Pazar, Ekim 29, 2006
Çarşamba, Ekim 25, 2006
ÇİKOLATALI & ŞEFTALİLİ PASTA VE BAYRAMDAN SON TATLAR..
Artık Ramazan da bayram da sona erdi. Güzel sofralarla, paylaşımlarla, dostluklarla, yardımlaşmalarla dolu bir ay sona erdi.. bazen üzülüyorum ama bu değerleri hayatımın her gününde yaşatırsam, üzülmeme sebep olacak bir durumun olmadığını kendime anlatıyorum..
Fotoğraftaki güzel görüntüler ise bayramdan geriye kalan bazı tatlar..pastayı bir bayram ziyareti için hazırladım. Diğerleri ise Neuhaus'un çikolatası ve Chocolate World'un çifte kavrulmuş çikolata kaplamalı lokumları.. Neuhaus çikolataları çok şık ve güzel bir hediye olma özelliğinde ama bayramda en çok ne yedin diye sorarsanız, cevabım "çikolatalı lokumlar" olacaktır çünkü Cevahir Alışveriş merkezinin en üst katındaki Kahve Dünyasından aldığım bu lokumlar, yüzümü en çok güldüren tatlardan biri oldu. Şiddetle lokum ve çikolata sevenlere önerilir :)
Yaptığım pastanın kreması ise , bugüne kadar yaptığım en güzel kremalardan biriydi. Tarifini ilk Bizim Pastane'de görmüştüm. Zinnur'un çektiği fotoğrafı gördüğümde , pudingin kıvamına bayılmıştım ve Zinnur'a yorum yazıp , "bu pudingi ben mutlaka bir pastanın kreması için kullanacağım " diye yazmıştım ve oda bana tarifin orijinal linkini hemen yazmıştı. Bu kremanın tarifi Martha Stewert'a ait. Sadece puding olarak yenilebileneceği gibi pastalarda da kullanılabiliyor. Ben bunu bir pastada deneyerek kanıtladım :) ve gerçekten sonucundan çok memnun kaldık..ve bundan sonra bol bol kullanabileceğimi düşünüyorum. Pastacı kremasından daha lezzetli oluyor çünkü..
Pasta için gerekli malzemeler ;
18 cm'lik bir pandispanya için ;
- 2 yumurta
- 5,5 yemek kaşığı un
- 5,5 yemek kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı toz kakao
- 1/2 çay kaşığı vanilya esansı
- 1/2 poşet kabartma tozu
Krema için ;
- Zinnur'un tarifinin aynısını sadece damla çikolata yerine sütlü küvertur kullandım.
Diğer;
- 1 adet Tukaş Şeftali Kompostosu ( Vişne veya kayısıda olabilir)
- pastanın etrafını sarmak için 1,5 paket kedi dili bisküvisi
- bisküvileri ıslatmak için, 2 su bardağı süt ve 2 çorba kaşığı toz nesquik
- pastanın üzerini süslemek için ; istediğiniz miktarda çikolata rendesi
- kalpli dekoratif çikolatalar
- truff
Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bunun için 18 cm'lik kelepçeli bir kalıp kullanalım. Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.
Yumurta ve şekeri ilk aşamada çırpalım. İki malzeme birbirine iyice karışana ve yoğun bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışıma vanilyamızı ekleyip az çırpalım. ve en son toz karışımımızı ilave edip 5-6 dakika daha çırpalım.
Kalıbımızın her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım. Karışımımızı kalıbımıza aktaralım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Pandispanyamızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Pandispanyamızı soğuttuktan sonra streç filmleyip oda ısısında saklayabilirsiniz.
Kremanın yapımı burada.
20 cm'lik bir kalıbı ,pastamızı oluşturmak için alalım. ve kalıbın en altına 20 cm'lik yuvarlak bir pasta altlığı yerleştirelim.
pandispanyamızı levye yardımıyla 3'e bölelim. Bir katını kalıbın en altına ortalayarak yerleştirelim. Sütümüzü nesquik ile karıştırarak hazırlayalım. Kedi dillerimizi çok az her iki tarafını ıslatarak kalıbımızın etrafına dizelim. Ortasında pandispanyamız kalması gerekiyor.
Kedi dillerimizi sıraladıktan sonra pastamızın ortasını doldurmaya başlayalım. Konservemizin suyunu ve meyvelerini ayıralım. Kompostonun suyunu pandispanyamızı ıslatmak için kullanalım. 2-3 çorba kaşığı komposto suyu ile en alt katını ıslatalım. Üzerine kremamızdan ilave edelim. Meyvelerimizden 2-3 tanesini alıp küp küp keselim ve onları da kremamızın üzerine serpiştirelim. Pandispanyamızın 2.katını yerleştirelim. Aynı işlemleri uygulayalım. En son katında ise, pandispanyayı yerleştirelim. Tekrar ıslatalım. Kalan kremayı dökelim. Artık meyve bu aşamada kullanmayalım. Üzerini çikolata parçacıkları ve truff ile süsleyelim. Ve buzdolabında bir gece veya 4-5 saat bekletelim.
Pastamız soğuduktan ve kendini toparladıktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarıp servis tabağımıza aktaralım.
Önerim çevresini geniş bir kurdele ile bağlamanızdır. Çünkü bu görüntü gerçekten çok şık olacaktır..
Cuma, Ekim 20, 2006
Belki çoğunuz önümüzdeki Perşembe gününe kadar "Pastacı"ya son defa gireceksiniz veya belki de beni bayramda yanlız bırakmayacaksınız..ne olursa olsun herkesin Ramazan Bayramanı sevgiyle kutluyorum..
Umarım bol bol çikolata ve tatlı yiyerek yüzünüzden gülücükleri eksik etmezsiniz..
Ben buradayım..sorularınız olursa cevaplarım..
"Pastalarımız" blogunda ise dünyalar güzeli bir kızın doğum günü kutlaması var, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm..
Herkese sevgilerimle..
Perşembe, Ekim 19, 2006
BAYRAM İÇİN ÇİKOLATA KAPLI TRUFF YAPALIM..
Daha önce iki adet truff tarifi yayınlamıştım. Truff'un tek bir çeşidi yoktur çünkü truff yaratıcılığa açık bir çikolata çeşididir. İçerisine damak tadınıza uygun ne isterseniz ekleyip ve dış görünüşünü de kendi zevkinize göre tasarlayıp çok çeşitli truflar yapabilirsiniz..
Ben bu truff'u Annemin iftar yemeği için ziyarete gideceği dostlarına hazırladım. Gümüş tabak arayışından, çikolata yapımına kendim uğraşıp durdum :) gerçekten ortaya bir hediye çıkarmak çok zevkli bir süreç. Bu zevki yaşamınızı öneririm..
