Cumartesi, Aralık 02, 2006

YAŞGÜNÜ PASTAM...
























Çocukken doğum günlerimizde ayrı bir heyecan ayrı bir neşe yaşardık. Şimdi çocuklarımıza yaptıklarımızı, o zamanlar anne ve babalarımız bize yaparlardı. İlkokul 5.sınıfta ki doğum günümü hala büyük bir heyecanla hatırlarım..
Bir ay önceden hazırlanmaya başlamıştık. Çünkü o zaman kıyafetlerimi beni büyüten Hikmet Teyzem kendi elleri ile dikerdi. Kumaşını ve modelini beğenirdik, o da bana dikerdi :) O zaman kadifeden yapılmış etek ve ceketten oluşan bir takım beğenmiştim. Teyzemde bana kırmızı renkte beğendiğim takımdan daha güzel etek ve ceketimi dikip yaş günüme yetiştirmişti. Sınıfımdan arkadaşlarım evimize davet edilirdi. Parti için börekler, kekler yapılır, pastam ise mutlaka çikolatalı ve vişneli yaptırılırdı..

O gün çok güzel geçerdi. Herkes masa başında toplanır , hep bir ağızdan "iyi ki doğdunnn Burcuuu, İyi kiii doğdunnnn Burcuuuu..." diye alkışlayarak bağırırlardı. Sonra pastam kesilir afiyetle mamaları yerdik :)

Sonra hediye faslı başlardı, arkadaşlarımın getirdiklerini büyük bir merak ve keyifle açardım. Annemin , babamın ve teyzemin hediyelerini ise en son açar , son noktayı da tamamlardım..

Şimdi o günlerden geriye sadece Annem kaldı. Babamı ben üniversite son sınıftayken kanserden kaybettik. Beni büyüten Hikmet teyzem ise şu an Narlıdere'de bir huzurevinde. Evde tedavisi mümkün olmadığı için ve İstanbul'u da sevmediği için Ege'de yaşamayı tercih ediyor. İki üç sene önce olsa beni mutlaka arar , doğum günümü kutlardı ama artık ben aradığımda bile beni hatırlayamıyor...

İnsanlar doğum günlerinde çok mutlu olur di mi? ben nedense dün çok hüzünlüydüm. Sabah uyandığımda kırmızı elbisem yoktu, evimize çağıracak sınıf arkadaşlarım yoktu. Babam yoktu, teyzem yoktu..

Ama Annem vardı, eşim vardı, kızım vardı, arkadaşlarım ve akrabalarım, ailem vardı. Bunun için şükrediyorum ama ister istemez o günleri çok özlüyorum. Bazen keşke hep çocuk kalsak, hiç büyümesek, o çocuksu neşemizle olaylara baksak, birbirimizi kırmasak, birbirimizi arasak, oyuncaklarımızı paylaşsak diyorum.

Doğum günü pastamı kendim yaptım. Bu sabah tek bir mum koyup üzerine üfledim. Mutfağımızda ki küçük masamızda kahvaltımızdan sonra pastamı kestim. Yaş günümün en güzel anlarıydı. Karşımda kızım, yanımda eşim vardı ve bu bana yetti.

Ama dünkü ve bugünkü aldığım güzel yorumlar ve gelen mesajlar için sizlerden çok teşekkür ederim. Hepiniz bana çok büyük bir pasta ve armağan verdiniz aslında,farkında değilsiniz :) İyi ki buradayım, iyi ki paylaşıyorum, iyi ki pasta yapıyorum :)


Yaş günü Pastamın Tarifi ;

Bugüne kadar yaptığım en lezzetli ve güzel pastalardan biri oldu. Kızım ve eşimle birlikte pastayı kestikten sonra 2-3 dilim yedik. Hem hafif hem de gerçekten çok lezzetliydi.( aslında kendim yaptım diye lezzetli diyormuşum gibi oldu ama gerçekten lezzetli oldu)

Bol çikolatalı ve yumuşak pasta severlere mutlaka bu pastadan denemelerini tavsiye ederim..

