Çarşamba, Kasım 08, 2006

HEDİYE KURABİYE YAPIMINI SEVİYORUM..































Tahminleriniz doğru :) Yağmurcuk bugün çok daha iyi..okula bu hafta gidemedi ama şu an evin halini görseniz, okulundan farksız..her oyuncağı salonda ve inanılmaz aktiviteler yapıyor :)
Aslında bu kurabiyeleri Yağmur'un okuluna bugün götürecektim ama büyüklerimden gelen yoğun ısrar karşılığında bugünde okula gidemedi. Ama yarın uğrayıp bu kurabiyeleri aldığım küçük yeşil torbaların içerisinde sınıfına hediye olarak götüreceğiz :) Ama inanın daha Yağmur'un çok büyük planları var..kitaplardan pastalar beğeniyor..sanırım çok sıkıldı ve parti verme planları kuruyor:)

Kurabiyelerin yapımı çok kolay ve zevkli..bunları çok çeşitli amaçlar için kullanabilirsiniz..yaklaşan yılbaşı için, pişirmeden önce birer delik açıp yılbaşı ağacı süsü yapabilirsiniz veya daha da renkli yapıp pastalarınızı süsleyebilirsiniz..































İki tepsi dolusu çıkan kurabiyelerin, bir tepsisini sadece renkli hayvanlardan yaptık. Evdeki bütün kurabiye kalıplarını tezgaha çıkardık ve hepsini kullandık ..bu sayede çeşit çeşit kurabiyelerimiz oldu. Hayvan kalıplarımızı Eminönü Nüans'tan aldım. Çok güzel çeşit çeşit hayvanlı kalıplar var. Kediler, köpekler, koyunlar, atlar, inekler..hepsi çok şirin ,Yağmur bayıldı :)

Hazırladığım hamuru üçe bölerek renklendirdim. Bir kısmını sarı, bir kısmını yeşil ve bir kısmını da kakaolu yaptım. ( Yağmur öyle istedi) Gıda boyalarını çok çok az kullandım. Kürdanınucu ile..o yüzden az renk alıyorlar.. Gıda boyaları ile ilgii aklınıza takılan her soruyu çekinmeden gıda uzmanımız Ebru Hanım'a sorabilirsiniz..

Gerekli malzemeler ;


  • 2 su bardağı un
  • 2 çay bardağı buğday nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 140 gr tereyağı ( tuzsuz ve oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
  • 1/2çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı zencefil ve isterseniz ilave tarçın
  • isteğe bağlı gıda boyası ( ben toz kulandım ve kürdanın ucu ile ekledim)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Büyük bir hamur yoğurma kabına tereyağını küp küp kesip ortasına yerleştirelim. Etrafına unu,şekeri,karbonatı ve baharatları eleyerek ilave edelim. Üzerine yumurtalarımızı kıralım ve etrafından ortaya alarak yoğurmaya başlayalım. Hamuru kıvama getirmek için ara ara nişastamızdan ekleyelim. Nişastanın tamamını bir anda ilave etmeyelim, yavaş yavaş kıvamı geldikce ilave edelim. Kulak memesi kıvamında şekil alan bir hamur elde edince nişasta katmayı bırakalım.

Kalan nişastayı tezgaha serpmek için kullanalım.
























Hamurumuzu üçe bölelim. Ben ilk hamura çok az sarı gıda boyası ilave ederek yoğurdum.

Tezgahın üzerine buğday nisaştası serpelim. Merdane ile hamurumuzu 1-2 cm inceliğinde açalım. Hayvanlı kalıplarımızla şekiller çıkaralım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim. Sarı hamur bitince ikinci böldüğüm hamuru yeşil yaptım ve hayvanlı şekiller vermeye devam ettim.

İlk tepsi dolunca önceden ısıttığım fırınmızda pişirelim. O pişerken diğer tepsiyi hazırlayalım.
























Kalan bir miktar sarı ve yeşil hamurdan farklı bir şekil oluşturmaya karar verdim. İki yumuruğu ince açıp üst üste yerleştirdim. Bir kaç defa daha mardene ile üzerinden geçtim. Bunu rulo yapalım. Ve bıçakla bu ruloları 1-2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıdımızın üzerine yerleştirelim.

Kalan son hamura kakao ilave edelim ve yoğuralım. Aynı işlemleride bu hamur için yapalım. Bunlarada hayvanlar dışında yıldız, çicek, kelebek, kalp gibi şekiller verdim.

İlk fırına attığımız tepsiyi yaklaşık 25-30 dakika pişirelim. O piştikten hemen sonra ikinci tepsimizi atalım onuda aynı sürelerle pişirelim.

Fırından çıkan kurabiyeleri tezgahımızda soğutalım.

Kıtır kıtır çok lzettli kurabiyeleriniz olacaktır..özellikle süsleme için çok uygun olacaklardır..

Hepimize afiyet olsun..



Pazartesi, Kasım 06, 2006

PRATİK ÇOCUK DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Annelik ve insanlık adına çığlıklarımızı attıktan sonra pastayı anlatmaya sıra geldiğini düşünüyüorum..iki gündür yapım aşamasını yazmak içimden pek gelmedi, sebebini çoğunuz anlayabilirsiniz sanırım..Çığlık post'tu ile pasta postu'nu ayırmaya karar verdim..ama umarım çığlıklarımız asla sona ermez..

Yağmur'cum üç gündür biraz rahatsızdı. Bende onu neşelendirmek için bir pasta yapmaya karar verdim. Pastanın üzerine çok sevdiği çizgi film karakteri olan "Twetty"i yerleştirmek istedim. O uyurken pastamı tamamladım. Yemek yedikten sonra "sana bir süprizim var "dedim ve pastasını gösterdim. Bakıp bakıp "oooo bu benim mi? bugün doğum günüm mü? üfleyecekmiyim ? " diye sorular yöneltmeye başladı :) neşesini yerine getirmeyi başarmıştım ama doğum günü konusunda onu biraz kandırmış oldum..yine de mumlarımızı üfledik :)























Pastanın pandispanyasını "Quick and Easy Party Cakes - Joanna Farrow and Sara Lewis" kitabının "Basic Sponge Cake" tarifinden yaptım. Çok lezzetli ve harika kabaran bir pandispanya elde ettim. Pastayı sade, muzlu ve kremalı yapmaya karar verdim. Böylece eşim ve annem çok mutlu oldular. Çünkü evde Yağmur ve benim dışında çikolatalı pasta seven ne yazık ki çok fazla kişi yok. Ama ben bile bu pastayı çok beğendim..

