Salı, Ocak 31, 2006

SİYAH GÜNEŞ PASTASI ( SOLEIL NOIR )

























Fransız lezzetleri serüvenine bugün tekrar Annemle bıraktığımız yerden devam ettik.. Fransız Cuisine dergisinin bu ay ki tariflerinde yer alan Siyah Güneş (Soleil Noir) pastasını yapmaya karar verdik. Annem tercümanlığımı yaptı bende hazırlamasının :)
Ayrıca birde peynirli ıspanaklı tart yaptık. Onunda tarifi yarın gelecek :)

Bu pastaya tam 5 yıldız veriyorum. Mutlaka yapılması ve tadılması gereken bir lezzet. Özellikle Çikolata aşıklarına tavsiye ediyorum :)

Gerekli Malzemeler

Keki için ;

  • 1 çay fincanı tozşeker
  • 5 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı buğday şekeri ( Türkiye'de bu ürün yok bu yüzden normal şeker veya esmer şeker ilave edebilirsiniz)
  • 1 çay fincanı toz kakao
  • 1 çay fincanı un
  • 95 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 50 gr toz fındık (yaklaşık 1 su bardağı kadar)

Çikolatalı sos için ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ben özel tatlı çikolatası kullandım - dessert chocolate - )
  • 200 ml sıvı krema

İçi için ;

  • bir adet iri portakal veya çilek
  • üzeri için çeşitli pasta süsleme malzemeleri

Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.

4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.

Ayrı bir kaba unu ve kakaoyu eleyelim. Elediğimiz karışıma fındık tozunu da ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağını da ekleyip bir kez daha çırpalım.

Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.

Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.

Sosumuz için kremamızı bir büyük cezvenin içerisine boşaltalım. Ve orta hararetli bir ateşin üzerine alalım. Bu arada krema ısınırken içerisine çikolatalarımızı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak çikolataları eritelim. Çikolata tamamen eriyince sosumuzun rengi iyice koyulaşınca ateşten alalım. Ve devamlı karıştırarak soğutalım.


Kekimizi ortasında ikiye bölelim. Bir katını servis tabağımıza alıp üzerine sosumuzda bir miktar döküp kaşıkla yayalım. Üzerine ince ince dilimlediğimiz portakalların bir kısmını dizelim. Portakalların üzerine tekrar sosumuzdan bir miktar döküp yine kaşıkla yayalım.

Daha sonra diğer katı üzerine kapatalım ve kalan sosun tamamını yavaş yavaş pastamızın üzerine döküp spatula ile dikkatlice yayalım. Üzerini kalan portakal dilimlerimizle süsleyelim.

Ve evinizde bulunan diğer süsleme malzemeleriyle pastamızın ortasını süsleyelim. Buzdolabında en az 2 saat bekletip servis yapabiliriz.

Hepimize afiyet olsun...

SANREMO VE ABUR CUBURLARIM..





















Güney Fransanın Doğu sınırında Menton'a sınırı olan İtalyan şehri Sanremo..Güzelim bir sahili sımsıcak insanları var..Akdenizliliği Fransaya nazaran daha çok yaşayan bir yer burası..Yiyecekleri muhteşem..İtalyan mutfağı artık benim bir numaralı mutfağım :)
Dar sokaklarından açık pazarına doğru yürürken karşımıza ilk önce buranın festivaller şehri olsuğunu hatırlatan bir sokak şovu bizi karşıladı..Orta çağ kıyafetleriyle bir pandominci kedileriyle şov yapıyordu ve yaptığı şov "fareli köyün kavalcısı"ndan bir alıntıydı. Yağmurun şaşkın ve mutlu bakışları içerisinde hepimiz bir süre bu şovu izledik..
Pazar dönüşü yine dar taş sokaklarında yürürken gözüme bir çok butik pastane çarptı..Ve sokaklarda insanların elinde birer torba içerisindeki çikolatalı tatlıları gördük. Sonunda ben hemen bir pastaneye yanaştım ve vitrinden bize gülümseyen "Bacı"lerden bir paket satın aldım. Yoğun bir badem ezmesi tadında çikolatalı acıbademlerdi yediklerimiz. Eşim ve Yağmur bayıldılar..ben ise pek bademle aram olmadığı için ehh işte..Ama acıbadem sevenlere mutlaka yolları Sanremo'ya veya İtalyaya düştüklerinde Bacılardan bir paket satın almalarını tavsiye ederim..
Bacılerden sonra meydanda Bar Colombo'da birer expresso yudumladık..Geniş ama daracık oturma planlı bir dükkandaki Bacı ve expresso deneyimi denenmeye değerdi..



























