Dün evlilik yıldönümümüzdü..güzel yorumlarınızla yanımda olduğunuz için çok teşekkür ederim.. hatta dün eşim bile gönderilen yorumların çoğunu okumuş ve akşam yanıma geldiğinde çok hoşuna gittiğini söylemişti..hissettiğim duyguların tarifi zor..gerçekten çok çok teşekkür ederim :)
İki haftadır nasıl bir pasta yapmam gerektiğini bol bol düşündüm. Kalpli ve güllü pastaları son yıllarda çok fazla yaptığım için farklı bir çalışma yapmak istedim. Bende elimdeki kitaplarımı karıştırdım ve bu güzel aşk kuşları ( lovebirds) ile karşılaştım. O kadar ısındım ki görüntüye, bu çikolatalı pastayı yapmaya karar verdim. Kitabımın adı ;
No-Time Party Cakes - Carol Deacon, sayfa 36-37Kitabın adı gördüğünüz gibi "zamansız parti pastaları" , aynı zamanda kısa sürede yapılabilecek pasta tarifleri..ama benim bu pastayı yapmam iki günümü aldı..Birinci gün pandispanyasını , ikinci gün ise krema ve süslemelerini..ve çok uzun saatlerimi harcadım. Dolayısıyla kitabın adına aldanmayın derim..ama belki bir pastaneniz varsa ve sürekli bu işi yapıyorsanız, size kısa süreli gelebilir :)
Pastanın birebir tarifine uymadım. Sadece kuşları ve pastanın temel şeklini kendime örnek aldım. Pandispanyasını ve kremasını kendi sevdiğim tariflere göre hazırladım.
Pandispanyasını pastayı yapmadan önceki gün hazırladım ve streç filmleyip soğuk fırının içerisinde sakladım. Pandispanya tarifi ve yapımı için
bu pastayı inceleyebilirsiniz. Önemli olan 20 cm'lik bir pandispanya hazırlamanız.
Kreması için ise son yaptığım ve çok beğendiğim Martha Stewert tarifini uyguladım. Gerçekten bu pastayada çok yakıştı. Tarif için
bu pastayı inceleyebilirsiniz.
1-2 Pastanın etrafında kuş yuvası görüntüsü vermek için dallar kullanılması gerekiyor. Pastanın orijinalinde bir çeşit üzeri çikolata kaplı ince çubuk kurabiyeler kullanılmış. Market araştırmalarımın sonucunda Türkiye öyle bir kurabiye veya çubuk çeşidi satılmadığını öğrendim. Belki ithal ürünler satan marketlerde bulabilirsiniz. Bu durumda bu çubukları kendim bir şekilde yapmalıyım diye düşündüm. Markette reyonlara bakınırken
Etinin çubuk krakerlerini gördüm. Bu krakerler ince ve dal görünümündedir gerçekten. Bu krakerleri çikolata ile kaplarsam dal görüntüsünü kazandırabilirdim. Ve hemen büyük paketinden bir tane aldım.
Dalları yapmak için yaklaşık 120-150 gr sütlü küverturu
benmaride eritelim. Krakerleri ikiye bölüp isterseniz tek tek istersenizde benim gibi 4-5 tanesini çikolatanın içerisine atıp çatal yardımıyla birlikte çıkartalım. Fazla çikolatasını süzdürüp , fırın tepsisine yaydığımız yağlı kağıdın üzerine bırakalım. Tüm paket bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Ve fırın tepsisini oda ısısında kuru ve serin bir ortamda donmaları için bekletelim. Gerekirse 3-4 saat beklemeniz gerekebilir. Onun için pandispanyadan sonra ikinci işlem olarak bu aşamayı seçmelisiniz.
