
Kestaneli & Beyaz Çikolatalı Yılbaşı Pastası..

Yıldız Kurabiyeler

Kalpli Kurabiyeler
Kreması için ;
Çikolatalı Şeker Hamuru ;
Şeker şurubu ;
-Gül Yapımı için Modelleme Hamuru
Çikolatalı Şeker Hamuru yapımı ;
Bu hamurun 1 gün önceden hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla şeker hamuru,pandispanya ve güllerin bir veya iki gün önceden hazırlanması gerekmektedir.
Çikolatamızı benmaride eritelim.
Glikoz ve şeker şurubunu bir kaba koyup yine benmari usülü ile devamlı karıştırarak ısıtalım. (buharla ısınacak) Glikoz şeker şurubunun içerisinde eriyince bu karışımı eritilmiş çikolatanın içerisine katıp karıştıralım. Tahta bir kaşıkla karıştıralım. Üzerini streç filmleyip oda ısısında 24 saat bekletelim. Buzdolabına kesinlikle kaldırmayalım.
Bir gün sonra kullanacağımız zaman streç filmden çıkarıp hafifce yoğurup yumuşatalım. Elimizdeki çikolatalı hamur kadar şeker hamurunu alıp,ikisini birlikte üzerine pudra şekeri serpiştirilmiş tezgahın üzerinde yoğuralım. Bu şekilde kullanıma hazırdır. İster üzerine pudra şekeri veya nişasta serpiştirilmiş tezgahta hamurumuz açıp pastayı kaplayabilirsiniz, istersenizde benim yaptığım gibi tupperware'in hamur açma altlığının üzerinde hiçbirşey serpiştirmeden hamurunuzu açıp kullanabilirsiniz.
Pandispanya yapımı;
Bir gün önceden pandispanyayı hazırlamak her zaman için daha doğru ve daha bir pratik bir uygulamadır.
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.
Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 65-75 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım ve streç filmleyip oda ısısında saklayalım.
Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.
2- 300 gr kadar olan modelleme hamuruma fotoğrafta görüldüğü kadar kürdanın ucu ile jel boya ekleyip yoğuruyorum.
Kurabiyelerin soğumuş olmaları gerekmektedir. Sıcak kurabiyenin üzerinde çalışamayız, şekerler erir..
Yukarıdaki tariften ben iki tane hazırlıyorum. İlk'inin yarısını beyaz bırakıyorum. Kalanları 3 ayrı renk ile renklendiriyorum. Özellikle jel gıda boyası ile renklendirmek daha güzel bir görüntü ve kıvam veriyor..
Beyaz ile önce kurabiyelerin çevresine çerçeve çizelim. Bu çevreveler biraz kuruyunca içlerini boyamaya başlayalım.
İçlerini boyadıktan sonra düzgünce yayılmalarını sağlamak için biraz kurabiyeleri elimizle iki yana sallayalım. Böylece üzeri düzgünleşip boşlukları dolduracaklardır..
Eğer üzerilerine ebruli desenler yapmak istiyorsanız, üzerine royal icing sürdüğümüz kurabiyenin kurumasını beklemeden hemen çalışmak gerekiyor..Farklı renkteki royal icing'i elimize alıp düz ara vererek yan yana çizgiler çizelim. Elimize bir kürdan alıp, çizgiler arasında sağa sola doğru çizgiler çizelim..veya çizgi çizmeyip noktalar damlatın. Yine kürdanla her bir noktanın ortasından dışarıya doğru çizgiler atın..yine farklı bir desen oluşturacaktır..
Üst ftoğrafta ki kurabiyenin bazı yerlerinin bozuk çıkmasının sebebi, Yağmur'un kurabiyelerin kurumalarını beklemeden el atmasıdır..Bu durumda kurabiyeleri oda ısısında iyice kurutmadan el altında bulundurmamaya dikkat edin..
Son fotoğraftaki kurabyeler ise çocuklara hediye verilmek üzere yapılmış, sopalı renkli kurabiyeler..Kurabiyelerin üzerilerini birer küçük streç naylon torba ile kaplarsak hem görüntüsü daha şık, hem bayatlaması yavaşlamış hem de üzerinin kirlenme riski azalmış olacaktır..
Hepimize afiyet olsun..
Üzeri için çikolatalı dolgu ;
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım.
Unu, kakaoyu, karbonatı ve tuzu bir kaba eleyelim ve karıştıralım.