1- Truff için gerekli malzemeler ;
- 200 gr sütlü + 200 gr bitter küvertur ( ben Kahve Dünyasının küverturlarını kullandım )
- 350 ml sıvı krema ( Tikveşli kullandım)
- istediğiniz miktarda çikolatalı kek ( ben Sacher'in üzerini traşladığımda arta kalan pandispanyamı kullandım- siz herhangi bir keki kullanabilirsiniz)
- üzeri için ; 100 gr sütlü + 100 gr beyaz küvertur
- isterseniz fındık, antep fıstığı, badem parçacıkları
Öncelikle 400 gr küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp geniş bir çelik kabın içerisine koyuyoruz.
Orta hararetli ocağımızda 350 ml kremamızı devamlı karıştırarak kaynatalIm.
2- Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve tel çırpıcımızı ile çikolatalar eriyene kadar karıştıralım.
3- Sacher'den kalan kekleri küçük küçük ufalayıp çikolata karışımımız sıcakken içerisine atalım ve karıştıralım. Kekler görünmeyecek kadar ufalmasını sağlayalım. İsterseniz içerisine hiç kek eklemeyebilirsiniz. Ama içerisine eklenen ve yumuşatılan kek truff'a çok farklı ve yumuşak bir kıvam katıyor..
Bu aşamadan sonra hazırladığımız karışımı en az 4-5 saat oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. Beklerken çikolatamız katılaşacak ve istediğimiz kıvama gelmeye başlayacaktır.
4- Bekleme aşamasında 30 dakika 1 saatte bir gelip gidip çikolatanızı kontrol edin ve karıştırın.
Fotoğraftaki gibi spatulayı kaldırdığımızda karışımımız akışkan olmayıp sertleşmişse, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında ise en az bir gece veya yine 3-4 saat bekletelim.
5- Ben gündüz buzdolabına koyma aşamasını yaptığım için çikolataları çalışmaya akşam devam ettim. Bu yüzden fotoğraflar güzel çıkmadı maalesef..
Buzdolabından çıkardığımızda, karışımımız sert bir görünüşte olacaktır. Dondurma kaşığı ile çikolatamızdan parçalar koparıp elimizle yuvarlamaya başlayabiliriz.
6- Yuvarladığım parçaları , üzerine yağlı kağıt serdiğim bir fırın tepsisinin üzerine diziyorum..
Ve işlem bittikten sonra 10 dakikalığına buzdolabına kaldıralım.
7- Trufflarımız buzdolabında dinlenirken bizde 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolatamızı benmaride eritelim. Siz isterseniz sadece sütlü veya sadece beyaz çikolata eritip üzerlerini kaplayabilirsiniz.
Çikolatalarımız eridikten sonra buzdolabından trufflarımızı çıkartalım. Erittiğimiz çikolataların içerisine iki kaşık yardımıyla birer birer trufflarımızı ekleyip her tarafları iyice çikolataya bulanana kadar yuvarlayalım. Çikolataya buladıklarımızı tekrar yağlı kağıdın üzerine koyalım. Tek tek hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra en son , eğer isterseniz, dövülmüş fındık vb. üzerlerine serpiştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 1 saat tezgahın üzerinde çikolataların donmasını bekleyelim.
8- Bir saat sonra hazırladığımız truffları buzdolabına kaldıralım.
Ben sabah buzdolabından truffları çıkardığımda, iyice donmuş haldeydiler. Donmuş derken, üzerindeki çikolatalar donmuş oluyor, içleri ise yumuşak kalıyor..
Hatta dayanamayıp bir truffu ısırdım. İçinin görünüşü burada..
Küçük çikolata kağıtlarımın içlerine dikkatlice çikolatalarımı yerleştirdim ve en son gümüş ayaklı pasta tabağına çikolatalarımı dizdim..
Bakalım ev sahipleri hediyelerini beğenecekler mi...
Herkesin Kadir gecesinin huzurlu ve iyi düşüncelerle geçmesini diliyorum..
Salı, Ekim 17, 2006
SACHER AŞAMA 2- ÇİKOLATA İLE PASTA SIVAMA & PLASTİK ÇİKOLATA
Muhteşem pasta "Sacher"i yapmaya geçmeden önce Pastacı ile ilgili bir haber vermek istiyorum. Bundan sonra "Pastacı"nın bir Gıda Uzmanı var ! Okuyuculardan sevgili Gıda Uzmanı ve Teknologu Ebru Demir bizlere, gıda üzerine olan sorularımıza, danışmanlık yapacak. Yorumlarınızda bana sorduğunuz sorulardan "gıda" ile ilgili olanları Ebru Hanım'a da yöneltebilirsiniz.. Bu desteği için kendisine tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum..
Sacher aşamalarında en son pandispanyamızı pişirmiş ve kalıbımızı ters çevirip soğutmaya bırakmıştık. Bir gece veya 1-2 gün pandispanyamızı streç film ile sarıp oda ısısında bekletebiliriz. Ben 1 gece beklettim.
1- ertesi gün Sacher'in yapımına üzerini kaplayacağımız çikolata ganaşı hazırlamakla başlayalım.
Çikolata Ganaş malzemeleri ;
- 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü )
- 200 ml sıvı krema ( tikveşli veya rama marka tercih )
- arzuya göre 1 çorba kaşığı tereyağı ( ben kullanmadım )
öncelikle orta boy cezveye kremamızı koyup orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Ara sıra karıştırmamız ve yüksek ısıda kaynatmamamız çok önemlidir. Çünkü çok çabuk dibi tutabilir.
2- Çikolatalarımızı küçük küçük keselim. Ve kremamız kaynadıktan sonra hemen ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini sağlayalım.
3- Çikolata, kremanın içerisinde eritildikten sonra pürüzsüz bir görünüm almalıdır.
4- Eğer arzu ederseniz çikolatayı kremanın içerisinde eritirken tereyağımızı da ilave edip üçünü karıştırabiliriz. Tereyağı ganaşımıza kayganlık, parlaklık ve lezzet verecektir..
Hazırladığımız ganaşı büyük bir çelik kaba veya başka bir geniş kaba aktaralım. Eğer mermer tezgahınız varsa tezgahınızın üzerine yavaşça çikolatanızı döküp spatula ile çikolatayı tavlamalısınız. Tavlarken, çikolatayı spatula ile sağa sola doğru hareket ettirmeniz gerekiyor. Eğer benim gibi mermer tezgahınız yoksa , ayrı geniş bir kaba koyduğumuz ganaşımızı yine spatula ile sağa sola doğru 5 dakika karıştıralım. Ganaşın hava almasını sağlamamız gerekmektedir.
Bu işlemden sonra ganaşımızı serin bir yerde dinlendirelim. Kullanmak için biraz koyulaşmasını beklememiz gerekmektedir.
5- Sıra Sacher'in arasına dökeceğimiz "Kayısı Glazür"ünü hazırlamaya geliyor.