Gerekli Malzemeler ;

2 adet 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbı için ;

  • 6 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı sıvı vanilya + ve isteğe bağlı bir çorba kaşığı ameretto aroması
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao
  • 400 gr bitter küvertur çikolata (benmaride eritilmiş)- 200 gr sütlü + 200 gr bitter kullandım
  • 5 çorba kaşığı yoğurt ( 2 çorba kaşığı süzme yoğurt ile 3 çorba kaşığı normal yoğurdu karıştırdım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Kremalar;

  • pastanın içine sürmek için 1 paket creme ole (kakaolu) (veya hazır çikolatalı puding)
  • 500 ml soğuk süt
  • pastanın dışı için, 200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
  • 250 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)

Pandispanyaları bir gün öncesinden pişirip sakladım. Pandispanyaları 2 ayrı 20 cm'lik kalıpta pişiriyoruz. Her birini ortalarından ikiye bölüp kullanıyoruz böylece pastamız 4 katlı ve yüksek oluyor.

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıplarımızı yağlayıp hazırlayalım.



Yumurta, şeker , vanilyayı ve ameretto aromasını kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleri de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Karışımımızı ikiye bölüp yarısını bir kaba yarısını diğer kalıba döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50 dakika pişirelim.

Pandispanyalarımızı tezgahın üzerinde soğumaları için bekletelim. Soğuyan pandispanyalarımızı kalıplarından dikkatlice çıkarıp streç filmleyelim ve oda ısısında muhafaza edelim.

Ertesi gün, pandispanyalarımızı streç filmlerinden çıkartalım ve büyük tırtıklı bir bıçakla enlemesine ikiye bölelim. Böylece dört parça yuvarla kekimiz olacaktır.

Önce dış kremamızı hazırlayalım. Eritilmiş çikolatamızı soğuk kremanın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Sertleştikten sonra buzdolabında bekletelim.

Crem ole'yi 500 ml soğuk süt ile çırparak hazırlayalım. Ve pandispanyamızın tüm katlarının arasına bol bol sürerek pastamızı oluşturalım. (puding ile yapacaksınız eğer paketin üzerindeki talimatlara göre hazırlayalım.)

Pastamızın dışına buzdolabında beklettiğimiz kremamızı çıkartıp sürelim. Önce spatula ile tüm kremayı pastanın üzerine çevresine düzgünce sürelim. En son bir kaşık yardımı pastamızın üzerine şekiller verelim. Bunu, kaşığın tersini pastanın üzerine yer yer hafifçe dokundurup çekerek yapalım . Böylece dokunup çektiğimiz yerlerin kreması hafifçe size doğru gelecek ve öyle kalacaktır. Buda hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Arzu ederseniz pastanızı canlı çiçekler ile veya inci şekerlemeleri ise süsleyebilirsiniz..

Servis yapmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkartarak , oda ısısında bekletelim..

Herkese sevgilerimle...

Cuma, Aralık 01, 2006

BUGÜN BEN DOĞMUŞUM..



















Şimdiye kadar aldığım tüm doğum günü kutlamaları ve Gülriz'in hazırlayıp gönderdiği anlamlı hediye için herkese çok teşekkür ederim.. Duygulanıp ağladım.

Çarşamba, Kasım 29, 2006

TREN PASTASI..