Ayrı bir kapta yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser ile kremsi bir yapı elde edene kadar çırpalım. Yumurta, süt ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
En son bu karışıma önceden hazırladığımız kuru karışımımızı ilave edip homojenleşene kadar çırpalım.
Fırın tepsisine yağlı kağıt veya silpat serelim. Karışımımızdan 1 tatlı kaşığı kadar yağlı kağıdın üzerine dökelim. Her birinin arasına 2 cm aralık bırakarak dökelim. Hepsini döktükten sonra ( yaklaşık 2 tepsi çıkıyor) önceden ısıttığımız fırınımızda 10 -12 dakika pişirelim.
Onlar pişerken şekerlerimizi diklemesine ikiye bölelim. 10 dakika sonra fırından çıkardığımız kurabiyelerimizin üzerlerine birer tane kestiğimiz şekerlerden yerleştirelim. Ve tekrar fırına atıp 2- 2,5 dakika daha pişirelim.
Tezgaha çıkarıp soğutalım.
Bu arada çikolatalı dolgumuzu hazırlayalım.
Pudra şekerini bir kaba koyalım. Eritilmiş yağı ve kakaoyu ilave edip iyice çırparak karıştıralım. Süt ve vanilyayı da ekleyip iyice çırpalım. Çırpa işlemini ister elimizle istersek mikser ile yapabiliriz.
Soğuyan kurabiyelerin üzerine hazırladığımız sostan , ortalarından başlayarak dökelim. Burada önemli olan şekerlerin üzerini kapamak ve görünmemesini sağlamak. Hepsinin üzerine döktükten sonra tekrar tezgahta donmalarını bekleyin.
Buzdolabında muhafaza etmeyin. Kuru ve serin bir yerde saklayın.
Ben bu kurabiyeleri yaparken 1 tatlı kaşığı yerine 1 çorba kaşığı tepsiye dökmüşüm. O yüzden benimkiler büyük olmuştu. Bende üzerine dolgularını döküp soğuttuktan sonra yuvarlak bir kurabiye kalıbı ile kurabiyelerimi kestim ve küçük muffin kağıtlarımın üzerlerine yerleştirdim.
Bu kurabiyeler gerçekten çok lezzetli oluyorlar. Aynı Eti Puf gibi oluyorlar. Isırdığınız zaman beyaz yumuşak şekerleme çok farklı bir lezzet veriyor ve yumuşacık kek kıvamında oluyor.
Hepimize afiyet olsun.
Tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp birbirlerine yedirmek için elimiz ile yoğurmaya başlayalım. Tereyağının iyice malzemeye karışması ve gözükmemesi gerekmektedir. Hamurunuzu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar buğday nişastası ilave edip yoğurmaya devam edebilirsiniz. Nişasta kıvamını oturtacak ve kuırabiyelerinize gevreklik verecektir.
Hamurumuzu nişasta serpiştirdiğimiz tezgahımızda 2 cm olacak şekilde açalım. Kurabiye kalıplarımız ile hamurumuzdan şekiller çıkartalım ve dikkatli bir şekilde altına silpat veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize aktaralım.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Tüm hamur bitene kadar yaklaşık 2 tepsi kurabiyemizden hazırlayalım.
Yaklaşık 15-20 dakika pişirip çıkartalım. Eğer kurabiyelerin çevresi kızarmaya başlamışsa kurabiyeler pişmiş demektir. Kurabiyelerimizi iyice soğuyana kadar tezgahta bekleelim. Eğer sıcakken üzerinde çalışırsanız başarısız olursunuz..en iyi sonuç için kurabiyelerin soğuk olması gerekmektedir.
Kurabiyeleri süslemek için ;
Soğuyan kurabiyelerimizn üzerilerini şeker hamuru kaplamak için önce şeker hamurunu istediğiniz renkte renklendirelim. Sonra hamuru hamur açma altlığının veya silpatın üzerinde ince olarak açalım. Kurabiyeyi hangi kalıpla şekillendirdiysek o kalıpla şeker hamurundan keselim. Kurabiyenin üzerine çok az fırça yardımıyla glikoz sürüp şeker hamurunu üzerine yapıştıralım.