Temel Sünger Kek tarifi ( sünger kek denemelerim devam edecektir) ;
( 18 cm için )

  • 225 gr tuzsuz margarin veya tereyağı ( ben Hüner kullandım )
  • 225 gr tozşeker
  • 4 orta boy yumurta
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 300 gr un
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • 3 çorba kaşığı limon veya portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu ( bunu ben kendim ilave ettim)

1- Yağımızın ve yumurtalarımızın oda ısısında beklemiş olmasına dikkat edelim.

Fırınımızı 160 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yağı ve şekeri çırpma ile başlayalım. Özellikle yağın oda ısısında bekletilmiş hatta yumuşamış olması , bu aşamadaki işlemimizi çok kolaylaştıracaktır. Yağın ve şekerin birbirine çok iyi karışması gerekmektedir. Tam homojen bir kıvam almalı, neredeyse şekerler içerisinde hiç gözükmemelidir Bu aşama uzun sürebilir. Bu yüzden Kitchen-Aid çalışmak daha işinizi kolaylaştırır. Ama yoksa, yumuşamış bir yağ kullanmak zamandan tasarrufuda salayacaktır.

2- Ayrı bir kaba yumurtaları ve sütü koyup karıştıralım. Ve yağ ile şekerin iyice homojenleştiği karışıma katıp çırpmaya devam edelim. Un ve kabartma tozunu yine ayrı bir kapta eleyelim. Ve karışımımıza ilave edip çırpmaya devam edelim.

En son vanilya ve portakal suyumuzu ilave edip fotoğraftaki gibi bir karışım elde edince çırpmayı sonlandıralım.



























3- 18 cm'lik kelepçeli kalıbımızı güzelce yağlayalım. İsterseniz tabanına yuvarlak kestiğimiz yağlı kağıdı yerleştirebiliriz. Bne sadece yağlıyorum.

Koyu kıvamlı olan karışımımızı güzelce kalıbımıza yerleştirelim ve üzerini spatula yardımıyla düzeltelim. Düzeltirken kalıbımızı bir kaç kez tezgahımıza hafifce vurup hamurun kalıba daha iyi yerleşmesini sağlayalım.

Önceden 160 derecede ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için 50 dakika sonra, elinize uzun bir çöp şiş alıp keke saplayın. Çıkardığınız zaman şişin üzerinde hiçbir hamur yoksa kekimiz pişmiş demektir. Eğer hamurcuklar geliyorsa,pişirmeye devam edelim.

4- Pandispanyamızın fırından çıktığı hali. Üzeri nar gibi kızarmış ve iyice kabarmış olarak çıkması gerekmektedir. Ayrıca her ne kadar margarinden hoşlanmasamda , çıkarttığı koku gereçekten baş döndürücüydü :)























5- Ben her zaman ki gibi pandispanyasını bir gün önceden yaptım, streç filmledim ve soğumuş fırınımın içerisinde sakladım. Ve herzaman sizlerede pandispanyanızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Eğer aynı gün içerisinde yapıp kullanmak isterseniz, fotoğraftaki gibi düzgün kesilmiş katları asla elde edemezsiniz..

Bir gün sonra, pandispanyamızı tezgahımıza çıkartıp güzelce üzerini traşlayarak işe başlayalım. Bunun için bir uzun tırtıklı bıçak yardımıyla traşlama işlemeni yapabilirsiniz. Pastanın üzeri düzgünleşince , pandispanyanın altını çevirelim. Bakın pandispanyanın altınında kızarmış olduğunu fark edeceksiniz. Orayıda yine aynı bıçağımız ile traşlayalım. İsterseniz bırakabilirsinizde. Bu size kalıyor.

Levye yardımıyla pandispanyamızı üçe bölelim. Pandispanyanın aralarını ıslatmak için ister istediğiniz meyveden glazür hazırlayabilirsiniz, istersenizde benim yaptığım gibi meyve suyu kullanabilirsiniz. Benim elimin altında Cappy'nın karışık meyve suyu vardı ve onunla katlarını ıslattım.

Kreması için ;
( ben bu kremayı kafamdan , yumuşak ve sulu bir krema elde etmek için yaptım ve ayrıca şeker ilave etmedim.Siz isterseniz Pastacı Kreması ile de yapabilirsiniz.)

  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket toz vanilin
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 paket labne peyniri

Un, vanilin ve sütü bir orta boy tencereye alıp önce soğukken karıştıralım. Ve daha sonra orta hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak pişirmeye başlayalım. Nişastayı çok az su ile ezip pişirdiğimiz kremaya yavaş yavaş ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan sonra çok az sertleşecektir. Kıvamı biraz sulu kalacaktır, endişelenmeyin.

Pişen kremayı bir kaba aktaraım ve soğuk su dolu bir kabın içerisine oturtalım. İçerisine sıvı vanilyamızı katıp iyice çırpma teli ile karıştıralım. Üzerini streç filmleyip buzdolabında 10-15 dakika bekletelim. Tekrar dolaptan çıkarıp içerisine labnemizi katalım ve tekrar çırpma teli karıştırarak homojenleştirelim.

Ağzını tekrar streç filmleyip buzdolabında bekletelim.

6- Pastamızı oluşturmak için, pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üçe böldüğümüz pandispanyamızın ilk katını yerleştirip üzerini portakal suyumuz ile fırça yardımıyla ıslatalım. Muzlarımızı küp küp keselim. Buzdolabından kremamızı çıkartalım. Bir miktar üzerine krema sürelim. Kremaların üzerine muzlarımızı serpiştirelim. Biraz daha muzların üzerine krema döküp diğer katı üzerine kapatalım.

Aynı işlemi diğer katlar içinde yapalım. En üstte yerleştirdiğimiz pandispanyamızında üzerini ıslatalım. Ve kalan kremanın yarısını pastamızın üzerine dökelim. Spatula yardımıyla pastamızın çevresine ve üzerine yayalım. Kremamız biraz sulu olduğu için taşmasını engellemek için , hemen buzdolabına kaldırıp biraz soğumasını bekleyelim.

10 dakika sonra tekrar çıkratıp kalan kremayıda dökelim ve pasamızın her tarafını güzelce kaplayalım. Tekrar buzdolabına koyup ekletelim.

























6-7 - Üzerine yerleştirdiğim Twitty Pasdekor'un gofret disklerinden. Uygulaması çok kolay ve tamamen yenilebilir cinsten. Ayrıca kokusu ve tadıda çok lezzetli. Ben her zaman ki gibi Eminönü Fermo'dan satın aldım. Paketler içerisinde 10'lu satılıyor. Tek tek satılmıyor.

Uygularken pastayı buzdolabında çıkartıp pasta standımın üzerine yerleştirdim. Gofret diski soğuk su dolu bir kaba , resimli kısmı suya değecek şekilde ıslatım. Hemen resimli kısmı üste getirip pastanın üzerine yapıştırdım. Çok çabuk kremaya uyum gözterecektir. Eğer üzerinde baloncuklar oluşursa , ince uçlu bir bıçakla baloncukları çok nazikce delelim.