Joaanna Farrow ve Sara Lewis'in kitapları olan " Quick and Easy Party Cakes" Yağmur'un elinden neredeyse hiç düşmüyor..Kendisine yapmam için şimdiden 2-3 tane pasta siparişi verdi. Onlardan biri moral partisine yapmam için "Tren Pastası"ydı..2-3 aydır bana bu tren pastasını gösteriyor ve yapmam için yalvarıyordu..En sonunda geçen hafta bu pastayı ona yaptım ve gerçekten çok mutlu oldu..Çocuk masasını hazırlarken ilk olarak pastayı balkondan çıkarıp masanın ortasına yerleştirdim. Yağmur pastayı görünce hemen masaya oturdu ve neredeyse misafirler gelene kadar hiç kalkmadı.."Anne, sen tren pasta yapmışsın..oooo çok güzel olmuş" sözlerini papağan gibi durmaksızın tekrarladı:) Şimdi ise sırada başka pasta siparişleri var..Birini okuldaki doğum günü kutlamasına diğerinide kendi aramızda kutladığımız doğum günü gecesine istiyor..aradakileri hiç saymıyorum bile :)

Bu pastanın güzel bir özelliği, hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına hitap edebileceği..Sonuçta partide canlı örneğini yaşadık, hem kızların hem de erkek çocuklarının çok hoşlarına gitti :)


Kaynak : Quick and Easy Party Cakes - Joaanna Farrow &Sara Lewis sayfa-44-45
























Her zaman ki gibi bir gün öncesinden pandispanyayı hazırladım ve soğuduktan sonra streç filimleyip soğuk fırınımın içerisinde sakladım. Pandispanyayı fotoğraftada görüldüğü gibi dikdörtgen büyük bir kalıpta pişirdim. Yaklaşık 30 cm boyutlarında bir kalıp kullandım.

Pandispanya için ;



  • 6 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 300 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 çorba kaşığı sıvı vanilya vea 1 paket dr.oetker'in vanilya aroması
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı sıvı yağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao( nomu kullandım)

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.

Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.

Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.

(1-2)Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.


























3- Hazırladığımız pastaya tren şeklini verebilmek için , pandispanyamızı iki adet uzunlamasına dikdörtgen, kalan kısmı ise bir kare ve küçük bir dikdörtgen olarak kesiyoruz. Uzunlamasına kestiğimiz dikdörtgenlerden birini trenin başlangıcı için kullanalım. Diğer uzunlamasına kestiğimizi ortasından ikiye bölüp trenin kafa kısmından biri yapalım. Kare olanın bir kısmını (ölçerek kullanılacak) trenin kafasının üzerine yerleştirip ikinci kat olarak kullanalım. Küçük dikdörtgenden ise yuvarlak bir kalıpla iki yuvarlak kesip trenin silindir şeklindeki burnu haline getirelim.

4- Uzunlamasına kestiğimiz dikdörtgen keki iki kat olarak keselim.

Krema için ;


  • 400 ml sıvı krema ( iki küçük paket)
  • 450 gr fildişi küvertur çikolata ( beyaz)
  • isteğe bağlı muz

Fildişi küvertur çikolatamızı benmari usülü eritelim. Erittikten sonra sıvı kremamızın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Krema hazır olunca buzdolabolabında bekletelim.

Buzdolabında dinlenmiş kremamızı tezgahımıza çıkartalım. Uzunlamasına dikdörtgen kesilmiş ilk parçayı iki kat olacak şekilde ortasından ikiye bıçak yardımıyla keselim. Arasına kremamızdan sürelim ve isterseniz küp küp kesilmiş muz taneciklerini serpiştirelim.

Ve bu hazırladığımız parçayı pasta altlığı yerleştirdiğimiz pasta standımızın üzerine yerleştirelim.

























5- Hazırladığımız trenn ilk parçasının üzerini ve çevresini krema ile kaplayalım.