Sevgili Nilay ise bana abur cuburlarımı sormuş..
Şimdi bu fotoğraftaki çikolata benim çocukluğumdan beri yediğim en büyük ve en sevdiğim abur cuburum..Babam THY çalışırdı ve bana her zaman bu marka çikolatalardan getirirdi..bütün çocukluğum boyunca bu çikolata tadı ile büyümüştüm. Daha sonra bir ara Türkiye de de bu marka çikolata çeşitleri satılmaya başlamıştı ve ben çokkkkk mutluydum :) ama artık bu markanın çeşitleri Türkiye de çok azaldı ve ben maalesef her zaman yiyemiyorum. Ama bu sefer Fransa da ki Freeshoptan çikolatamı satın aldım :)) ve şimdi arasıra afiyetle yiyorum..işte bu benim abur cuburum..
Ayrıca bir diğer çok tüketiğim abur cubur ise Diet Cola..inanılmaz çok seviyorum ve azaltmaya çalışıyorum..
Birde soğan halkalarını çok seviyorum :)
Başka da abur cubur grubuna girecek bir yiyeceğim yok..ben pek kuruyemiş, cips vs. sevmem..

Bende Candanın abur cuburlarını merak ediyorum...

Herkese sevgilerimle..

Cumartesi, Ocak 28, 2006

ÇİKOLATALI KREP PASTA..































Bugün Annemle birlikte Fransız tatlıları yapma deneyimimize başladık :) Annemin Fransızcası süper olduğu için getirdiğim dergilerdeki çoğu tarifi kendisine çevirttim..yani bugün tam bir takım ruhu içerisindeydik. Carrefour'dan aldığım bir yemek dergisinde özel krep bölümü vardı. O kadar güzel krep sunumları vardı ki mutlaka bunlardan birisini yapmalıyım diye düşündüm. Ağırlıklı olarak tuzlu tariflere yer verilmişti . Ama ben yeni aldığım çeşit çeşit tatlı çikolatalarını(dessert chocolate) denemek istediğim için, çikolata soslu bir krep pastası yapmaya karar verdim.
Annem işin krep yapma kısmını devraldı. Bende açmaya kıyamadığım bir paket tatlı çikolatasını açıp yarım paketini kullanarak kreplere sos hazırladım. Sonuçta gerçekten çok güzel bir tatlı ortaya çıktı..önce ben iyi bir not verdim, sonra Annem iyi not verdi, en sonda Annemin komşuları iyi not verdiler :)İşte denemenizi mutlaka tavsiye ettiğim pratik bir çikolatalı pasta..

Klasik Krep Tarifi ;
  • 250 gr un
  • 4 yumurta ( biz 2 adet kullandık )
  • 500 ml süt
  • 1 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr tereyağı (eritilmiş)

İlk önce yumurtalarımızı çırpma teliyle elimizle çırpalım. Daha sonra unu ilave edip yavaş yavaş karıştırarak çırpalım. Daha sonra sırasıyla tuzu, şekeri,sütü ve en sonda tereyağını ilave edip çırpalım. Karışım homojenleşince ağızını streç filmleyip en az 2 saat oda ısısında bekletelim.

Daha sonra pişirmek istediğimiz zaman eğer özel krep tavamız varsa o tavamızı yoksa 30 cm genişliğinde genişce bir tavayı ısıtmaya başlayalım. Üzerini azar azar tereyağlıyalım. Isınan tavaya bir çorba kepçesi krep hamurundan dökelim. Tavaya dikkatlice yayalım. Her iki tarafını birer dakika pişirip tavadan alalım. Diğerlerinide hamur bitene kadar aynı şekilde yapalım. Ve pişen kreplerimizi bir tabakta biriktirelim.




Çikolata sosu için ise ;

  • 100 gr bitter çikolata (ben özel tatlı çikolatası kullandım)
  • 1 çay fincanı süt
  • yarım çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı toz kakao

Önce sütümüzü bir cezvede ısıtalım. Çikolatalarımızı bıçakla ince ince keselim. Ve sütün içerisine ilave edip çırpma teliyle karıştırarak eritelim. İçerisine un ve kakaoyu ekleyip ocağın altını ağır ateşe alalım. Ve ağır ateşte devamlı karıştırarak 2-3 dakika sosu pişirelim.

