Cuma, Kasım 24, 2006

ÖĞRETMENLERİMİZE SEVGİYLE..
































İnsanları sevmeyi, çocukların değerini,üretkenliği, çalışkanlığı ve insan olabilmeyi bana bugüne kadar öğreten Annemin ve tüm öğretmenlerimizin bu güzel ve değerli gününü yürekten kutlarım..

İyi ki varsınız ...

Çarşamba, Kasım 22, 2006

ÇİKOLATALI & FINDIKLI MUFFİN..






































Bu hafta, hafta sonu düzenleyeceğim bir organizasyon için çok yoğun geçiyor..bu akşam mutfağa girip sanırım Cumartesi öğlenine kadar çıkamayacağım. Bakalım bu işlerin altından kalkabilecek miyim :)

Dün Çikolatalı Pasta grubundaki yazışmalardan , sevgili Burcu'dan bir pudra şekerci numarası öğrendim. Bu numara tam bir ilaç gibiydi. Şeker hamuru çalışırken çok iyi çekilmiş, marketlerde satılan pudralardan farklı bir pudra şekeri çeşidi kullanılır aslında. Bu tip pudra şekeri ile muhteşem şeker hamurları ve modelleme hamurları hazırlanabiliyor. Bende Burcu'dan bu numarayı alınca hemen Celal Bey'i aradım. Gerçekten çok iyi niyetli ve yardımsever bir beyle görüştüm. Göztepe Örnek Mahallesinde olduklarını söyledi. Yolu uzun uzun tarif etti. Bende hafta sonu düzenleyeceğim organizasyon için ,bu şekerlerden almak için yola çıktım. Neyse biraz dolanıp dükkanı bulabildim. Ama bu seferde kapı duvar ile karşılaştım. Celal Bey yoktu. Hemen telefon açtım. Karşıya geçtiğini ve pastanelere şeker dağıttığını söyledi. Bende dükkana geldiğimi ve çok üzüldüğümü söyledim. Oda benim evimin yakınlarındaki bir pastaneye şeker bırakabileceğini söyledi. Ve bir pastanede anlaşıp oraya şeker bıraktı gerçekten de :) ben parasını nasıl ulaştırabileceğimi sorduğumda "bu da benim cezam , size de hediyem olsun " dedi. Allah'ım böyle insanlar var mı gerçekten :) Bana 5 kilo şeker bırakmış.ne kadar mutluyum anlatamam. Hemen yarın bu şeker hamuru ile ve Coccolat'tan aldığım Tylose-C ile hamur çalışmalarına girişeceğim. Detaylar için Pazartesini bekleyin lütfen. Paylaşacak çok şeyim olacak :)

Saray Pudra Şekeri- Celal Bey
Tel: 0 216 324 12 00
Örnek Mah. Bakü Sok. No=35 Göztepe- İstanbul

Burcu'cuğuma ve telefonu temin etiğin muhteşem insandan buradan tekrar teşekkür ediyorum..

Bu muffinleri ise çok kısa zamanda , görüşeceğim bir arkadaşım için hazırladım. Muffin yapmak hem çok zevkli hem çok pratik oluyor. Sonucunda ise ortaya çok şirin kekcikler çıkıyor :)
Hatta bugün 1 saat kadar önce , muffinlerden ayırdıklarımın bir kısmını sevgili Filiz ve Emre bebek ile yedik :) Filiz 'i aslında bir çoğunuz tanıyorsunuzdur. Muhteşem bir takı tasarım blogunu başarı ile yürütüyordu. Sonra hamile kaldı ve ağır geçen hamileliğinden dolayı işlerine ara vermek zorunda kaldı. Şimdi ise bebişi 4 aylık oldu ve yakında takılarına ve blogunu geri döneceğini söylüyor. İşte az önce bu muhteşem çift bizim evdeydi. Yağmur okulda olduğu için bebişi göremedi ama tekrar buluşacağız :)

Muffin için gerekli malzemeler ;

orta boy muffin kağıtcıklarını kullanırsanız 24 adet muffiniz olacaktır.

  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya
  • 1 su bardağı kıyılmış bitter çikolata ( 80 gr kadar)
  • 1/2 su bardağı kırık veya file fındık

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtaları ve şekeri kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, toz kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurta ve şeker kremsi bir yapı alınca sırasıyla vanilya, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Kuru malzemeleri de ilave edip homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.

En son fındıkları ve çikolataları ilave edip, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karışımı karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza kağıtlarımızı yerleştirelim. Üzerine 2-3 çorba kaşığı karışımdan dolduralım.

Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. İki seferde pişirdim ve 24 adet muffin elde ettim.

Yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahta 1 saat soğutup servis yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 18, 2006

COCCOLATE TEŞVİKİYE'DEYDİK..

































Cuma günü yeni açılacan Coccolat'ın Teşvikiye şubesini ziyarete gittik.. Yeri, Nişantası Senem Betil'in butik pastanesinin tam karşısında bulunan ve Beşiktaş Fulya'ya inen Hüsrev Gerede caddesinin başında. Zaten Senem Betil'den karşıya bakınca Akbank görülüyor , o sokağa giriyorsunuz..

Gittik diyorum farkındaysanız çünkü tek başıma değildim. Zuhal'le beraber gidip sevgili Ufuk ile buluştuk :) Ufuk ile tanıştığımıza gerçekten çok çok memnunum,blogum sayesinde harika insanlarla tanışıyorum..Yaşasın canım Pastacı blogum !
Keyifli saatler geçdik..Coccolat ve etrafımdaki insanlar harikaydı ! Sevgili canım arkadaşım Zuhal'de blogunda Coccolat'ı ve geçen günümüzden bahsetmiş..isterseniz onun anlatımınada bir göz atın :)























İçeriye ilk girdiğinizde bu güzel görüntü ile karşılaşıyorsunuz..Çok güzel bir vitrin ve içerisinde nefis mamalar..Daha önceleri günlük ürünler satılmıyormuş ama artık günlük pasta, tart gibi ürünleri satacaklarmış. O bölgelerde oturuyorsunuz veya yolunuz oralardan geçiyorsa , sanırım avantajlı bir durum yaratacaktır. Çünkü insan acil sıkıştığı zamanlar, çevresinde iyi bir yerler arıyor..