3- Kullandığım şeker hamuru tarifi ;
- 5 çay kaşığı ( teaspoon) jelatin ( ben her zaman bitkisel olan agar agar'ı kullanıyorum. Makro ve Metro Gross marketlerde bulabilirsiniz)
- 125 ml glikoz ( Eminönü Fermo'dan alıyorum, en son 1 kg'lık kavanozu 5 YTL idi)
- 1 çorba kaşığı (tablespoon) gliserin ( her eczanede satılıyor, alırken eczacı bayandan bu konuda bilgi aldım çünkü oda şeker hamuru ile pasta yapan ve seven bir hanımdı ve dolayısı ile benimle çok ilgilendi)
- 1 kg pudra şekeri ( en iyi sonuç veren, bağdat'ın ürettikleri- ve birkaç defa çekilmiş olanı çok daha iyi sonuçlar veriyor . bulmakta zorlanabilirsiniz. En zor anlarımda Dia'nın kendi markası ile ürettiği pudra şekerinden iyi sonuçlar alıyorum. İsterseniz birkaç kez rondodan geçirebilirsiniz)
bu tarif doğru uygulandığı zaman çok güzel bir şeker hamuru elde edebiliyoruz. Modelleme için kullanmaya uygundur ama esas modelleme hamuru biraz daha farklıdır. Aynı tarifle yapılan şeker hamuruna farklı bir esneklik veren katkı maddesi katılarak modelleme hamuru elde ediliyor. Bu katkı maddesi ithal kaynaklarda " tragacanth" diye geçiyor. Türkiyede bu malzemeyi bulmak çok zor. Belki yurt dşınıda oturanlarınız bulup kullanabilirsiniz.
Modelleme Hamuru ;
- 280 gr pudra şekeri
- 3 çaykaşığı (teaspoon) tragacanth
- 1 çaykaşığı (teaspoon) glikoz
- 315 gr şeker hamuru
bu tarifle çok zor uygulanan detaylı modelleri uygulayabilirsiniz. Çünkü katılan katkı maddesi hamura esneklik ve kıvam verip aynı oyun hamuru kolaylığını verecektir. Ben şu an bu hamuru kullanamıyorum. O yüzden şeker hamuru ile şekil veriyorum.
4- Bu tarifleri uygularken kullanmanız gereken ölçü kapları. Teaspoon ve tablespoon ölçüleri. Birçok pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabileceğiniz gibi benim gibi İkea'dan da alabilirsiniz.
5- Pudra şekerini kullanmadan önce mutlaka elememiz gerekmektedir. Pudra şekerimiz ne kadar incelirse hamurumuz o kadar muntazam olacaktır.
6- Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.
1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun.
Kuşları yapmak için verdiğim ölçülerin yarısınıkullanmanız yeterli olacaktır. Eğer tüm pastayı şeker hamuru ile kaplamak isteseydik tüm ölçüyü kullanmamız gerekecekti.
Hamurumuz kıvama geldikten sonra streç filme sarıp biraz serin bir yerde bekletin.
7- Artık kuşlarımızı yapmaya başlayabiliriz :)
Hamurumuzdan bir miktar koparıp kuşların gövdelerinmi ve kafalarını yapalım. Bunun için önce hamurumuzu gıda boyası ile mavileştirelim. Bu aşamada da hamurun rengini oturtmak için iyice yoğurmamız gerekecektir.
İki iri gövdeye ( biri diğerinden daha büyük) ve iki gövdeden daha küçük kafa yapmaya ihtiyacımız var. Hafif tombul toplar yapıp yumurta kutusunun içerisine koyuyorum. Şeker hamurunda figür çalışırken yumurta kutularını kullanabilirsiniz.
8- Bir tabağa kuşlarımızı yapmaya başlayalım. Gövdelerini yanyana yerleştirdikten sonra kafalarını yerleştirmek için üzerilerine birer kürdan batıralım.
Kürdanları batırırken kuşların kafalarının birbirlerine değmesi için hafif eğimli olmalarına dikkat edelim.
9- Kafa kafa vermiş kuşlarımızın gövdesi oluştu. Hamurun üzerinde biraz pürüzler olabilir. Yumurta fırçasını suya batırıp üzerini temizleyebiliriz. Önemli nokta, suyu iyice süzerek kullanın, hamuru çok sulamayın.
10- Kuşlarımızın kanatlarını yapmaya sıra geldi.