Servis tabağımıza bir krep koyalım. Üzerine sosumuzdan biraz ilave edip güzelce yayalım. Üzerine bir diğer krebi koyalım. Yineüzerine sosumuzdan sürelim. Bu şekilde 4 adet krebi üst üste koyarak sosumuzu bitirelim. Ben çok aç olduğum için 3 kattan yaptım. Ama siz arzu ettiğiniz gibi yapabilirsiniz.

En son üzerini dövülmüş antep fıstığı ile süsledik. Ve dilimleyip servis yaptık.

Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Ocak 26, 2006

NICE ( FRANSA )..
































Bir haftalık tatilimizden dün döndük..İstanbul karlar altındaydı..ve uçağımız çok zor indi..benim rengimin alttığını söylüyor eşim ama İstanbula varabildiğimize gerçekten çok mutlu oldum ,buradaki herşeyi herkesi çok özlemişim..
Ama aşık olduğum bir yerden geliyoruz..Fransanın güney doğu sahillerinde yer alan Nice sahilinden..Nice hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden birisi..Ben zaten Annemden dolayı Fransaya karşı çok ilgili bir insandım, gidip gördükcede daha çok seviyorum..Sahilleri, sokakları, yemekleri, pastaneleri gördüğüm herşeyi çok sevdim..
İstanbulda ki kar yağışından dolayı ADSL hizmeti alamıyoruz. Bu yüzden normal internet bağlantısı ile zar zor bağlanabildim. Fotoğraflar blogger'a çok zor aktarılıyor..bu yüzden şu an sadace tek bir fotoğrafı sizlerle paylaşabiliyorum.
Ama ADSL hizmetimiz geri döndüğü zaman o kadar çok paylaşacağım pasta ve tatlı fotoğraflarım var ki :)
Nice, Cannes ,Grasse, Monaco (Monte Carlo), Sen Remo (İtalya) gittiğimiz bölgeler. Nice başlı başına gidip görülmesi gereken bir sahil merkezi, Cannes film ve eğlence festivalleri ile ünlü inanılmaz bir sahil ve eğlence merkezi hatta bizim gittiğimiz günlerde "Midem" başlıklı müzik festivali devam ediyordu, Grasse dünyanın parfüm merkezi. Dünyada üretilen parfümlerin %80 'i bu kasabada üretiliyormuş. Monaco zaten hepimizin bildiği gibi zenginliği ile ünlü bir merkez ama ben Manto Carloda çok vakit harcamayı tercih etmedim, daha çok sahil kasabalarını ve İtalyayı gezmeyi tercih ettim. Sen Remo ise İtalyaya ait bir sahil kasabası, Fransa Menton'a sınırı var ve vizeniz ile geçiş çok kolay. Özellikle araba kiralanırsa tüm bu saydığım yerler çok kolay görülüp gezilebiliniyor. Biz bu sayede her istediğimiz yerde durduk, ben nerdeyse tüm marketlere girip çikolata, Pastacılık malzemeleri ve peynir çeşitleri aldım.
Özellikle İtalyan yemeklerine daha çok hayran oldum..Pizzaları,salataları, makarnaları ve peynirleri süper..Fransa'nın ise Patisserie 'sine hayranım..Ekmekleri, pastaları, tatlıları ve çikolataları dehşet derecede lezzetli..ve ben ne yazık ki kilo aldım :((
En kısa sürede fotoğraflarla görüşmek üzere...






















Biraz daha fotoğrafları derleyip yediğimiz pasta ve tatlılar hakkında bilgi vermek istedim. Nice 'te akşamları yemek yemek için dışarı çıktığımızda sıra sıra İtalyan Restorantlarıyla karşılaştık. İlk gittiğimiz gün "La Pizza" isimli tipik bir İtalyan resturantını tercih ettik. Ben "domatesli soğanlı peynirli" pizza sipariş ettim. Ve merakla beklemeye başladım. Çok kısa sürede siparişlerimiz geldi ve ben hayatımda yediğim en güzel pizzayı yemiş oldum..İncecik ama çok lezzetli bir hamurun üzerine inanılmaz bir mozeralla peyniri birleşimi beni gerçekten çok mesut etti :) İnanılmaz lezzetliydi ve ben bundan sonra klasik Amerikan pizzalarını nasıl yiyebileceğimi düşünmeye başladım. Sanırım İstanbulda gerçek İtalyan pizzası yapan yerler aramaya başlasam iyi olacak. Ayrıca yine aynı resturantta diğer bir akşam "domatesli mozarellalı fesleğen soslu" salatadan yedim ve artık evimde de bu salatayı devamlı yapmaya karar verdim. Yaptığım ilk gün tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum...Biz aynı resturantta tam 4 kez gittik çünkü gerçekten bayıldık :)
























Yine aynı resturantta tatlı olarak "profiterol"ü tercih ettim. Ama bizim yediğimizden farklı bir sunumda ve tatta bir tatlı ile karşılaştık. Profiterol hamurunun tadı aynıydı ama boyutları daha büyük ve içerisinde vanilyalı dondurma vardı. Üzerine bol kremşanti sıkılmış ve çok az çikolata sosuyla bezenmişti..Ama hem görüntüsü hemde tadı çok göz doldurucuydu.