Günlük ürünler dışında bazı pastacılık malzemelerini de buradan bulabiliyorsunuz. Ben özellikle dün gum paste yani modelleme hamuru yapabilmek için tylose-c satın aldım. Tragacanth olarak biline bu madde, şeker hamuruna elastikiyet katarak rahat şekil verebilmemizi ve harika çicekler yapabilmemizi sağlıyor. Ayrıca gül yapmak için kullanılan "gül yaprağı kalıpları"ndan da dün satın aldım. Umarım en kısa zamanda daha profesyonel güller yapabileceğim..

Bunların dışında glikoz,jelatin,soğuk jöle, jel gıda boyası, kalıplar ( pasta ve kurabiye), şeker hamuru çalışma seti, levye, ölçü kapları gibi birçok malzemenin satışı var. Fiyatlar biraz pahalı gelebilir. Ama zor bulunan ve ithal gelen ürünleri bulabilme şansınız çok yüksek.























Peki bu muhteşem pastaları yapanlar ve Coccolat'ı yaşatanlar kimler ?

Kurucusu ve öğretmenlerden biri olan, inanılmaz güzel ve alımlı bulduğum Elif Kolonkaya ( sol fotoğrafta telefonla konuşarak yürüyen bayan), Elif Hanım'ın ortağı ve Coccolate'ın işletmecisi olan Arzu İrez.. Aynı zamanda Four Seasons otelinin pasta şefi ve ödüllü Sn. Şule Gündoğan ..

Coccolat'ta ki herkes çok sempatik ve bilgili insanlar..gerçekten şeker hamuru tekniklerini ve pastacılığı öğrenmek istiyorsanız, bu adresi tavsiye ederim. Ben en kısa zamanda Elif Hanım'ın dersini verdiği Şeker Hamuru ile modelleme tekniklerine katılmak istiyorum..öğrenmem gereken çok şey var :)

Sağdaki fotoğrafta ise derslerin verileceği sınıfı görüyorsunuz. Şimdiden heyecanlanmaya başladım :)























Bu pastalar ise ödüllü pastalar :) İlk pasta, bu sene Proser'in düzenlediği "Ustaların Ustası" yarışmasının çocuk pastaları kategorisinde üçüncülüğü alan pastası, diğeri ise yine aynı yarışmada düğün pastaları kategorisinde birinciliği alan pastası..ve bunları hakeden ise Şule Gündoğan.. işte bu bayan benim idölümmmmm !!! Elif Hanım'da diğer idölümmmm!!

Gerçekten şeker hamuru, pasta,çikolata vs. görünce çok çok heyecanlanıyorum..kanımın çekildiğini , tüylerimin dikeldiğini hissediyorum..bütün gün internetten ve bulduğum her kaynaktan pastacıları ve onların hayat hikayelerini araştırıyorum..günün birinde bende alaylı bir pastacı olabilirmiyim dersiniz?? aslında ben çok çok acemi bir pasta severim..kendimi geliştirip
pastalar yapmaya çalışıyorum..dün Coccolat'ta rüyada gibiydim, birde kursuna gider şeker hamurları arasında günlerimi geçirirsem, uçarmıyım hatta buharlaşır bulut olurmuyum dersiniz..yazdığım cümlelerden heyecanımı anlayın lütfen..

Bu işi seviyorum :)

Perşembe, Kasım 16, 2006

ARMAĞAN PASTASI..
































Güzel bir brownie'nin üzerini süslediğiniz zaman, sunduğunuz pasta en güzel hediyelerden biri haline gelir..Arkadaşıma hediye olarak götüreceğim bu pastanın içi brownie..Brownie'nin üzerini çikolatalı krema ile kapladıktan sonra dışını şeker hamuru ile süslemeye karar verdim. Hediye olarakta götürmek istediğim için , bir adet kurdele ile süslemek istedim..






















Öncelikle bir gün öncesinden Brownie'yi bu tarife göre hazırladım. 18 cm'lik bir kalıpta pişirdim. Ama daha geniş ve derin olmayan bir kalıpta brownie pişirilmesini tavsiye ederim.Piştikten ve soğuduktan sonra brownie'nin kabarıp çöken bölümlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşladım.

1- Şeker hamuru ile çalışmak için kullanacağım malzemelerden bazıları;

  • Tupperware'den aldığı hamur açma altlığı. ( bu altlık sayesinde pudra şekeri, nişasta veya margarin kullanmama gerek kalmadı, hamur açılırken zemine yapışmadı)
  • döner merdane
  • pizza bıçağı veya ucu döner bıçak
  • şeker hamurunu pastanın üzerine kaplamak ve üzerini düzeltmek için kullanılan spatula veya smoother. ( Wilton)
  • Fo marka jel gıda boyası ( yada toz gıda boyası)
  • gıda boyasını kullanmak için kürdan
  • şeker hamuru çalışmak için set (toolset)
  • toz sim veya simli sprey ( pastacılada satılanlardan)
  • çicek desenei için stencil ( wilton)

2- Brownie'nin üzerini çikolata krema ile kapladım.

Krema için;

  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu)
  • 160 gr bitter küvertur çikolata
  • 1 paket krema sertleştiricisi

Çikolataları benmaride eritelim. Erittiğimiz çikolataları sıvı krema ile çırpalım. Yaklaşık 7-8 dakika çırpalım. İçerisine 1 paket krema sertleştiricisini ekleyip 5 dakika daha çırpalım. 5 dakika buzdolabında bekletelim.

Pasta standımzı çıkartalım üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Dolaptan çıkardıktan sonra spatula ile brownie'mizin etrafını çevreleyelim.
























3- Ben bu sefer hazır şeker hamuru kullanmaya karar verdm çünkü çok fazla vaktim yoktu. Daha önce Aslı'ya kullandığım ve her zaman çok memnun kalarak kullandığım Fermo'dan aldığım hamuru kullandım.

Hamurdan 300-400 gr kadar çıkartalım. 3'no lu fotoğrafta şeker hamurunun kalıptan çıktığı hali görülüyor.

4- Hamuru çok iyi yoğurmamız ve yumuşatmamız gerekiyor. Bu fotoğrafta ise hamurun yoğurulmuş ve açılmaya hazır hali görülüyor.






















5- Yoğurduğumuz hamurumuzu hamur açma pedimizin üzerinde açmaya başlayalım. Eğer pediniz yoksa yağlı kağıt veya silpat üzerinde de açabilirsiniz. Veya tezgahınıza pudra şekeri serperek veya buğday nişastası açarakta bu işlemi yapabilirsiniz.

Mümkün olduğu kadar ince açmaya dikkat edelim. Eğer pudra şekeri veya nişasta dökerek açıyorsanız, bu ki malzemeyi çok bol kulmayıp hamurun yapısını bozmamaya dikkat edelim.

