Yılbaşını ve bayramı neredeyse hep evde dinlenerek geçirdim. Çok yoğun ve yorucu günlerim yok ama yine de yaklaşık iki haftadır biraz yorgun ve hastayım. Bir gün kendimi iyi hissederken diğer gün çok kötü bir boğaz ağrısı ile uyanıp kafamı yataktan zor kaldırabiliyorum..
Umarım sizlerin yılbaşı gecesi, bayramı, yılın ilk günleri ve tatiliniz çok çok güzel geçmiş, sevdikleriniz ile doyasıya vakit geçirebilmişinizdir..
Blog'umun yorumlar kısmına , kısa bir süreliğine onay sistemi getirdim. Çünkü eski ve yeni yazılara inanılmaz üzücü ve huzur bozucu yorumlar gelebiliyor. Ve benden önce yorumları görenler için çok çirkin bir görüntü olabiliyor. Bu yüzden , yazılan yorumlar ilk önce benim e-mail'lerime gelecek ve ben onaylayarak sayfada yayınlayıp hemen sizin sorularınızı yanıtlayacağım aslında ben bu tip uygulamalardan hiç hoşlanmıyorum ve yapmamak için çok direndim ama başka çaresi olmadığını gördüm..Umarım anlayış gösterirsiniz ve yorum yazmaktan hiç bir zaman vazgeçmezsiniz. Çünkü ben ne zaman yeni bir yorum alsam, inanılmaz mutlu oluyorum ve küçük bir kız çocuğu gibi, bir hediye paketi açar gibi heyecanlanıyorum..
Yılbaşı öncesi biraz rahatsız olmama rağmen ,yılbaşı pastası yapmak için kendimi çok zorladım.. Özellikle Starbuck's ta yediğim tek kişilik yılbaşı pastalarını çok
beğeniyordum ve aynı o pastalara benzer pastalar yapmayı planlıyordum.. İşte, o pastalardan ilham alarak , fotoğrafını gördüğünüz pastaları yaptım..
Tek Kişilik Pastalar
Gerekli Malzemeler ;
Pandispanya için,
- 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
Pastacı Kreması için ;
- 350 gr süt
- 2 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı un
- 2 tatlı kaşığı buğday nişastası
- 3 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya
Çikolatalı Ganaş için,
- 200 gr çikolata ( sütlü veya bitter)
- 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu- Tikveşli)
Süsleme için,
- Hazır şeker hamuru veya marzipan ( ya da kendi hazırlayıp elinizde kalan şeker hamurlarından)
Öncelikle bir gece öncesinden pandispanyamızı hazırlayalım..
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta ve şekeri mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin yumurtanın içerisinde iyice erimesi gerekmektedir.
Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Yumurtalı karışımımıza ilave edip hepsini hızlı devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpalım.
Ben bu pasta için orta boy dikdörtgen bir kalıp kullanarak pandispanyayı hazırladım. Yuvarlak kelepçeli kalıplar içinde bu tarif kullanılabilir.
Dikdörtgen pandispanyamız piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Ve soğuduktan sonra streç filmleyip soğumuş fırının içerisinde veya ılık bir ortamda saklayabiliriz..
Birgün sonra, kremamızı hazırlayarak pastamızı hazırlamaya devam ediyoruz.
Kremamız için ,bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Hazırladığımız kremayı devamlı karıştırarak soğutalım.
Yuvarlak bir kalıpla ve bir su bardağı ağızı yardımıyla , pandispanyamızdan yuvarlak kekler keselim.
Bu kekleri ortalarından ikiye bölelim ve aralarına pastacı kremamızdan sürelim.
Hazırladığımız kekleri , altına tepsi yerleştirdiğimiz fırın telinin üzerine dizelim.
Ganaş için, kremayı orta hararetli ateşte karıştırarak kaynatalım. Kaynayan kremamızı ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı kırarak ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini ve pürüzsüz bir karışım olmasını sağlayalım.
Hazırladığımız ganaşı biraz soğutabilmek için , bir kasenin içerisine dökelim. Bir kase daha alıp , birinden diğerine 1-2 dakika boyunca dökerek soğutmaya çalışalım.
Fırın telinin üzerine dizdiğimiz keklerimizin üzerlerine yavaşça ganaşımızdan dökelim. Tellerden akıp tepsiye biriken ganaşları da dikkatlice tekrar bir kaba boşaltıp , tekrar keklerimizin üzerlerine dökelim.
Ganaş , henüz yumuşakken üzerlerine şeker hamurundan hazırladığımız süslerimizi yerleştirelim ve oda ısısında , telin üzerinde soğumaya bırakalım. Yaklaşık bir saat sonra servis tabaklarına spatula ile aktarıp ,ister buzdolabına isterseniz de servis masasına yerleştirebilirsiniz.
Artan pandispanya, ganaş ve krema ile ben bir tane daha pratik bir pasta yaptım.
Artan yumurta akları ile de beze hazırladım.. toz şeker yerine pudra şekeri kullandım ve çok az pembe gıda boyası kattım..
YUMUŞAK MINI BROWNIE'LER
Bu tarifi ise Zuhal'e giderken hazırlamıştım ve hepimiz çok beğenmiştik. Bu hafta Diva dergisinde çıkan tarifim..
Bu Brownie'ler mutlaka küçük muffin kalıplarında yapılmalıdır. Eğer normal veya büyük boy kalıp kullanılırsa sonuç başarısız olur.
Gerekli Malzemeler ;
- 2 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı toz şeker
- 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu)
- 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 5 çorba kaşığı toz kakao
- 1,5 su bardağı damla çikolata veya ince ince kıyılmış bitter çikolata
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta, toz şeker ve vanilyayı mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin erimesi ve karışımın içerisinde fark edilmemesi gerekmektedir.
Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu ayrı kaba eleyelim. Yumurtalı karışımımızın içerisine kremamızı ilave edip 5 dakika daha çırpalım.
Elenmiş kuru karışımımızı diğer karışımımızın içerisine ilave edip 5 dakika daha orta devirde çırpalım.
En son çikolatalarımızı ilave edip tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karışımımızı 2-3 kere havalandırarak karıştıralım.
Küçük muffin fırın kalıplarımıza muffin kağıtçıklarımızı yerleştirelim ve içlerine birer çorba kaşığı karışımımızdan dökelim.
Önceden ısıtılmış fırınımızda 20 dakika pişirip tezgaha çıkaralım. Yarım saat soğuduktan sonra servise hazırdır. Tüm karışım bitene kadar aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Yaklaşık 30-40 adet küçük browni’leriniz olacaktır.
Yumuşak kalmasını sağlamak için , saklarken ağzı iyice kapalı bir yerde muhafaza ediniz.
Hepimize afiyet olsun..