Çarşamba, Aralık 06, 2006

YILBAŞI KURABİYELERİ -2































Aralık ayının sonu neşe dolu ! Hem Kurban Bayramı hem de yılbaşı aynı güne denk geliyor..Çifte bayram var :) ben oldum olası hem bayramlarımızı hem de yılbaşı günlerini çok sevmişimdir..Bayram içinde hazırlanırım, yılbaşı içinde..Yılbaşı yeni bir yıl, yeni bir umut, yeni bir kapı açılışı gibidir bizler için ve bahaneyle bende çocuklaşmayı çok severim. Yeniyıl için yapılan süslemelerden, ağaçlardan, hediyelerden,kartlardan ve bunun gibi birçok şeyden zevk alırım. Bu çocukluğumdan gelen bir duygu.Çocukken teyzemde annemde bana yılbaşı ile ilgili süslemeler ve sokak satıcılarının sattığı yılbaşı dallarından alırlar ve bir kavanoza koyup süslememe izin verirlerdi..bende gönlümce süslerdim ve muhakkak altına hediye koymalarını isterdim.. Belki Türk geleneklerinde pek yeri yoktur ama dediğim gibi çocukluğumdan gelen bir sevgi ..ve her yılbaşı bahanesiyle evimizi biraz süslerim.. sanki çocukluk günlerime geri döner gibi..

Kurabiyelerden bahsetmeden önce ,İzmir ve Ankara ile ilgili bazı haberler vermek istiyorum. Bu ay ki Lezzet dergisinde diğer iki büyük ilimizdeki kurslar hakkında bilgi veriyordu ve ben İzmir'de bir tane ,Ankara'da ise Pastart dışında yeni bir kurs olduğunu daha öğrendim. İlgili arkadaşlarımız için adreslerini yazıyorum;

Atölye Lavanta
1387 Sok. No:1/5 Saadet Apartmanı B Blok
Alsancak - İzmir

Tel: 0 232 463 53 10

Gift&Gourment Hause
Kenedi Cad. No: 151-1
GOP Ankara

Tel:0 312 466 12 32


Bu kurslarda pastacılıkla ilgili ders verilip verilmediği yazmıyordu ama bir danışmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca İzmirde pastacılık malzemelerini Gıda Çarşısı, Hürriyet Şekerlemecisinden, Ankara'da ise GİMAT'ta Pastacılık Dünyası'n da bulubiliyormuşsunuz..






















Yaşgünümde eşimin bana hediye olarak iki adet kitap aldığından bahsetmiştim. İşte bu kitaplardan biri The Flour Pot Cookie Book - Creating Edible Works Of Art Margie&Abbey Greenberg.. Bu kitapta yapılan kurabiyeler sadece royal icing ile hazırlanmayıp şeker hamuru kullanırak ta süsleniliyor. Hepimiz çevremizde özellikle butik pastanelerde yapılan renkli kurabiyeleri çok seviyoruz. Bu kurabiyelerin neredeyse tümü sadece royal icing ile süslenir. Ben bu kitap sayesinde kurabiyeleri önce şeker hamuru ile kapladım daha sonra hazırladığım renkli royal icing'ler ile detaylı süslemelerini yaptım. Gerçi biraz moralim bozuk olduğu ve hasta olacak gibi olduğum için çok detay çalışamadım. Ama en kısa zamanda daha detay çalışmak istiyorum. Mesela melek kurabiyeleri yapıp, meleğin saçlarını, kıyafetlerini süslemek istiyorum..

Birkaç kurabiyeyi ise çocuk şekinde yapıp sadece üzerine royal icing ile ebruli desenler yaparak süsledim. Ve bunları süslemede kullanmak için ağacın dallarına yerleştirdim.

Royal icing ile kaplanan kurabiyelere ebruli deseni yapmak çok kolaydır. Önce kurabiyemize ister beyaz ister başka bir renk royal icing ile çerçeve çizeriz. İçine çizgi çizgi 2-3 renk royal icing sıkarız. Ve hemen kurumasını beklemeden elimize alacağımız bir kürdan yardımı ile çizgilerin arasından gelip gideriz. Mesela düz çizgi gibi sürdüğünüz royal icinglerin zıttına dik olarak kürdanla çizgi çizdiğinizi hayal edin. Sonucunda ebruli görüntüler oluşuyor..























Kurabiye tarifi, benim klasik olarak yaptığım kurabiyelerden;


  • 1 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
  • 150 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş - yumuşamış)
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağ mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat (silme)
  • 1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • ben dr.oetker'in limon aromalarından 1 paket kullandım.Siz isterseniz bunun yerine 1 limonun kabuğunu en ince olacak şekilde rendeleyebilirsiniz.
  • hamuru yoğururken toparlamak için bir miktar buğday nişastası

Tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp birbirlerine yedirmek için elimiz ile yoğurmaya başlayalım. Tereyağının iyice malzemeye karışması ve gözükmemesi gerekmektedir. Hamurunuzu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar buğday nişastası ilave edip yoğurmaya devam edebilirsiniz. Nişasta kıvamını oturtacak ve kuırabiyelerinize gevreklik verecektir.

Hamurumuzu nişasta serpiştirdiğimiz tezgahımızda 2 cm olacak şekilde açalım. Kurabiye kalıplarımız ile hamurumuzdan şekiller çıkartalım ve dikkatli bir şekilde altına silpat veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize aktaralım.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Tüm hamur bitene kadar yaklaşık 2 tepsi kurabiyemizden hazırlayalım.

Yaklaşık 15-20 dakika pişirip çıkartalım. Eğer kurabiyelerin çevresi kızarmaya başlamışsa kurabiyeler pişmiş demektir. Kurabiyelerimizi iyice soğuyana kadar tezgahta bekleelim. Eğer sıcakken üzerinde çalışırsanız başarısız olursunuz..en iyi sonuç için kurabiyelerin soğuk olması gerekmektedir.






















