
İnsanları sevmeyi, çocukların değerini,üretkenliği, çalışkanlığı ve insan olabilmeyi bana bugüne kadar öğreten Annemin ve tüm öğretmenlerimizin bu güzel ve değerli gününü yürekten kutlarım..
İyi ki varsınız ...
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurtaları ve şekeri kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, toz kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.
Yumurta ve şeker kremsi bir yapı alınca sırasıyla vanilya, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Kuru malzemeleri de ilave edip homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.
En son fındıkları ve çikolataları ilave edip, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karışımı karıştıralım.
Muffin kalıplarımıza kağıtlarımızı yerleştirelim. Üzerine 2-3 çorba kaşığı karışımdan dolduralım.
Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. İki seferde pişirdim ve 24 adet muffin elde ettim.
Yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahta 1 saat soğutup servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun.
2- Brownie'nin üzerini çikolata krema ile kapladım.
Krema için;
Çikolataları benmaride eritelim. Erittiğimiz çikolataları sıvı krema ile çırpalım. Yaklaşık 7-8 dakika çırpalım. İçerisine 1 paket krema sertleştiricisini ekleyip 5 dakika daha çırpalım. 5 dakika buzdolabında bekletelim.
Pasta standımzı çıkartalım üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Dolaptan çıkardıktan sonra spatula ile brownie'mizin etrafını çevreleyelim.
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Büyük bir hamur yoğurma kabına tereyağını küp küp kesip ortasına yerleştirelim. Etrafına unu,şekeri,karbonatı ve baharatları eleyerek ilave edelim. Üzerine yumurtalarımızı kıralım ve etrafından ortaya alarak yoğurmaya başlayalım. Hamuru kıvama getirmek için ara ara nişastamızdan ekleyelim. Nişastanın tamamını bir anda ilave etmeyelim, yavaş yavaş kıvamı geldikce ilave edelim. Kulak memesi kıvamında şekil alan bir hamur elde edince nişasta katmayı bırakalım.
Kalan nişastayı tezgaha serpmek için kullanalım.
Hamurumuzu üçe bölelim. Ben ilk hamura çok az sarı gıda boyası ilave ederek yoğurdum.
Tezgahın üzerine buğday nisaştası serpelim. Merdane ile hamurumuzu 1-2 cm inceliğinde açalım. Hayvanlı kalıplarımızla şekiller çıkaralım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim. Sarı hamur bitince ikinci böldüğüm hamuru yeşil yaptım ve hayvanlı şekiller vermeye devam ettim.
İlk tepsi dolunca önceden ısıttığım fırınmızda pişirelim. O pişerken diğer tepsiyi hazırlayalım.
Kalan bir miktar sarı ve yeşil hamurdan farklı bir şekil oluşturmaya karar verdim. İki yumuruğu ince açıp üst üste yerleştirdim. Bir kaç defa daha mardene ile üzerinden geçtim. Bunu rulo yapalım. Ve bıçakla bu ruloları 1-2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıdımızın üzerine yerleştirelim.
Kalan son hamura kakao ilave edelim ve yoğuralım. Aynı işlemleride bu hamur için yapalım. Bunlarada hayvanlar dışında yıldız, çicek, kelebek, kalp gibi şekiller verdim.
İlk fırına attığımız tepsiyi yaklaşık 25-30 dakika pişirelim. O piştikten hemen sonra ikinci tepsimizi atalım onuda aynı sürelerle pişirelim.
Fırından çıkan kurabiyeleri tezgahımızda soğutalım.
Kıtır kıtır çok lzettli kurabiyeleriniz olacaktır..özellikle süsleme için çok uygun olacaklardır..
1- Yağımızın ve yumurtalarımızın oda ısısında beklemiş olmasına dikkat edelim.
Fırınımızı 160 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yağı ve şekeri çırpma ile başlayalım. Özellikle yağın oda ısısında bekletilmiş hatta yumuşamış olması , bu aşamadaki işlemimizi çok kolaylaştıracaktır. Yağın ve şekerin birbirine çok iyi karışması gerekmektedir. Tam homojen bir kıvam almalı, neredeyse şekerler içerisinde hiç gözükmemelidir Bu aşama uzun sürebilir. Bu yüzden Kitchen-Aid çalışmak daha işinizi kolaylaştırır. Ama yoksa, yumuşamış bir yağ kullanmak zamandan tasarrufuda salayacaktır.