6- Açtığımız hamuru dikkatli bir şekilde pastamızın üzerine bırakalım. Bu işlemi ister elinizle dikkatlice taşıyarak istersenizde merdaneye dolayıp pastanın üzerine sererek yapabilirsiniz. Ben elimle taşımayı tercih ediyorum.






















7- Pastamızın üzerine bıraktığımız hamuru dikkatli bir şekilde pastanın çevresine oturtmaya çalışalım. Ben bu işlemi ilk önce elimle yapıyorum. Elimle şeker hamurunu düzelterek pastanın üzerine oturtmaya çalışıyorum.

Eğer smoother'ınız varsa onunlada bu işlemi yapabilirsiniz. Smoother'ı birkaç kez hamuru pastaya kaplarken kullanabiliriz. Böylece şekli düzgün olur ve hamurun altında hava kabarcıkları oluşmaz.

8- Hamuru pastamızın üzerine giydirdikten sonra kenarlarından taşan fazlalıkları döner bıçakla kesebiliriz. Bu işlemi yaparken aynı anda pasta standınızı da yavaş yavaş döndürürseniz daha düzgün bir şekil elde edebilirsiniz. Birde pastaya çok yakın ve derinden kesmemeye dikkat edin. Çünkü kremalar yanlarından taşma yapabilir..






















9- Pastamızı kapladıktan sonra tekrar smoother ile pasanın üzerini düzeltebiliriz. Smoother'ı Fermo'dan( Wilton'un ürünlerini satan mağazalardandan ) veya yurt dışındaki Wilton mağazalaraından satın alabilirsiniz.

10- Pastanın üzerine çicek desenleri yapmak için ben Wilton'un stencil'larını kullandım. Pasta malzemeleri satan yerlerde farklı yerli stencil'lar da satılmaktadır. Ve ya kendi deseninizi kendinizde yapabilirsiniz. Bir kağıdın üzerine desen çizip ve desenin içini makasla kesip pastanın üzerine yerleştirebilirsiniz.





















11- Pastanın üzerine yerleştirdiğim stencil'i simle boyadım. Bunun için, bir kaba çok az Nüans'tan aldığım simlerden ilave ettim. 1-2 damla su ilave edip sulu boya fırçası ile karıştırdım. Sulu boya fırçası ile simlerden suyunu akıtarak azar azar aldım. Ve pastamın üzerini dikkatice fazla ıslatmadan simlerle boyadım.

İstediğim kadar boyadıktan sonra stencil'i üzerinden kaldırmadan buzdolabında 5 dakika beklettim.

10- Buzdolabından çıkardıktan sonra pastanın üzerinden stencil'i dikkatlice kaldırdım. Ve pastamın üzerinde simli çicek desenlerim oluşmuş oldu.

Simli boyaların yenmesini pek tavsiye etmem. Ben sadece görsellik adına süslemek için kullandım. Pastanın bu kısmını sıyırıp sadece içini yemenizi tavsiye ederim. İsterseniz kullanmayabilirsiniz.
























13- Sıra geldi pastanın üzerinde yer alan kurdelelerin yapımına başlamaya. İlk önce düzgün duran kurdeleyi yapalım. Bunun için 100 gr kadar şeker hamuruna 2 damla kadar kürdanın ucuyla kırmızı jel boya ilave ettim. Ve rengin hamura oturması için iyice yoğurdum.

Fo'nun jel boyasından bu pastada memnun kaldım. Boyaları daha yeni Fermo'dan aldığım için , ilk denememde memnun kaldım.

14- Kırmızılaştırdığımız hamurumuzu ince uzun olarak açalım. Bir cetvel veya düzgün bir şekil yardımıyla hamurumuzu diklemesine keselim. Kestiğimiz şeridi, yerleştireceğimiz yere çok az fırça ile su sürüp yapıştıralım.























15- Üzerine yerleştirdiğimiz şeridin , sarkan kısımlarını tekrar döner bıçakla keselim.

16- Kurdelenin fiyonk'unu oluşturmak için fotoğrafta gördüğünüz şekil gibi hamurumuzu hazırlayalım.Bu şekilden iki adet aynısını yapmamız gerekmektedir.
Fotoğrafta rengi turuncu gibi gözükmektedir ama aslında pembedir. Işıktan rengi farklı gözükmektedir.





















17- Haızrladığımız fiyonk hamurunun şeklini verebilmek için , bir kağıdı veya kağıt havluyu büzerek rulo haline getirin ve hamurun ortasına yerleştirip uçlarını birleştirin.

18- İkisi için aynı işlemi yapalım. Bir destek yardımıyla kurutalım..






















19- Pastamızın en alt kısmında bazı deformeler olabilir. Bunları kapatmak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Ben kurdele yaptığım hamurdan ince uzun şeritler keserek , pastanın en alt kısmına yerleştirdim. Dümdüz durmasını istemediğim için, setteki ucu deniz kabuğu şekilnde olan aletimle üzerini bastırdım. Böylece hamurun üzerinde çizgiler oluştu. Sizde bu şekli kürdanla, bıçak ucuyla, mutfaktaki başka bir aletle yapabilirsiniz.

20- Kurdelemizi oluşturmaya başlamıştık. Pastamızın üzerine yerleştirmek için önce, yapıştıracağınız yeri hafif fırça yardımıyla ıslatın. Destekler kuruttuğumuz fiyonklarımızı , sivri ucları birbirlerine bakacak şekilde pastanın üzerine yerleştirin. En son pembe hamurdan çok küçük bir dikdörtgen açarak ve dikdörtgeni katlayarak fiyonkların ortasına fotoğraftaki yerleştirin. Şeklini düzgünleştirmek için, ben set'te ki aletlerden yardım aldım.

Görüldüğü gibi, şeker hamuru çalışma seti birçok yerde bize yardımcı olacaktır. Özellikle hayvan figürleri ve başka detaylı modelleme çalışırken, çicek yaparken çok destek olacaktır.






















21- pastamızın fiyonklarını yerleştirdikten sonraki son hali..
Fiyonklardaki destekleri kaldırmak için acele etmeyin, tam şekil almasını beklemek daha doğru olacaktır. Belki 1-2 saat beklemek gerekebilir.