Kurabiyeleri süslemek için ;

  • yaklaşık 300 gr şeker hamuru - ben hazır kullandım. Siz evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
  • royal icing için ;
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 250 gr pudra şekeri
  • 1-2 damla limon suyu
  • gıda boyaları
  • ayrıca şeker hamurunu kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için çok az glikoz

Soğuyan kurabiyelerimizn üzerilerini şeker hamuru kaplamak için önce şeker hamurunu istediğiniz renkte renklendirelim. Sonra hamuru hamur açma altlığının veya silpatın üzerinde ince olarak açalım. Kurabiyeyi hangi kalıpla şekillendirdiysek o kalıpla şeker hamurundan keselim. Kurabiyenin üzerine çok az fırça yardımıyla glikoz sürüp şeker hamurunu üzerine yapıştıralım.

Süslemek için royal icing hazırlayalım. Pudra şekeri, yumurta akı ve limon suyunu elimizle iyice çırpalım. Şekerlerin yok olması gerekmektedir. İsterseniz bu işlemi mikser ile çırparakta yapabilirsiniz. Ben hazırladığım royal icing'i ikiye bölüp birini kırmızı birini sarı renk ile renklendirdim. Yağlı kağıttan sıkma torbası hazırladım ve ucunun çok ince olmasına dikkat ettim. Royal icing'leri torbalara doldurdum. Ayrı bir yere sıkarak nasıl aktığını kontrol ettim ve ondan sonra kurabiyelerin üzerini süslemeye başladım.

İşlemlerimiz bittikten sonra bir tepsinin üzerine yaptığım kurabiyeleri sıralayıp oda ısısında kurumalarını bekledim. Bunun için acele etmeyin. Gerekirse 4-5 saat bekleyebiliriz. (Sıcaklığa bağlı olarak)

Eğer hediye götürecekseniz küçük naylon torbalara tek tek koyup ağızlarını birer kurdele ile bağlayıp süsleyebilirsiniz.

Ben yakında bunları çocuklar için saplı yapmay planlıyorum .(Yağmur'un siparişi) Fotoğrafta da görüldüğü gibi Yağmurcukta şeker hamuru ile oynayı çok seviyor ve bana yardım ediyor :)

Herkese afiyet olsun..

Pazartesi, Aralık 04, 2006

ÇİKOLATALI&ÇİLEKLİ TARTÖLET VE HAVUÇLU ZENCEFİLLİ KEKCİKLER..






































Yaş günüm eşim, kızım, annem, kayınvalidem ,sevdiklerim ve sizlerin sayesinde eskisini aratmayacak kadar güzel geçti :) Özellikle blog vasıtasıyla gerçekten çok güzel insanlarla tanışmaktan dolayı çok şanslıyım o kadar güzel yorumlar, mesajlar, kartlar, bir slayt(Gülriz), çok güzel bir şarkı (Feyhan) hediye aldım ki benim için ömür boyu saklayacağım ve şükredeceğim değerler..Gülriz'in hazırladığı slaytı Annem'e seyrettirdiğimde Annemle ağlamaya başladık "ne olur bu güzel kızı bize çağır tanışalım" dedi. Dün Feyhan'ın gönderdiği Erkin Koray'ın Gönül Salıncağı şarkısını ise dünden beri sanırım 100bininci kez dinliyorum :)
Hepiniz inanılmaz insanlarsınız , çok çok teşekkür ederim tekrar tekrar sizlere. İyi ki varsınız, iyi ki paylaşıyoruz..
Eşim ise bana küçük küçük birçok hediye aldı hepsi de beni çok mutlu edecek şeylerdi. Bir hatırlatma panosu(biraz unutkanımdır da), kalpli bir sabun, cookies kitabı, pasta dekorasyon kitabı ve ayakkabı :)Annem ise bir parfüm ve bir kurs sözü :) Kayınvalidem uzun zamandır çok istediğim ama bir türlü paraya kıyıp alamadığım pasta takımlarını (yuppiiii!!! ) aldılar. Yağmur mu ne aldı, varlığı yeter :) ama kendi çapında odasındaki oyuncuklardan ufak tefek hediyeler hazırlayıp getirdi :)
Birde çok sevindiğim iki sms aldım. Biri Yonca arkadaşımdan biri de yeğenim Günal'dan. Telefonumun sms'i bozuk olduğu için cevap yazamadım..Burada güzel dilekleri için çokkkkk teşekkür ediyorum :))

Doğum günümü kutlayan, kutlayamayan ama yanımda olan ve güzel dilekleriyle yanımda olduklarını hissettiren herkese sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum..

Çikolatalı tart ve havuçlu kek tarifleri Diva dergisi için hazırladığım tariflerdi. Onları da sizlerle paylaşmak istiyorum..

ÇİKOLATALI VE ÇİLEKLİ TARTÖLETLER

Gerekli Malzemeler ;

Tart Hamuru için,

• 1,5 su bardağı un
• 100 gr tereyağı ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
• 3 çorba kaşığı pudra şekeri
• 3 çorba kaşığı toz kakao
• 1 yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
• 1 çay kaşığı karbonat


Krema için, (Martha Stewart)

• 2 yemek kaşığı mısır nişastası
• 5 yemek kaşığı toz şeker
• 3 yemek kaşığı toz kakao
• 1 su bardağı süt kreması
• 1 su bardağı + ½ kahve fincanı süt
• 2 yumurta ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
• 100 gr sütlü veya bitter küvertur çikolata (ince kıyılmış)
• 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
• 1 fiske tuz

Üzeri için,

• 300 gr çilek ( dondurulmuş olabilir)
• 50 gr bitter küvertur çikolata




Öncelikle tartöletlerimizi hazırlayalım. Bunun için , tart malzemelerinin hepsini büyük bir kabın içerisine alıp bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Tezgahımıza un serpiştirip hamurumuzu yaklaşık 3 cm kadar merdane ile açalım. Muffin veya küçük tart kalıplarımızın büyüklüğüne göre hamurumuzdan yuvarlak bir şekil yardımıyla parçalar keselim. Kalıplarımızın içini sıvı yağ ile yağlayarak kestiğimiz hamurları içlerine yerleştirelim. Çatalla hamurların üzerine yer yer delikler açalım. Kare kare alimünyum folyadan parçalar keselim. Bunları hamurlarımızın üzerine bastırarak ve şeklini aldırtarak yerleştirelim. İçerilerine nohut, fasulye gibi kuru bakliyatlar koyalım. Bu işlem, hamurlarımızın pişerken kabarmamasını ve aynen olduğu gibi, içlerinin çukur çıkmasını sağlayacaktır.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımıza çıkartıp yaklaşık 40 dakika soğutalım.