Süslemek için royal icing hazırlayalım. Pudra şekeri, yumurta akı ve limon suyunu elimizle iyice çırpalım. Şekerlerin yok olması gerekmektedir. İsterseniz bu işlemi mikser ile çırparakta yapabilirsiniz. Ben hazırladığım royal icing'i ikiye bölüp birini kırmızı birini sarı renk ile renklendirdim. Yağlı kağıttan sıkma torbası hazırladım ve ucunun çok ince olmasına dikkat ettim. Royal icing'leri torbalara doldurdum. Ayrı bir yere sıkarak nasıl aktığını kontrol ettim ve ondan sonra kurabiyelerin üzerini süslemeye başladım.
İşlemlerimiz bittikten sonra bir tepsinin üzerine yaptığım kurabiyeleri sıralayıp oda ısısında kurumalarını bekledim. Bunun için acele etmeyin. Gerekirse 4-5 saat bekleyebiliriz. (Sıcaklığa bağlı olarak)
Eğer hediye götürecekseniz küçük naylon torbalara tek tek koyup ağızlarını birer kurdele ile bağlayıp süsleyebilirsiniz.
Ben yakında bunları çocuklar için saplı yapmay planlıyorum .(Yağmur'un siparişi) Fotoğrafta da görüldüğü gibi Yağmurcukta şeker hamuru ile oynayı çok seviyor ve bana yardım ediyor :)
Herkese afiyet olsun..
Yaş günü Pastamın Tarifi ;
Bugüne kadar yaptığım en lezzetli ve güzel pastalardan biri oldu. Kızım ve eşimle birlikte pastayı kestikten sonra 2-3 dilim yedik. Hem hafif hem de gerçekten çok lezzetliydi.( aslında kendim yaptım diye lezzetli diyormuşum gibi oldu ama gerçekten lezzetli oldu)
Bol çikolatalı ve yumuşak pasta severlere mutlaka bu pastadan denemelerini tavsiye ederim..
Gerekli Malzemeler ;
2 adet 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbı için ;
Kremalar;
Pandispanyaları bir gün öncesinden pişirip sakladım. Pandispanyaları 2 ayrı 20 cm'lik kalıpta pişiriyoruz. Her birini ortalarından ikiye bölüp kullanıyoruz böylece pastamız 4 katlı ve yüksek oluyor.
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıplarımızı yağlayıp hazırlayalım.Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.
Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.
(1-2)Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.
Fildişi küvertur çikolatamızı benmari usülü eritelim. Erittikten sonra sıvı kremamızın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Krema hazır olunca buzdolabolabında bekletelim.
Buzdolabında dinlenmiş kremamızı tezgahımıza çıkartalım. Uzunlamasına dikdörtgen kesilmiş ilk parçayı iki kat olacak şekilde ortasından ikiye bıçak yardımıyla keselim. Arasına kremamızdan sürelim ve isterseniz küp küp kesilmiş muz taneciklerini serpiştirelim.
Ve bu hazırladığımız parçayı pasta altlığı yerleştirdiğimiz pasta standımızın üzerine yerleştirelim.
Tylose-C : Bu madde hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Çikolata Pasta grubumuzda sevgili Burcu'dan Kitre ile ilgili bir bilgi edinmiştim. Ve bu bilgiyi iyice araştırdıktan sonra Türkiye'de bu maddenin Kitre olarak bilindiğini ve Ebru sanatında suya kıvam ve yapışkanlık vermek için kullanıldığını öğrendim. (gruptada Ebru sanatından bahsetmişlerdi)
Kitre'nin diğer adı, Tragantha'tır. Hatırlarsınız modelleme hamuru tariflerinde bu madde'den çok söz edilir. Aynı zamanda Tragantha Tylose-C olarakta bilinir. Gevenotunun gövde veya kökünün üzerinden bıcakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir ve kitre başka ilaç yapımında kulanılır. Kitre, bitkisel bir üründür ,kimyasal değildir. Ve mısır çarşısında satılmaktadır. Özellikle ebru sanatı için satın alacağınızdan bahsederseniz daha yardımcı olacaklardır. İstanbul dışında ise aktarlardan "ak kitre" olarak istememiz gerekiyormuş.
Konu ile ilgili detaylı bilgiler için ;
http://www.bitkiseltedavi.com/sayfalar/kitre.asp
http://www.koksalciftci.net/kitre.htm
sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.
1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.
Hamuru Tupperware'den aldığım hamur açma altlığında açtım. Ve hamuru açmakiçin pudra şekeri, nişasta veya margarin'e ihtiyaç duymadım. Ama böyle bir aracınız yoksa tezgahına az margarin sürerek veya nişasta serpiştirerek hamurunu açabilirsiniz. ( tezgaha yapışmasını önlemek için)