Glazür malzemeleri ;
- 1 kavanoz kayısı marmeladı (ya da benim gibi kayısı reçelide kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı limon suyu
Marmeladımızı limon suyu ile birlikte eritelim. Bunun için orta boy bir cezve kullanabilirsiniz.
6- Marmelat eridikten sonra , bir kabın üzerine tel süzgecimizi yerleştirelim. Ve glazürümüzü üzerine dökelim. Ve süzülmesi için bekleyelim.
7- Kayısı glazürümüz süzüldükten sonra 10 dakika kadar dinlendirelim.
8- Sacher için hazırladığımız pandispanyamızı tezgahımıza çıkaralım. Muhtemelen pandispanyanın üzeri kabarmış ve çatlamış olacaktır. Öncelikle bunlardan kurtulmamız gerekmektedir. Kurtulmak için ise elimize büyük tırtıklı bir bıçak alıp, üzerini tıraşlamamız gerekmektedir. Pürüzsüz ve düzgün olana kadar bıçakla dikkatlice tıraşlayın.
Bu işlemden sonra artan keki atmayıp değerlendirebilirsiniz. Ben hediye götüreceğim truffların içerisine katmak için sakladım.
9- Pandispanyamızın üzerini tıraşladıktan sonra levyemiz ile düzgünce ortadan ikiye bölelim.
10- Arasına denk gelecek her iki tarafına ( birinin bir tarafına diğerinin bir tarafına ) yumurta fırçası ile kayısı glazürümüzü güzelce sürelim. Yumurta fırçasını sadece bu iş kullanmanızı öneririm. Ayrıca bir yumurta fırçası edinin ..
11- Aralarına bol glazür sürdüğüm pandispanyalarımızı kapatalım. Ve döner pasta standımızın üzerine veya pasta yapacağımız tabağımızın üzerine yerleştirelim.
(13) Aslında üzeri çikolata kaplanacak pandispanyalar tel bir ızgaranın üzerine alınır . Böylece akan çikolataların tel ızgaranın altına gitmesi ve tekrar kullanılabilmesi sağlanır. Ama tel ızgara üzerinden pastayı tabağa aktarmak zor ve riskli bir işlemdir. Bu durumu kolaylaştırmak için, ganaşı oda sıcaklığında bekletip biraz koyulaşmasını sağlıyoruz. Ve spatulamız ile daha rahat çalışabiliyoruz.
12- Oda ısısında beklettiğimiz ganaştan bir miktar kepçe ile alıp pastamızın üzerine yavaşça dökelim. Yavaş döküp hızlı ve dikkatli hareket etmemiz gerekmektedir. Çünkü her şeye rağmen çikolata akışkan bir maddedir. Hemen çikolatamızı spatulamız ile üzerini düzgünleştirerek yaymamız gerekmektedir. Azar azar tekrar üzerine ganaş dökerek pastanın yanlarını hızlıca akan çikolata ile düzeltmemiz gerekmektedir.
Pastanın her tarafı çikolata kaplandıktan sonra hemen buzdolabına kaldıralım.
13- 14 - Tel ızgara üzerinde çikolata kaplama ve pastanın buzdolabına kaldırılmadan önce ki hali. Tel ızgarasız çikolata dökersek istemesek te pastamızın yanlarına çikolatamız akar. Ve daha çok akmasını engellemek için hemen buzdolabına kaldırırız. Ama tel ızgaranın üzerinde çalışırsak akan çikolatalar ızgaranın altında toplanır. Ve tekrar kullanılabilir.
Buzdolabına kaldırdığımız pastamızı 15 dakika sonra çıkarırsak, akmanın durduğunu ve glazürün soğuduğunu göreceksiniz. Bu aşamadan sonra pastanın üzerini hiç ellemeyin . Çünkü düzgün ve pürüzsüz bir görüntü alacaktır. Ama çevresine, kalan ganaşımızdan spatula ile sürebiliriz. Burada dikkat edilecek nokta, spatulanın her seferinde temizlenmesi gerektiğidir.( temizleme işlemi, suyla sabunla değil, spatula üzerinde kalan kremanın sıyrılmasıyla sağlanır)
Plastik Çikolata Yapımı ;
Uzun süredir plastik çikolata yapımı paylaşmak istiyordum. Sevgili Zinnur ve Tülay benden önce davrandılar :)ve müthiş güller yaptılar..
Gerekli malzemeler ;
- 125 gr küvertur çikolata ( ben Fermonun %70 kakao içeren küverturunu kullandım)
- 2 çorba kaşığı glikoz
16- Devamlı karıştırırken çikolata ve glikoz birleştikçe fotoğraftaki gibi toparlanması gerekmektedir.
İyice toparlanıp sertleştikten sonra streç filime ve buzdolabı poşetine sarıp buzdolabında 1 saat bekletelim.
17- Bir saat sonra plastik çikolatamızı buzdolabından çıkarttıktan sonra sert bir görünüş alacaktır.
18- Hazırladığımız hamurdan istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz. Aynı şeker hamuru gibi çalışılır ama şeker hamuruna göre daha zahmetlidir. Çünkü çalışırken ellerimizin ısısından hafif eriyebilir. Bunun için hızlı çalışılması gerekmektedir.
Gül yapımını buradan inceleyebilirsiniz.
19- Pastamızın son aşamalarına geldik.. Buzdolabından pastamızı çıkardıktan ve çevresini biraz daha spatula ile sıvazladıktan sonraki görüntümüz..
Bu aşamadan sonra üzerini süsleyebiliriz.
20- Genelde Sacher'in üzerine çikolata ile "Sacher" yazılır. Ben her ne kadar bu konuda beceriksiz olsam da yazmayı denedim. Bunun için pişirme kağıdından bir sıkma torbası hazırladım ve kalan ganaştan içerisine ekledim. Ucunu çok ince yapmaya dikkat ettim. Ve üzerine dikkatlice SACHER yazdım.
En son plastik çikolatadan hazırladığım güllerimi üzerine yerleştirdim ve sıkma torbasında kalan ganaşla yaprak deseni çizmeye çalıştım.
Buzdolabında bir saat dinlendirdikten sonra oda ısısında 1-2 gün bekletebilirsiniz. Çünkü buzdolabında donan bu pasta oda ısısında yumuşar ve çok daha lezzetli olur..
Hepimize afiyet olsun..
Pazar, Ekim 15, 2006
ÇİKOLATA İLE ÇALIŞMAK - SACHER AŞAMA 1
Sacher, dünyaca ünlü bol çikolatalı ve kayısı marmelatlı bir çikolatalı pasta çeşididir. Bu pasta o kadar çok seviliyor ki, esas reçetesi Hotel Sacher Wien'de saklı tutulmaktadır.
