Hayatı paylaşmak nedir ? Bir çocuğun gözlerinde bir ışıltı yakalamak mı ? Yoksa bir arkadaşınızın gözlerini ışıldatmak mı ?
Karşılık beklemeden insanları olduğu gibi kabul etmek mi? Yoksa insanları herşeye rağmen çok sevip yine de karşılık beklememek mi?
Benim için hayatı paylaşmak ,yakalayabildiğim karelerde saklı..
Bol çikolatalı, üzeri güllerle süslü bir pasta istedi benden minik Bengü :) Benim hayalimde ise ona bir prenses yapmak vardı çünkü ben onu bir prensese benzetmişimdir her zaman..ama o benden bol bol gül istedi :) Ve bende onun istediği gibi bir pasta yapmaya çalıştım..
Bu pastada yeni bir kaç şey denemek istedim ; çikolatalı şeker hamuru ve gül yaprak kalıplarını kullanarak yapacağım yeni gül tekniği..Bu teknikleri denemek için "
The Home Guide Of Cake Decorating - Jane Price" ın kitabından çok yardım aldım. Gerek çikolatalı şeker hamuru tarifini gerekse gül yapımını bu kitabı kılavuz alarak hazırladım. Gül yapımı ile olan birkaç detay yardımını sevgili arkadaşım
Zuhal'den öğrenmiştim vakti zamanında :)
Pastanın kalıbı
Wilton'un Kalp şeklindeki kelepçeli kalıbı. Geçen hafta ki Fermo ziyaretimde satın almıştım. Ama bu kalıplara benzer yerli ve başka ithal kalıpları da bulabilmek mümkün.
Pandispanya için gerekli malzemeler ;
- 8 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 paket kabartma tozu
- 6 çorba kaşığı toz kakao
- 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü kulandım)
- 1 paket sıvı vanilya veya 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
- 6 çorba kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
Kreması için ;
- 400 gr küvertur çikolata ( 200 gr sütlü + 200 gr bitter kullandım )
- 400 ml sıvı krema ( 2 küçük kutu- Tikveşli)
Çikolatalı Şeker Hamuru ;
- 250 gr bitter küvertur çikolata
- 75 ml glikoz
- 25 ml şeker şurubu *
- 300 gr şeker hamuru
Şeker şurubu ;
- 3 çorba kaşığı toz şekeri 2,5 çorba kaşığı su ile karıştıralım. Yaklaşık 3 dakika kadar kaynatalım. Oda ısısında soğumasını bekleyelim.
-Gül Yapımı için Modelleme Hamuru
Çikolatalı Şeker Hamuru yapımı ;
Bu hamurun 1 gün önceden hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla şeker hamuru,pandispanya ve güllerin bir veya iki gün önceden hazırlanması gerekmektedir.
Çikolatamızı benmaride eritelim.
Glikoz ve şeker şurubunu bir kaba koyup yine benmari usülü ile devamlı karıştırarak ısıtalım. (buharla ısınacak) Glikoz şeker şurubunun içerisinde eriyince bu karışımı eritilmiş çikolatanın içerisine katıp karıştıralım. Tahta bir kaşıkla karıştıralım. Üzerini streç filmleyip oda ısısında 24 saat bekletelim. Buzdolabına kesinlikle kaldırmayalım.
Bir gün sonra kullanacağımız zaman streç filmden çıkarıp hafifce yoğurup yumuşatalım. Elimizdeki çikolatalı hamur kadar şeker hamurunu alıp,ikisini birlikte üzerine pudra şekeri serpiştirilmiş tezgahın üzerinde yoğuralım. Bu şekilde kullanıma hazırdır. İster üzerine pudra şekeri veya nişasta serpiştirilmiş tezgahta hamurumuz açıp pastayı kaplayabilirsiniz, istersenizde benim yaptığım gibi tupperware'in hamur açma altlığının üzerinde hiçbirşey serpiştirmeden hamurunuzu açıp kullanabilirsiniz.
Pandispanya yapımı;
Bir gün önceden pandispanyayı hazırlamak her zaman için daha doğru ve daha bir pratik bir uygulamadır.
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.
Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 65-75 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım ve streç filmleyip oda ısısında saklayalım.
Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.
Pastanın Hazırlanması ;- 1 gün önce hazırladığımız pandispanyamızı streç filmden çıkartıp gerekli traşlama işlemlerini yapalım. Ve levye yardımıyla pandispanyayı 3'e bölelim.
- Krema için, çikolataları benmaride eritlelim. Kremanın içerisine erimiş çikolatayı ekleyip katılaşıncaya kadar mikser ile çırpalım. Ve buzdolabında 10-15 dakika bekletelim.
- Pandispanyamızın ilk katını, üzerine pasta altlığı yerleştirilmiş pasta standının üzerine koyalım. Kremamızı buzdolabından çıkatalım. Her kata kremamızdan eşit miktarda sürelim. Ben kremayı sürdükten sonra katların arasına küçük küçük kestiğim sütlü küvertur çikolataları serpiştirdim. Sizde isterseniz damla çikolata,krokan, muz gibi malzemeler ile pastayı zenginleştirebilirsiniz.
- Tüm katları bitirdikten sonra, pastamızın çevresini yine aynı krema kaplayalım. Kremayı bol yaptığımız için hem ara katlara, he pastayı çevrelemede hem de en son şeker hamuru ile kapladıktan sonra pastanın ayaklarını krema ile süslememize yetecektir.
- Pastamızı krema ile çevreledikten sonra 5-10 dakika buzdolabında bekletelim.