22- Fiyonkların desteklerini çıkardıktan sonra artık pastamızın son hali..
Buzdolabında saklamanızı tavsiye etmem..eğer çok sıcak bir mutfağınız veya eviniz yoksa oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Veya kuru ve serin bir balkonda saklayabilirsiniz ama güneş ışığının gelmemesine dikkat edin.
Çok mecbur kalırsanız buzdolabının sebze bölümünde kısa süreli muhafaza edebilirsiniz..

Sizlere de en güzel armağanları vermeleri dileğiyle.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Kasım 13, 2006

EMİNÖNÜ FERMO..































Mevsimin neredeyse en yağışlı gününde Eminönü'ne gitmeye karar verdim. .

Eminönü'nün ara sokaklarını uzun uzun dolaşmak için pek uygun bir gün değildi ama Fermo'ya gidip sizin için fotoğraf çekmek için çok uygun bir gündü.. Uzun zamandır Fermo'ya gidip satılan pastacılık ürünlerinin fotoğraflarını çekmek istiyordum. Amacım reklam için değil sadece sizlerle paylaşım amaçlıdır :)

Fermo, mısır çarşısına giderken büyük oyuncakcı dükkanlarının olduğu meydanda, Kahve dünyasının ve güzel kutular satan bir dükkanın tam arasında yer almaktadır. Uzun senelerdir pastacılara hizmet etmiş, içerisinde saatlerinizi geçirebileceğiniz zevkli bir dükkandır :)

Gittiğimde bir pastane açacak olan iki müşteri , şiddetle malzeme seçimi yapıyorlardı. Sadece onları seyretmek bile çok zevkliydi..Çeşit çeşit kalıplar, ithal Wilton ürünleri, şeker hamuru malzemeleri, çikolatalar(Zambo) ve aklınıza gelebilecek bir çok ıvır zıvır..






















İthal ve yerli birçok kalıp çeşidi mevcut. Özellikle çok aranılan 18-20 cm kalıpları burada bulmak mümkün. Birde 16-32 cm arası ayarlanabilen tek bir kalıpta satılıyor. Bende de buna benzer bir kalıp var ama ben çok kullanışlı bulmuyordum. Ama burada satılan benimkinden farklı. Tek bir kalıpla bir çok ölçüde pasta yapabilmek mümkün gözüküyor..

Diğer fotoğrafta ki ürünler ithal. Özellikle Wilton'un ürünleri ön planda. Fotoğrafın sol başındaki ürün çok hoşuma gitti. Wilton'un" gum paste flower" seti. Bu sette gum paste yok ama çicek kalıpları, çiceklerin yapraklarını şekillendirmek için kullanılan sünger ve kitabı yer alıyor. Fiyatı bana yüksek geldiği için almadım ama yurt dışında yaşayanlar veya imkanı olanlar için çok kullanışlı bir ürün olabileceğini düşünüyorum. Özellikle ben imkanım olursa mutlaka alırım.

Yanındaki sarı uzun ürün, pasta üzerine yazı yazmak için kullanılan plakalar. Plakaların üzerine, istediğiniz yazıyı içinden çıkan harflerle yazıyorsunuz ve pastanın üzerine azıcık bastırıyorsunuz. Plakayı çektiğinizde pastanın üzerinde yazı çıkıyor. Yazının üzerini renkli krema veya royal icing ile geçebiliyorsunuz. İtalik ve normal yazan çeşitleri var.

İkinci katta görülen çubuklar ise şeker hamuru çalışma kalemleri. Bu kalemlerle çicekler ve diğer modeller şekillendiriliyor. Wilton'un seti ( yeşil olan) diğerine göre fiyat olarak daha avantajlı.






















Aynı rafı devam ediyorum;
Görülen iki yeşil ambalajlı ürünler, gül yaprağı ve çicek yaprağı kalıpları. Bu kalıplarla çalışmak çok zevklidir ve alınan sonuçlar çok profesyonel ve tatminkardır. Bu sonuçlarıyla doğru orantılı olarak kalıpların fiyatları da oldukca yüksek. Örneğin gül yaprağı kalıpları 90 YTL.

Aynı reyonda görülen tüm ürünler çicek ve kurabiye kalıpları. Fiyatları uygun olanları bulmakta mümkün. Özellikle yerli üretim ürünleri sorduğunuzda size daha uygun fiyatlı ve işlevsel ürünler göstereceklerdir. Ama önceden uyarmam gerekirse, gül yaprağı kalıplarının yerlisi ve uygun fiyatlısı maalesef satılmıyor.

Diğer fotoğraftaki sol raftakiler meşhur gıda boyalarımız.En üst rafta görülen ithal toz gıda boyaları(benim en çok kullandıklarım), onun altında ki rafta ise Fo'nun yeni piyasaya sürdüğü sıvı ve jel gıda boyaları yer alıyor. Özellikle jel gıda boyaları dikkatimi çekti çünkü her zaman jel daha kullanışlıdır. Ben sadece Wilton'un ithal jel boyalarını bilir ve kullanırdım ama ithalatından doğan sorunlar yüzünden uzun süredir bu boyaları Türkiye'de bulamıyorduk. Bu soruna çözüm olarak Fo jel gıda boyaları üretmeye başlamış. Her rengi mevcut ve bir kavanozunun fiyatı 10 YTL. En kısa zamanda yine Pastacı'da Fo'nun jel boyaları ile yapılan şeker hamurlarını deneyelim.. eğer sonuçtan memnun kalırsak , gönül rahatlığı ile kullanabileceğimiz yerli jel gıda boyalarımız olacak demektir :)

Sağ rafın üzerinde ise Pasdekor'un gofret ürünleri gözüküyor. Eğer son yaptığım Tweety'li pasta hoşunuza gittiyse buradan gofretlerini alabilirsiniz. Gofretlerin altında ise hazır pasa süsleri satılıyor. Bu süsler şeker hamurundan yapılmış ve fena gözükmüyor..























Evet, kavanozlarda bize gülümseyenler, çok bahsi geçilen ve bulunması zor olan glikozlarımız :) 1 Kiloluk kavanozlarda kendileri doldurup satıyorlar ve kavanozun tanesi 6,5 YTL.
Glikozların altındakiler ise hazır şeker hamurları. İsterseniz beyaz rengini alıp kendiniz renklendirip kullanabilirsiniz,istersenizde renklilerini alıp kullanabilirsiniz. 1 Kiloluk kavanozun tanesi 12,5 YTL.