Bu aşamadan sonra gofretin üzerine soğuk jöle sürmek gerekmektedir. Soğuk jöle , pastacılıkta kullanılan haızr ürünlerden biridir. Kilo ile satılır ve hazır bir üründür. İsterseniz evimizde bitkisel bir jöle hazırlayıp , soğuttuktan sonra pastamızın üzerine azar azar döküp merdana ile pürüzsüzleşene kadar açabilirsiniz.

Ben jöle kullanmadım.

8- Pastanın çevresini kaplamak için annemin bana yut dışından getirdiği hazır çikolatakırıntılarını kullandım. Gerçekten muza ve kremaya bu kırıntılar çok yakışıyor. Özellikle bitter bir küveturu , evdeki rendeniz ile rendeleyerek aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ama rendelemek için mutlaka Bitter kullanın eğer sütlü kullanırsanız rendelemek çok zorlaşır ve eriyerek rendeye yapışır.























9- Rendelediğimiz çikolatalarımız ile pastamızı çevreleyelim. Bu işlemi fotoğraftaki gibi ister elinizle, istersenizde yağlı kağıt yardımıyla yapabilirsiniz.

10- Pastanın üzerine kullandığım renkli şekerleri ise ben geçen sene İtalya'dan satın almıştım. Ama buna benzer pek çok şekerleme pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda satılmaktadır. Sizin yaratıcı gücünüze bırakıyorum :)






















Pastamızın son aşamalarında , üzerinde boş kalan kenarlara ister benim gibi renkli şekerlemeler kullanabilirsiniz isterseniz kremşanti hazırlayıp sıkma torbanız ile desenler sıkabilirsiniz.. Ben uzun zamandır renkli şekerlerimi kullanmak istediğim için onları kullanmayı tercih ettim..

Pastamızın dilim fotoğrafını eklemeyi istedim. Çünkü sütlü kremalı ve muzlu pasta severlere bu pasta şiddetle tavsiye edilir..

Hepimize afiyet olsun..




























Tablonun büyük boyunu görmek için üzerine tıklayınız..

Cumartesi, Kasım 04, 2006

....

































Konu dışı küçük not;

Pastanın yapım aşamaları ve fotoğrafları bundan sonraki post'ta gelecek..bu post'tu ayırmayı daha uygun gördüm..

Olayı duyduğumdan beri kendime gelemediğim, aklıma geldikce ağladığım ama bunun ne ilk ne de son olduğunu bildiğim çirkin bir olayın , Can Dündar'ın bakış açısıyla okumam harekete geçmem gerektiğini bana hatırlattı..Kanımın donması bir türlü geçmiyor.. Sizlerle üzüntümü paylaşmam gerekiyordu..

http://www.anneyiz.biz/haber/haberler.php?hkid=137

Perşembe, Kasım 02, 2006

KALPLİ KAKAOLU KURABİYELER






































İzmir'de Bostanlı'da çok sevdiğim butik bir pastane vardır. Adı "Bravo Pastanesi". Öğrencilik yıllarımda da sabahları kahvaltıya , akşamüstleri de limonatayla birlikte atıştırmaya giderdik. O zamanlar mutfakta şimdiki kadar vakit geçiremezdim ama bulduğum her fırsatı pastaların ve yemeklerin arasında geçirirdim.

Öğrencilik yıllarımdan sonra ise her İzmir'e gittiğimde mutlaka Bravo'ya uğrar ve birkaç kilo kalpli kurabiye alırım. Oranın kalpli kurabiyeleri incecik, kıtır kıtır ve çok lezzetli olurlar. Uzun zamandır ise kendi mutfağımda o çok sevdiğim kurabiyelere benzer bir kurabiye yapma fikri oluşuyordu ve en son dün mutfağa girip birkaç çeşit tatlı çıkarıp yoruldum :) ama çok tatlı bir yorgunluktu. Bundan sonra biraz daha fazla üretken olmam ve mutfakta vakit geçirmem gerekecek çünkü "Pastacı" dışında başka bir sayfam daha olacak..

















Kurabiye Hamuru için gerekli malzemeler ;



  • 1.5 su bardağı un
  • 120 gr tuzsuz tereyağı (tereyağı miktarı arttıkça kurabiyelerin lezzetleri ve kıtırlıkları artacaktır)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao ( ben "Nomu Cacao" kullanıyorum. Fiyat olarak diğerlerine göre daha pahalı ama kalite ve sonuç olarak çok farklı)
  • 1 yumurta
  • yarım çay kaşığı karbonat

Üzeri için ;

  • 60 gr sütlü + 60 gr bitter küvertur
  • isteğe göre inci şekerlemesi

Tereyağını ve yumurtayı kurabiye yapmaya başlamadan 40 dakika önce buzdolabından çıkaralım ve oda ısısında ılınmalarını bekleyelim.

Unu, kakaoyu, pudra şekerini ve karbonatı geniş bir hamur yoğurma kabına eleyelim. Ortasını elimizle açalım ve yumurtayı kıralım. Tereyağını ise küp küp kesip yumurtaların üzerine ilave edelim ve unları ortaya doğru toparlayarak yoğurmaya başlayalım. Yaklaşık 5-6 dakika hamurumuz toparlanana kadar yoğuralım. Streç filmle kaplayıp 10-15 dakika kadar buzdolabında bekletelim.

1- Buzdolabından hamurumuzu çıkartalım. Tezgahımızın üzerine bir avuç kadar un serpiştirelim. Ve hamurumuzu merdane ile incecik açalım. İnce açtığımız hamurumuzu kalpli kalıplar ile keselim. Kalpli kalıpları çok çeşitli dükkanlarda bulabilirsiniz. Paşabahçe'de, İkea'da, Fermo'da, Nüans'ta, Esse'de vb. birçok mutfak eşyası satan mağazalarda bulabilirsiniz. Hatta büyük süper marketlerde bile rahatlıkla kurabiye kalıpları bulabilirsiniz. Kurabiye kalıplarını ayrıca şeker hamuru çalışırkende kullanabilirsiniz.

2- Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimizi yerleştirelim. Yaklaşık 2 fırın tepsisi kurabiyemiz çıkacaktır.

Isıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika arası pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde kurabiyelerimizi soğutalım.



















3-4 Kurabiyelerimiz soğurken yurt dışında yaşayan okuyucularım için (özellikle Fransa, İtalya bölgesindekiler için) çok sevdiğim ve çok iyi sonuç aldığım çikolataların adlarını vermek istedim.
Birçok ülkede marketlerde "Dessert Chocolate" olarak satılan, tatlılar için özel olarak üretilmiş çikolatalar satılmaktadır. Türkiye'de bu çikolatalar marketlerde satılmamaktadır. Pasta malzemeleri satan mağazalarda ise "küvertur çikolata" olarak ta satılmaktadır.

