
Şimdiye kadar aldığım tüm doğum günü kutlamaları ve Gülriz'in hazırlayıp gönderdiği anlamlı hediye için herkese çok teşekkür ederim.. Duygulanıp ağladım.
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.
Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.
(1-2)Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.
Fildişi küvertur çikolatamızı benmari usülü eritelim. Erittikten sonra sıvı kremamızın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Krema hazır olunca buzdolabolabında bekletelim.
Buzdolabında dinlenmiş kremamızı tezgahımıza çıkartalım. Uzunlamasına dikdörtgen kesilmiş ilk parçayı iki kat olacak şekilde ortasından ikiye bıçak yardımıyla keselim. Arasına kremamızdan sürelim ve isterseniz küp küp kesilmiş muz taneciklerini serpiştirelim.
Ve bu hazırladığımız parçayı pasta altlığı yerleştirdiğimiz pasta standımızın üzerine yerleştirelim.
Tylose-C : Bu madde hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Çikolata Pasta grubumuzda sevgili Burcu'dan Kitre ile ilgili bir bilgi edinmiştim. Ve bu bilgiyi iyice araştırdıktan sonra Türkiye'de bu maddenin Kitre olarak bilindiğini ve Ebru sanatında suya kıvam ve yapışkanlık vermek için kullanıldığını öğrendim. (gruptada Ebru sanatından bahsetmişlerdi)
Kitre'nin diğer adı, Tragantha'tır. Hatırlarsınız modelleme hamuru tariflerinde bu madde'den çok söz edilir. Aynı zamanda Tragantha Tylose-C olarakta bilinir. Gevenotunun gövde veya kökünün üzerinden bıcakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir ve kitre başka ilaç yapımında kulanılır. Kitre, bitkisel bir üründür ,kimyasal değildir. Ve mısır çarşısında satılmaktadır. Özellikle ebru sanatı için satın alacağınızdan bahsederseniz daha yardımcı olacaklardır. İstanbul dışında ise aktarlardan "ak kitre" olarak istememiz gerekiyormuş.
Konu ile ilgili detaylı bilgiler için ;
http://www.bitkiseltedavi.com/sayfalar/kitre.asp
http://www.koksalciftci.net/kitre.htm
sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.
1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.
Hamuru Tupperware'den aldığım hamur açma altlığında açtım. Ve hamuru açmakiçin pudra şekeri, nişasta veya margarin'e ihtiyaç duymadım. Ama böyle bir aracınız yoksa tezgahına az margarin sürerek veya nişasta serpiştirerek hamurunu açabilirsiniz. ( tezgaha yapışmasını önlemek için)Üzeri için ;
Öncelikle kek'imizi hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta, şeker , vanilya ve isterseniz rom'u hızlı bir şekilde çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyelim. Ve toz bademi de ilave edip hepsini kaşıkla karıştıralım.
Yumurtalı karışımımıza erittğimiz çikolatalarımızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Sırasıyla yağ ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edelim. Karışıma toz malzemelerimizi de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam edelim.
En son sularını iyice süzdüğümüz vişnelerimizi karışımımıza ekleyip tahta kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım. Alttan üstte doğru karıştırmamızın sebebi, karışımın hava almasını sağlamamızdır..
Büyük dikdörtgen kalıbımızı iyice yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde 2 saat bekletelim.
Kek'imiz soğuduktan sonra ters çevirip kalıbımızdan çıkartalım. Kekin alt tabanı üzerine göre daha nemli olacaktır. O yüzden bu tarafı ile kekimizi hazırlayacağız.
Şeker hamurunu ister hazır alıp kullanabilirsiniz , istersenizde kendiniz yapabilirsiniz. Ben kendi yaptığım hamuru kullandım. Kekimizin büyüklüğünde renklendirdiğimiz hamurumuzu açıp kekimizin üzerine yerleştirelim. Kalpli kurabiye kalıpları ile kekimizden parçalar keselim. Buna benzer tekniği Zuhal sayfasında fotoğraflayarak yayınlamıştı, isterseniz inceleyebilirsiniz..
Ben süslemesi için güller yapmaya karar verdim. Gülleri ve yaprakları bir gece öncesinden hazırladım. Gül yapımı için burayı inceleyebilirsiniz. Kekimizn üzerilerine hafif bastırark gülleri ve yaprakları yerleştirelim.
Hazırladığımız kekleri ağzı kapalı bir kalıpta serin bir ortamda bekletiniz. Ben Tupperware'in büyük ağzı kapalı pasta kabının içerisinde balkonda beklettim.
Hepimize afiyet olsun..
Büyük menümüzde;
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurtaları ve şekeri kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, toz kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.
Yumurta ve şeker kremsi bir yapı alınca sırasıyla vanilya, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Kuru malzemeleri de ilave edip homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.
En son fındıkları ve çikolataları ilave edip, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karışımı karıştıralım.
Muffin kalıplarımıza kağıtlarımızı yerleştirelim. Üzerine 2-3 çorba kaşığı karışımdan dolduralım.
Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. İki seferde pişirdim ve 24 adet muffin elde ettim.
Yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahta 1 saat soğutup servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun.
2- Brownie'nin üzerini çikolata krema ile kapladım.
Krema için;
Çikolataları benmaride eritelim. Erittiğimiz çikolataları sıvı krema ile çırpalım. Yaklaşık 7-8 dakika çırpalım. İçerisine 1 paket krema sertleştiricisini ekleyip 5 dakika daha çırpalım. 5 dakika buzdolabında bekletelim.
Pasta standımzı çıkartalım üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Dolaptan çıkardıktan sonra spatula ile brownie'mizin etrafını çevreleyelim.