Diğer fotoğraftakiler ise yine hazır satılan şeker hamurundan yapılmış pasta süslemeleri. Özellikle ben gülleri çok beğendim. Yapanların ellerine sağlık :)






















Yine benim çok önem verdiğim pasta altlıklarının bir çok çeşidini buradan rahatca bulabilirsiniz. Neredeyse her ölçüde bulmak mümkün. Aynı zamanda çok renkli muffin ve çikolata kağıtcıklarıda bulunabilmektedir. Ben özellikle Wilton'un renkli büyük ve küçük muffin kağıtlarından bolca aldım :) Fiyatları 5-20 YTL arası değişiyor. Ama yerli olanların fiyatları çok daha avantajlı ve uygun.

Diğer fotoğrafta ise pahalı Wilton pasta kalıplarını görüyorsunuz. Ama gerçekten çok çekici kalıplar gözüme takılmadı değil ama kararsız kaldım. Kalıpların hemen altında ise Barbie pasta yapma seti duruyor. Bebeği, kalıbı herşeyi içinde. Fiyatı 80 YTL'di. Kalıpların en altında gözükenler ise kurabiye tepsileri, sprinkles'lar ve Wilton'un renkli şeker hamurları. Wilton'un renkli şeker hamurunun paketi 25 YTL (650 gr).






















Sol taraftaki fotoğrafta ise şeker hamuru ekipmanlarının devam reyonu. Bir çok çicek ve yaprak kalıpları bulmak mümkün. Uygun fiyatlılarıda bulunabiliniyor. Mesela Wilton'un yaprak kalıpları sanırım 20 YTL idi. Ama yerli yaprak kalıplarını daha ucuza almak mümkün. ( gül değil)

Pastacılıkta kullanılan türlü kalıpları bulmakta mümkün. Kek, tart, kiş, tartölet vb. kalıplarının hepsi uygun fiyatlara bulunabiliniyor. Özellikle emaye olanlarının fiyatları ithal olanlarına göre çok çok uygun. Ama emaya aldığınızda kullanmadan önce sütle kaynatmayı unutmayalım..

Kısaca gördüklerimi aktarmaya çalıştım, çünkü malzemelerle ilgili çok soru ile karşılaşıyorum ve bazen hayali olarak anlatmak zorunda kalıyorum. Özellikle pastacılık malzemeleri satan yerlere uzak olanlara bir tur arttırmak istedim :) artık sevdiğim dükkanları böyle ara ara gezip sizide gezdireceğim ..

Bana gerekli gelen fiyatların özetini yazmak istiyorum ;

Zambo %70 Kakao içeren küvertur - 2,5 kg- 30 YTL
Zambo bitter veya sütlü küvertur - 2,5 kg- 25 YTL
Zambo fildişi küvertur - 2,5 kg- 17 YTL
Şeker Hamuru - 1 kg - 12,5 YTL
Glikoz - 1 kg - 6,5 YTL
Toz jelatin - 1 kg- 12 YTL


FERMO GIDA TİCARET PASTANE İHT.MAD.PAZ.A.Ş.
Asmaaltı Büyükbaş Sk. No.11 34460 Eminönü - İSTANBUL
Tel: ( 0212 ) 522 45 90522 85 74514 02 88 ( 3 hat )Fax: ( 0212 ) 522 91 37


fotoğrafların üzerilerini tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz..

Cumartesi, Kasım 11, 2006

ARTIK BİR KÖŞEM VAR..


































Bir buçuk yıldır Pastacı'da çok severek tarif yazıyorum ve bilgilerimi sizlerle paylaşıp , yine sizlerin sayesinde kendimi geliştiriyorum..bu işi çok sevdiğimi anladım ve kendimi mutfağa ve tatlılara adamaya başladım..
İki ay önce benden izinsiz kullanılan bir fotoğraf, şimdi o fotoğrafın yayınlandığı sayfada yer almamı sağladı..biraz heyecanlıyım :)
Her hafta Cuma günleri yayınlanan Diva dergisinin Kuzine sayfasını hazırlayacağım artık..

Hala heyacanım geçmediği için çok uzun yazamıyorum, umarım hislerimi anlayabiliyorsunuzdur..daha sonra daha uzun yazarım söz :)

sevgilerimle..

Çarşamba, Kasım 08, 2006

HEDİYE KURABİYE YAPIMINI SEVİYORUM..































Tahminleriniz doğru :) Yağmurcuk bugün çok daha iyi..okula bu hafta gidemedi ama şu an evin halini görseniz, okulundan farksız..her oyuncağı salonda ve inanılmaz aktiviteler yapıyor :)
Aslında bu kurabiyeleri Yağmur'un okuluna bugün götürecektim ama büyüklerimden gelen yoğun ısrar karşılığında bugünde okula gidemedi. Ama yarın uğrayıp bu kurabiyeleri aldığım küçük yeşil torbaların içerisinde sınıfına hediye olarak götüreceğiz :) Ama inanın daha Yağmur'un çok büyük planları var..kitaplardan pastalar beğeniyor..sanırım çok sıkıldı ve parti verme planları kuruyor:)

Kurabiyelerin yapımı çok kolay ve zevkli..bunları çok çeşitli amaçlar için kullanabilirsiniz..yaklaşan yılbaşı için, pişirmeden önce birer delik açıp yılbaşı ağacı süsü yapabilirsiniz veya daha da renkli yapıp pastalarınızı süsleyebilirsiniz..































İki tepsi dolusu çıkan kurabiyelerin, bir tepsisini sadece renkli hayvanlardan yaptık. Evdeki bütün kurabiye kalıplarını tezgaha çıkardık ve hepsini kullandık ..bu sayede çeşit çeşit kurabiyelerimiz oldu. Hayvan kalıplarımızı Eminönü Nüans'tan aldım. Çok güzel çeşit çeşit hayvanlı kalıplar var. Kediler, köpekler, koyunlar, atlar, inekler..hepsi çok şirin ,Yağmur bayıldı :)

Hazırladığım hamuru üçe bölerek renklendirdim. Bir kısmını sarı, bir kısmını yeşil ve bir kısmını da kakaolu yaptım. ( Yağmur öyle istedi) Gıda boyalarını çok çok az kullandım. Kürdanınucu ile..o yüzden az renk alıyorlar.. Gıda boyaları ile ilgii aklınıza takılan her soruyu çekinmeden gıda uzmanımız Ebru Hanım'a sorabilirsiniz..