Orijinal Sacher'in hikayesi 1832 yılında Prince Metternich 'in mutfağında başlamıştır. Burada şef olarak çalışan Franz Sacher, bu çok sevilen pastayı Prensin menüsüne sokmuştur. İnanılmaz beğenilen bu lezzet giderek şefi çok ünlü yapmıştır ve Sacher giderek daha çok mutfağa girmeye başlamıştır. Detaylı anlatımı buradan da okuyabilirsiniz..
Kitaplardaki "Sacher" tarifi ise orijinal tarifine çok benzer tariflerdir. Bu yapacağımız Sacher'de orijinal tarifine benzer ama aynısı tabii ki mümkün değildir ama orijinal tarifi de olsa çok benzeri de olsa, bu tarif çok lezzetli ve bol çikolatalıdır :)
Sacher 'in Pandispanya Tarifi ;
- 8 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış )
- 225 gr bitter küvertur
- 1 cup un ( 115 gr )
- 150 gr tereyağı ( 2/3 cup) oda ısısında bekletilmiş
- 1/2 cp tozşeker ( 115 gr )
- + 3 tatlı kaşığı toz kakao ( kendi ilavem)
kaynak : Chocolate Bible
1- öncelikle 225 gr küvertur çikolatamızı hazırlayalım. Bunun için bir mutfak terazisine ihtiyacımız olacaktır. Küverturu parçalayarak teraziye koyup tartalım.
2- Çikolatamızı , çikolata çalışmak için ayrı alacağımız, kesme tahtasında büyük bir bıçakla küçük küçük parçalayalım. Mutlaka her çikolata eriteceğimiz zaman çikolatayı küçük küçük kesmemiz gerekmektedir.
3- Orta boy bir cezvenin yarısını su doldurup kaynatalım.
4- Çikolatalarımızı ısıya dayanaklı bir kaba koyup kaynayan suyun üzerine yerleştirelim. Ve spatula ile karıştırmaya başlayalım.
Çikolata 93.7 derecede erir, eğer bir mutfak dereceniz varsa çikolatamızın içerisine sokup ısı 93.7 dereceye gelince ateşten alıp devamlı karıştırarak eritebiliriz. Yoksa buharın üzerinde devamlı karıştırarak erimeye başlayınca ateşten alıp devamlı karıştırarak eritebiliriz.
5- bu aşamada çikolata erimeye başlamıştır.
6- çikolata tamamen erimiştir. Bu hali ile kullanılabilir.
Çikolatamız eridikten sonra pandispanyamızı hazırlamaya başlayabiliriz.
bu pandispanya 23 cm yuvarlak kalıba yapılır. Ben 22 cm'e yaptım çünkü Türkiye'de 23 cm bulmak kolay olmuyor.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Oda ısısında beklemiş tereyağımızı şeker ile çırpalım. Yaklaşık 10 dakika orta hızda çırpmamız gerekmektedir. Kremsi bir kıvam alana kadar çırpmamız gerekmektedir.
Bu aşamadan sonra yumurtanın sarılarını ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. 2-3 dakika çırptıktan sonra ise eritilmiş çikolatamızı ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım homojenleşmelidir.
Unu ve kakaoyu ayrı bir kapta eleyelim ve homojenleşen karışımımıza ekleyip yavaş yavaş yedirelim.
Yumurtanın beyazlarını ayrı bir kapta hızlı devirde çırpalım. Yumurta akları karlaşana kadar ve mikserin uçlarını hava kaldırdığımızda zaman eğer yumurta akları akışkan olmuyorsa kıvamı tutmuş demektir.
7-Yumurta karımızı diğer karışımımıza yavaşça ilave edelim. Elimize bir spatula veya tahta kaşık alıp iki karışımı birbirine karıştıralım. Çok karıştırmamaya dikkat edelim. Fotoğraftaki görünüşü elde ettiğinizde karıştırmaya son verebilirsiniz.
Pandispanyamızı önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 55 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini içerisine bir kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Eğer hamur kürdana yapışmıyorsa pişmiş demektir.
8- Piştikten sonra 5 dakika tezgahta bekletelim ve beklettikten sonra ters çevirerek soğutalım.
Soğuyana kadar ters çevrili kalması gerekmektedir.
devam edecektir..
Cumartesi, Ekim 14, 2006
MUTLULUK, ÇİKOLATA DIŞINDA SEVGİ'DE , SAYGI'DA VE PAYLAŞIMDA SAKLI..
Paylaştığım bu günlük sayesinde çok güzel insanlarla ve deneyimlerle karşılaşıyorum..
Bu harika çikolataları ve pastacılık malzemelerini önce Pastacı'nın okuyucularından ve şimdi çok sevdiğim arkadaşım olan Almanya'da oturan Esin(Daphne) gönderdi.. Yurtdışından koli göndermek belki ilk başta kolay birşeymiş gibi gözüksede sigorta vb. işlemleri bu işi zorlaştırıyor. Ama sevgili arkadaşım ben mutlu olayım diye tüm zorlukları aşıp bana bu harika malzemeleri gönderdi..benim için önemini ve anlamını anlatamam..sana tekrar buradan çok teşekkür etmek istiyorum arkadaşım..
Bugün ise Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinin son sınıfında okuyan Özlem , bitirme ödevi ve Bilgi Üniversitesinin bünyesinde yayınladıkları "Spot" dergisi için benimle görüşmeye geldi..Birlikte çok keyifli bir saat geçirdik :) Bende Marmara Üniversitesinde bitirme tezimi hazırlarken internet sitelerine "İnternette Pazarlama" üzerine görüşmelere gitmiştim. Elimde ses kayıt cihazım çok heyecanlanırdım :) Bugün karşımda bu heyecanı yaşayan pırıl pırıl çok güzel genç bir bayan görünce rollerin zamanla değiştiğini anladım..ve benimle hem ödev için hem de bir dergiye konu edilmek için görüşülmesi çok gurur verici oldu..sizlerle paylaşmak istedim :)
Kılavuz için ise bu hafta "Sacher" ile başlamak istiyorum. Sacher'in amacı,çikolata ile çalışma aşamalarını ve "bir pastayı çikolata ile nasıl kaplayabilir" konusunu uygulamalı olarak gösterebilmek. Ve birkaç çikolata süslemesi uygulayabilmek..
Herkese sevgilerimle..
Salı, Ekim 10, 2006
PASTA KILAVUZ - TEMELLER 2 ( KLASİK PASTA )
Klasik bir pastanın yapım aşamaları fotoğraflarını çekebildiğim kadar paylaşmaya çalışacağım. Çünkü tek başınıza pasta yaparken, en zor aşamaların fotoğraflarını çekmek gerçekten çok zor oluyor..mesela pasta sıvarken bir elimde makinem bir elimde spatulam bale yapar gibi fotoğraf çekmeye çalıştım..umarım şeker hamuru çalışırken yanımda fotoğrafımı çekecek birileri olur..
