİFLER..
Son zamanlardaki yoğunluğum bu hafta neredeyse peak (tepe) noktasına ulaştı desem yalan olmaz..beni anlayabilmeniz için şöyle izah edeyim, neredeyse hiç bir çikolatalı tarif yapamadım ve mutfaktaki bulaşıklara ,utanarak söylüyorum ,3-4 gün dokunamadım..benim gibi temizlikle bozmuş biri olarak bulaşıklara dokunamamak sanırım yoğunluğumu güzel açıklıyor..bu yüzden çok sevdiğim blogumdan ve beni takip edenlerden uzak kaldım..
Bu arada neler yaptığımı pek duymak istemezsiniz sanırım..çünkü yaptıklarım bizi pastacılıktan ve muhteşem çikolata dünyasından oldukca uzaklaştırır..hafta sonu ise bu sefer yorgunluktan ve canımın birşey yapmak istememesinden dolayı yine mutfağa giremedim..ama yayınlamak istediğim ve geçiktiğim iki tarifimi şimdi ekliyorum..
Nutella'lı Bademli Kurabiyeler
Gerekli Malzemeler ;
- 50 gr toz fındık
- 100 gr toz badem
- 1 su bardağı + 2 kahve fincanı toz şeker
- 7 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı toz kakao
- 1 su bardağından fazla buğday nişastası
- yaklaşık 100-150 gr nutella
Fırınımızı 145 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Küçük bir tencereye toz fındık ve bademi, şekeri ve yumurta aklarını koyalım ve homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle çırpalım. Daha sonra kısık ateşte şeker eriyinceye kadar devamlı tahta kaşıkla karıştıralım. Şeker eriyince ateşten alalım ve düz bir borcama veya tepsiye karışımımızı döküp 5 dakika soğutalım. Soğuyunca derin bir kaba alıp 5 dakika daha kaşıkla karıştıralım.
Toz kakao ve nişastayı yavaş yavaş ekleyelim. Sulu olan karışımımız yavaş yavaş setleşmeye başlayacaktır. Boza kıvamına yaklaşınca nişasta eklemeyi bırakalım.
Fırın tepsimize silpat veya yağlı kağıt serelim ve hazırlağımız karışımı tepsiye dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Piştikten sonra fırından çıkarılım. Soğumasını beklemeden yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla ve ya bir çay bardağının ağzı yardımıyla yuvarlak şekiler keselim. Sık sık ara bırakmadan yapalım ki tüm hamuru ziyan etmeden kullanabilelim. Daha sonra soğumaya bırakalım.
Soğuduktan sonra sandviç hazırlar gibi , bir kurabiye alalım arasına bir kaşık kadar nutella koyalım ve üzerini bir başka kurabiye ile kapatalım. Hepsi bitene kadar aynı işleme devam edelim..
En Derin Sevgi Pastası ( Anneler Günü İçin )
Gerekli Malzemeler;
Bademli Pandispanya için ;
- 1 çay fincanı tozşeker
- 4 yumurta akı ve 1 tam yumurta
- bir tutam tuz
- 1 çay fincanı un
- 95 gr tereyağı (eritilmiş)
- 50 gr toz badem (1 su bardağı kadar)
Arası için ;
- 300 gr dondurulmuş frambuaz ve ya böğürtlen
Royal Icing için ;
- 3 adet yumurta akı
- 1 paket pudra şekeri ( 250 gr)
- 1/4 limon suyu
- kürdanın ucuyla toz gıda boyası
Marzipan için ,
- 2,5 su bardağı toz badem
- 3 yumurta
- bir tutam tuz
- 4 çay kaşığı vanilya özü
- 4 su bardağı pudra şekeri
Bu pastanın yapımı yaklaşık 2-3 günde tamamlanıyor. Biraz zahmetli, yapımı uzun ama çok lezzetli bir pastadır.
20 cm'lik yuvarlak kalıpta pişirilir.
2 gün önceden bademli pandispanyamızı pişiriyoruz.
Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını şekerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu eleyelim. Elde ettiğimiz karışıma badem tozunuda ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Yaklaşık 1-2 gün badem pandispanyamızı streç filmleyip oda ısısında saklayalım.
Browniyi burada anlatıldığı gibi 20 cm'lik yuvarlak kek kalıbımızda pişirelim.
Brownimiz soğurken çikolatalı mousse'umuzu burada alatıldığı gibi hazırlayalım.
Brownimizi kalıbımızda çıkarmadan üzerine mousse'umuzu dökelim. Ve buzdolabında ilk önce 6 saat bekletelim. Üzerine çözülmiş frambuazlarımızı veya böğürtlenlerimizi ilave edelim ve tekrar buzdolabına kaldıralım. Yaklaşık 6 saat daha bekletelim.