Gerekli malzemeler ;


  • 2 su bardağı un
  • 2 çay bardağı buğday nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 140 gr tereyağı ( tuzsuz ve oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
  • 1/2çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı zencefil ve isterseniz ilave tarçın
  • isteğe bağlı gıda boyası ( ben toz kulandım ve kürdanın ucu ile ekledim)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Büyük bir hamur yoğurma kabına tereyağını küp küp kesip ortasına yerleştirelim. Etrafına unu,şekeri,karbonatı ve baharatları eleyerek ilave edelim. Üzerine yumurtalarımızı kıralım ve etrafından ortaya alarak yoğurmaya başlayalım. Hamuru kıvama getirmek için ara ara nişastamızdan ekleyelim. Nişastanın tamamını bir anda ilave etmeyelim, yavaş yavaş kıvamı geldikce ilave edelim. Kulak memesi kıvamında şekil alan bir hamur elde edince nişasta katmayı bırakalım.

Kalan nişastayı tezgaha serpmek için kullanalım.
























Hamurumuzu üçe bölelim. Ben ilk hamura çok az sarı gıda boyası ilave ederek yoğurdum.

Tezgahın üzerine buğday nisaştası serpelim. Merdane ile hamurumuzu 1-2 cm inceliğinde açalım. Hayvanlı kalıplarımızla şekiller çıkaralım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim. Sarı hamur bitince ikinci böldüğüm hamuru yeşil yaptım ve hayvanlı şekiller vermeye devam ettim.

İlk tepsi dolunca önceden ısıttığım fırınmızda pişirelim. O pişerken diğer tepsiyi hazırlayalım.
























Kalan bir miktar sarı ve yeşil hamurdan farklı bir şekil oluşturmaya karar verdim. İki yumuruğu ince açıp üst üste yerleştirdim. Bir kaç defa daha mardene ile üzerinden geçtim. Bunu rulo yapalım. Ve bıçakla bu ruloları 1-2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıdımızın üzerine yerleştirelim.

Kalan son hamura kakao ilave edelim ve yoğuralım. Aynı işlemleride bu hamur için yapalım. Bunlarada hayvanlar dışında yıldız, çicek, kelebek, kalp gibi şekiller verdim.

İlk fırına attığımız tepsiyi yaklaşık 25-30 dakika pişirelim. O piştikten hemen sonra ikinci tepsimizi atalım onuda aynı sürelerle pişirelim.

Fırından çıkan kurabiyeleri tezgahımızda soğutalım.

Kıtır kıtır çok lzettli kurabiyeleriniz olacaktır..özellikle süsleme için çok uygun olacaklardır..

Hepimize afiyet olsun..



Pazartesi, Kasım 06, 2006

PRATİK ÇOCUK DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Annelik ve insanlık adına çığlıklarımızı attıktan sonra pastayı anlatmaya sıra geldiğini düşünüyüorum..iki gündür yapım aşamasını yazmak içimden pek gelmedi, sebebini çoğunuz anlayabilirsiniz sanırım..Çığlık post'tu ile pasta postu'nu ayırmaya karar verdim..ama umarım çığlıklarımız asla sona ermez..

Yağmur'cum üç gündür biraz rahatsızdı. Bende onu neşelendirmek için bir pasta yapmaya karar verdim. Pastanın üzerine çok sevdiği çizgi film karakteri olan "Twetty"i yerleştirmek istedim. O uyurken pastamı tamamladım. Yemek yedikten sonra "sana bir süprizim var "dedim ve pastasını gösterdim. Bakıp bakıp "oooo bu benim mi? bugün doğum günüm mü? üfleyecekmiyim ? " diye sorular yöneltmeye başladı :) neşesini yerine getirmeyi başarmıştım ama doğum günü konusunda onu biraz kandırmış oldum..yine de mumlarımızı üfledik :)























Pastanın pandispanyasını "Quick and Easy Party Cakes - Joanna Farrow and Sara Lewis" kitabının "Basic Sponge Cake" tarifinden yaptım. Çok lezzetli ve harika kabaran bir pandispanya elde ettim. Pastayı sade, muzlu ve kremalı yapmaya karar verdim. Böylece eşim ve annem çok mutlu oldular. Çünkü evde Yağmur ve benim dışında çikolatalı pasta seven ne yazık ki çok fazla kişi yok. Ama ben bile bu pastayı çok beğendim..

Temel Sünger Kek tarifi ( sünger kek denemelerim devam edecektir) ;
( 18 cm için )

  • 225 gr tuzsuz margarin veya tereyağı ( ben Hüner kullandım )
  • 225 gr tozşeker
  • 4 orta boy yumurta
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 300 gr un
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • 3 çorba kaşığı limon veya portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu ( bunu ben kendim ilave ettim)

1- Yağımızın ve yumurtalarımızın oda ısısında beklemiş olmasına dikkat edelim.

Fırınımızı 160 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yağı ve şekeri çırpma ile başlayalım. Özellikle yağın oda ısısında bekletilmiş hatta yumuşamış olması , bu aşamadaki işlemimizi çok kolaylaştıracaktır. Yağın ve şekerin birbirine çok iyi karışması gerekmektedir. Tam homojen bir kıvam almalı, neredeyse şekerler içerisinde hiç gözükmemelidir Bu aşama uzun sürebilir. Bu yüzden Kitchen-Aid çalışmak daha işinizi kolaylaştırır. Ama yoksa, yumuşamış bir yağ kullanmak zamandan tasarrufuda salayacaktır.

2- Ayrı bir kaba yumurtaları ve sütü koyup karıştıralım. Ve yağ ile şekerin iyice homojenleştiği karışıma katıp çırpmaya devam edelim. Un ve kabartma tozunu yine ayrı bir kapta eleyelim. Ve karışımımıza ilave edip çırpmaya devam edelim.

En son vanilya ve portakal suyumuzu ilave edip fotoğraftaki gibi bir karışım elde edince çırpmayı sonlandıralım.



























3- 18 cm'lik kelepçeli kalıbımızı güzelce yağlayalım. İsterseniz tabanına yuvarlak kestiğimiz yağlı kağıdı yerleştirebiliriz. Bne sadece yağlıyorum.

Koyu kıvamlı olan karışımımızı güzelce kalıbımıza yerleştirelim ve üzerini spatula yardımıyla düzeltelim. Düzeltirken kalıbımızı bir kaç kez tezgahımıza hafifce vurup hamurun kalıba daha iyi yerleşmesini sağlayalım.

Önceden 160 derecede ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için 50 dakika sonra, elinize uzun bir çöp şiş alıp keke saplayın. Çıkardığınız zaman şişin üzerinde hiçbir hamur yoksa kekimiz pişmiş demektir. Eğer hamurcuklar geliyorsa,pişirmeye devam edelim.