Bir miktar mavi hamurumuzu alalım. Tezgahımızı iyice temizleyelim. Bitkisel bir margarini elimize alıp çok az tezgahımızın üzerine sürelim. Hamurumuzu küçük bir merdane ile açalım. ( küçük merdaneyi ben İkea'nın çocuk bölümünden aldım.Çocuk bölümlerinden çok muhteşem şeker hamuru malzemeleri çıkabiliyor)
Herhangi yuvarlak ve uçları tırtıklı bir kalıpla bir adet yuvarlak keselim. Bunu ortasından ikiye bölelim. Biri birinin kanadı, biride diğerinin kanatı olacak şekilde kuşlarımızın üzerine yapıştıralım. Kuşların gövdelerini suya batırdığımız fırça ile temizlediğimiz için yumurta akı kullanmamıza gerek yoktur. Kanatlar gövdeye yapışacaktır.
11- Erkek olan kuşun kafasına bir tane ibik yaptım. Bunu kalan mavi hamuru üçgen kesip bıçağın ucu ile üzerine üç çizik atıp yaptım. Ayrıca yaprak kalıbından da çok faydalanacağız.
12- Kuşların gözlerini yapmak için tekrar tezgahımızın üzerine margarin sürüp beyaz hamur açalım. Sıkma duylarından en geniş yuvarlak uca sahip olanının yardımıyla yuvarlaklar kesebilirsiniz.
13-14 Kuşların gagalarını yapmak için bir miktar şeker hamuruna sarı gıda boyası katarak hazırlıyalım. Tekrar tezgaha margarin sürerek sarı hamurumuzu açalım. Yaprak kalıbının ucuyla dört adet üçgen keselim. İki tanesini birleştirerek birer gaga elde edelim. Ve kuşların ağız kısımlarına gagalarımızı yapıştıralım. ( fark ettiğiniz gibi kuşların üzeri sürdüğümüz sudan dolayı parlıyor, gagalar ıslaklıktan dolayı yapışacaktır. Eğer yapışmazsa çok az su sürerek yapıştırabilirsiniz.)
15- Kuşlarımızın gözlerinin içlerini siyah sıvı gıda boyası ile boyadım. Bu işlem biraz sizin el becerinize kalıyor. İnce uçlu bir sulu boya fırçası ile siyah sıvı boyamızı hiçbirşey ile karıştırmadan doğrudan kullanalım. Ve beyaz gözlerin içlerine ifade vermek için birbirine bakan siyah halkalar çizelim. Birde bayan kuşa kirpik çizelim :)
16-17 Gözlerimizide boyadıktan sonra kuşlarımız tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra yapraklarımızı hazırlayalım.
Yaprak kalıbımız ile yeşil şeker hamurumuzdan yapraklar keselim. Yaprakların üzerine bıçak ucu ile damarlar çizelim. Ve tekrar yumurta kutusunun yardımıyla yapraklarımızı kurutalım. Yaprakları kutuya dizerken biraz şekil vermeye ( eğri yapmaya) özen gözterelim. Böylece daha doğal duracaktır.
18- Artık pastamızın bitim aşamasına gelmeye başladık. Klasik bir pasta gibi pastamızın pandispanyasını levye yardımıyla üçe bölelim.
Döner pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üzerine ilk kat pandispanyamızı yerleştirelim. Pandispanyanın üzerine kremamızdan bir miktar sürelim. Aralarına isterseniz muz serpiştirebilirsiniz. Aynı işlemleri üç katı tamamlayana kadar devam ettirelim. Kalan krema ile pastamızın her tarafını spatulamız ile gelişigüzel sıvalayalım.
Hazırladığımız kraker dallarını pastamızın çevresine yapıştıralım. Kuşlarımızı pastamızın ortasına dikkatlice yerleştirelim.
19- En son yapraklarımızıda kuşlarımızın çevresine yerleştirdikten sonra pastamız hazırdır.
Bol çikolatadan yaptığımız için pastamızı buzdolabında saklayabilirsiniz.
20- Dilimlenmiş hali..kremasını biraz daha bol kullanabiliriz.
Eşim dün gece pastayı yedikten sonra şu tepkiyi verdi ;"aaa bunu ben sabah öğle akşam çayla yiyebilirim..çok güzel çok yumuşak olmuş.."bu onun iltifat tarzıdır :)
Hepimize afiyet olsun..