- Çikolatalı şeker hamurumuzu mümkün olduğu kadar ince açalım. Ve pastamızın üzerini dikkatlice kaplayalım. Altlarından fazla kalan hamurları döner pizza bıçağı ile keselim. İster elimizle ister
smoother ile pastamızın üzerini düzgünleştirelim.
- Pastamızın ayaklarını kalan kremamız ile süsleyelim. Bunun için kremamızı sıkma torbasına koyup yıldız şeklindeki duyu takıp pastanın çevresine krema sıkalım. İsterseniz yaldızlı inciler ile de ilave süslemeler yapabilirsiniz.
Gül Kalıbı ile Gül Yapımı 1- Kitabımı önüme açtım. Ve tek tek aşama aşama takip etmeğe çalışarak daha detaylı ve güzel görüntülü güller yapmaya çalıştım.
Öncelikle gerekli araçlar ;
- Gül yaprağı kalıpları ( Coccolat'tan satın aldım. Üzerindeki orijinal fiyatını o günkü kura göre çevirip satıyorlar, bu yüzden fiyat vermek zor)
- Wilton'un şeker hamuru çalışma setinden, yuvarlak uçlu kalem ( Beysa'dan 2 yıl önce satın almıştım)
- Çicek yapma altlığı ( orijinal değil benimki, İkea'dan aldığım mouse ped'i kullanıyorum ama ayrıca çicek yapma altlıkları satılıyor)
- Kürdan
- Kırmızı ve pembe gıda boyaları ( kırmızı olan Fo'nun jel gıda boyası, Fermo'dan satın aldım, Toz olan ithal gıda boyası, oda Fermo'dan )
- Modelleme hamuru ( elinizdeki 300-400 gr olan şeker hamuruna 1 çay kaşığı toz kitre veya tylose-c ekleyerek modelleme hamuru elde edebilirsiniz)
2- 300 gr kadar olan modelleme hamuruma fotoğrafta görüldüğü kadar kürdanın ucu ile jel boya ekleyip yoğuruyorum.
3- Renklendirdiğimiz hamurumuzdan bir miktar koparıp ,tezgahımıza az margarin sürerek açıyoruz. (margarin Hüner marka olursa daha iyi sonuç alırsınız )
Kullandığım küçük merdaneyi İkea'dan satın aldım. Çocuk bölümünde , çocuklar için yapılmış gerçek kurabiye, pasta yapma setleri var. Onun içerisinden çıktı. Ayrıca setin içinden değişik kalıplar çıkıyor.
4- Pastaların üzerine çicek buketleri yapmak için aslında çok ince teller kullanılıyor. Bende şu an o tellerden yok ama en kısa zamanda telleri temin edip, telli çalışmalarımı yayınlayacağım. Şimdi ise kürdanlardan yardım aldım. Çiceği oluşturmak için bir kürdanın ucuna önce fotoğrafta görüldüğü gibi tomruk yaptım ve bir süngerin üzerine saplayıp çalıştım.
5- Gül yaprağı kalıpları, 5 boy kadar oluyor. Küçükten büyüğe doğru hazırlayacağınız güllerin büyüklüklerine göre kulanabiliyorsunuz. Ben orta boydan biraz daha büyük güller hazırlamak istedim. Bunun için en küçük boydan bir büyük boy olan kalıp ile açtığım hamurdan dört parça kestim.
6- Her bir yaprağıkullanmadan önce, yumuşak pedin üzerine koyup şeker hamuru çalışma kalemi ile yaprağın kenarlarına hafif hafif bastırıyorsunuz. Böylece gül yaprağı gerçek ve doğal bir yaprak görüntüsünü alıyor. Eğer çalışma kaleminiz yoksa bu işlemi bir kürdan ile de yapabilirsiniz. Hamur açıyor gibi, yaprakların çevresini kürdan ile bastırarak açabilirsiniz.
7- Hazırladığımız bu dört yaprağı gül tomruğunun çevresine çok aralık bırakmadan saralım.
8-9 Güle her bir kademe eklerken bir büyük kalıbı kullanalım ve yaprakları üst üst yerleştirmeyelim. Yapraklar büyüdükce hep altına doğru yapıştıralım. Dolayısıyla en büyük yaprak , bitim aşamasında en altta olsun.
10- Hazırladığımız gülleri kürdanlarından çıkartıp , altına pamuk veya yumuşak peçete yerleştirdiğimiz yumurta kaplarının içerisinde kurutalım. Yaprakların kıvrımlarına yerleştirirken dikkat edelim. Gerektiği yerlerde yaprakların altlarına pamuk koyarak şeklinin düzgün kurumasına özen gösterelim.
Pastamızın son aşamasında gülleri pastanın üzerine yeleştirirken , ben yapıştırmak için kalan kremaları kullandım. Ve gülleri daha düzgün oturtabilmek ve yerleştirebilmek için gülün altındaki fazlalıkları dikkatlice mutfak matfak makası ile kestim.
Pastanın üzerindeki "BENGÜ" yazısını Zuhal'den ödünç aldığım
Wilton'un kalıpları ile kestim. Ve pastanın üzerine su ile yapıştırdım. Bunun için bir bardağa az su doldurup temiz bir yumurta fırçasını çok az sulandırıp ve suyunu süzüp pastanın üzerine dikkatlice sürdüm.
"Happy Brithday" yazısını Nüans'tan (Eminönü) aldım ve onu da krema ile yapıştırdım.
Hepimize afiyet olsun..