
Çocukken doğum günlerimizde ayrı bir heyecan ayrı bir neşe yaşardık. Şimdi çocuklarımıza yaptıklarımızı, o zamanlar anne ve babalarımız bize yaparlardı. İlkokul 5.sınıfta ki doğum günümü hala büyük bir heyecanla hatırlarım..
Bir ay önceden hazırlanmaya başlamıştık. Çünkü o zaman kıyafetlerimi beni büyüten Hikmet Teyzem kendi elleri ile dikerdi. Kumaşını ve modelini beğenirdik, o da bana dikerdi :) O zaman kadifeden yapılmış etek ve ceketten oluşan bir takım beğenmiştim. Teyzemde bana kırmızı renkte beğendiğim takımdan daha güzel etek ve ceketimi dikip yaş günüme yetiştirmişti. Sınıfımdan arkadaşlarım evimize davet edilirdi. Parti için börekler, kekler yapılır, pastam ise mutlaka çikolatalı ve vişneli yaptırılırdı..
O gün çok güzel geçerdi. Herkes masa başında toplanır , hep bir ağızdan "iyi ki doğdunnn Burcuuu, İyi kiii doğdunnnn Burcuuuu..." diye alkışlayarak bağırırlardı. Sonra pastam kesilir afiyetle mamaları yerdik :)
Sonra hediye faslı başlardı, arkadaşlarımın getirdiklerini büyük bir merak ve keyifle açardım. Annemin , babamın ve teyzemin hediyelerini ise en son açar , son noktayı da tamamlardım..
Şimdi o günlerden geriye sadece Annem kaldı. Babamı ben üniversite son sınıftayken kanserden kaybettik. Beni büyüten Hikmet teyzem ise şu an Narlıdere'de bir huzurevinde. Evde tedavisi mümkün olmadığı için ve İstanbul'u da sevmediği için Ege'de yaşamayı tercih ediyor. İki üç sene önce olsa beni mutlaka arar , doğum günümü kutlardı ama artık ben aradığımda bile beni hatırlayamıyor...
İnsanlar doğum günlerinde çok mutlu olur di mi? ben nedense dün çok hüzünlüydüm. Sabah uyandığımda kırmızı elbisem yoktu, evimize çağıracak sınıf arkadaşlarım yoktu. Babam yoktu, teyzem yoktu..
Ama Annem vardı, eşim vardı, kızım vardı, arkadaşlarım ve akrabalarım, ailem vardı. Bunun için şükrediyorum ama ister istemez o günleri çok özlüyorum. Bazen keşke hep çocuk kalsak, hiç büyümesek, o çocuksu neşemizle olaylara baksak, birbirimizi kırmasak, birbirimizi arasak, oyuncaklarımızı paylaşsak diyorum.
Doğum günü pastamı kendim yaptım. Bu sabah tek bir mum koyup üzerine üfledim. Mutfağımızda ki küçük masamızda kahvaltımızdan sonra pastamı kestim. Yaş günümün en güzel anlarıydı. Karşımda kızım, yanımda eşim vardı ve bu bana yetti.
Ama dünkü ve bugünkü aldığım güzel yorumlar ve gelen mesajlar için sizlerden çok teşekkür ederim. Hepiniz bana çok büyük bir pasta ve armağan verdiniz aslında,farkında değilsiniz :) İyi ki buradayım, iyi ki paylaşıyorum, iyi ki pasta yapıyorum :)
Yaş günü Pastamın Tarifi ;
Bugüne kadar yaptığım en lezzetli ve güzel pastalardan biri oldu. Kızım ve eşimle birlikte pastayı kestikten sonra 2-3 dilim yedik. Hem hafif hem de gerçekten çok lezzetliydi.( aslında kendim yaptım diye lezzetli diyormuşum gibi oldu ama gerçekten lezzetli oldu)
Bol çikolatalı ve yumuşak pasta severlere mutlaka bu pastadan denemelerini tavsiye ederim..
Gerekli Malzemeler ;
2 adet 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbı için ;
- 6 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı sıvı vanilya + ve isteğe bağlı bir çorba kaşığı ameretto aroması
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 5 çorba kaşığı toz kakao
- 400 gr bitter küvertur çikolata (benmaride eritilmiş)- 200 gr sütlü + 200 gr bitter kullandım
- 5 çorba kaşığı yoğurt ( 2 çorba kaşığı süzme yoğurt ile 3 çorba kaşığı normal yoğurdu karıştırdım)
- 1 su bardağı sıvı yağ
Kremalar;
- pastanın içine sürmek için 1 paket creme ole (kakaolu) (veya hazır çikolatalı puding)
- 500 ml soğuk süt
- pastanın dışı için, 200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
- 250 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)
Pandispanyaları bir gün öncesinden pişirip sakladım. Pandispanyaları 2 ayrı 20 cm'lik kalıpta pişiriyoruz. Her birini ortalarından ikiye bölüp kullanıyoruz böylece pastamız 4 katlı ve yüksek oluyor.
Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıplarımızı yağlayıp hazırlayalım.
Yumurta, şeker , vanilyayı ve ameretto aromasını kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleri de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.
Karışımımızı ikiye bölüp yarısını bir kaba yarısını diğer kalıba döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50 dakika pişirelim.
Pandispanyalarımızı tezgahın üzerinde soğumaları için bekletelim. Soğuyan pandispanyalarımızı kalıplarından dikkatlice çıkarıp streç filmleyelim ve oda ısısında muhafaza edelim.
Ertesi gün, pandispanyalarımızı streç filmlerinden çıkartalım ve büyük tırtıklı bir bıçakla enlemesine ikiye bölelim. Böylece dört parça yuvarla kekimiz olacaktır.
Önce dış kremamızı hazırlayalım. Eritilmiş çikolatamızı soğuk kremanın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Sertleştikten sonra buzdolabında bekletelim.
Crem ole'yi 500 ml soğuk süt ile çırparak hazırlayalım. Ve pandispanyamızın tüm katlarının arasına bol bol sürerek pastamızı oluşturalım. (puding ile yapacaksınız eğer paketin üzerindeki talimatlara göre hazırlayalım.)
Pastamızın dışına buzdolabında beklettiğimiz kremamızı çıkartıp sürelim. Önce spatula ile tüm kremayı pastanın üzerine çevresine düzgünce sürelim. En son bir kaşık yardımı pastamızın üzerine şekiller verelim. Bunu, kaşığın tersini pastanın üzerine yer yer hafifçe dokundurup çekerek yapalım . Böylece dokunup çektiğimiz yerlerin kreması hafifçe size doğru gelecek ve öyle kalacaktır. Buda hoş bir görüntü oluşturacaktır.
Arzu ederseniz pastanızı canlı çiçekler ile veya inci şekerlemeleri ise süsleyebilirsiniz..
Servis yapmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkartarak , oda ısısında bekletelim..
Herkese sevgilerimle...