Tart hamurlarımız soğurken, kremamızı hazırlayalım. Bunun için vanilya hariç tüm malzemeyi orta boy büyüklükteki bir tencereye koyalım. Önce ateşe koymadan soğukken karıştıralım. Daha sonra orta hararetli bir ateşe alıp çırpma teli ile devamlı karıştırarak kremamızı pişirelim. Kremamız kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha pişirelim.

Pişen kremamızı ayrı bir kaseye boşaltalım. Büyük bir kaba soğuk su ve az buz dolduralım. Kremalı kasemizi soğuk su dolu kabın ortasına yerleştirelim. Çırpma teli ile hızlı hızlı çırpalım. İçerisine vanilyayı ilave edip, 5 dakika daha çırpalım. Ağzını streç film ile örtüp buzdolabına kaldıralım.

Çileklerimizi yıkayıp, çöplerini keselim. Çikolatamızı benmaride eritelim. Çileklerin bir taraflarını çikolataya batırıp , yağlı kağıdın üzerinde donmasını bekleyelim.

Tartöletlerimizi kalıplarından çıkaralım. Kremamızı buzdolabından çıkartalım ve tekrar karıştıralım. Sıkma torbasının içerisine kremamızı dolduralım. Tartlarımızın içlerini krema ile dolduralım. Üzerlerine çikolatalarımız donmuş çileklerimizi serpiştirelim.

Servis yaparken altlarına birer muffin kağıdı yerleştirelim.







































ZENCEFİLLİ & HAVUÇLU KEK

Gerekli Malzemeler ;

• Büyüklüklerine bağlı 3 veya 4 adet havuç
• 2 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
• 2 su bardağı un
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 1 paket kabartma tozu ve toz vanilya
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• 1 çay kaşığı toz zencefil
• 1 çay kaşığı toz tarçın
• 5 çorba kaşığı yoğurt
• 1 su bardağı sıvı yağı


Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta , toz şeker ve toz vanilyayı birlikte mikser ile çırpmaya başlayalım. Kremsi bir yapı alıp toz şekerler yok olana kadar çırpalım. Unu, kabartma tozunu, toz zencefili ve toz karanfili ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışımımıza önce yoğurdu katıp çırpalım sonra sıvı yağımızı katıp çırpalım. Karışım homojenleşince unlu kuru karışımımızı yavaş yavaş ilave edelim. Ve 5 dakika daha çırpalım.

Havuçlarımızı rendeleyelim. Cevizi ve havucu karışımımızın içerisine katıp tahta kaşık ile alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.

Kek kalıplarımızı veya tek parça bir kek kalıbını sıvı yağı ile yağlayalım. Karışımımızı kalıplarımıza boşaltıp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına sapladığımız bir kürdan yardımı ile anlayabiliriz. Eğer kürdana kek yapışmazsa kekimiz pişmiş demektir.

Keklerimiz piştikten sonra tezgahımızın üzerinde soğutalım. Ve iyice soğuduktan sonra kalıbımızdan dikkatlice çıkarıp servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..

Cumartesi, Aralık 02, 2006

YAŞGÜNÜ PASTAM...
























Çocukken doğum günlerimizde ayrı bir heyecan ayrı bir neşe yaşardık. Şimdi çocuklarımıza yaptıklarımızı, o zamanlar anne ve babalarımız bize yaparlardı. İlkokul 5.sınıfta ki doğum günümü hala büyük bir heyecanla hatırlarım..
Bir ay önceden hazırlanmaya başlamıştık. Çünkü o zaman kıyafetlerimi beni büyüten Hikmet Teyzem kendi elleri ile dikerdi. Kumaşını ve modelini beğenirdik, o da bana dikerdi :) O zaman kadifeden yapılmış etek ve ceketten oluşan bir takım beğenmiştim. Teyzemde bana kırmızı renkte beğendiğim takımdan daha güzel etek ve ceketimi dikip yaş günüme yetiştirmişti. Sınıfımdan arkadaşlarım evimize davet edilirdi. Parti için börekler, kekler yapılır, pastam ise mutlaka çikolatalı ve vişneli yaptırılırdı..

O gün çok güzel geçerdi. Herkes masa başında toplanır , hep bir ağızdan "iyi ki doğdunnn Burcuuu, İyi kiii doğdunnnn Burcuuuu..." diye alkışlayarak bağırırlardı. Sonra pastam kesilir afiyetle mamaları yerdik :)

Sonra hediye faslı başlardı, arkadaşlarımın getirdiklerini büyük bir merak ve keyifle açardım. Annemin , babamın ve teyzemin hediyelerini ise en son açar , son noktayı da tamamlardım..

Şimdi o günlerden geriye sadece Annem kaldı. Babamı ben üniversite son sınıftayken kanserden kaybettik. Beni büyüten Hikmet teyzem ise şu an Narlıdere'de bir huzurevinde. Evde tedavisi mümkün olmadığı için ve İstanbul'u da sevmediği için Ege'de yaşamayı tercih ediyor. İki üç sene önce olsa beni mutlaka arar , doğum günümü kutlardı ama artık ben aradığımda bile beni hatırlayamıyor...

İnsanlar doğum günlerinde çok mutlu olur di mi? ben nedense dün çok hüzünlüydüm. Sabah uyandığımda kırmızı elbisem yoktu, evimize çağıracak sınıf arkadaşlarım yoktu. Babam yoktu, teyzem yoktu..