Genelde mutfakta tek başıma çalışmayı sevdiğim ve sessiz bir ortamda konsantre olarak işimi yapmak istediğim için yalnız oluyorum. Fotoğraflar yetersiz kalırsa beni affedin..
Pasta yapımı ile ilgili önerebileceğim çok güzel iki kaynak var. Bu iki kitabın yazarı Anne Willan. Türkçe'ye tercüme edilmiş. Çok detaylı konu anlatımı ve pasta yapım aşamalarını içeriyor. Gerçekten çok memnun kalabileceğiniz kaynaklar olduğunu düşünüyorum çünkü ben çok memnun kaldım. Bu kitapların yine aynı yazara ait başka çeşitleri de var. Salatalar, Makarnalar,Sebze yemekleri gibi.. Tüm kitapçılarda bulunabiliniyor..
Bu tip klasik pastaların, Sacher'in, tartların, cheesecake'lerin vb. pastaların yapım aşamalarını bu kitapların içinde bulabileceksiniz..
Pastamızın yapım aşamasında ilk sırayı pandispanya alıyor. Pandispanyayı bir veya iki gün önceden yapmamız mümkün. Hatta ben en az bir gün önceden pandispanyayı yapmamızı öneriyorum. Böylelikle hem pandispanya kendisini toparlıyor, hem de kesimi kolaylaşıyor.
Bir çok pandispanya tarifi oluşturmak mümkün. Ana maddelerinin oranlarını doğru kattığımızda istediğimiz kıvamda bir pandispanya elde edebilirsiniz.
Ana maddeler ;
- un,
- yumurta ve
- şekerdir.
Diğer malzemeleri lezzet vermesi için, kıvam dengelemek için kullanırız. Herkesin çok sevdiği hazır pandispanyaların tarifi bana çok soruluyor. Ben nedense hazır pandispanyayı çok sevemedim. Hem bana ince , hem deo inceliğine rağmen de çok geniş geliyor. Güzel bir pasta yapabilmek için , bana göre, yumuşak,lezzetli ve yüksekliği uzun olan bir pandispanya yapmamız gerekiyor.
Eğer illa ki hazır pandispanya gibi yapmak istiyorum diyorsanız, çok kullanılan 26 cm'e yapılan bu tarifi deneyebilirsiniz.
Ben, en küçük 18 cm'lik kalıba 3yumurta katarak işe başlıyorum. Ama amacım yumuşak bir pandispanya yapabilmek. 18 cm'e 3 yumurta ekleyince 1 su bardağından ( 1 cuptan ) 2 parmak eksik şeker ilave ediyorum. Şeker ile unu aynı ölçü kullanıyorum. Demek ki 1 su bardağına 1 su bardağı un kullanıyorum.
18 cm - 3 yumurta - 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker- 1 su bardağından 2 parmak eksik un
20 cm- 4 yumurta- 1 su bardağı şeker- 1 su bardağı un
22 cm- 5 yumurta- 1 su bardağından 2 parmak fazla şeker - 1 su bardağından 2 parmak fazla un....
Yumuşak değilde, daha az yumuşak ve ıslatılabilecek bir kıvamda pandispanya yapmak istiyorum. O zaman yumurta miktarını 1 azaltıp un miktarını arttırıyorum.
18 cm - 2 yumurta - 1,5 su bardağı un- 1 su bardağı şeker
20 cm - 3 yumurta- 2 su bardağı un - 1,5 su bardağı şeker..
yağ olarak genelde sıvı yağı veya tereyağı kullanmayı tercih ediyorum. Margarin neredeyse hiç kullanmıyorum.
Eğer pandispanyam biraz gevrek olsun istiyorsam, tereyağı eritip kullanıyorum .( ıslatmaya müsait)
eğer yumuşacık kıvamda bir pandispanyam olsun istiyorsam zeytinyağı kullanıyorum.( riviera olmalı, sızma kullanmayın. çünkü sızma yağı ısındığı zaman riviera yağa dönüşür)
Bu pastada kullandığım pandispanya ise benim en çok kullandığım, en sevdim tarifimdir.
20 cm için ;
- 4 adet orta boy yumurta
- 1 su bardağı un ( ya da isterseniz 1/2 su bardağında 1 parmak fazla un + üzerini 1 bardağa tamamlayacak kadar badem tozu )
- 1 su bardağı şeker
- 100 gr sütlü çikolata, 100 gr bitter çikolata
- 1 paket dr.oetker vanilya aroması veya 2 çorba kaşığı vanilya esansı
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çorba kaşığı kakao
- 8 çorba kaşığı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağı
yapımın detaylarını ve geri kalan malzemeleri bu tariften okuyabilirsiniz.
Pandispanyayı 1 gün önceden yapıp bekletiyorum. Pandispanyanızın sönmemesi için pişirme esnasında devamlı fırının kapağını açıp bakmayınız. Ben pişme süresine kadar hiç fırının kapağını açmıyorum. Camından bakarak kontrol ediyorum.
1. Pandispanyamızı 1 gün geçtikten sonra kullanıyoruz.
İlk önce üzerinde kabaran yerlerini uzun tırtıklı bir bıçakla traşlayıp düzgünleştiriyoruz.
Pandispanya bu fotoğrafta bir silpatın üzerinde durmaktadır. Silpat , aynı pişirme kağıdı gibi kullanılır. tek kullanımlık değil, uzun ömürlüdür. Mesela benim 1 adet silpatım var. Kullandıktan sonra yıkayıp tekrar kullanıyorum.
2- Pandispanyayı 2'ye, 3'e veya 4'e bölmek için, önce silpatın üzerine pandispanyamı yerleştiriyorum. Daha sonra levyemi alıyorum. Levyemi, ayakları tezgahın üzerine değecek şekilde yerleştiriyorum. Burada silpatı kullanmamın amacı , kesme işlemini yaparken pandispanyama bir haraket ve kayganlık vermesi. Pandispanya tezgahın üzerinde sabit durduğu zaman levye ile kesme biraz daha zametli oluyor. Ama silpatın üzerine yerleştirdiğim zaman , pandispanyaya haraket verebiliyorum ve zorlandığım durumlarda elimle silpatı ilerletiyorum.
Bir katı kestikten sonra, Levyemi elime alıyorum ve telini yukarı kaldırıyorum. Yine aynı şekilde 2 . katını kesiyorum. Bir kat daha kesmek istersem, yine levyemin telini yukarı kaldırıyorum ve yine aynı şekilde 3. katını kesiyorum. Ben genelikle pastaları 3 katlı yaparım. Hem görüntüsü daha güzel hem de pasta daha yüksek oluyor
3- Pastanın 3'e ayrılmış hali..
4- Levye, birçok pasta malzemesi satan dükkanlarda bulunmaktadır. Ben en son Metro Gross marketten satın aldım.