Sonuç olarak hem dessert chocolate'lar hem de küvertur çikolatalar özel olarak tatlı yapımı ve çikolata eritmek için üretilmişlerdir. Tatlı ve pastalarınızda daha iyi sonuç alabilmek için bu tip çikolataları kullanmanızı tavsiye ederim.























5- Kurabiyelerimizi yaklaşık bir saat bekleyerek soğutuyoruz. Toplam 120 gr olan çikolatalarımızı benmaride eritiyoruz. Eğer kuvertür veya dessert chocolate kullanırsanız çikolata ile çalışmanız çok kolaylaşacak ve çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.

6-7 Erittiğimiz çikolatalarımıza kurabiyelerimizin bir kısmını batıralım. Ve fazla çikolatasını süzelim. Ben süzmedim çünkü bizim evdekiler kurabiyeleri çok çikolata ile seviyorlar.




















8- Çikolataya batırdığımız kurabiyelerimizi tekrar yağlı kağıt veya silpatın üzerine yerleştirerek kurutalım. Kurutma işlemi sırasında buzdolabını kullanmayalım, oda ısısında serin ve kuru bir yerde uygulayalım.

Eğer isterseniz çikolatalar daha ıslakken inci şekerlerimizi üzerlerine serpiştirebiliriz.

Bu kurabiyeleri şık bir kutunun içerisine yerleştirerek sevdiklerinize hediye olarak ta götürebilirsiniz. Eminim çok hoşlarına gidecektir.

Hepimize afiyet olsun...

Pazar, Ekim 29, 2006

AŞK KUŞLARI PASTASI..
































Dün evlilik yıldönümümüzdü..güzel yorumlarınızla yanımda olduğunuz için çok teşekkür ederim.. hatta dün eşim bile gönderilen yorumların çoğunu okumuş ve akşam yanıma geldiğinde çok hoşuna gittiğini söylemişti..hissettiğim duyguların tarifi zor..gerçekten çok çok teşekkür ederim :)

İki haftadır nasıl bir pasta yapmam gerektiğini bol bol düşündüm. Kalpli ve güllü pastaları son yıllarda çok fazla yaptığım için farklı bir çalışma yapmak istedim. Bende elimdeki kitaplarımı karıştırdım ve bu güzel aşk kuşları ( lovebirds) ile karşılaştım. O kadar ısındım ki görüntüye, bu çikolatalı pastayı yapmaya karar verdim. Kitabımın adı ; No-Time Party Cakes - Carol Deacon, sayfa 36-37

Kitabın adı gördüğünüz gibi "zamansız parti pastaları" , aynı zamanda kısa sürede yapılabilecek pasta tarifleri..ama benim bu pastayı yapmam iki günümü aldı..Birinci gün pandispanyasını , ikinci gün ise krema ve süslemelerini..ve çok uzun saatlerimi harcadım. Dolayısıyla kitabın adına aldanmayın derim..ama belki bir pastaneniz varsa ve sürekli bu işi yapıyorsanız, size kısa süreli gelebilir :)

Pastanın birebir tarifine uymadım. Sadece kuşları ve pastanın temel şeklini kendime örnek aldım. Pandispanyasını ve kremasını kendi sevdiğim tariflere göre hazırladım.

Pandispanyasını pastayı yapmadan önceki gün hazırladım ve streç filmleyip soğuk fırının içerisinde sakladım. Pandispanya tarifi ve yapımı için bu pastayı inceleyebilirsiniz. Önemli olan 20 cm'lik bir pandispanya hazırlamanız.

Kreması için ise son yaptığım ve çok beğendiğim Martha Stewert tarifini uyguladım. Gerçekten bu pastayada çok yakıştı. Tarif için bu pastayı inceleyebilirsiniz.























1-2 Pastanın etrafında kuş yuvası görüntüsü vermek için dallar kullanılması gerekiyor. Pastanın orijinalinde bir çeşit üzeri çikolata kaplı ince çubuk kurabiyeler kullanılmış. Market araştırmalarımın sonucunda Türkiye öyle bir kurabiye veya çubuk çeşidi satılmadığını öğrendim. Belki ithal ürünler satan marketlerde bulabilirsiniz. Bu durumda bu çubukları kendim bir şekilde yapmalıyım diye düşündüm. Markette reyonlara bakınırken Etinin çubuk krakerlerini gördüm. Bu krakerler ince ve dal görünümündedir gerçekten. Bu krakerleri çikolata ile kaplarsam dal görüntüsünü kazandırabilirdim. Ve hemen büyük paketinden bir tane aldım.

Dalları yapmak için yaklaşık 120-150 gr sütlü küverturu benmaride eritelim. Krakerleri ikiye bölüp isterseniz tek tek istersenizde benim gibi 4-5 tanesini çikolatanın içerisine atıp çatal yardımıyla birlikte çıkartalım. Fazla çikolatasını süzdürüp , fırın tepsisine yaydığımız yağlı kağıdın üzerine bırakalım. Tüm paket bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Ve fırın tepsisini oda ısısında kuru ve serin bir ortamda donmaları için bekletelim. Gerekirse 3-4 saat beklemeniz gerekebilir. Onun için pandispanyadan sonra ikinci işlem olarak bu aşamayı seçmelisiniz.























3- Kullandığım şeker hamuru tarifi ;


  • 5 çay kaşığı ( teaspoon) jelatin ( ben her zaman bitkisel olan agar agar'ı kullanıyorum. Makro ve Metro Gross marketlerde bulabilirsiniz)
  • 125 ml glikoz ( Eminönü Fermo'dan alıyorum, en son 1 kg'lık kavanozu 5 YTL idi)
  • 1 çorba kaşığı (tablespoon) gliserin ( her eczanede satılıyor, alırken eczacı bayandan bu konuda bilgi aldım çünkü oda şeker hamuru ile pasta yapan ve seven bir hanımdı ve dolayısı ile benimle çok ilgilendi)
  • 1 kg pudra şekeri ( en iyi sonuç veren, bağdat'ın ürettikleri- ve birkaç defa çekilmiş olanı çok daha iyi sonuçlar veriyor . bulmakta zorlanabilirsiniz. En zor anlarımda Dia'nın kendi markası ile ürettiği pudra şekerinden iyi sonuçlar alıyorum. İsterseniz birkaç kez rondodan geçirebilirsiniz)

bu tarif doğru uygulandığı zaman çok güzel bir şeker hamuru elde edebiliyoruz. Modelleme için kullanmaya uygundur ama esas modelleme hamuru biraz daha farklıdır. Aynı tarifle yapılan şeker hamuruna farklı bir esneklik veren katkı maddesi katılarak modelleme hamuru elde ediliyor. Bu katkı maddesi ithal kaynaklarda " tragacanth" diye geçiyor. Türkiyede bu malzemeyi bulmak çok zor. Belki yurt dşınıda oturanlarınız bulup kullanabilirsiniz.