Ama Annem vardı, eşim vardı, kızım vardı, arkadaşlarım ve akrabalarım, ailem vardı. Bunun için şükrediyorum ama ister istemez o günleri çok özlüyorum. Bazen keşke hep çocuk kalsak, hiç büyümesek, o çocuksu neşemizle olaylara baksak, birbirimizi kırmasak, birbirimizi arasak, oyuncaklarımızı paylaşsak diyorum.

Doğum günü pastamı kendim yaptım. Bu sabah tek bir mum koyup üzerine üfledim. Mutfağımızda ki küçük masamızda kahvaltımızdan sonra pastamı kestim. Yaş günümün en güzel anlarıydı. Karşımda kızım, yanımda eşim vardı ve bu bana yetti.

Ama dünkü ve bugünkü aldığım güzel yorumlar ve gelen mesajlar için sizlerden çok teşekkür ederim. Hepiniz bana çok büyük bir pasta ve armağan verdiniz aslında,farkında değilsiniz :) İyi ki buradayım, iyi ki paylaşıyorum, iyi ki pasta yapıyorum :)


Yaş günü Pastamın Tarifi ;

Bugüne kadar yaptığım en lezzetli ve güzel pastalardan biri oldu. Kızım ve eşimle birlikte pastayı kestikten sonra 2-3 dilim yedik. Hem hafif hem de gerçekten çok lezzetliydi.( aslında kendim yaptım diye lezzetli diyormuşum gibi oldu ama gerçekten lezzetli oldu)

Bol çikolatalı ve yumuşak pasta severlere mutlaka bu pastadan denemelerini tavsiye ederim..

Gerekli Malzemeler ;

2 adet 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbı için ;

  • 6 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı sıvı vanilya + ve isteğe bağlı bir çorba kaşığı ameretto aroması
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao
  • 400 gr bitter küvertur çikolata (benmaride eritilmiş)- 200 gr sütlü + 200 gr bitter kullandım
  • 5 çorba kaşığı yoğurt ( 2 çorba kaşığı süzme yoğurt ile 3 çorba kaşığı normal yoğurdu karıştırdım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Kremalar;

  • pastanın içine sürmek için 1 paket creme ole (kakaolu) (veya hazır çikolatalı puding)
  • 500 ml soğuk süt
  • pastanın dışı için, 200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
  • 250 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)

Pandispanyaları bir gün öncesinden pişirip sakladım. Pandispanyaları 2 ayrı 20 cm'lik kalıpta pişiriyoruz. Her birini ortalarından ikiye bölüp kullanıyoruz böylece pastamız 4 katlı ve yüksek oluyor.

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıplarımızı yağlayıp hazırlayalım.



Yumurta, şeker , vanilyayı ve ameretto aromasını kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleri de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Karışımımızı ikiye bölüp yarısını bir kaba yarısını diğer kalıba döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50 dakika pişirelim.

Pandispanyalarımızı tezgahın üzerinde soğumaları için bekletelim. Soğuyan pandispanyalarımızı kalıplarından dikkatlice çıkarıp streç filmleyelim ve oda ısısında muhafaza edelim.

Ertesi gün, pandispanyalarımızı streç filmlerinden çıkartalım ve büyük tırtıklı bir bıçakla enlemesine ikiye bölelim. Böylece dört parça yuvarla kekimiz olacaktır.

Önce dış kremamızı hazırlayalım. Eritilmiş çikolatamızı soğuk kremanın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Sertleştikten sonra buzdolabında bekletelim.

Crem ole'yi 500 ml soğuk süt ile çırparak hazırlayalım. Ve pandispanyamızın tüm katlarının arasına bol bol sürerek pastamızı oluşturalım. (puding ile yapacaksınız eğer paketin üzerindeki talimatlara göre hazırlayalım.)

Pastamızın dışına buzdolabında beklettiğimiz kremamızı çıkartıp sürelim. Önce spatula ile tüm kremayı pastanın üzerine çevresine düzgünce sürelim. En son bir kaşık yardımı pastamızın üzerine şekiller verelim. Bunu, kaşığın tersini pastanın üzerine yer yer hafifçe dokundurup çekerek yapalım . Böylece dokunup çektiğimiz yerlerin kreması hafifçe size doğru gelecek ve öyle kalacaktır. Buda hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Arzu ederseniz pastanızı canlı çiçekler ile veya inci şekerlemeleri ise süsleyebilirsiniz..

Servis yapmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkartarak , oda ısısında bekletelim..

Herkese sevgilerimle...

Cuma, Aralık 01, 2006

BUGÜN BEN DOĞMUŞUM..



















Şimdiye kadar aldığım tüm doğum günü kutlamaları ve Gülriz'in hazırlayıp gönderdiği anlamlı hediye için herkese çok teşekkür ederim.. Duygulanıp ağladım.

Çarşamba, Kasım 29, 2006

TREN PASTASI..































Joaanna Farrow ve Sara Lewis'in kitapları olan " Quick and Easy Party Cakes" Yağmur'un elinden neredeyse hiç düşmüyor..Kendisine yapmam için şimdiden 2-3 tane pasta siparişi verdi. Onlardan biri moral partisine yapmam için "Tren Pastası"ydı..2-3 aydır bana bu tren pastasını gösteriyor ve yapmam için yalvarıyordu..En sonunda geçen hafta bu pastayı ona yaptım ve gerçekten çok mutlu oldu..Çocuk masasını hazırlarken ilk olarak pastayı balkondan çıkarıp masanın ortasına yerleştirdim. Yağmur pastayı görünce hemen masaya oturdu ve neredeyse misafirler gelene kadar hiç kalkmadı.."Anne, sen tren pasta yapmışsın..oooo çok güzel olmuş" sözlerini papağan gibi durmaksızın tekrarladı:) Şimdi ise sırada başka pasta siparişleri var..Birini okuldaki doğum günü kutlamasına diğerinide kendi aramızda kutladığımız doğum günü gecesine istiyor..aradakileri hiç saymıyorum bile :)

Bu pastanın güzel bir özelliği, hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına hitap edebileceği..Sonuçta partide canlı örneğini yaşadık, hem kızların hem de erkek çocuklarının çok hoşlarına gitti :)


Kaynak : Quick and Easy Party Cakes - Joaanna Farrow &Sara Lewis sayfa-44-45
























Her zaman ki gibi bir gün öncesinden pandispanyayı hazırladım ve soğuduktan sonra streç filimleyip soğuk fırınımın içerisinde sakladım. Pandispanyayı fotoğraftada görüldüğü gibi dikdörtgen büyük bir kalıpta pişirdim. Yaklaşık 30 cm boyutlarında bir kalıp kullandım.