5- Pastamızı katmanlara ayırdıktan sonra, pasta standımızı hazırlıyoruz. Pasta standının üzerine isterseniz pastayı üzerinde yapacağınız altlığı ya da pasta altı disklerini yerleştirebilirsiniz. Her iki malzeme de Eminönünde satılmaktadır.
6- Pasta altı disk'i, pastacıların üzerinde pastayı inşaa etmek için kullandıkları bir araçtır. Pasta yapımını tamamlayınca diskten pastayı tabağa veya pasta altlığına aktarırlar. Bu işlem aslına bakılırsa zordur ve risklidir. Çünkü pastanın düzgün aktarılamaması, dağılması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkarabilir. Bence pastayı neyin üzerinde servis yapacaksanız, ben en çok yaldızlı pasta altlığını kullanırım, pastayı onun üzerine inşaa etmektir. Sonuçta hem taşıması şık durur hem de pratik bir araçtır. Bu altlık sayesinde kutunun içerisine risksiz veya pasta tabağının üzerine kolayca yerleştirebilirsiniz.
7- Krema yapımına sıra geldi. Daha öncede bahsettiğim gibi birçok krema çeşidi vardır. Ben bu tip pastalarda kremşanti kullanmayı seviyorum. Ama onada bir farklılık getirerek , ara kremasına süt yerine hindistancevizi kreması veya sütünü kullanmayı tercih ediyorum. Bu konserve ürün, Carrefour, Migros gibi büyük marketlerin konserve bölümünde satılmaktadır.
Hindistancevizi , pastayı zenginleştirmekte ve ayrı bir lezzet katmaktadır. Mutlaka pastalarınızda süt yerine hindistancevizi sütü denemenizi tavsiye ederim.
1 Su bardağı hindistancevizi suyuna 1 paket toz kremşanti kullanmak yeterli olacaktır. Aynı normal kremşanti çırpar gibi, hindistan ceviziyle toz krem şantiyi çırpıp güzel bir krema elde edeceğiz.
Bu kremayı 10 dakika buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim.
10 dakika beklerken , bu arada diğer kremamızı hazırlayıp buzdolabına koyabiliriz.
8-9 Katlara kremamızı sürmeye başlarken elimize pastacı spatulamızı alalım. Pandispanyanın ortasına doğru kremamızı sürelim. Daha sonra ortadan yanlara doğru standımızı döndürerek kremayı yayalım. Ama kremayı kenarlara getirmemeye çalışalım. Çünkü diğer katları üzerine kapattığımız zaman krema yanlardann taşma yapabilir. Kremayı sürdükten sonra üzerilerine muz, fındık krokan, damla çikolata vb. malzemelerimizi koymayı ihmal etmeyelim.
10- Katlara krema sürerken kenarlara getirmememize rağmen diğer malzemeleri ve katları yerleştirdiğimizde ister istemez taşma yapacaktır. Bu taşanları spatula ile pastanın yanlarına sıvayabilirsiniz.
11- Bu pasta modelinde , önce pastanın çevresini sıvıyoruz. İsterseniz hem çevresini hemde üzerini sıvabilirsiniz. Sıvarken pastacı spatulamızı kullanıyoruz. Önemli olan nokta spatulamızı sapından değil, demirinin başlangıcından kuvvetlice tutmanızdır. Spatulaya hakim olduğunuz zaman pastaya hakim olacaksınız Sıvama işini, daha öncede bahsettiğim gibi, bir kabın etrafını traş köpüğü ile sıvayarakta çalışabilirsiniz.
12- Sıvamada pasta standının önemini çok daha iyi anlayacaksınız. Bir elinizle standı döndürürken diğer elinizle de spatulamızın yardımıyla pastamızın kenarlarını düzgünce sıvayacağız.
Ve son rötüşleri yaparken dikkat edilmesi gereken, spatulanın her kullanıldığında temizlenmesi gerektiğidir. Diyelimki, çevresindeki bir bölümü düzelttiniz, diğer tarafına geçmeden önce spatulanızdaki fazla kremayı kabın ağzına sürerek temizleyiniz.
13- Evet, sıra pastamızın çevresini file fındık ile çevrelemeye geldi..bu işlemi file badem, kırık çikolata ile de yapabilirsiniz.
Öncelikle fındığımızı bir tabağa koyalım. ( 15 )Bu tabağı aynı zamanda pasta standının altınada koymamız gerekecektir. Çünkü elimizle fındıkları yapıştırırken, dökenleri tekrar bu tabağın içerisne gönderebilir ve kullanabiliriz.
14- Fotoğraftada görüldüğü gibi avucumuza azar azar fındık alıp yavaş yavaş dikkatlice pastanın yanlarına yapıştırıyoruz. Dökülenleri tabağa atıp sonra tekrar kullanıyoruz.
Bu işlemi elimiz yerine , yağlı kağıdı dikdörtgen kesip kullanabiliriz. Elimize yağlı kağıdı alırız ve yağlı kağıdın içerisine fındıkları azar azar koyup yine pastanın yanlarına yapıştırabiliriz. Aradaki fark elimize fındıklar değmez, araya kağıdı sokmuş oluruz. Özellikle çikolata gibi kolay eriyebilecek bir malzemeyi kullanacaksınız yağlı kağıt kullanmanızı öneririm.
File fındık, file badem vb. malzemeleri Metro Gross marketlerin "Pasta Malzemeleri" bölümünde bulabilirsiniz.
16- Pastamızın çevresi fındık file ile çevrelendikten sonraki hali.
Bu aşamadan sonra kremşanitimiz ile pastanın üst çevresini şekillendirmeye sıra geliyor.
17- Birçok çeşit sıkma torbası ve uçları mevcuttur. Siz hangisini kullanmaktan rahatlık duyuyorsanız onu kullanmanızı tavsiye ederim. Mesela ben, sıkma torbası kullanmayı sevmiyorum. Ya kendim yağlı kağıttan sıkma torbası hazırlıyorum ya da Tupperware'den satın aldığım süsleme sihirbazını kullanıyorum.
Hangisini tercih ederseniz edin önemli olan işlevselliği ve uçlarının çeşitliliğidir..Tüm uçların kullanım alanları farklıdır.
Ben, bu pasta için fotoğrafta görülen yıldızlı ucu tercih ettim.
18- Sıkma işlemi yaparken hava kabarcığı olmaması için , süsleme sihirbazımın içini ağzına kadar doldurmaya dikkat ettim. Eğer boşluk bırakırsanız, krema hava alacak ve kabarcık oluşturacaktır.
Ayrıca sıkmaya başlamadan bir tabağa veya bir kağıdın üzerine tozrbanızı sıkın ve nasıl şekil oluşturmanız gerektiğine karar verin. İlk önce pastanın üzerine sıkmayın.Böylece istemediğiniz bir görüntüyü engellemiş olursunuz.
