Fransız lezzetleri serüvenine bugün tekrar Annemle bıraktığımız yerden devam ettik.. Fransız Cuisine dergisinin bu ay ki tariflerinde yer alan Siyah Güneş (Soleil Noir) pastasını yapmaya karar verdik. Annem tercümanlığımı yaptı bende hazırlamasının :)
Ayrıca birde peynirli ıspanaklı tart yaptık. Onunda tarifi yarın gelecek :)
Bu pastaya tam 5 yıldız veriyorum. Mutlaka yapılması ve tadılması gereken bir lezzet. Özellikle Çikolata aşıklarına tavsiye ediyorum :)
Gerekli Malzemeler
Keki için ;
- 1 çay fincanı tozşeker
- 5 yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 çorba kaşığı buğday şekeri ( Türkiye'de bu ürün yok bu yüzden normal şeker veya esmer şeker ilave edebilirsiniz)
- 1 çay fincanı toz kakao
- 1 çay fincanı un
- 95 gr tereyağı (eritilmiş)
- 50 gr toz fındık (yaklaşık 1 su bardağı kadar)
Çikolatalı sos için ;
- 200 gr bitter çikolata ( ben özel tatlı çikolatası kullandım - dessert chocolate - )
- 200 ml sıvı krema
İçi için ;
- bir adet iri portakal veya çilek
- üzeri için çeşitli pasta süsleme malzemeleri
Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu ve kakaoyu eleyelim. Elediğimiz karışıma fındık tozunu da ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağını da ekleyip bir kez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.
Sosumuz için kremamızı bir büyük cezvenin içerisine boşaltalım. Ve orta hararetli bir ateşin üzerine alalım. Bu arada krema ısınırken içerisine çikolatalarımızı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak çikolataları eritelim. Çikolata tamamen eriyince sosumuzun rengi iyice koyulaşınca ateşten alalım. Ve devamlı karıştırarak soğutalım.
Kekimizi ortasında ikiye bölelim. Bir katını servis tabağımıza alıp üzerine sosumuzda bir miktar döküp kaşıkla yayalım. Üzerine ince ince dilimlediğimiz portakalların bir kısmını dizelim. Portakalların üzerine tekrar sosumuzdan bir miktar döküp yine kaşıkla yayalım.
Daha sonra diğer katı üzerine kapatalım ve kalan sosun tamamını yavaş yavaş pastamızın üzerine döküp spatula ile dikkatlice yayalım. Üzerini kalan portakal dilimlerimizle süsleyelim.
Ve evinizde bulunan diğer süsleme malzemeleriyle pastamızın ortasını süsleyelim. Buzdolabında en az 2 saat bekletip servis yapabiliriz.
Hepimize afiyet olsun...