Pandispanya için ;



  • 6 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 300 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 çorba kaşığı sıvı vanilya vea 1 paket dr.oetker'in vanilya aroması
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı sıvı yağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao( nomu kullandım)

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.

Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.

Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.

(1-2)Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.


























3- Hazırladığımız pastaya tren şeklini verebilmek için , pandispanyamızı iki adet uzunlamasına dikdörtgen, kalan kısmı ise bir kare ve küçük bir dikdörtgen olarak kesiyoruz. Uzunlamasına kestiğimiz dikdörtgenlerden birini trenin başlangıcı için kullanalım. Diğer uzunlamasına kestiğimizi ortasından ikiye bölüp trenin kafa kısmından biri yapalım. Kare olanın bir kısmını (ölçerek kullanılacak) trenin kafasının üzerine yerleştirip ikinci kat olarak kullanalım. Küçük dikdörtgenden ise yuvarlak bir kalıpla iki yuvarlak kesip trenin silindir şeklindeki burnu haline getirelim.

4- Uzunlamasına kestiğimiz dikdörtgen keki iki kat olarak keselim.

Krema için ;


  • 400 ml sıvı krema ( iki küçük paket)
  • 450 gr fildişi küvertur çikolata ( beyaz)
  • isteğe bağlı muz

Fildişi küvertur çikolatamızı benmari usülü eritelim. Erittikten sonra sıvı kremamızın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Krema hazır olunca buzdolabolabında bekletelim.

Buzdolabında dinlenmiş kremamızı tezgahımıza çıkartalım. Uzunlamasına dikdörtgen kesilmiş ilk parçayı iki kat olacak şekilde ortasından ikiye bıçak yardımıyla keselim. Arasına kremamızdan sürelim ve isterseniz küp küp kesilmiş muz taneciklerini serpiştirelim.

Ve bu hazırladığımız parçayı pasta altlığı yerleştirdiğimiz pasta standımızın üzerine yerleştirelim.

























5- Hazırladığımız trenn ilk parçasının üzerini ve çevresini krema ile kaplayalım.

6- Bu pastada diğerlerinden çok farklı bir şeker hamuru elde ettim. Hatırlarsanız geçen hafta Cemal Bey bana harika bir çekilmiş pudra şekeri bırakmıştı. Ondan önceki hafta ise Zuhal ve Ufuk'la birlikte Coccolat Teşvikiye'nin açılışına gitmiştik ve ben oradan Tylose-C almıştım.
Şeker hamurumu daha doğrusu modelleme hamurumu hazırlarken yeni pudra şekerimi ve tylose-c malzemelerini kullandım. Sonuç modelleme için mükemmel bir hamur elde ettim. Modelleme için diyorum çünkü pastanın üzerini kaplarken zorlanabilirsiniz çünkü tylose-c hamuru birazcık sertleştirip çok büyük açılmasını zorlaştırabiliyor. Pastamızı kaplamak için hazırladığımız şeker hamurundan bir miktar açıp pastanızı kaplayın ve kalanına tylose-c ekleyip modelleme için kullanın. Özellikle tek kişilik kalpli pastadaki gülleri bu hazırladığım hamur ile yaptım ve çok keyf aldım. Çalışması ve güllerin yapraklarına esneklik vermek çok kolay oldu.

Bu pastada ise tüm treni modelleme hamuru ile kapladım. Pastanın parçaları küçük olduğu için hamuu açıp yerleştirmesi kolay oldu ama daha büyük bir pasta olsaydı çok zorlanırdım.

6-Şeker Hamuru Tarifini tekrar yazıyorum ;



  • 5 çay kaşığı ( teaspoon) jelatin ( ben her zaman bitkisel olan agar agar'ı kullanıyorum. Makro ve Metro Gross marketlerde bulabilirsiniz)
  • 125 ml glikoz - 1/2 Cup ( Eminönü Fermo'dan alıyorum, en son 1 kg'lık kavanozu 5 YTL idi)
  • 1 çorba kaşığı (tablespoon) gliserin ( her eczanede satılıyor )
  • 1 kg pudra şekeri ( bana 800gr yetti ama sizin elinizin ısısına bağlı olarak bu miktar artıp çoğalabilir. Hamuru hazırlarken bir seferde tüm şekeri kullanmayın, azar azar diğer sıvıların içerisine katarak hamurunuzu hazırlayın)
  • 1 çorba kaşığı ( tablespoon) tylose-c ( Coccolat'tan satın aldım)

Tylose-C : Bu madde hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Çikolata Pasta grubumuzda sevgili Burcu'dan Kitre ile ilgili bir bilgi edinmiştim. Ve bu bilgiyi iyice araştırdıktan sonra Türkiye'de bu maddenin Kitre olarak bilindiğini ve Ebru sanatında suya kıvam ve yapışkanlık vermek için kullanıldığını öğrendim. (gruptada Ebru sanatından bahsetmişlerdi)

Kitre'nin diğer adı, Tragantha'tır. Hatırlarsınız modelleme hamuru tariflerinde bu madde'den çok söz edilir. Aynı zamanda Tragantha Tylose-C olarakta bilinir. Gevenotunun gövde veya kökünün üzerinden bıcakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir ve kitre başka ilaç yapımında kulanılır. Kitre, bitkisel bir üründür ,kimyasal değildir. Ve mısır çarşısında satılmaktadır. Özellikle ebru sanatı için satın alacağınızdan bahsederseniz daha yardımcı olacaklardır. İstanbul dışında ise aktarlardan "ak kitre" olarak istememiz gerekiyormuş.