En yukarıdaki yediğimiz tatlıları ise en baştan sona doğru anlatmaya başlayayım en iyisi :)
İlk görülen pastayı en son gün yedik. Meydanda bulduğumuz bir cafeye oturduk ve orada yedik. Cafenin adı Haagen-Dazs'dı. Menüsünü verdiğim linkten inceleyebilir ve yediğim pastanın fotoğrafınıda menüsünde görebilirsiniz. Ama bu yediğimiz pasta gerçekten hem tat olarak hem de görüntü olarak çok başarılıydı. Yanına bir top frambuaz dondurması konulması ve üzerinede frambuaz sosu dökülmesi çikolataya çok yakışmıştı..yanına ise iyi bir cafe Americano bu pastayla süper uyum sağladı..

Pastanın yanındaki görülen süper tatlı ise inanılmaz bir lezzetti. Tatlıyı Nice'te ki butik bir pastane olan "Specialites Belges"ten aldım. Satın alırken bayayı zorlandım ama sonunda doğru bir seçim yaptığma karar verdim. Tatlının üzeri tamamiyle çikolata ganaş kaplamaydı. İçi ise badem ezmeli ince bir kekin üzerine dökülmüş bezeden oluşuyordu..

Diğer yan tarafında görülen pasta ise tamamiyle süt kreması ve benmari usülü eritilmiş çikolatadan yapılmış bir pasta çeşitlemesiydi. Burada önemli olan kremanızın kalitesi ve çikolatanın çeşididir. İyi bir bitter tatlı çikolatası ile yapıldığını tahmin ediyorum. Bu tip pastanın yanına bir fincan espresso içmenizi öneriyorum..

Çilekli görülen tatlıyı ise carrefour'un fırınından satın aldık. Ayrıca hemen sıradaki iki tatlıyıda yine aynı fırından aldık. Ama ben maalesef görüntüleri kadar tatlarını beğenmedim. Ama eşim üzeri çikolata ve beyaz kremadan ebruli desenli tatlıyı çok beğenerek yedi. Milföy pastanın çok benzeri bir pasta türüydü. Diğer görülen ise çikolatalı föndü. Ama ben Özsütte yediğim çikolatalı föndü tadını hala hiçbir yerde bulamıyorum..

Nane yaprağı ile süslenmiş olan müthiş çikolatalı ıslak sıcak kek ise benim kalbimi tam onikiden fethetti..Bunu Nice'te bulunan Old City denilen bölgedeki Romen resturantında yedim..ve bayıldım..artık aynı lezzeti yakalamaya çalışacağım kesin..

En sondaki çikolatalı ıslak kek'i ise yine Carrefour'da bulunan bir resturant'ta yedim. Mikro dalgada kendiniz ısıtıp yiyorsunuz ama benim ağzıma çok yumurta tadı geldiği için çok severek yiyemedim..

Fotoğrafların ve yazıların devamı gelecek..

Çarşamba, Ocak 18, 2006

DAVETLER & BİR HAFTALIK ARA..























Uzun süren davet günlerinden sonra çektiğim fotoğrafları bir toparlamaya karar verdim..Bu yazımıda yazdıktan sonra sizlerden bir hafta süre ile ayrı kalacağım..Çünkü biz yarın (eşim, kızım ve ben ) tatile çıkıyoruz.Benim ara tatilde olmam ve eşiminde bayramdan sonra ki hafifleyen işleri bizleri tatil yapmaya karar verdirtti..Yağmurunda biraz gezmesini istiyoruz :)
Bu bir hafta içerisinde farklı ülkelere, farklı şehirlere gideceğiz..ve emin olun oradada aklımda siz olacaksınız ve çektiğim fotoğraflarla tekrar burada olacağım :)
Evet gelelim geçen davetlere..sondan başa doğru yazmaya karar verdim..en son dün benim davetim vardı..Gerçekten zevkli ve yorucu bir gün geçirdim ama değdiğine inanıyorum..Menümüzde ;