Bu arada bizde marzipanımızı hazırlayalım.
Yumarta beyazlarını tuz ile iki katı kabarıncaya kadar sürekli çırpalım. En son içerisine vanilyamızı ekleyip biraz daha çırpalım.
Yoğurma kabına bademleri ilave edelim ve üzerine yumurtalı karışımımızı dökelim. Yavaş yavaş şekerimizi ilave edelim. ve kaşıkla karıştırarak sonra sertleştikce elimizle yoğurarak hamuru toparlamaya çalışalım. streç filme saralım ve buzdolabında 3-4 saat bekletelim.
Bu arada 6 saat sonra kalıbımızı buzdolabında çıkaralım. Üzerine beklettiğimiz badem hamurumuzu yerleştirelim. ve dikkatlice kalıbımızdan çıkarıp pasta standımıza yerleştirelim.
Hazırladığımız marzipanı buzdolabından çıkartalım. Streç filmini çıkaralım. Tekrar hamur yoğurma kabının içerisine alıp hamur sertleşene kadar pudra şekeri ilave ederek yoğuralım. Açılır kıvama gelince tezgahımıza bolca pudra şekeri serpiştirip marzipanımızı açalım ve pastamızın üzerine dikkatlice yerleştirelim. elimizle her tarafını düzeltelim. Bazı yerlerinde delikler oluşunca artan marzipan ile oralara yama yapabilirsiniz.
Bu işlemler bittikten sonra üzerine nasıl bir krema süreceğimize sıra geliyor. ben uzun süre bu pastayı ordan oraya taşıyacağım ve şeklinin bozulmasını istemediğim için royal icing ile kapladım. Biraz sert olan bir kaplama çeşididir. Siz isterseniz şeker hamuru ile veya renkli krem şanti ilede kaplayabilirsiniz..
En son üzerini şeker hamurundan yaptığım güller ve yapraklar ile süsledim. Bu güllerin yapımı yaklaşık 1 saatini alıyor insanın ama bence sonuca değiyor.
Pastanın etrafına enine geniş bir kurdela bağladım. Eğer royal icing veya şeker hamuru kullanacaksanız kurdela bağlanabilir. Ama kremşanti sürecekseniz kurdeleyi önermem.
Herkese afiyet olsun..
Cumartesi, Mayıs 13, 2006
Pazar, Mayıs 07, 2006
ÇİKOLATALI & VİŞNELİ CAN ÇEKTİREN KEK..
Bu keke bu adı vermemim sebebi, canımın çok çektiği bir zamanda hayal ettiğim malzemeleri kullanarak yapmam, ne zaman görsem çok yemek istemem ve %100 çikolata içermesi..
son haftalarda bloglarda çikolatalı vişneli kekler, muffinler ve pastalar görüyorum. Hep sayfaları hızlı hızlı geçiyordum ama bugün artık dayanamadım ve aklımdan geçenlerle bu keki hazırladım. Hafif yumuşak, hafif ıslak, çok çikolatalı ve hafif ekşimtırak vişneli bu kek gerçekten içimdeki isteği birazcık olsun azalttı. Şimdide mutfakta gördükçe canım çekiyor..
Hafta sonunda ise söylediklerimi yaptım ama bir şey daha eklemek istiyorum. İstanbul Yeşilköy'de bir kafe gözümüze çarpmıştı. Hemen adına bakmıştık , "Van Gough Cafe" idi. O an işimiz olduğu için girememiştik. Ama dün uğradık. İçerisi küçük ama çok güzeldi. Benim canım uzun zamandır sıcak çikolata içmek istiyordu. Ama her nerde içtiysem hep hüsrana uğruyordum. Burada da denemek istedim. Gelen sıcak çikolata gerçekten sıcak çikolataydı ! Çikolatayı eritip yapmışlardı, muhteşemdi..
Gelelim kekin tarifine ;
- 160 gr bitter çikolata ( ben %70 kakao içeren kullandım )
- 4 yumurta
- 1 su bardağına yakın tozşeker
- 1 çay kaşığı vanilya esansı
- 1/2 su bardağı normal yoğurt
- 1/2 su bardağı süzme yoğurt
- 1/2 su bardağı riviera zeytinyağı
- 8 çorba kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı dolusu vişne kompostosunun taneleri
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Küçük boy dikdörtgen kalıbımızı yağlayalım.
Yumurta ve şekeri homojen bir karışım olana kadar çırpalım. Çikolatalarımızı bu sırada benmaride eritelim. Yumurtalı karışıma sırasıyla vanilyayı ve yağı ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. İki yoğurdu birbiri ile karıştırıp karışımımıza ilave edelim ve tekrar çırpalım.