Konu ile ilgili detaylı bilgiler için ;

http://www.bitkiseltedavi.com/sayfalar/kitre.asp

http://www.koksalciftci.net/kitre.htm

sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.

1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.

Hamuru Tupperware'den aldığım hamur açma altlığında açtım. Ve hamuru açmakiçin pudra şekeri, nişasta veya margarin'e ihtiyaç duymadım. Ama böyle bir aracınız yoksa tezgahına az margarin sürerek veya nişasta serpiştirerek hamurunu açabilirsiniz. ( tezgaha yapışmasını önlemek için)
























7- 8 Üzerine krema sürdüğümüz parçamızı şeker hamuru ile kaplayalım. Etrafındaki fazlalıkları döner başlıklı bir pizza bıçağı ile keselim. Bir miktar hamur alıp ince uzun kesip parçanın tabanına yapıştıralım. Yapıştırmak için fırça ile çok az su sürebilir veya yumurta akı kullanabilirsiniz.

Bu parça trenimizin ön kısmı yani burnu olacaktır. Bunun üzerine trenin kafasını ve burnunu yapacağız. Ben her aşamayı fotoğraflayamadım. Ama başlangıcının aynısını diğer kısımlarında uygulayacaksınız.























9- Hazırladığımız tren burnunun üzerine trenimizin kafasını yerleştireceğiz. Bunun için üzerine ekleyeceğimiz katları kaymaması için sabitlememiz gerekiyor. Sabitlemek için kürdanlardan yardım alacağız.

Öncelikle katı ekleyeceğimiz yerin üzerini fırça ile su sürerek ıslatalım. Ve çaprazlama olacak şekilde her iki kenarına kürdan batıralım. Kürdanların üzerine katımızı sabitleyeceğiz.

10- Fotoğrafta görüldüğü gibi kürdanlarızın üzerine katlarımızı batırıyoruz. Böylece eklenen katlar kesinlikle kaymaz veya düşmez. Eklediğimiz katın arasına ve üzerine bol krema sürelim. Hatta katların arasına isterseniz muz parçacıklar ilave edelim.

11- Ben bu katın üzerine bir kat daha ekledim. Yine çaprazlama kürdanları yerleştirdim. Ama katı üzerine ilave etmeden önce mutlaka şeker hamuru ile parçayı kaplayalım.























12- Trenin kafasının önünde silindir şeklinde bir burnu vardır. Bunun için ayırdığımız küçük dikdörtgenden yuvarlak bir kalıp ile iki parça keselim. Bunların arasına krema sürüp pastamızın önüne yerleştirelim. Ve tekrar şeker hamuru ile kaplayalım.

Trenin vagon kısmınıda tamamladıktan sonra ( aynı işlem mantığı ile) trenimizi tamamlıyoruz.
Bir paket çilekli rondo bisküvi ile trenin ayaklarını yapalım. Yapıştırmak için , bisküvilerin arkalarına çok az krema sürelim ve pastanın ayaklarına aynı simetri ile yapıştıralım.

Bir miktar hamura sarı boya katıp trenin burnuna ve kafasına tren fotoğrafındaki gibi yapıştıralım. Geriye kalan süslemeleri için elinizdeki tüm şekerlemeleri ve kurabiyeleri kullanabilirsiniz.

Treni mutlaka serin bir ortamda mümkünse balkonunuzda saklayın.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Kasım 28, 2006

TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI&VİŞNELİ KALPLİ KEKLER..

































Yağmur'cuk için yaptığım partideki menüleri beğenmenize gerçekten çok memnun oldum..Tek tek gelen yorumlara cevap yazmadan önce "tek kişilik kalpli çikolatalı&vişneli" keklerin tarifini yazmak istedim..

Kek'in tarifi bana ait ama görüntü fikrini ilk Zuhal'dan aldım, daha sonra da Coccolat'ın web sitesindeki keklerin görünüşlerini çok beğenip , benzerlerini yapmaya çalıştım. Zaten Coccolat'ın web sitesindeki herşeye bayılıyorum..Yaptığım çocuk sandviçlerinin fikirlerini oradan aldım. Eğer evinizde bolca kurabiye kalıplarınız varsa inanılmaz güzel sunumlar hazırlamanız mümkün..kurabiye dışında kekleri, sandviçleri, peynirleri, meyveleri vb. birçok gıda malzemesini kalıplar ile şekillendirip farklılaştırmanız mümkün..

Gerekli Malzemeler ;


  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz badem
  • 200 gr bitter küvertur ( benmaride eritilmiş)
  • 1 su bardağı sıvı yağı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • eğer isterseniz 1 tatlı kaşığı rom
  • 5 yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı toz kakao (nomu kullandım)
  • 2 su bardağı konserve vişne taneleri

Üzeri için ;

  • 300-400 gr şeker hamuru
  • gıda boyaları

Öncelikle kek'imizi hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, şeker , vanilya ve isterseniz rom'u hızlı bir şekilde çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyelim. Ve toz bademi de ilave edip hepsini kaşıkla karıştıralım.

Yumurtalı karışımımıza erittğimiz çikolatalarımızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Sırasıyla yağ ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edelim. Karışıma toz malzemelerimizi de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam edelim.

En son sularını iyice süzdüğümüz vişnelerimizi karışımımıza ekleyip tahta kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım. Alttan üstte doğru karıştırmamızın sebebi, karışımın hava almasını sağlamamızdır..

Büyük dikdörtgen kalıbımızı iyice yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde 2 saat bekletelim.

Kek'imiz soğuduktan sonra ters çevirip kalıbımızdan çıkartalım. Kekin alt tabanı üzerine göre daha nemli olacaktır. O yüzden bu tarafı ile kekimizi hazırlayacağız.



