Renkli patates toplarını yaparken ben tereyağı yerine rendelenmiş taze kaşar peyniri kullandım..gerçekten çok lezzetli ve şık oldular. Üç renkli börekte ise, çemensiz pastırma, taze kaşar ve ıspanak kullandım. Hemen bitti :) Tiramusi'de ise yapılışını aynı yaptım fakat süslemesinde üzeri için çicek desenli stencil kullandım. Pastanın yanlarına rulo kat büskuvileri bıçakla ikiye böldüm ve tüm etrafını kapladım. En son bir kurdele ile bağlayarak masaya götürdüm. Herkesin görüntüsü çok hoşuna gitti :) Şu anda da dolapta sadace bir dilim kaldı :)

































Bir önceki gün ise Annemin daveti vardı. İzmirden Ergül teyzem yaklaşık 1 haftadır annemde misafir..Ve teyzem annemin daveti için tüm güzel yiyecekleri hazırladı..bende yardıma gittim ve pasta hazırladım..Teyzem gerçekten çok lezziz şeyler yapmıştı. Tariflerini tatil dönüşü yayınlamak istiyorum..
Menüde ;




  • Kayseri mantısı (Annem cevahir alışveriş merkezinin üst katından almış ama çokkkk lezzetliydi)
  • Ispanaklı börek
  • Mercimek köftesi
  • Kereviz salatası
  • Salatalıklı patates salatası
  • Çikolatalı meyveli pasta
  • Kalburabastı













*****************



































Bir önceki davet ise sevgili Kayınvalideme aitti..menümüz çok güzel ve lezzetliydi..
Menümüzde ;


  • Etli kavurmalı pilav
  • Arnavut böreği (kıymalı)
  • Patates &havuç salatası
  • Zeytinyağlı biber dolması
  • Havuçlu kek ( Görümcem Handan yapmış)
  • İrmikli prenses pastası















En yakın zamanda Havuçlu kekin ve prenses pastasının tarifleri gelecek :)

*********************
















Evet son olarakta sevgili arkadaşımın Işıl'ın bizim için verdiği davet ..Annesiyle birlikte hazırlımıştı Işıl bu güzel yiyecekleri..ona herşey için tekrar çok teşekkür ediyorum..Menümüzde ise,


  • Kıymalı gül böreği,
  • Örgü poğaca (benim favorim)
  • Mercimek köftesi
  • Tuzlu ve tatlı kurabiyeler
  • Şekerpare

Sevgili okuyucular, sanmayın ki bütün bayram sadace biz yedik içtik..bunca yemek fotoğrafını yayınlayınca kendime "acaba çokmu yedik" diye sordum..Türk gelenek ve görenekleri doğrultusunda bilirsiniz ki bayramlarda eş dost ağırlanır ve güzel yemekler paylaşılır. Ama ben,eşim, Yağmur ve üç öğrencim böyle güzel yiyecekleri hazırlayıp çikolatalarımızı yaptırıp Bayramda Darülaceze'ye gidip oradaki yaşlılarımızla, hastalarımızla sofralarımızı paylaşıp hallerini hatırlarını sorduk. Ve artık devamlı ziyarete gitmeye karar verdik..(gerçi bunu yazmıyacaktım ama nedense çok fotoğraf koyunca yazmak istedim umarım yanlış anlaşılmam..)

Bir hafta sonra görüşmek üzere..

Herkese sevgilerimle..

Pazartesi, Ocak 16, 2006

MEYVELİ & ÇİKOLATALI PASTA































5 Gündür yoğun bir davet trafiği yaşıyoruz. Nerdeyse hergün arka arkaya davetlerimiz oldu ve davetlere katıldık :) Artık en son yarın bende toplanıyoruz. Davetlerden tüm görüntüleri ve tarifleri yarın toparlayıp yayınlayacağım. Ondan sonrada bana bir hafta müsadeniz olacak :)
Bu pastayı dün gece Annemim bugünkü daveti için hazırladım. Yine pastayı kafamdan tasarladım ve sonuçta böyle bir pasta ortaya çıktı. Hem çikolatalı hem meyveli yaptım ki herkese hitap etsin..tadını herkes beğendiğini söyledi, zaten bunu biten tabaklardan anladık :)

Gerekli malzemeler ;
  • Pandispanya için Paul tarzı çikolatalı kek
  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket krema sertleşticisi
  • 300 gr dondurulmuş veya taze kırmızı meyve
    (ben dondurduğum ahududuları kullandım)
  • üzeri için 1 su bardağı sıvı krema
  • 240 gr bitter çikolata (3 kare paket)
  • süslemek için damla çikolata

Pandispanyamızı burada anlatığım şekilde pişirip soğutalım.