Benmaride erittiğimiz çikolatalarımızı da karışımımıza ekleyip çırpmaya devam edelim. Un ve kabartma tozumuzu ayrı bir kapta harmanlayıp diğer karışımımıza ilave edelim ve 3-4 dakika daha çırpalım. En son vişnelerimizi ilave edip şöyle bir spatulamız ile karıştıralım.
Hazırladığımız karışımı önceden yağladığımız kalıbımıza dökelim. Ve fırınımızda yaklaşık 70-80 dakika pişirelim. Her fırına göre farklılık gösterebileceğinden zaman 50 dakikadan sonra ortasına bir kibrit çöpü sokarak pişip pişmediğini kontrol edelim.
Kekimiz piştikten sonra yaklaşık 1 saat tezgahımızda bekletelim ve dikkatlice servis tabağımıza aktaralım.
Hepimize afiyet olsun..
Cumartesi, Mayıs 06, 2006
HAFTASONU PLANLARI..
Okafe'nin Kivili Muzlu Smoothies'i..
Starbucks'ın Cheesecake'i..
Paul'un Çilekli Tartı..
Ayrıca Pastalarımız'da sizleri muhteşem pastalar bekliyor..
Herkese iyi haftasonları..
Salı, Mayıs 02, 2006
ACI ÇİKOLATALI MOUSSE & ÇİKOLATALI VİŞNELİ KÜÇÜK KEKLER
Tariflerimi seçerken ise açıkçası kendi zevkime ve damak tadıma göre hareket ediyorum. Yaptığım her çalışma nerdeyse beni anlatıyor. Çoğunuz çikolataya olan düşkünlüğümü biliyorsunuz. Bu sebeple tariflerimin çoğu çikolatalı. ayrıca yaptıklarımın maliyetini çok düşünmediğimi de itiraf etmeliyim. Malzemeleri bol kullanmayı, tatları yakalamak için malzemeden kaçınmamayı seviyorum. Bazı okuyucularım tariflerimi maliyetli bulduklarını söylüyor ama ben tarifleri denerken ne gerekiyorsa onu kullanıyorum. Bazıları ekonomik bazıları maliyetli oluyor. Ama ticari bir amaç gütmediğim için malzemelerden asla azaltmıyorum. Açıkçası kar güden bir firma olsam bile asla malzemelerden azaltma yoluna gitmezdim. Onun için bazı pastanelerin ürünlerini çok yağlı veya tatsız bulmuyor muyuz ?
Sevdiğimiz pastanelerdeki ürünleri sevmemizin ve tercih etmemizin sebebi ürünlerinde maliyetlerini kısmamaları. En kaliteli malzemeleri kullanmaları. Özellikle benim İzmir' Bostanlıda çok sevdiğim bir pastane vardır, adı "Bravo", oranın sahibi kullandığı çikolataları özel olarak yurt dışından getirtmektedir. Ürünlerindeki lezzet ise onu farklı kılmaktadır, tabi ki bu farklılık biraz fiyatlarına yansımaktadır ama karşılığını alıyorsam benim için hiçbir sorun yoktur.
Malzeme seçimindeki özenimiz ve onu uygulayışımız bizim farklılığımızı ortaya çıkaracaktır. Her şeyden önemlisi sevgimizi kullanmamız her şeyi daha da lezzetli ve özel kılacaktır..
Pastacıyı takip eden, beni destekleyen, güzel yorumlarını esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Sizlerden gelen destek veren güzel yorumlar sayesinde her geçen gün bloguma daha sıkı sarılıyorum ve her bilgisayarımı açışımda daha da heyecanlanıyorum. Tekrar çok teşekkür ederim.
ACI ÇİKOLATALI MOUSSE
Bu mousse'n tarifini Lindt Çikolatalarının arkasında yer alan tariften uyguladım. Bahsettiğim Lindt çikolatasını Fransa'dan almıştım, özel %70 kakao içeren dessert çikolatası. Arkasında öyle güzel bir fotoğraf vardı ki, hemen yanında ise tarifi :) Hemen Fransızca tercümelerimi büyük bir başarıyla yapan Anneme yöneldim. Bana tarifi büyük bir zevkle çevirdi ve bende büyük bir zevkle yedim..Özsüt'ün Çikolatalı Fondüsünü bilenler ve sevenler bu tadı çok seveceklerini garanti ediyorum. Özellikle sevgili Zuhal'ın kulaklarını çınlatıyorum...