Şeker hamurunu ister hazır alıp kullanabilirsiniz , istersenizde kendiniz yapabilirsiniz. Ben kendi yaptığım hamuru kullandım. Kekimizin büyüklüğünde renklendirdiğimiz hamurumuzu açıp kekimizin üzerine yerleştirelim. Kalpli kurabiye kalıpları ile kekimizden parçalar keselim. Buna benzer tekniği Zuhal sayfasında fotoğraflayarak yayınlamıştı, isterseniz inceleyebilirsiniz..

Ben süslemesi için güller yapmaya karar verdim. Gülleri ve yaprakları bir gece öncesinden hazırladım. Gül yapımı için burayı inceleyebilirsiniz. Kekimizn üzerilerine hafif bastırark gülleri ve yaprakları yerleştirelim.

Hazırladığımız kekleri ağzı kapalı bir kalıpta serin bir ortamda bekletiniz. Ben Tupperware'in büyük ağzı kapalı pasta kabının içerisinde balkonda beklettim.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Kasım 27, 2006

MORAL VE TANIŞMA PARTİMİZDEN..































Cumartesi günü Yağmur için "Moral ve Tanışma Partisi " düzenledim. Yaklaşık 40 kişilik ama inanılmaz keyifli bir parti oldu :) Evimizde partimizi yaptığımız için istediğim her yiyeceği hazırlayabildim. Yorucu olmasına rağmen Yağmur'un gözlerindeki ışıltı, her şeyi sildi attı :)

Çocuk menüsünü ayrı, büyüklerin menüsünü ayrı tuttum. Sınıfındaki yeni ve eski arkadaşlarını, öğretmenlerimizi, arkadaşlarımızı ve sevdiklerimizi davet ettik. Aslında bir 40 kişiyi daha davet etmek istiyordum ama evin kapasitesini hesaplayınca kendimi frenlemek zorunda kaldım :)
Ayrıca tüm yardımlarından ve verdiği sevgi, destek, her şey için sevgili Zuhal'a çokkkkk teşekkür ederim :) ben masayı kurarken fotoğrafları çektiğim için Zuhal'in getirdiği enfes mamaların fotoğraflarını çekemedim :( ama yarın muffin'in fotoğrafını çekip ekleyeceğim..

Çocuk menümüzde ;


Büyük menümüzde;


























Tren Pastası...


























Renkli Kurabiyeler...


























Çocuk şeklinde iki renkli sandviçler..






















































Tek kişilik kalpli vişneli&çikolatalı kekler...


























Limonlu Cheesecake...


























Kanapeler...


























Kabaklı&Peynirli Kişler...


























Martha Stewart's ın sürpriz kurabiyeleri...

Cuma, Kasım 24, 2006

ÖĞRETMENLERİMİZE SEVGİYLE..
































İnsanları sevmeyi, çocukların değerini,üretkenliği, çalışkanlığı ve insan olabilmeyi bana bugüne kadar öğreten Annemin ve tüm öğretmenlerimizin bu güzel ve değerli gününü yürekten kutlarım..

İyi ki varsınız ...

Çarşamba, Kasım 22, 2006

ÇİKOLATALI & FINDIKLI MUFFİN..






































Bu hafta, hafta sonu düzenleyeceğim bir organizasyon için çok yoğun geçiyor..bu akşam mutfağa girip sanırım Cumartesi öğlenine kadar çıkamayacağım. Bakalım bu işlerin altından kalkabilecek miyim :)

Dün Çikolatalı Pasta grubundaki yazışmalardan , sevgili Burcu'dan bir pudra şekerci numarası öğrendim. Bu numara tam bir ilaç gibiydi. Şeker hamuru çalışırken çok iyi çekilmiş, marketlerde satılan pudralardan farklı bir pudra şekeri çeşidi kullanılır aslında. Bu tip pudra şekeri ile muhteşem şeker hamurları ve modelleme hamurları hazırlanabiliyor. Bende Burcu'dan bu numarayı alınca hemen Celal Bey'i aradım. Gerçekten çok iyi niyetli ve yardımsever bir beyle görüştüm. Göztepe Örnek Mahallesinde olduklarını söyledi. Yolu uzun uzun tarif etti. Bende hafta sonu düzenleyeceğim organizasyon için ,bu şekerlerden almak için yola çıktım. Neyse biraz dolanıp dükkanı bulabildim. Ama bu seferde kapı duvar ile karşılaştım. Celal Bey yoktu. Hemen telefon açtım. Karşıya geçtiğini ve pastanelere şeker dağıttığını söyledi. Bende dükkana geldiğimi ve çok üzüldüğümü söyledim. Oda benim evimin yakınlarındaki bir pastaneye şeker bırakabileceğini söyledi. Ve bir pastanede anlaşıp oraya şeker bıraktı gerçekten de :) ben parasını nasıl ulaştırabileceğimi sorduğumda "bu da benim cezam , size de hediyem olsun " dedi. Allah'ım böyle insanlar var mı gerçekten :) Bana 5 kilo şeker bırakmış.ne kadar mutluyum anlatamam. Hemen yarın bu şeker hamuru ile ve Coccolat'tan aldığım Tylose-C ile hamur çalışmalarına girişeceğim. Detaylar için Pazartesini bekleyin lütfen. Paylaşacak çok şeyim olacak :)

Saray Pudra Şekeri- Celal Bey
Tel: 0 216 324 12 00
Örnek Mah. Bakü Sok. No=35 Göztepe- İstanbul

Burcu'cuğuma ve telefonu temin etiğin muhteşem insandan buradan tekrar teşekkür ediyorum..

Bu muffinleri ise çok kısa zamanda , görüşeceğim bir arkadaşım için hazırladım. Muffin yapmak hem çok zevkli hem çok pratik oluyor. Sonucunda ise ortaya çok şirin kekcikler çıkıyor :)
Hatta bugün 1 saat kadar önce , muffinlerden ayırdıklarımın bir kısmını sevgili Filiz ve Emre bebek ile yedik :) Filiz 'i aslında bir çoğunuz tanıyorsunuzdur. Muhteşem bir takı tasarım blogunu başarı ile yürütüyordu. Sonra hamile kaldı ve ağır geçen hamileliğinden dolayı işlerine ara vermek zorunda kaldı. Şimdi ise bebişi 4 aylık oldu ve yakında takılarına ve blogunu geri döneceğini söylüyor. İşte az önce bu muhteşem çift bizim evdeydi. Yağmur okulda olduğu için bebişi göremedi ama tekrar buluşacağız :)

Muffin için gerekli malzemeler ;

orta boy muffin kağıtcıklarını kullanırsanız 24 adet muffiniz olacaktır.