Meyvelerimizi küçük bir tencereye alalım ve üzerini kapatacak kadar su ve biraz tozşeker serpiştirip bir kere kaynatalım. Ve soğumaya bırakalım.

1 su bardağı sıvı kremamızı 4 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine 1 paket krema sertleştiricisi ilave edelim. Ve çok az daha çırpalım. Buzdolabında sırası gelene kadar bekletelim.

Bir su bardağı sıvı kremamızı orta boy bir cevzede bir taşım kaynatalım. Ve hemen altını kapatalım. Çikolatalarımızı küçük küçük kırıp hemen sıcak kremanın içerisinde devamlı karıştırarak eritelim ve soğumaya bırakalım.

Kekimiz soğuduktan sonra ortasından ikiye keselim. Soğuttuğumuz meyvelerin suyu ile keki her iki tarafınıda biraz ıslatalım. Kekin ortasına buzdolabından kremamızı çıkartıp yayalım. Kremanın üzerine meyvelerimizi dizelim. Ve en son kekin ikinci bölümünü meyvelerin üzerine kapatalım.

Fırın telimizi yuvarlak geniş bir borcamın üzerine yerleştirelim.Telin üzerine hazırladığımız pastamızı dikkatlice yerleştirelim. Telin ve borcamın tam ortasına yerleştirelimki üzerine dökeceğimiz ganaş tezgaha bulaşmasın. Çikolatalı ganaşımızı pastanın üzerine yavaş yavaş bekleyerek dikkatlice dökelim. 3 dakika kadar bekletelim. Başka bir borcam veya kap alıp telimizi bu sefer onun üzerine koyalım. Öbür kapta kalan ganaşı tekrar pastanın üzerine dikkatlice yavaş yavaş dökelim. Yine bekletelim. Ve aynı işlemi 5-6 kere tekrarlayalım. Ganaş bitmeyebilir,az kalan ganaşıda siz yiyebilirsiniz :)

Son işlemden sonra telin üzerinde bir müddet pastayı bekletelim. 10 dakika kadar sonra pastayı dikkatlice servis tabağına aktaralım. Yanlardan taşan yerleri spatula ile düzeltelim. En son üzerine damla çikolata serpiştirelim ve üzerini fanus ile kapatıp buzdolabına kaldıraım. En az bir gece pastamızı buzdolabında bekletelim.

Hepimize afiyet olsun :)



Sevgili Sedanın ve Neslihanın güzel pastalarını pastalarımız bölümünde paylaşıyoruz..

Cuma, Ocak 13, 2006

ÇİKOLATALI PUDİNG ( KAHVE ÇİKOLATASI AROMALI )
































Canımız en kısa sürede yapılabilecek sütlü ve çikolatalı bir tatlı istediğinde yapacağımız en güzel tarif pudinglerdir. Genellikle puding deyince aklımıza hazır satılan pudingler gelir. Bende bir ara çok hazır puding kullanmıştım. Ama puding yapmak aslında çok kolay bir işlemmiş. Hem katkı maddesi düşüncesi olmadan aynı hazır pudingler tadında (hatta daha da güzel) pudingler yapabiliyorum..

Gerekli malzemeler ;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 su bardağı süt (ben light süt kullandım)
  • 1oo gr milka kahve aromalı çikolata (isterseniz 100 farklı çikolata çeşitleride kullanabilirsiniz)
  • üzerini süslemek için biskrem büskuvisi (içerisi çikolata kremalı herhangi büskuvi)

Küçük bir tencereye çikolata hariç tüm malzemeyi koyalım ve soğukken karıştıralım. Orta hararetli bir ateşte pudingimizi sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişirelim. Kaynama noktasına yaklaşırken çikolatalarımızı küçük küçük kırıp içerisine atalım ve iyice karıştırarak eritelim.




Puding kıvamı koyulaşınca ateşten alalım ve çırpma telimizle 5 dakika havalandırarak devamlı çırpalım. Ben kısa boylu kadehlere pudingleri çok ağızlarını doldurmadan doldurdum. Bu şekilde 4 adet pudingim oldu. Siz kendi istediğiniz oranda miktarı ayarlayabilirsiniz.