4- Pandispanyamızın fırından çıktığı hali. Üzeri nar gibi kızarmış ve iyice kabarmış olarak çıkması gerekmektedir. Ayrıca her ne kadar margarinden hoşlanmasamda , çıkarttığı koku gereçekten baş döndürücüydü :)























5- Ben her zaman ki gibi pandispanyasını bir gün önceden yaptım, streç filmledim ve soğumuş fırınımın içerisinde sakladım. Ve herzaman sizlerede pandispanyanızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Eğer aynı gün içerisinde yapıp kullanmak isterseniz, fotoğraftaki gibi düzgün kesilmiş katları asla elde edemezsiniz..

Bir gün sonra, pandispanyamızı tezgahımıza çıkartıp güzelce üzerini traşlayarak işe başlayalım. Bunun için bir uzun tırtıklı bıçak yardımıyla traşlama işlemeni yapabilirsiniz. Pastanın üzeri düzgünleşince , pandispanyanın altını çevirelim. Bakın pandispanyanın altınında kızarmış olduğunu fark edeceksiniz. Orayıda yine aynı bıçağımız ile traşlayalım. İsterseniz bırakabilirsinizde. Bu size kalıyor.

Levye yardımıyla pandispanyamızı üçe bölelim. Pandispanyanın aralarını ıslatmak için ister istediğiniz meyveden glazür hazırlayabilirsiniz, istersenizde benim yaptığım gibi meyve suyu kullanabilirsiniz. Benim elimin altında Cappy'nın karışık meyve suyu vardı ve onunla katlarını ıslattım.

Kreması için ;
( ben bu kremayı kafamdan , yumuşak ve sulu bir krema elde etmek için yaptım ve ayrıca şeker ilave etmedim.Siz isterseniz Pastacı Kreması ile de yapabilirsiniz.)

  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket toz vanilin
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 paket labne peyniri

Un, vanilin ve sütü bir orta boy tencereye alıp önce soğukken karıştıralım. Ve daha sonra orta hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak pişirmeye başlayalım. Nişastayı çok az su ile ezip pişirdiğimiz kremaya yavaş yavaş ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan sonra çok az sertleşecektir. Kıvamı biraz sulu kalacaktır, endişelenmeyin.

Pişen kremayı bir kaba aktaraım ve soğuk su dolu bir kabın içerisine oturtalım. İçerisine sıvı vanilyamızı katıp iyice çırpma teli ile karıştıralım. Üzerini streç filmleyip buzdolabında 10-15 dakika bekletelim. Tekrar dolaptan çıkarıp içerisine labnemizi katalım ve tekrar çırpma teli karıştırarak homojenleştirelim.

Ağzını tekrar streç filmleyip buzdolabında bekletelim.

6- Pastamızı oluşturmak için, pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üçe böldüğümüz pandispanyamızın ilk katını yerleştirip üzerini portakal suyumuz ile fırça yardımıyla ıslatalım. Muzlarımızı küp küp keselim. Buzdolabından kremamızı çıkartalım. Bir miktar üzerine krema sürelim. Kremaların üzerine muzlarımızı serpiştirelim. Biraz daha muzların üzerine krema döküp diğer katı üzerine kapatalım.

Aynı işlemi diğer katlar içinde yapalım. En üstte yerleştirdiğimiz pandispanyamızında üzerini ıslatalım. Ve kalan kremanın yarısını pastamızın üzerine dökelim. Spatula yardımıyla pastamızın çevresine ve üzerine yayalım. Kremamız biraz sulu olduğu için taşmasını engellemek için , hemen buzdolabına kaldırıp biraz soğumasını bekleyelim.

10 dakika sonra tekrar çıkratıp kalan kremayıda dökelim ve pasamızın her tarafını güzelce kaplayalım. Tekrar buzdolabına koyup ekletelim.

























6-7 - Üzerine yerleştirdiğim Twitty Pasdekor'un gofret disklerinden. Uygulaması çok kolay ve tamamen yenilebilir cinsten. Ayrıca kokusu ve tadıda çok lezzetli. Ben her zaman ki gibi Eminönü Fermo'dan satın aldım. Paketler içerisinde 10'lu satılıyor. Tek tek satılmıyor.

Uygularken pastayı buzdolabında çıkartıp pasta standımın üzerine yerleştirdim. Gofret diski soğuk su dolu bir kaba , resimli kısmı suya değecek şekilde ıslatım. Hemen resimli kısmı üste getirip pastanın üzerine yapıştırdım. Çok çabuk kremaya uyum gözterecektir. Eğer üzerinde baloncuklar oluşursa , ince uçlu bir bıçakla baloncukları çok nazikce delelim.

Bu aşamadan sonra gofretin üzerine soğuk jöle sürmek gerekmektedir. Soğuk jöle , pastacılıkta kullanılan haızr ürünlerden biridir. Kilo ile satılır ve hazır bir üründür. İsterseniz evimizde bitkisel bir jöle hazırlayıp , soğuttuktan sonra pastamızın üzerine azar azar döküp merdana ile pürüzsüzleşene kadar açabilirsiniz.

Ben jöle kullanmadım.

8- Pastanın çevresini kaplamak için annemin bana yut dışından getirdiği hazır çikolatakırıntılarını kullandım. Gerçekten muza ve kremaya bu kırıntılar çok yakışıyor. Özellikle bitter bir küveturu , evdeki rendeniz ile rendeleyerek aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ama rendelemek için mutlaka Bitter kullanın eğer sütlü kullanırsanız rendelemek çok zorlaşır ve eriyerek rendeye yapışır.























9- Rendelediğimiz çikolatalarımız ile pastamızı çevreleyelim. Bu işlemi fotoğraftaki gibi ister elinizle, istersenizde yağlı kağıt yardımıyla yapabilirsiniz.

10- Pastanın üzerine kullandığım renkli şekerleri ise ben geçen sene İtalya'dan satın almıştım. Ama buna benzer pek çok şekerleme pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda satılmaktadır. Sizin yaratıcı gücünüze bırakıyorum :)






















Pastamızın son aşamalarında , üzerinde boş kalan kenarlara ister benim gibi renkli şekerlemeler kullanabilirsiniz isterseniz kremşanti hazırlayıp sıkma torbanız ile desenler sıkabilirsiniz.. Ben uzun zamandır renkli şekerlerimi kullanmak istediğim için onları kullanmayı tercih ettim..

Pastamızın dilim fotoğrafını eklemeyi istedim. Çünkü sütlü kremalı ve muzlu pasta severlere bu pasta şiddetle tavsiye edilir..