  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya
  • 1 su bardağı kıyılmış bitter çikolata ( 80 gr kadar)
  • 1/2 su bardağı kırık veya file fındık

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtaları ve şekeri kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, toz kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurta ve şeker kremsi bir yapı alınca sırasıyla vanilya, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Kuru malzemeleri de ilave edip homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.

En son fındıkları ve çikolataları ilave edip, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karışımı karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza kağıtlarımızı yerleştirelim. Üzerine 2-3 çorba kaşığı karışımdan dolduralım.

Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. İki seferde pişirdim ve 24 adet muffin elde ettim.

Yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahta 1 saat soğutup servis yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 18, 2006

COCCOLATE TEŞVİKİYE'DEYDİK..

































Cuma günü yeni açılacan Coccolat'ın Teşvikiye şubesini ziyarete gittik.. Yeri, Nişantası Senem Betil'in butik pastanesinin tam karşısında bulunan ve Beşiktaş Fulya'ya inen Hüsrev Gerede caddesinin başında. Zaten Senem Betil'den karşıya bakınca Akbank görülüyor , o sokağa giriyorsunuz..

Gittik diyorum farkındaysanız çünkü tek başıma değildim. Zuhal'le beraber gidip sevgili Ufuk ile buluştuk :) Ufuk ile tanıştığımıza gerçekten çok çok memnunum,blogum sayesinde harika insanlarla tanışıyorum..Yaşasın canım Pastacı blogum !
Keyifli saatler geçdik..Coccolat ve etrafımdaki insanlar harikaydı ! Sevgili canım arkadaşım Zuhal'de blogunda Coccolat'ı ve geçen günümüzden bahsetmiş..isterseniz onun anlatımınada bir göz atın :)























İçeriye ilk girdiğinizde bu güzel görüntü ile karşılaşıyorsunuz..Çok güzel bir vitrin ve içerisinde nefis mamalar..Daha önceleri günlük ürünler satılmıyormuş ama artık günlük pasta, tart gibi ürünleri satacaklarmış. O bölgelerde oturuyorsunuz veya yolunuz oralardan geçiyorsa , sanırım avantajlı bir durum yaratacaktır. Çünkü insan acil sıkıştığı zamanlar, çevresinde iyi bir yerler arıyor..

Günlük ürünler dışında bazı pastacılık malzemelerini de buradan bulabiliyorsunuz. Ben özellikle dün gum paste yani modelleme hamuru yapabilmek için tylose-c satın aldım. Tragacanth olarak biline bu madde, şeker hamuruna elastikiyet katarak rahat şekil verebilmemizi ve harika çicekler yapabilmemizi sağlıyor. Ayrıca gül yapmak için kullanılan "gül yaprağı kalıpları"ndan da dün satın aldım. Umarım en kısa zamanda daha profesyonel güller yapabileceğim..

Bunların dışında glikoz,jelatin,soğuk jöle, jel gıda boyası, kalıplar ( pasta ve kurabiye), şeker hamuru çalışma seti, levye, ölçü kapları gibi birçok malzemenin satışı var. Fiyatlar biraz pahalı gelebilir. Ama zor bulunan ve ithal gelen ürünleri bulabilme şansınız çok yüksek.























Peki bu muhteşem pastaları yapanlar ve Coccolat'ı yaşatanlar kimler ?

Kurucusu ve öğretmenlerden biri olan, inanılmaz güzel ve alımlı bulduğum Elif Kolonkaya ( sol fotoğrafta telefonla konuşarak yürüyen bayan), Elif Hanım'ın ortağı ve Coccolate'ın işletmecisi olan Arzu İrez.. Aynı zamanda Four Seasons otelinin pasta şefi ve ödüllü Sn. Şule Gündoğan ..

Coccolat'ta ki herkes çok sempatik ve bilgili insanlar..gerçekten şeker hamuru tekniklerini ve pastacılığı öğrenmek istiyorsanız, bu adresi tavsiye ederim. Ben en kısa zamanda Elif Hanım'ın dersini verdiği Şeker Hamuru ile modelleme tekniklerine katılmak istiyorum..öğrenmem gereken çok şey var :)

Sağdaki fotoğrafta ise derslerin verileceği sınıfı görüyorsunuz. Şimdiden heyecanlanmaya başladım :)























Bu pastalar ise ödüllü pastalar :) İlk pasta, bu sene Proser'in düzenlediği "Ustaların Ustası" yarışmasının çocuk pastaları kategorisinde üçüncülüğü alan pastası, diğeri ise yine aynı yarışmada düğün pastaları kategorisinde birinciliği alan pastası..ve bunları hakeden ise Şule Gündoğan.. işte bu bayan benim idölümmmmm !!! Elif Hanım'da diğer idölümmmm!!

Gerçekten şeker hamuru, pasta,çikolata vs. görünce çok çok heyecanlanıyorum..kanımın çekildiğini , tüylerimin dikeldiğini hissediyorum..bütün gün internetten ve bulduğum her kaynaktan pastacıları ve onların hayat hikayelerini araştırıyorum..günün birinde bende alaylı bir pastacı olabilirmiyim dersiniz?? aslında ben çok çok acemi bir pasta severim..kendimi geliştirip
pastalar yapmaya çalışıyorum..dün Coccolat'ta rüyada gibiydim, birde kursuna gider şeker hamurları arasında günlerimi geçirirsem, uçarmıyım hatta buharlaşır bulut olurmuyum dersiniz..yazdığım cümlelerden heyecanımı anlayın lütfen..

Bu işi seviyorum :)