Üzerine pudingler sıcakken birer biskrem koyarak süsledim. Davet sofralarımızda kadehlerin içerisine bu şekilde pudingler hazırlayarak şık sunumlar yaratabiliriz..hemde kısa zamanda acil çikolatalı tatlı yapma istemlerimizde bu tarif can kurtarıcı olacaktır..

hepimize afiyet olsun..


Çarşamba, Ocak 11, 2006

BAYRAM ÇİKOLATASI ARAYIŞI..
































Bayram devam ediyor..biz her bayram İstanbuldan ayrılmayız çünkü iş gereği eşim ve bazen ben Bayramlarıda çalışırız..ama tatile bayramdan sonra çıkacağız :))
Dün bayram ziyaretlerimizi yaptık.Önce benim anneme daha sonra da eşimin ailesine gittik. Anneme yaptığım baklavayı ve truflardan iki paket götürdüm. Biri annem için, biri de Ergül Teyzem için..Kayınvalideme ise yine yaptığım truflardan götürdüm. Bizim evdekileri de Yağmur yedi. Böylece evimizdeki bayram çikolataları sona ermiş oldu..

























Evdeki çikolatalar sona erince bende bayram çikolatası arayışına girdim. Bizim evin en yakınındaki alışveriş merkezine gittim..Hazır çikolata almak istemiyordum, amacım birkaç farklı çikolata bulup ,o çikolatalardan kendi çikolatalarımı yapmaktı. İlk değişik bulduğum çikolata eski ünlü markalardan "Mabel" oldu..Bilirsiniz Mabel çikolataları ve çikletleri çocukluğumuzun hatıralarıdır. Bende bakınırken kocaman 300 gr'lık Mabel çikolatalarını farkedince gözlerim kocaman açıldı :)Marketlerde satılıyormu bilmiyorum ama ben alışveriş merkezindeki bir standan aldım. Aslında sadace bitterli mabel alacaktım ama yanlışlıkla antep fıstıklısını almışım. Bunu eve gelince farkettim. Gidip değiştirmeyi düşündüm ama içimden bir ses nedense "dur" dedi.































Gittiğim alışveriş merkezinde makro center var. Orada çok güzel çikolatalar var . Daha önce ki Browni tarifimde Milkanın sütlü bitter çikolatasını kullandığımdan bahsetmiştim. Bu çikolata ile gerçekten çok güzel sonuçlar alınıyor. Sütlü bitteri her türlü tatlı yapımında çekinmeden kullanabilirsiniz. Truf, browni, çikolatalı kek, krema vb. yapımında çok başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Benmari usülü eritirken hiç sorunsuz eritilebiliniyor.

Birde Milkanın kahveli çikolataları çıktı. Bu çikolataların tadıda çok farklı ve lezzetli. Bu çikolatalarıda değişik bir tarifte kullanmayı planlıyorum.. En severek aldığım çikolata ise Lindt'in %85 oranında kakao içeren tam bitter çikolatası. Asıl çikolatalı tarifler bilindiği üzere bitter çikolata ile yapılır. Bazı özel tarifler ise acı bitter çikolatadan yapılır. Lindt'in hem %70 kakao içeren hem de %85 kakao içeren çikolataları mevcut. Artık gerisi sizin damak tadınıza kalıyor..

Eve geldiğimde Yağmurla birlikte akşam yemeğimizi yedik. Benim canım tatlı istedi ve evde bu ara yaptığım tatlılardan hiçbiri kalmamıştı. Bende en son aldığım Antepfıstıklı Mabel çikolatadan tatmak istedim. Ve tattığımda iyi ki yanlışlıkla bu çikolatayı almışım dedi. Çocukluğumun lezzeti artık geri döndü..ve bayram şekerliğime antep fıstıklı çikolatalar olduğu gibi yerleşti..

Tekrar mutlu bayramlar..