19- Pastanın üst çevresine , hatalarımızıda kapatacak şekilde kremamızı süslü bir şekilde sürüyoruz..Bu aşamada da döner pasta standının faydasını çok hissedeceksiniz.
20- Sıkma işlemini tamamladıktan sonra, sıra pastamızın üzerini tamamlamaya geliyor. Ben, pastanın üzerine örümcek ağı görüntüsü vermek istedim. O yüzden üst kremamı sona sakladım. Ama siz isterseniz pasta sıvama aşamasında hem çevreyi hem de yüzeyi kaplayabilirsiniz.
Benim gibi sona bırakırsanız, bir çorba kaşığı ile dikkatlice kremayı azar azar pastanın üzerine sürüyoruz.
21- 22 - Pastamızın üzerine örümcek ağı çizebilmek için bir sıkma torbasına ihtiyacımız var. Siz isterseniz kendi elinizdeki sıkma torbasına en ince duyu takıp bu işlemi yapabilirsiniz. Ya da benim gibi yağlı kağıttan bir sıkma torbası yapıp kullanabilirsiniz. Ben her zaman yağlı kağıt yapmasını tercih ediyorum. Bu şekilde kremayı daha doğru kontrol edebildiğimi düşünüyorum.
Yağlı kağttan sıkma torbası yapabilmek için önce bir dikdörtgen parça kesiyoruz.
Kestiğimiz parçanın bir kenarını elimizle tutup içeri doğru kağıdı kıvırıyoruz. Bir huni şeklini vermeye çalışıyoruz. Ucunu ince veya geniş kendimiz ayarlayabiliyoruz. Bu aşamada ucumuzun ince olması gerekmektedir.
23- Pastamızın üzerinde son rötüşleri yapıyoruz. Bunun için üzerine sürdüğümüz kremayı düzgünleştiriyoruz ve istenmeyen görüntüleri tekrar krema sıkarak kapatabiliyoruz.
24- Hazırladığımız sıkma torbasının içerisine eritilmiş çikolata, hazır meyve soslarından veya meyve jellerinden koyabilirsiniz. ( 25) pastacılık fuarından aldığım meyveli jöleyi kullanmayı tercih ettim.
Torbamızı yine her zamanki gibi boş bir yere sıkarak deneme yapıyoruz. Denedikten sonra pastanın ortasından başlayarak büyük bir spiral çiziyoruz. Ben kenarlarında biraz boşluk bırakmışım. Siz tüm alanı kaplayacak şekilde çizerseniz daha hoş bir görüntüsü oluşur.
26- Son aşamamızda elimize bir kürdan alıyoruz. Spiral'in ortasından başlayarak bir ileri bir geri çizgiler çiziyoruz. Bu şekilde 360 derece dönerek hepsini tamamlıyoruz..
Kremalı pastalarımızı her zaman buzdolabında muhafaza edelim.
Kılavuzumuz devam edecek..
Pazartesi, Ekim 09, 2006
PASTA KILAVUZ - TEMELLER 1
Gelen yorumların ve maillerin çoğunda pasta araç gereçlerinden pasta yapım aşamalarına kadar birçok soruyla karşılaşıyorum. Soruların çoğu birbirine benzer olmaya başlayınca bir kaynağa ihtiyacımız olduğunu düşündüm ve bölümler halinde basit ve kullanışlı bir kaynak oluşturmaya karar verdim. Kaynağımız tamamlandığı zamam sırasıyla Pastacı'nın ana sayfasında yer almaya başlayacak..Ana sayfada ki kısa yollardan ihtiyacınız olduğunda bakabilecek ve kendi tariflerinizi de yaratabileceksiniz :)
Bunu başarabilmemiz için "Hazırlık" postunun yorumlarına aklınıza gelen her türlü soruyu yazın lütfen.. Sizin sorularınızla ve bilgilerinizle herşey daha da zenginleşecektir..
İlk doğru adımı atabilmek için temel kaynaklardan başlamaya karar verdim.
1-2 benim için en temel kaynak kitaplardır. Araştırmasız, kaynaksız ve uygulamasız doğru adımlar atılamaz bence. Bu sebeple sizlere iki temel kitabı önermek istiyorum. Bu kitapları Türkiye'den satın aldım. Özellikle büyük şehirlerdeki alışveriş merkezleri kavramı çok yerleşince, aradığımız çoğu şeye daha kolay ulaşabilir olduk..Bu,büyük merkezlerdeki çoğu kitapçılarda yabancı kaynaklarda satılmaktadır. Önerebileceğim kitaplar İngilizce çünkü maalesef Türkçe pasta kitabı pek yok. Türkçe yemek kitaplarımız satılmaktadır ama pastacılıkla ilgili Emel Başdoğan'ın kitabı dışında başka bir kaynak kitap piyasada bulunmamaktadır. Çikolata ve şeker hamuru ile ilgili Türkçe kaynak verebileceğim ama dekorasyonla ilgili bu kitapları öneriyorum..
- The Home Guide To CAKE DECORATING- Jane Price
- Beginner's Guide To CAKE DECORATING
Sizinde önerilerinizi öğrenmek istiyorum..
3- Cup Ölçüleri - eğer çok fazla yabancı kaynak kullanıyorsanız mutlaka bir takım cup ölçüsüne ihtiyacınız olacaktır. Türkiye'de ise bir çok tarif artık cup ölçüleri ile oluşturuluyorsa elimizin altında en temel bulunması gereken malzeme budur.
Ben cup ölçülerimi Eminönü Fermo'dan satın aldım. İkea'da da bu ölçülerin plastiklerini görmüştüm. Bu arada İkea'da da çeşitli pastacılık malzemeleri satılmaktadır.
4- Tel Süzgeç- bana göre tel süzgeç pasta yapmanın en önemli araçlarından biridir. Hatta ben tel süzgeci bulamazsam pasta yapmaktan vazgeçebilirim. Çünkü, mutlaka pandispanya hazırlarken unu,kabartma tozunu ve kakaoyu tel süzgeçten eleyerek karışımıma eklerim.
"Kaynaklar" bölümündeki çoğu soru "keklerin neden kabarmadığına" dair geliyor..işte en önemli sebeplerinden biri unu elemememiz..ve ayrıca homojen oluncaya kadar karışımı çırpmamamız..
Homojen Karışım : devamlı kullanılan bu terim şu anlama gelmektedir; karışıma katılan herbir malzemenin tam karışması ve ayırt edilememesi..özellikle adım adım gidersek, ilk önce yumurta ve şekerin çok iyi karışması. Bunun için yumurtanın oda ısısında bekletilmiş olması gerekmektedir ve şeker yumurtanın içerisinde iyice eriyene kadar çırpılması gerekmektedir. Bu çırpma işlemi belki 10 dakika bile sürebilecektir. Hatta yumurta buzdolabından çıkartılmışsa bu çırpma işlemi daha da uzun sürecektir.
