Pazartesi, Haziran 13, 2011
Salı, Aralık 28, 2010
KURABİYE İLE İLGİLİ İPUÇLARI !!
Hepimiz yılbaşı deyince , çocuklarımıza veya arkadaşlarımıza mis kokulu kurabiyeler hazırlamak isteriz.. Bu kurabiyeler ister süslü olsun ister şekilli olsun ortak özellikleri baharatlı olmalarıdır. Baharattaki amaç ,mis gibi tarçın kokusunu, yiyenlerin duyma istekleridir. Tarçın, zencefil, bal, pekmez vb. yılbaşı kurabiyelerine çok yakışan lezzetler ve kokulardır.. Koku önemlidir, çünkü bu kokuyu içine çekme insanları mutlu eder, şımartır, eğlendirir, iştah arttırır..
Bu olumlu havayı yaratabilmek için mutfaklarına sabırsızlıkla girecek çok insan vardır.. ama her ne kadar kurabiye yapmak çok kolay gözükse de aslında sonuç çoğu zaman hüsran ile buluşturabilir hevesli mutfak severleri !
Ve bildiğiniz gibi gerek yazılı basında gerekse sosyal medyada çok fazla kurabiye tarifi yer almaktadır. Bu tariflerden birini seçerken , ne kadar başarılı yorum almış olmasına ve kaç kişi tarafından denendiğine dikkat etmenizi öneririm. Özellikle margarin yerine tereyağı ile yapılmış olan tarifleri denemenizi ve tereyağını soğuk kullanmanızı tavsiye ederim.
İşte bu hüsran havasını minimuma indirgemek ve olumlu enerjiyi en üst düzeyde yukarı çıkarabilmek için sizlere öneriler vermek istiyorum ;
1-HAMURU AYIRIN
Tarifinize göre hazırladığınız hamuru ayırarak kullanın. Tüm hamuru açıp kesmeye çalışmayın. Bu işinizi güçleştirecek ve hamuru çatlatacaktır veya çok yumuşatacaktır. Böldüğünüz hamurun yarısını diğer hamuru açıp kesip tepsiye yerleştirinceye kadar buzdolabında bekletin.
2-FIRIN TEPSİSİ ÖNEMLİDİR
Kurabiyelerin, temiz, ağır alüminyum tepsilerde pişirilmesi gerekir. Özellikle mutfağa çok düşkün biri iseniz, bu tip tepsileri sanayi tipi yerlerde hesaplı bir şekilde fırın ölçülerinize uygun olarak yaptırtabilirsiniz. ve tepsinin aynı zamanda dümdüz ,girinti çıkıntısı olmayan bir yapıda olması gerekir.
3 -TEPSİNİN YAĞLANMASI
Yağlı pişirme kağıtları çok tercih edilen bir yöntem olmasına karşın, esas yapılması gereken sıvı margarin tarzı bir yağ ile püskürtülerek tepsinin yağlanmasıdır. Bu tip malzemeler bir dönem marketlerde yer alsa da daha çok sert margarinler ülkemizde daha çok bulunmaktadır. Bunun yerine sürülmesi kolay, yumuşak margarin tarzındaki yağları tercih edebilirsiniz. Ama yurt dışında iseniz; "baking sprey" veya sıvı margarin bulup kullanmanızı öneririm.
4- FIRIN SICAKLIĞI
Genel olarak bilinen yöntem , fırın önceden istenilen dereceye getirilir ve pişirilmek istenen yiyecek fırın ısındıktan sonra yerleştirilir. Kurabiyeler de ise, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur. Fırını tepsileri yerleştirdikten sonra çalıştırmaya başlayın, yani soğuk fırına kurabiyelerinizi yerleştirin ve en fazla (tarifte belirtilen baz alınarak) 170 dereceyi geçmeyen bir ısıda pişirin.
Kurabiye ; kek , börek gibi yiyeceklere göre daha hızlı pişer. Bu sebeple sık sık tepsinizi kontrol ediniz. Ve belirtilen zamanı geçmeyin.
Kurabiyeleriniz yumuşakken fırından alın. Pişerken sertleşmesini beklemeyin. Piştikten sonra hemen tezgahınıza tepsinizi alın ve soğumasını bekleyin. Kurabiyeler soğurlarken sertleşeceklerdir.