Hepimize afiyet olsun..




























Tablonun büyük boyunu görmek için üzerine tıklayınız..

Cumartesi, Kasım 04, 2006

....

































Konu dışı küçük not;

Pastanın yapım aşamaları ve fotoğrafları bundan sonraki post'ta gelecek..bu post'tu ayırmayı daha uygun gördüm..

Olayı duyduğumdan beri kendime gelemediğim, aklıma geldikce ağladığım ama bunun ne ilk ne de son olduğunu bildiğim çirkin bir olayın , Can Dündar'ın bakış açısıyla okumam harekete geçmem gerektiğini bana hatırlattı..Kanımın donması bir türlü geçmiyor.. Sizlerle üzüntümü paylaşmam gerekiyordu..

http://www.anneyiz.biz/haber/haberler.php?hkid=137

Perşembe, Kasım 02, 2006

KALPLİ KAKAOLU KURABİYELER






































İzmir'de Bostanlı'da çok sevdiğim butik bir pastane vardır. Adı "Bravo Pastanesi". Öğrencilik yıllarımda da sabahları kahvaltıya , akşamüstleri de limonatayla birlikte atıştırmaya giderdik. O zamanlar mutfakta şimdiki kadar vakit geçiremezdim ama bulduğum her fırsatı pastaların ve yemeklerin arasında geçirirdim.

Öğrencilik yıllarımdan sonra ise her İzmir'e gittiğimde mutlaka Bravo'ya uğrar ve birkaç kilo kalpli kurabiye alırım. Oranın kalpli kurabiyeleri incecik, kıtır kıtır ve çok lezzetli olurlar. Uzun zamandır ise kendi mutfağımda o çok sevdiğim kurabiyelere benzer bir kurabiye yapma fikri oluşuyordu ve en son dün mutfağa girip birkaç çeşit tatlı çıkarıp yoruldum :) ama çok tatlı bir yorgunluktu. Bundan sonra biraz daha fazla üretken olmam ve mutfakta vakit geçirmem gerekecek çünkü "Pastacı" dışında başka bir sayfam daha olacak..

















Kurabiye Hamuru için gerekli malzemeler ;



  • 1.5 su bardağı un
  • 120 gr tuzsuz tereyağı (tereyağı miktarı arttıkça kurabiyelerin lezzetleri ve kıtırlıkları artacaktır)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao ( ben "Nomu Cacao" kullanıyorum. Fiyat olarak diğerlerine göre daha pahalı ama kalite ve sonuç olarak çok farklı)
  • 1 yumurta
  • yarım çay kaşığı karbonat

Üzeri için ;

  • 60 gr sütlü + 60 gr bitter küvertur
  • isteğe göre inci şekerlemesi

Tereyağını ve yumurtayı kurabiye yapmaya başlamadan 40 dakika önce buzdolabından çıkaralım ve oda ısısında ılınmalarını bekleyelim.

Unu, kakaoyu, pudra şekerini ve karbonatı geniş bir hamur yoğurma kabına eleyelim. Ortasını elimizle açalım ve yumurtayı kıralım. Tereyağını ise küp küp kesip yumurtaların üzerine ilave edelim ve unları ortaya doğru toparlayarak yoğurmaya başlayalım. Yaklaşık 5-6 dakika hamurumuz toparlanana kadar yoğuralım. Streç filmle kaplayıp 10-15 dakika kadar buzdolabında bekletelim.

1- Buzdolabından hamurumuzu çıkartalım. Tezgahımızın üzerine bir avuç kadar un serpiştirelim. Ve hamurumuzu merdane ile incecik açalım. İnce açtığımız hamurumuzu kalpli kalıplar ile keselim. Kalpli kalıpları çok çeşitli dükkanlarda bulabilirsiniz. Paşabahçe'de, İkea'da, Fermo'da, Nüans'ta, Esse'de vb. birçok mutfak eşyası satan mağazalarda bulabilirsiniz. Hatta büyük süper marketlerde bile rahatlıkla kurabiye kalıpları bulabilirsiniz. Kurabiye kalıplarını ayrıca şeker hamuru çalışırkende kullanabilirsiniz.

2- Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Yağlı kağıt veya silpat serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimizi yerleştirelim. Yaklaşık 2 fırın tepsisi kurabiyemiz çıkacaktır.

Isıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika arası pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde kurabiyelerimizi soğutalım.



















3-4 Kurabiyelerimiz soğurken yurt dışında yaşayan okuyucularım için (özellikle Fransa, İtalya bölgesindekiler için) çok sevdiğim ve çok iyi sonuç aldığım çikolataların adlarını vermek istedim.
Birçok ülkede marketlerde "Dessert Chocolate" olarak satılan, tatlılar için özel olarak üretilmiş çikolatalar satılmaktadır. Türkiye'de bu çikolatalar marketlerde satılmamaktadır. Pasta malzemeleri satan mağazalarda ise "küvertur çikolata" olarak ta satılmaktadır.

Sonuç olarak hem dessert chocolate'lar hem de küvertur çikolatalar özel olarak tatlı yapımı ve çikolata eritmek için üretilmişlerdir. Tatlı ve pastalarınızda daha iyi sonuç alabilmek için bu tip çikolataları kullanmanızı tavsiye ederim.























5- Kurabiyelerimizi yaklaşık bir saat bekleyerek soğutuyoruz. Toplam 120 gr olan çikolatalarımızı benmaride eritiyoruz. Eğer kuvertür veya dessert chocolate kullanırsanız çikolata ile çalışmanız çok kolaylaşacak ve çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.

6-7 Erittiğimiz çikolatalarımıza kurabiyelerimizin bir kısmını batıralım. Ve fazla çikolatasını süzelim. Ben süzmedim çünkü bizim evdekiler kurabiyeleri çok çikolata ile seviyorlar.




















8- Çikolataya batırdığımız kurabiyelerimizi tekrar yağlı kağıt veya silpatın üzerine yerleştirerek kurutalım. Kurutma işlemi sırasında buzdolabını kullanmayalım, oda ısısında serin ve kuru bir yerde uygulayalım.

Eğer isterseniz çikolatalar daha ıslakken inci şekerlerimizi üzerlerine serpiştirebiliriz.

Bu kurabiyeleri şık bir kutunun içerisine yerleştirerek sevdiklerinize hediye olarak ta götürebilirsiniz. Eminim çok hoşlarına gidecektir.

Hepimize afiyet olsun...