Gerekli malzemeler ;
- 200 gr %70 kakao içeren çikolata ( Lindt )
- 200 ml sıvı krema ( bir küçük paket )
- 50 gr tereyağı ( küp küp kesilmiş)
- 3 yumurtanın beyazı
- 30 gr tozşeker ( 1 çorba kaşığı )
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 1 tutam tuz
Çikolatalarımızı benmaride eritelim. Krema ile vanilyayı küçük bir kapta birlikte kaynatalım. Kaynar kaynamaz içerisine tereyağını ve erittiğimiz çikolatayı ekleyelim. Ve devamlı karıştırarak tereyağının erimesini sağlayalım. Tüm malzeme eridikten sonra iyice karıştırarak homojen hale gelmesini sağlayalım ve bir kenara bırakalım.
Yumurtanın aklarını bir tutam tuz ile çırpmaya başlayalım. İyice köpük halini aldıktan sonra 1 çorba kaşığı şekerimizi ilave edelim çırpmaya devam edelim. Köpük sertleşip ipeksi bir kıvama gelene kadar çırpmaya devam edelim.
Çikolatalı karışımımızın içerisine köpükten 1 kaşık ilave edelim ve çırpma teli ile karıştırmaya başlayalım. Kalan köpüğü ise yavaş yavaş 3 seferde çikolatalı karışımımıza ekleyerek yedirelim.
Hazırladığımız karışımı küçük puding kalıplarımıza boşaltalım. 12 saat buzdolabında bekletelim.
ÇİKOLATALI VİŞNELİ KÜÇÜK KEKLER
Bu kekler ise inanılmaz lezzetli ve şirin olmuşlardı. En kısa zamanda tekrar yapmayı düşünüyorum. Bu ölçülerden yaklaşık 24 adet çıkıyor ve 1 haftaya kadar dayanıyor..
Gerekli Malzemeler ;
- 2 adet yumurta
- 4 kahve fincanı tozşeker
- 2 kahve fincanı sıvı yağ
- 2 kahve fincanı yoğurt
- 6 kahve fincanı un
- 1 paket kabartma tozu
- 100 gr bitter çikolata ( kıyılmış)
- 1 su bardağı kadar vişne kompostosu tanesi
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Muffin kalıplarımızın içerisine küçük muffin kağıtçıklarımızı koyup hazırlayalım.
Şekeri ve yumurtayı birlikte çırpalım. Şekerler eriyinceye kadar çırpmamız gerekiyor. Daha sonra içerisine önce yoğurdu sonra sıvı yağı ekleyelim ve şöyle bir çırpalım. Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu birlikte eleyelim ve yumurtalı karışımımıza ilave edelim. Hepsini birlikte çırptıktan sonra en son kıyılmış çikolatalarımızı ekleyip kaşıkla şöyle bir alt üst edelim.
Muffin kalıplarımızın içerisine karışımımızı bölüştürelim. Eğer kalıbınız 12'li ise yarısını alacaktır. Ve seferde pişirebileceksiniz.
Kalıplara boşalttığımız karışımımızın ortalarına birer vişne tanesi yerleştirelim ve üzerleri kızarana kadar önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Hepimize afiyet olsun..
Cumartesi, Nisan 29, 2006
ÇİKOLATALI HİNDİSTAN CEVİZLİ FARKLI BİR MOZAİK PASTA..
Geçen haftasonu kız arkadaşlarımla yaptığımız buluşmanın tatlılar kısmına hiç değinmemiştim. Çikolatalı ve Vişneli küçük kekcikler ile BBC Books Good Food dergisinden aldığım Hindistan cevizli mozaik pastayı yapmıştım. Mozaik pastanın tadı çok lezzetliydi ama diğer bildiğimiz mozaik pastaların aksine bu pasta biraz daha sert oldu. Onun için buzdolabında beklettikten sonra masaya servis yapmadan en az 3-4 saat önce oda ısısına çıkarılması gerekiyor. Yumuşadıktan sonra çok lezzetli bol çikolata tadında bir pasta oluyor..
Gerekli Malzemeler ;
- 100 gr margarin
- 400 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
- 50 gr pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 200 gr macaron veya hindistan cevizli kurabiye
- servis için hindistan cevizi rendesi veya çilek
Margarini, çikolatayı ve pudra şekerini benmari usülü birlikte eritelim. Hepsi iyice eridikten sonra içerisine tarçını ve kurabiyelerimizi kırıp iyice karıştıralım. Dikkat etmemiz gereken kurabiyelerimiz çok kırmamak. Sadace dörde bölüp çikolatalı karışımımıza ekleyelim.
Karışımımızı streç filme dikdörtgen şeklinde saralım. Hatta daha iyi şekil verebilmek için streç filmi dikdörtgen bir kek kalıbının içerisine yerleştirelim ve bastırarak şekil verelim.
En az 2 saat buzdolabında bekletelim. Servis yapmadan 3-4 saat önce oda ısısında bekletelim ve servis yaparken üzerini süsleyelim.
Hepimize afiyet olsun..