2- Ayrı bir kaba yumurtaları ve sütü koyup karıştıralım. Ve yağ ile şekerin iyice homojenleştiği karışıma katıp çırpmaya devam edelim. Un ve kabartma tozunu yine ayrı bir kapta eleyelim. Ve karışımımıza ilave edip çırpmaya devam edelim.
En son vanilya ve portakal suyumuzu ilave edip fotoğraftaki gibi bir karışım elde edince çırpmayı sonlandıralım.
Un, vanilin ve sütü bir orta boy tencereye alıp önce soğukken karıştıralım. Ve daha sonra orta hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak pişirmeye başlayalım. Nişastayı çok az su ile ezip pişirdiğimiz kremaya yavaş yavaş ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan sonra çok az sertleşecektir. Kıvamı biraz sulu kalacaktır, endişelenmeyin.
Pişen kremayı bir kaba aktaraım ve soğuk su dolu bir kabın içerisine oturtalım. İçerisine sıvı vanilyamızı katıp iyice çırpma teli ile karıştıralım. Üzerini streç filmleyip buzdolabında 10-15 dakika bekletelim. Tekrar dolaptan çıkarıp içerisine labnemizi katalım ve tekrar çırpma teli karıştırarak homojenleştirelim.
Ağzını tekrar streç filmleyip buzdolabında bekletelim.
6- Pastamızı oluşturmak için, pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üçe böldüğümüz pandispanyamızın ilk katını yerleştirip üzerini portakal suyumuz ile fırça yardımıyla ıslatalım. Muzlarımızı küp küp keselim. Buzdolabından kremamızı çıkartalım. Bir miktar üzerine krema sürelim. Kremaların üzerine muzlarımızı serpiştirelim. Biraz daha muzların üzerine krema döküp diğer katı üzerine kapatalım.
Aynı işlemi diğer katlar içinde yapalım. En üstte yerleştirdiğimiz pandispanyamızında üzerini ıslatalım. Ve kalan kremanın yarısını pastamızın üzerine dökelim. Spatula yardımıyla pastamızın çevresine ve üzerine yayalım. Kremamız biraz sulu olduğu için taşmasını engellemek için , hemen buzdolabına kaldırıp biraz soğumasını bekleyelim.
10 dakika sonra tekrar çıkratıp kalan kremayıda dökelim ve pasamızın her tarafını güzelce kaplayalım. Tekrar buzdolabına koyup ekletelim.
Üzeri için ;
Tereyağını ve yumurtayı kurabiye yapmaya başlamadan 40 dakika önce buzdolabından çıkaralım ve oda ısısında ılınmalarını bekleyelim.
Unu, kakaoyu, pudra şekerini ve karbonatı geniş bir hamur yoğurma kabına eleyelim. Ortasını elimizle açalım ve yumurtayı kıralım. Tereyağını ise küp küp kesip yumurtaların üzerine ilave edelim ve unları ortaya doğru toparlayarak yoğurmaya başlayalım. Yaklaşık 5-6 dakika hamurumuz toparlanana kadar yoğuralım. Streç filmle kaplayıp 10-15 dakika kadar buzdolabında bekletelim.
1- Buzdolabından hamurumuzu çıkartalım. Tezgahımızın üzerine bir avuç kadar un serpiştirelim. Ve hamurumuzu merdane ile incecik açalım. İnce açtığımız hamurumuzu kalpli kalıplar ile keselim. Kalpli kalıpları çok çeşitli dükkanlarda bulabilirsiniz. Paşabahçe'de, İkea'da, Fermo'da, Nüans'ta, Esse'de vb. birçok mutfak eşyası satan mağazalarda bulabilirsiniz. Hatta büyük süper marketlerde bile rahatlıkla kurabiye kalıpları bulabilirsiniz. Kurabiye kalıplarını ayrıca şeker hamuru çalışırkende kullanabilirsiniz.
2- Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimizi yerleştirelim. Yaklaşık 2 fırın tepsisi kurabiyemiz çıkacaktır.
Isıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika arası pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde kurabiyelerimizi soğutalım.