Modelleme Hamuru ;

  • 280 gr pudra şekeri
  • 3 çaykaşığı (teaspoon) tragacanth
  • 1 çaykaşığı (teaspoon) glikoz
  • 315 gr şeker hamuru

bu tarifle çok zor uygulanan detaylı modelleri uygulayabilirsiniz. Çünkü katılan katkı maddesi hamura esneklik ve kıvam verip aynı oyun hamuru kolaylığını verecektir. Ben şu an bu hamuru kullanamıyorum. O yüzden şeker hamuru ile şekil veriyorum.

4- Bu tarifleri uygularken kullanmanız gereken ölçü kapları. Teaspoon ve tablespoon ölçüleri. Birçok pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabileceğiniz gibi benim gibi İkea'dan da alabilirsiniz.
























5- Pudra şekerini kullanmadan önce mutlaka elememiz gerekmektedir. Pudra şekerimiz ne kadar incelirse hamurumuz o kadar muntazam olacaktır.

6- Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.

1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun.

Kuşları yapmak için verdiğim ölçülerin yarısınıkullanmanız yeterli olacaktır. Eğer tüm pastayı şeker hamuru ile kaplamak isteseydik tüm ölçüyü kullanmamız gerekecekti.


Hamurumuz kıvama geldikten sonra streç filme sarıp biraz serin bir yerde bekletin.























7- Artık kuşlarımızı yapmaya başlayabiliriz :)
Hamurumuzdan bir miktar koparıp kuşların gövdelerinmi ve kafalarını yapalım. Bunun için önce hamurumuzu gıda boyası ile mavileştirelim. Bu aşamada da hamurun rengini oturtmak için iyice yoğurmamız gerekecektir.
İki iri gövdeye ( biri diğerinden daha büyük) ve iki gövdeden daha küçük kafa yapmaya ihtiyacımız var. Hafif tombul toplar yapıp yumurta kutusunun içerisine koyuyorum. Şeker hamurunda figür çalışırken yumurta kutularını kullanabilirsiniz.

8- Bir tabağa kuşlarımızı yapmaya başlayalım. Gövdelerini yanyana yerleştirdikten sonra kafalarını yerleştirmek için üzerilerine birer kürdan batıralım.
Kürdanları batırırken kuşların kafalarının birbirlerine değmesi için hafif eğimli olmalarına dikkat edelim.






















9- Kafa kafa vermiş kuşlarımızın gövdesi oluştu. Hamurun üzerinde biraz pürüzler olabilir. Yumurta fırçasını suya batırıp üzerini temizleyebiliriz. Önemli nokta, suyu iyice süzerek kullanın, hamuru çok sulamayın.

10- Kuşlarımızın kanatlarını yapmaya sıra geldi.
Bir miktar mavi hamurumuzu alalım. Tezgahımızı iyice temizleyelim. Bitkisel bir margarini elimize alıp çok az tezgahımızın üzerine sürelim. Hamurumuzu küçük bir merdane ile açalım. ( küçük merdaneyi ben İkea'nın çocuk bölümünden aldım.Çocuk bölümlerinden çok muhteşem şeker hamuru malzemeleri çıkabiliyor)
Herhangi yuvarlak ve uçları tırtıklı bir kalıpla bir adet yuvarlak keselim. Bunu ortasından ikiye bölelim. Biri birinin kanadı, biride diğerinin kanatı olacak şekilde kuşlarımızın üzerine yapıştıralım. Kuşların gövdelerini suya batırdığımız fırça ile temizlediğimiz için yumurta akı kullanmamıza gerek yoktur. Kanatlar gövdeye yapışacaktır.























11- Erkek olan kuşun kafasına bir tane ibik yaptım. Bunu kalan mavi hamuru üçgen kesip bıçağın ucu ile üzerine üç çizik atıp yaptım. Ayrıca yaprak kalıbından da çok faydalanacağız.

12- Kuşların gözlerini yapmak için tekrar tezgahımızın üzerine margarin sürüp beyaz hamur açalım. Sıkma duylarından en geniş yuvarlak uca sahip olanının yardımıyla yuvarlaklar kesebilirsiniz.






















13-14 Kuşların gagalarını yapmak için bir miktar şeker hamuruna sarı gıda boyası katarak hazırlıyalım. Tekrar tezgaha margarin sürerek sarı hamurumuzu açalım. Yaprak kalıbının ucuyla dört adet üçgen keselim. İki tanesini birleştirerek birer gaga elde edelim. Ve kuşların ağız kısımlarına gagalarımızı yapıştıralım. ( fark ettiğiniz gibi kuşların üzeri sürdüğümüz sudan dolayı parlıyor, gagalar ıslaklıktan dolayı yapışacaktır. Eğer yapışmazsa çok az su sürerek yapıştırabilirsiniz.)






















15- Kuşlarımızın gözlerinin içlerini siyah sıvı gıda boyası ile boyadım. Bu işlem biraz sizin el becerinize kalıyor. İnce uçlu bir sulu boya fırçası ile siyah sıvı boyamızı hiçbirşey ile karıştırmadan doğrudan kullanalım. Ve beyaz gözlerin içlerine ifade vermek için birbirine bakan siyah halkalar çizelim. Birde bayan kuşa kirpik çizelim :)

16-17 Gözlerimizide boyadıktan sonra kuşlarımız tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra yapraklarımızı hazırlayalım.
Yaprak kalıbımız ile yeşil şeker hamurumuzdan yapraklar keselim. Yaprakların üzerine bıçak ucu ile damarlar çizelim. Ve tekrar yumurta kutusunun yardımıyla yapraklarımızı kurutalım. Yaprakları kutuya dizerken biraz şekil vermeye ( eğri yapmaya) özen gözterelim. Böylece daha doğal duracaktır.
























18- Artık pastamızın bitim aşamasına gelmeye başladık. Klasik bir pasta gibi pastamızın pandispanyasını levye yardımıyla üçe bölelim.
Döner pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üzerine ilk kat pandispanyamızı yerleştirelim. Pandispanyanın üzerine kremamızdan bir miktar sürelim. Aralarına isterseniz muz serpiştirebilirsiniz. Aynı işlemleri üç katı tamamlayana kadar devam ettirelim. Kalan krema ile pastamızın her tarafını spatulamız ile gelişigüzel sıvalayalım.

Hazırladığımız kraker dallarını pastamızın çevresine yapıştıralım. Kuşlarımızı pastamızın ortasına dikkatlice yerleştirelim.























19- En son yapraklarımızıda kuşlarımızın çevresine yerleştirdikten sonra pastamız hazırdır.
Bol çikolatadan yaptığımız için pastamızı buzdolabında saklayabilirsiniz.