5- KURABİYELERİN SAKLANMASI
Ağzı kapalı bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Hava aldıkça bayatlama süreleri hızlanır. Eğer çok fazla kurabiyenin arttı ise yine hava almayacak bir şekilde paketleyip buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz.
Yazının başındaki fotoğrafta yılbaşı kurabiyeleri ile çam ağacını süsledik. Bunun yapmak çok kolaydır. Hamurumuzu açıp kalıplarla kesip fırın tepsimize yerleştirdikten sonra her hangi bir yuvarlak uç ile hamuru istediğimiz yerlerinden kesebiliriz. Ve delikler açtıktan sonra kurabiyelerinizi pişirin. Pişip soğuduktan sonra arzu ederseniz şeker hamuru veya royal icing ile süsleyip , deliklerden kurdele geçirip istediğiniz her yeri süsleyebilirsiniz..
Herkese neşe dolu yepyeni bir yıl dilerim..
Sevgilerimle..
Salı, Kasım 09, 2010
KAKAOLU PUDINGLİ VE RENKLİ BONİBONLU KURABİYELER
Perşembe, Eylül 09, 2010
BEYAZ ROCHES..
- 500 gr beyaz (fildişi) kuvertür veya beyaz çikolata ( yukarıda marka önerilerinde bulundum)
- 120 gr badem içi ( bütün tercih)
- 120 gr ceviz içi ( az kırılmış)
- 120 gr antep fıstık içi ( bütün tercih)
- 120 gr kuru üzüm
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1/2 su bardağı içme suyu (oda ısısında)
- 2-3 damla rum aroması veya bourbon
- 5-6 gr tuzsuz tereyağı
- üzeri için arzuya göre altın rengi yenilebilir pullar
Çikolata ve sevgi büyüsünde bayramlar diliyorum.. Her sabahınız bayram sabahı enerjisinde olsun :) !!
Perşembe, Eylül 02, 2010
BİBERİYELİ & ZEYTİNLİ & BEYAZ PEYNİRLİ EV TİPİ POĞAÇALAR
Uzman Tv için iki haftadır üst üste iki tarif çekimi yaptık. Zannediyorum ki en fazla 10 gün içerisinde tariflerin videoları yayınlanır. Bende haberini alır almaz ilk burada paylaşacağım daha sonra da sosyal medya platformlarında :) Twitter ve Facebook'tan beni takip etmenizi öneririm :)
- aldığı kadar un,
- 1/2 su bardağı yoğurt,
- 1/2 su bardağı sıvı yağ ( ben Laleli Biberiye aromalı zeytinyağı kullandım)
- 125 gr eritilmiş soğutulmuş margarin
- 1 çay kaşığı kadar kabartma tozu
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet yumurta ( birinin sarısını ayırıp üzerilerine sürüyoruz)
- çatal ile kolayca ezebileceğiniz beyaz peynir (özellikle bakkaldan alın - nedense bakkaldan aldıklarım her zaman çok daha lezzetli oluyor)
- zeytinyağı -limon- pul biber- kekik - biberiye sosunda beklettiğim siyah zeytinlerim :)
- üzeri için isteğe göre çörek otu veya susam
Salı, Ağustos 31, 2010
Pazartesi, Ağustos 30, 2010
BROWNIE CUPCAKES ( ÇİKOLATALI BROWNI KAPKEK)
- 3/4 cup un - 175 ml
- 1/2 cup iyi kalite kakao - 125 ml
- 1 tsp kabartma tozu - 1 tatlı kaşığı
- 1/4 tsp tuz - yarım çay kaşığı
- 2/3 cup esmer şeker - 150 ml
- 3/4 cup tuzsuz tereyağı- eritilmiş ve soğutulmuş - 175 gr
- 1/2 tsp sıvı vanilya - yarım tatlı kaşığı
- 1/2 tsp badem esansı - yarım tatlı kaşığı
- 3 yumurta
- 2/3 cup kuvertür ( tercihen bitter) - 150 gr
Çarşamba, Ağustos 18, 2010
PASTACINET ATÖLYESİ TWİTTER DA ...
Cumartesi, Ağustos 15, 2009
pastaci.net FACEBOOK GRUBU
Bazı teknik sorunlardan dolayı www.pastaci.net sayfasını açamayanları veya tüm çalışmalarımı facebook üzerinden takip etmek isteyen herkesi grubumuza davet ediyoruz..
http://www.new.facebook.com/group.php?gid=7238778185
sevgilerimle..
Burcu GENÇOĞLU