5- Kelepçeli Kalıplar - Kullandığımız kalıbın önemi büyüktür. Reçeteler oluşturulurken kullanılacak kalıba göre malzeme miktarı belirlenir. Pastalarda en çok kullanılan kalıp ölçüleri 18-20-22 cm'dir. Özellikle yabancı kaynaklardaki reçetelerin çoğu 20 cm'e göre verilmektedir. Pasta yapmaya başlayacak gönüllülere ilk olarak bir adet 20 cm'lik kelepçeli kalıp almasını tavsiye ederim.
Bunun dışında kullanılan ölçüler 18-20-22-24-26-28-30 cm olarak devam etmektedir. Eğer dinazor dilimleri halinde pastalar yemiyorsanız aşağıda yazacağım kişi sayısına göre kalıp ölçüsü kullanışlı olacaktır;
18 cm - 7-9 kişilik
20 cm- 10-12 kişilik
22 cm- 12-15 kişilik
24 cm- 15-18 kişilik
26 cm- 18-20 kişilik
Kelepçeli kalıpların yanısıra kelepçesiz kalıplarda piyasada satılmaktadır. Bu kalıpların kullanımı kelepçeliye göre daha zordur. Kelepçeli kalıp tel ızgara üzerinde pişirilirken, kelepçesiz kalıplar fırın tepsisi üzerinde pişirilmektedir. Fırın tepsisinin üzerine bir silpat serilir, kalıbın altı yağlı kağıtla kaplanır ve karışım kalıbın içerisine dökülür. Bu kadar önlem alımının sebebi, karışımın kalıptan dökülmemesi ve sızdırmaması içindir . Benim fikrimce kelepçesiz kalıplarla çalışılması zordur çünkü ufacık bir boşluk bile karışımın sızmasına sebebiyet verir ve bu durum hiç hoşunuza gitmeyecektir.
Kalıplarınızı çelikten çok teflon tercih edebilirsiniz. Çünkü çelik kalıpların bakımı zordur. Çabuk paslanırlar ve ayrıca içlerinden keki çıkarmamız daha zordur.
Kalıpların çoğu büyük marketlerde dahi satılmaktadır. Ama özellikle 18-20 cm kalıp bulmak nedense çok zordur. Çünkü marketlerin çoğunda 26 cm'lik büyük kalıplar satmaktadır. Yine pasta malzemeleri satan dükkanlarda aradığınız her kalıbı rahatlıkla bulabilirsiniz..
6- Tart ve Kiş Kalıpları - tart ve kişyapabilmek için özel kalıplara ihtiyacımız vardır. Marketlerin çoğunda teflondan tart kalıpları satmaktadır. Ama en iyi sonucu pasta malzemeleri satan dükkanlardaki metal ve çelik kalıplardan alabilirsiniz. Teflondan çıkan tart şekil çok kullanışlı olmamaktadır. Ama özel üretilmiş olan tart kalıplarından tartımızı çıkarmak çok kolaydır ve şekli idealdir.
Ben nerdeyse tüm tart kalıpları Eminönü Fermo'dan satın aldım. 2-3 boyu bulunmaktadır. Orta boyu en kullanışlı olanıdır.
7- Araç & Gereçler - Mutlaka elimizin altında bulunması gerekenler.
Çırpma teli ; özellikle krema hazırlarken pütürlerin kaybolması ve pürüzsüz bir karışım elde edebilmek için, kaşık yerine kullanmanız gereken alettir.
Pastacı Spatulası ; yanyana duran iki mavi saplı spatula, pasta sıvarken kullanmamız gereken aletlerdir. Spatulasız güzel bir sıvama yapamayız.
Döner başlıklı bıçak: aslında her nekadar pizza bıçağı diye satılsada , o benim için şeker hamuru kesme bıçağıdır :) Şeker hamuru ile pasta kapladıktan sonra altta kalan fazlalıklarını mutlaka döner bıçak ile temizlerim.
Sebze soyma bıçağı: diye satılsada, yine benim için o çikolata rendeleme bıçağıdır. Elime aldığım özellikle bitter küverturu bu bıçakla rendelerim.
8- Dekorasyon araç & gereçleri - Suluboya fırçasını ve yeşil renkteki ekipmanları şeker hamuru çalışırken kullanırız. Suluboya fırçası şeker hamurunun üzerine desenler çizmek ve içlerini boyamak için ,ayrıca oluşturduğumuz şekillerin ( mesela yaprak) üzerine renk katmak için kullanılabilir ( simlerle boyamak gibi).
Diğer şeker hamuru ekipmanları ise aklınıza gelecek her türlü modellemede yardımcı olarak kullanılabilir. Özellikle top başlı olanları çicek yapraklarına şekil vermek için kullanılır. Fotoğrafı olmasada "kürdan"da önemli bir çalışma aracıdır.
Diğer spatulaların düz olanı, pastamızın üzerine sıvadığımız kremayı düzeltmek için işimize yarar. Ayrıca pasta yaparken ihtiyaç duyulabilecek her aşamada el atında bulundurulması gerekebilir. Pastanın ara katlarına krema sürerkende kullanılabilir.
Yanları dişli olan spatulalar ise şekil vermek için kullanılır. Örnek olarak en yukarıda önerdiğim kitapların 2 numaralı olanında, ayıcıklı bir pasta gözükmektedir. Pastanın üzerinde dairesel bir motif vardır. Bu motif dişli spatula ile yapılmıştır.
9- Kitchen Aid & Mikser - Keklerin daha güzel kabarması, karışımları daha homojen olması , hamurların daha güçlü yoğrulması kitchen aid'in bize bir armağınıdır :) önemli olan karışımlarımızı çok iyi çırpmamız ve yoğurmamızdır. Pandispanyanın karışımı çok iyi çırpılmalı, şeker hamuru ise çok iyi yoğurulmalıdır. El mikserleriyle ve de elinizle bu işlemleri yapmak çok zor olacaktır. Bu işe gönül verenlerin Kitchen Aid almasını şiddetle öneririm. Ayrıca kitchen aid'in çelik kabı daha hijyenik ve daha işlevseldir. El mikseri dahi kullanıyorsanız çelik kap almanızı tavsiye ederim. Özellikle İkea'da çok güzel çelik çırpma kapları satılmaktadır.
10- Döner Pasta Standı - İlk pasta yapmaya başladığımda kendime hemen bir döner pasta standı almıştım.
Bu stand üzerinde pastalara krema sürmek ve dekore etmek hem daha kolay hem de daha zevkli hale gelmektedir.
Stand , sadace pasta ekipmanları satan dükkanlarda bulunabilmektedir. Ben Wilton'un standını uzun süredir severek kullanmaktayım.
Klavuzumuz devam edecek..