20- Dilimlenmiş hali..kremasını biraz daha bol kullanabiliriz.

Eşim dün gece pastayı yedikten sonra şu tepkiyi verdi ;"aaa bunu ben sabah öğle akşam çayla yiyebilirim..çok güzel çok yumuşak olmuş.."bu onun iltifat tarzıdır :)

Hepimize afiyet olsun..

NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE !..

Çarşamba, Ekim 25, 2006

ÇİKOLATALI & ŞEFTALİLİ PASTA VE BAYRAMDAN SON TATLAR..

































Artık Ramazan da bayram da sona erdi. Güzel sofralarla, paylaşımlarla, dostluklarla, yardımlaşmalarla dolu bir ay sona erdi.. bazen üzülüyorum ama bu değerleri hayatımın her gününde yaşatırsam, üzülmeme sebep olacak bir durumun olmadığını kendime anlatıyorum..

Fotoğraftaki güzel görüntüler ise bayramdan geriye kalan bazı tatlar..pastayı bir bayram ziyareti için hazırladım. Diğerleri ise Neuhaus'un çikolatası ve Chocolate World'un çifte kavrulmuş çikolata kaplamalı lokumları.. Neuhaus çikolataları çok şık ve güzel bir hediye olma özelliğinde ama bayramda en çok ne yedin diye sorarsanız, cevabım "çikolatalı lokumlar" olacaktır çünkü Cevahir Alışveriş merkezinin en üst katındaki Kahve Dünyasından aldığım bu lokumlar, yüzümü en çok güldüren tatlardan biri oldu. Şiddetle lokum ve çikolata sevenlere önerilir :)

Yaptığım pastanın kreması ise , bugüne kadar yaptığım en güzel kremalardan biriydi. Tarifini ilk Bizim Pastane'de görmüştüm. Zinnur'un çektiği fotoğrafı gördüğümde , pudingin kıvamına bayılmıştım ve Zinnur'a yorum yazıp , "bu pudingi ben mutlaka bir pastanın kreması için kullanacağım " diye yazmıştım ve oda bana tarifin orijinal linkini hemen yazmıştı. Bu kremanın tarifi Martha Stewert'a ait. Sadece puding olarak yenilebileneceği gibi pastalarda da kullanılabiliyor. Ben bunu bir pastada deneyerek kanıtladım :) ve gerçekten sonucundan çok memnun kaldık..ve bundan sonra bol bol kullanabileceğimi düşünüyorum. Pastacı kremasından daha lezzetli oluyor çünkü..

Pasta için gerekli malzemeler ;

18 cm'lik bir pandispanya için ;

  • 2 yumurta
  • 5,5 yemek kaşığı un
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı toz kakao
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 poşet kabartma tozu

Krema için ;

Diğer;

  • 1 adet Tukaş Şeftali Kompostosu ( Vişne veya kayısıda olabilir)
  • pastanın etrafını sarmak için 1,5 paket kedi dili bisküvisi
  • bisküvileri ıslatmak için, 2 su bardağı süt ve 2 çorba kaşığı toz nesquik
  • pastanın üzerini süslemek için ; istediğiniz miktarda çikolata rendesi
  • kalpli dekoratif çikolatalar
  • truff

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bunun için 18 cm'lik kelepçeli bir kalıp kullanalım. Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.

Yumurta ve şekeri ilk aşamada çırpalım. İki malzeme birbirine iyice karışana ve yoğun bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışıma vanilyamızı ekleyip az çırpalım. ve en son toz karışımımızı ilave edip 5-6 dakika daha çırpalım.

Kalıbımızın her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım. Karışımımızı kalıbımıza aktaralım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Pandispanyamızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Pandispanyamızı soğuttuktan sonra streç filmleyip oda ısısında saklayabilirsiniz.

Kremanın yapımı burada.

20 cm'lik bir kalıbı ,pastamızı oluşturmak için alalım. ve kalıbın en altına 20 cm'lik yuvarlak bir pasta altlığı yerleştirelim.

pandispanyamızı levye yardımıyla 3'e bölelim. Bir katını kalıbın en altına ortalayarak yerleştirelim. Sütümüzü nesquik ile karıştırarak hazırlayalım. Kedi dillerimizi çok az her iki tarafını ıslatarak kalıbımızın etrafına dizelim. Ortasında pandispanyamız kalması gerekiyor.

Kedi dillerimizi sıraladıktan sonra pastamızın ortasını doldurmaya başlayalım. Konservemizin suyunu ve meyvelerini ayıralım. Kompostonun suyunu pandispanyamızı ıslatmak için kullanalım. 2-3 çorba kaşığı komposto suyu ile en alt katını ıslatalım. Üzerine kremamızdan ilave edelim. Meyvelerimizden 2-3 tanesini alıp küp küp keselim ve onları da kremamızın üzerine serpiştirelim. Pandispanyamızın 2.katını yerleştirelim. Aynı işlemleri uygulayalım. En son katında ise, pandispanyayı yerleştirelim. Tekrar ıslatalım. Kalan kremayı dökelim. Artık meyve bu aşamada kullanmayalım. Üzerini çikolata parçacıkları ve truff ile süsleyelim. Ve buzdolabında bir gece veya 4-5 saat bekletelim.

Pastamız soğuduktan ve kendini toparladıktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarıp servis tabağımıza aktaralım.

Önerim çevresini geniş bir kurdele ile bağlamanızdır. Çünkü bu görüntü gerçekten çok şık olacaktır..

Hepimize afiyet olsun..



Cuma, Ekim 20, 2006

























Belki çoğunuz önümüzdeki Perşembe gününe kadar "Pastacı"ya son defa gireceksiniz veya belki de beni bayramda yanlız bırakmayacaksınız..ne olursa olsun herkesin Ramazan Bayramanı sevgiyle kutluyorum..

Umarım bol bol çikolata ve tatlı yiyerek yüzünüzden gülücükleri eksik etmezsiniz..
Ben buradayım..sorularınız olursa cevaplarım..

"Pastalarımız" blogunda ise dünyalar güzeli bir kızın doğum günü kutlaması var, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm..




















Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Ekim 19, 2006

BAYRAM İÇİN ÇİKOLATA KAPLI TRUFF YAPALIM..

































Daha önce iki adet truff tarifi yayınlamıştım. Truff'un tek bir çeşidi yoktur çünkü truff yaratıcılığa açık bir çikolata çeşididir. İçerisine damak tadınıza uygun ne isterseniz ekleyip ve dış görünüşünü de kendi zevkinize göre tasarlayıp çok çeşitli truflar yapabilirsiniz..

Ben bu truff'u Annemin iftar yemeği için ziyarete gideceği dostlarına hazırladım. Gümüş tabak arayışından, çikolata yapımına kendim uğraşıp durdum :) gerçekten ortaya bir hediye çıkarmak çok zevkli bir süreç. Bu zevki yaşamınızı öneririm..
