Salı, Ocak 10, 2006

BAYRAM & TRUFS































Yılbaşı telaşının ardından hemen sonra şimdide Bayram telaşımız başladı :) Bugün bütün gün baklava ve çikolata yaptım..Alışverişi, hazırlığı, yapımı vs. derken bütün günümün bayram hazırlığı ile geçtiğini farkettim..
Yarın Annelerimizi ziyaret edeceğiz. Onlara ziyarete gittiğimizde kendi hazırladığım yiyecekleri götürmek herzaman tercihimdir. Geçen Bayramda benim Anneme kalburabastı tatlısı yapmıştım, eşimin Annesine ise baklava yapmıştım. Bu sefer her ikisine hindistancevizli- fındıklı truflar yaptım. Ama bu sefer kendi anneme torpil geçeceğim çünkü teyzem İzmirden Annemi ziyarete geldi ve yaptığım baklavayı onlara götüreceğim :)
Sevdiklerimize kendi ellerimizle yaptığımız çikolataları ve tatlıları hediye götürmek kadar güzel bir davranış olabilirmi..eğer bana biri gelirken kendi yaptığı çikolatalardan bir kutu getirse , herhalde havalara uçardım :))
Bu arada "ben truf yapıcağım" deyip geçmeyin. Birde yaptığınız çikolataları güzel kutulara koymamız gerekiyor..kurdele ile süslemek gerekiyor..şık torbalarda sunmak gerekiyor..ben kutularımı Eminönünden aldım. Eminönü fermonun hemen yanında kutu, kurdele satan bir dükkan var. Hep pasta ve çikolata kutularımı oradan satın alıyorum. Mesela yaptığım pastaları fanusların içerisinde taşımıyorum. Yaldızlı pasta altlığını kullanarak pastamı aldığım kutulara yerleştiriyorum..




Temel truf tarifi ;

Gerekli malzemeler ;

  • 100 gr bitter çikolata,
  • 100 gr sütlü çikolata, (isterseniz değişik alternatifler deneyebilirsiniz, mesela kahveli çikolata vb.)
  • 3 paket vanilya
  • 200 ml süt kreması (bir küçük kutu)
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 100 gr oda sıcaklığında beklemiş margarin

bu ölçülerden yaklaşık 38-40 adet truf çıkıyor.

Süt kremasını, vanilyayı ve pudra şekerini beraber kaynatalım. Kaynadıktan sonra içerisine çikolatalarımızı kıyarak ilave edelim ve tahta bir kaşıkla karıştırarak eritelim. Hazırladığımız karışımı buzdolabında en az 2 saat bekletelim.

İki saat sonra buzdolabından karışımımızı çıkartalım ve oda sıcaklığında beklemiş margarinimizi ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Buraya kadar temel truf tarifini yerine getirmiş oluyoruz. Ben bu aşamada içerisine marketten aldığım toz haline getirilmiş fındıktan yarım paket ilave ettim ve mikser ile biraz daha çırptım. Elimize iki adet tatlı kaşığı alalım. Hazırladığımız karışımdan yuvarlak toplar şeklinde alıp yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizelim. Ve bu hazırladığımız çikolataları buzdolabında 1 saat bekletelim.

Bir saat sonra buzdolabından hazırladığımız çikolataları çıkartalım. Ben bir tabağa kakao,bir tabağa hindistan cevizi koydum. Siz türk kahvesi, parça çikolata , esmer şeker vb. aklınıza gelebilecek birçok malzemeyi dışını kaplamak içim kullanabilirsiniz.

Hazırladığınız bir toptan elinize alıp dikkatlice tam düzgün bir şekil verelim.Ve bunu kakaolu tabak içerisinde iyice gezdirelim. Her tarafının kakaoya bulanması gerekiyor. elimizle çok fazla ellememeye dikkat edelim. Biten trufu küçük truf kağıdının içerisibe dikkatlice yerleştirelim. Tüm çikolatalar bitene kadar aynı işleme devam edelim. Ben yarısını kakaolu yarısını hindistan cevizli yaptım.

Trufları buzdolabında muhafaza edelim. Çok fazla oda ısısında kalırsa truflarımız erir..


Yarın akşam tekrar mutfağa gireceğim ve bu seferde eşim için baklava yapacağım..belki başka çeşit çikolatalar..

Herkesin Kurban Bayramını tüm kalbimle kutlarım..umarım güzel bir bayram geçirir, ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte güzel sofralar paylaşırız..

Hepimize afiyet olsun..

Cumartesi, Ocak 07, 2006

HİNDİSTAN CEVİZLİ ÇİKOLATALI PASTA & TATİL BAŞLADI...

































Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.. Bu pastayı yapma amacım kayınvalidemin daveti içindi . Ama davetteki konuklardan birini doğum günü olduğunu öğrenince , pastamız yine mutlu bir göreve hizmet etmiş oldu :) Doğum günü pastası misyonunu yine başarıyla tamamladı :)

Diğer fotoğraflar ise üzümlü muffin , havuç salatası (ben özellikle üzerindeki süslemesi için yayınladım ) ve Afyon lokumu..aslında en büyük hedefim masanın fotoğrafını çekmekti..ama öyle kalabalıktı ve bir an da herkes masaya öyle bir hışım oturdu ki, maalesef tüm çekebildiklerim bunlar oldu :)