1- Truff için gerekli malzemeler ;

  • 200 gr sütlü + 200 gr bitter küvertur ( ben Kahve Dünyasının küverturlarını kullandım )
  • 350 ml sıvı krema ( Tikveşli kullandım)
  • istediğiniz miktarda çikolatalı kek ( ben Sacher'in üzerini traşladığımda arta kalan pandispanyamı kullandım- siz herhangi bir keki kullanabilirsiniz)
  • üzeri için ; 100 gr sütlü + 100 gr beyaz küvertur
  • isterseniz fındık, antep fıstığı, badem parçacıkları

Öncelikle 400 gr küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp geniş bir çelik kabın içerisine koyuyoruz.

Orta hararetli ocağımızda 350 ml kremamızı devamlı karıştırarak kaynatalIm.

2- Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve tel çırpıcımızı ile çikolatalar eriyene kadar karıştıralım.



























3- Sacher'den kalan kekleri küçük küçük ufalayıp çikolata karışımımız sıcakken içerisine atalım ve karıştıralım. Kekler görünmeyecek kadar ufalmasını sağlayalım. İsterseniz içerisine hiç kek eklemeyebilirsiniz. Ama içerisine eklenen ve yumuşatılan kek truff'a çok farklı ve yumuşak bir kıvam katıyor..

Bu aşamadan sonra hazırladığımız karışımı en az 4-5 saat oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. Beklerken çikolatamız katılaşacak ve istediğimiz kıvama gelmeye başlayacaktır.

4- Bekleme aşamasında 30 dakika 1 saatte bir gelip gidip çikolatanızı kontrol edin ve karıştırın.
Fotoğraftaki gibi spatulayı kaldırdığımızda karışımımız akışkan olmayıp sertleşmişse, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında ise en az bir gece veya yine 3-4 saat bekletelim.
























5- Ben gündüz buzdolabına koyma aşamasını yaptığım için çikolataları çalışmaya akşam devam ettim. Bu yüzden fotoğraflar güzel çıkmadı maalesef..

Buzdolabından çıkardığımızda, karışımımız sert bir görünüşte olacaktır. Dondurma kaşığı ile çikolatamızdan parçalar koparıp elimizle yuvarlamaya başlayabiliriz.

6- Yuvarladığım parçaları , üzerine yağlı kağıt serdiğim bir fırın tepsisinin üzerine diziyorum..
Ve işlem bittikten sonra 10 dakikalığına buzdolabına kaldıralım.
























7- Trufflarımız buzdolabında dinlenirken bizde 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolatamızı benmaride eritelim. Siz isterseniz sadece sütlü veya sadece beyaz çikolata eritip üzerlerini kaplayabilirsiniz.

Çikolatalarımız eridikten sonra buzdolabından trufflarımızı çıkartalım. Erittiğimiz çikolataların içerisine iki kaşık yardımıyla birer birer trufflarımızı ekleyip her tarafları iyice çikolataya bulanana kadar yuvarlayalım. Çikolataya buladıklarımızı tekrar yağlı kağıdın üzerine koyalım. Tek tek hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra en son , eğer isterseniz, dövülmüş fındık vb. üzerlerine serpiştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 1 saat tezgahın üzerinde çikolataların donmasını bekleyelim.

8- Bir saat sonra hazırladığımız truffları buzdolabına kaldıralım.

Ben sabah buzdolabından truffları çıkardığımda, iyice donmuş haldeydiler. Donmuş derken, üzerindeki çikolatalar donmuş oluyor, içleri ise yumuşak kalıyor..
Hatta dayanamayıp bir truffu ısırdım. İçinin görünüşü burada..

Küçük çikolata kağıtlarımın içlerine dikkatlice çikolatalarımı yerleştirdim ve en son gümüş ayaklı pasta tabağına  çikolatalarımı dizdim..

Bakalım ev sahipleri hediyelerini beğenecekler mi...

Herkesin Kadir gecesinin huzurlu ve iyi düşüncelerle geçmesini diliyorum..

Salı, Ekim 17, 2006

SACHER AŞAMA 2- ÇİKOLATA İLE PASTA SIVAMA & PLASTİK ÇİKOLATA
























Muhteşem pasta "Sacher"i yapmaya geçmeden önce Pastacı ile ilgili bir haber vermek istiyorum. Bundan sonra "Pastacı"nın bir Gıda Uzmanı var ! Okuyuculardan sevgili Gıda Uzmanı ve Teknologu Ebru Demir bizlere, gıda üzerine olan sorularımıza, danışmanlık yapacak. Yorumlarınızda bana sorduğunuz sorulardan "gıda" ile ilgili olanları Ebru Hanım'a da yöneltebilirsiniz.. Bu desteği için kendisine tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum..
























Sacher aşamalarında en son pandispanyamızı pişirmiş ve kalıbımızı ters çevirip soğutmaya bırakmıştık. Bir gece veya 1-2 gün pandispanyamızı streç film ile sarıp oda ısısında bekletebiliriz. Ben 1 gece beklettim.

1- ertesi gün Sacher'in yapımına üzerini kaplayacağımız çikolata ganaşı hazırlamakla başlayalım.

Çikolata Ganaş malzemeleri ;



  • 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü )
  • 200 ml sıvı krema ( tikveşli veya rama marka tercih )
  • arzuya göre 1 çorba kaşığı tereyağı ( ben kullanmadım )

öncelikle orta boy cezveye kremamızı koyup orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Ara sıra karıştırmamız ve yüksek ısıda kaynatmamamız çok önemlidir. Çünkü çok çabuk dibi tutabilir.

2- Çikolatalarımızı küçük küçük keselim. Ve kremamız kaynadıktan sonra hemen ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini sağlayalım.



























3- Çikolata, kremanın içerisinde eritildikten sonra pürüzsüz bir görünüm almalıdır.

4- Eğer arzu ederseniz çikolatayı kremanın içerisinde eritirken tereyağımızı da ilave edip üçünü karıştırabiliriz. Tereyağı ganaşımıza kayganlık, parlaklık ve lezzet verecektir..

Hazırladığımız ganaşı büyük bir çelik kaba veya başka bir geniş kaba aktaralım. Eğer mermer tezgahınız varsa tezgahınızın üzerine yavaşça çikolatanızı döküp spatula ile çikolatayı tavlamalısınız. Tavlarken, çikolatayı spatula ile sağa sola doğru hareket ettirmeniz gerekiyor. Eğer benim gibi mermer tezgahınız yoksa , ayrı geniş bir kaba koyduğumuz ganaşımızı yine spatula ile sağa sola doğru 5 dakika karıştıralım. Ganaşın hava almasını sağlamamız gerekmektedir.

Bu işlemden sonra ganaşımızı serin bir yerde dinlendirelim. Kullanmak için biraz koyulaşmasını beklememiz gerekmektedir.

























5- Sıra Sacher'in arasına dökeceğimiz "Kayısı Glazür"ünü hazırlamaya geliyor.

Glazür malzemeleri ;


  • 1 kavanoz kayısı marmeladı (ya da benim gibi kayısı reçelide kullanabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı limon suyu

Marmeladımızı limon suyu ile birlikte eritelim. Bunun için orta boy bir cezve kullanabilirsiniz.

6- Marmelat eridikten sonra , bir kabın üzerine tel süzgecimizi yerleştirelim. Ve glazürümüzü üzerine dökelim. Ve süzülmesi için bekleyelim.
























7- Kayısı glazürümüz süzüldükten sonra 10 dakika kadar dinlendirelim.

8- Sacher için hazırladığımız pandispanyamızı tezgahımıza çıkaralım. Muhtemelen pandispanyanın üzeri kabarmış ve çatlamış olacaktır. Öncelikle bunlardan kurtulmamız gerekmektedir. Kurtulmak için ise elimize büyük tırtıklı bir bıçak alıp, üzerini tıraşlamamız gerekmektedir. Pürüzsüz ve düzgün olana kadar bıçakla dikkatlice tıraşlayın.

Bu işlemden sonra artan keki atmayıp değerlendirebilirsiniz. Ben hediye götüreceğim truffların içerisine katmak için sakladım.























9- Pandispanyamızın üzerini tıraşladıktan sonra levyemiz ile düzgünce ortadan ikiye bölelim.

10- Arasına denk gelecek her iki tarafına ( birinin bir tarafına diğerinin bir tarafına ) yumurta fırçası ile kayısı glazürümüzü güzelce sürelim. Yumurta fırçasını sadece bu iş kullanmanızı öneririm. Ayrıca bir yumurta fırçası edinin ..

























11- Aralarına bol glazür sürdüğüm pandispanyalarımızı kapatalım. Ve döner pasta standımızın üzerine veya pasta yapacağımız tabağımızın üzerine yerleştirelim.

(13) Aslında üzeri çikolata kaplanacak pandispanyalar tel bir ızgaranın üzerine alınır . Böylece akan çikolataların tel ızgaranın altına gitmesi ve tekrar kullanılabilmesi sağlanır. Ama tel ızgara üzerinden pastayı tabağa aktarmak zor ve riskli bir işlemdir. Bu durumu kolaylaştırmak için, ganaşı oda sıcaklığında bekletip biraz koyulaşmasını sağlıyoruz. Ve spatulamız ile daha rahat çalışabiliyoruz.

12- Oda ısısında beklettiğimiz ganaştan bir miktar kepçe ile alıp pastamızın üzerine yavaşça dökelim. Yavaş döküp hızlı ve dikkatli hareket etmemiz gerekmektedir. Çünkü her şeye rağmen çikolata akışkan bir maddedir. Hemen çikolatamızı spatulamız ile üzerini düzgünleştirerek yaymamız gerekmektedir. Azar azar tekrar üzerine ganaş dökerek pastanın yanlarını hızlıca akan çikolata ile düzeltmemiz gerekmektedir.

Pastanın her tarafı çikolata kaplandıktan sonra hemen buzdolabına kaldıralım.






















13- 14 - Tel ızgara üzerinde çikolata kaplama ve pastanın buzdolabına kaldırılmadan önce ki hali. Tel ızgarasız çikolata dökersek istemesek te pastamızın yanlarına çikolatamız akar. Ve daha çok akmasını engellemek için hemen buzdolabına kaldırırız. Ama tel ızgaranın üzerinde çalışırsak akan çikolatalar ızgaranın altında toplanır. Ve tekrar kullanılabilir.

Buzdolabına kaldırdığımız pastamızı 15 dakika sonra çıkarırsak, akmanın durduğunu ve glazürün soğuduğunu göreceksiniz. Bu aşamadan sonra pastanın üzerini hiç ellemeyin . Çünkü düzgün ve pürüzsüz bir görüntü alacaktır. Ama çevresine, kalan ganaşımızdan spatula ile sürebiliriz. Burada dikkat edilecek nokta, spatulanın her seferinde temizlenmesi gerektiğidir.( temizleme işlemi, suyla sabunla değil, spatula üzerinde kalan kremanın sıyrılmasıyla sağlanır)
























Plastik Çikolata Yapımı ;

Uzun süredir plastik çikolata yapımı paylaşmak istiyordum. Sevgili Zinnur ve Tülay benden önce davrandılar :)ve müthiş güller yaptılar..

Gerekli malzemeler ;


  • 125 gr küvertur çikolata ( ben Fermonun %70 kakao içeren küverturunu kullandım)
  • 2 çorba kaşığı glikoz
15- İlk önce çikolatamızı benmaride eritelim. Ve hemen sıcakken glikozumuzu ekleyip karıştıralım.

16- Devamlı karıştırırken çikolata ve glikoz birleştikçe fotoğraftaki gibi toparlanması gerekmektedir.

İyice toparlanıp sertleştikten sonra streç filime ve buzdolabı poşetine sarıp buzdolabında 1 saat bekletelim.
























17- Bir saat sonra plastik çikolatamızı buzdolabından çıkarttıktan sonra sert bir görünüş alacaktır.

18- Hazırladığımız hamurdan istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz. Aynı şeker hamuru gibi çalışılır ama şeker hamuruna göre daha zahmetlidir. Çünkü çalışırken ellerimizin ısısından hafif eriyebilir. Bunun için hızlı çalışılması gerekmektedir.

Gül yapımını buradan inceleyebilirsiniz.






















19- Pastamızın son aşamalarına geldik.. Buzdolabından pastamızı çıkardıktan ve çevresini biraz daha spatula ile sıvazladıktan sonraki görüntümüz..

Bu aşamadan sonra üzerini süsleyebiliriz.

20- Genelde Sacher'in üzerine çikolata ile "Sacher" yazılır. Ben her ne kadar bu konuda beceriksiz olsam da yazmayı denedim. Bunun için pişirme kağıdından bir sıkma torbası hazırladım ve kalan ganaştan içerisine ekledim. Ucunu çok ince yapmaya dikkat ettim. Ve üzerine dikkatlice SACHER yazdım.

En son plastik çikolatadan hazırladığım güllerimi üzerine yerleştirdim ve sıkma torbasında kalan ganaşla yaprak deseni çizmeye çalıştım.

Buzdolabında bir saat dinlendirdikten sonra oda ısısında 1-2 gün bekletebilirsiniz. Çünkü buzdolabında donan bu pasta oda ısısında yumuşar ve çok daha lezzetli olur..

Hepimize afiyet olsun..