6- Bu pastada diğerlerinden çok farklı bir şeker hamuru elde ettim. Hatırlarsanız geçen hafta Cemal Bey bana harika bir çekilmiş pudra şekeri bırakmıştı. Ondan önceki hafta ise Zuhal ve Ufuk'la birlikte Coccolat Teşvikiye'nin açılışına gitmiştik ve ben oradan Tylose-C almıştım.
Şeker hamurumu daha doğrusu modelleme hamurumu hazırlarken yeni pudra şekerimi ve tylose-c malzemelerini kullandım. Sonuç modelleme için mükemmel bir hamur elde ettim. Modelleme için diyorum çünkü pastanın üzerini kaplarken zorlanabilirsiniz çünkü tylose-c hamuru birazcık sertleştirip çok büyük açılmasını zorlaştırabiliyor. Pastamızı kaplamak için hazırladığımız şeker hamurundan bir miktar açıp pastanızı kaplayın ve kalanına tylose-c ekleyip modelleme için kullanın. Özellikle tek kişilik kalpli pastadaki gülleri bu hazırladığım hamur ile yaptım ve çok keyf aldım. Çalışması ve güllerin yapraklarına esneklik vermek çok kolay oldu.

Bu pastada ise tüm treni modelleme hamuru ile kapladım. Pastanın parçaları küçük olduğu için hamuu açıp yerleştirmesi kolay oldu ama daha büyük bir pasta olsaydı çok zorlanırdım.

6-Şeker Hamuru Tarifini tekrar yazıyorum ;



  • 5 çay kaşığı ( teaspoon) jelatin ( ben her zaman bitkisel olan agar agar'ı kullanıyorum. Makro ve Metro Gross marketlerde bulabilirsiniz)
  • 125 ml glikoz - 1/2 Cup ( Eminönü Fermo'dan alıyorum, en son 1 kg'lık kavanozu 5 YTL idi)
  • 1 çorba kaşığı (tablespoon) gliserin ( her eczanede satılıyor )
  • 1 kg pudra şekeri ( bana 800gr yetti ama sizin elinizin ısısına bağlı olarak bu miktar artıp çoğalabilir. Hamuru hazırlarken bir seferde tüm şekeri kullanmayın, azar azar diğer sıvıların içerisine katarak hamurunuzu hazırlayın)
  • 1 çorba kaşığı ( tablespoon) tylose-c ( Coccolat'tan satın aldım)

Tylose-C : Bu madde hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Çikolata Pasta grubumuzda sevgili Burcu'dan Kitre ile ilgili bir bilgi edinmiştim. Ve bu bilgiyi iyice araştırdıktan sonra Türkiye'de bu maddenin Kitre olarak bilindiğini ve Ebru sanatında suya kıvam ve yapışkanlık vermek için kullanıldığını öğrendim. (gruptada Ebru sanatından bahsetmişlerdi)

Kitre'nin diğer adı, Tragantha'tır. Hatırlarsınız modelleme hamuru tariflerinde bu madde'den çok söz edilir. Aynı zamanda Tragantha Tylose-C olarakta bilinir. Gevenotunun gövde veya kökünün üzerinden bıcakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir ve kitre başka ilaç yapımında kulanılır. Kitre, bitkisel bir üründür ,kimyasal değildir. Ve mısır çarşısında satılmaktadır. Özellikle ebru sanatı için satın alacağınızdan bahsederseniz daha yardımcı olacaklardır. İstanbul dışında ise aktarlardan "ak kitre" olarak istememiz gerekiyormuş.

Konu ile ilgili detaylı bilgiler için ;

http://www.bitkiseltedavi.com/sayfalar/kitre.asp

http://www.koksalciftci.net/kitre.htm

sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.

1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.

Hamuru Tupperware'den aldığım hamur açma altlığında açtım. Ve hamuru açmakiçin pudra şekeri, nişasta veya margarin'e ihtiyaç duymadım. Ama böyle bir aracınız yoksa tezgahına az margarin sürerek veya nişasta serpiştirerek hamurunu açabilirsiniz. ( tezgaha yapışmasını önlemek için)
























7- 8 Üzerine krema sürdüğümüz parçamızı şeker hamuru ile kaplayalım. Etrafındaki fazlalıkları döner başlıklı bir pizza bıçağı ile keselim. Bir miktar hamur alıp ince uzun kesip parçanın tabanına yapıştıralım. Yapıştırmak için fırça ile çok az su sürebilir veya yumurta akı kullanabilirsiniz.

Bu parça trenimizin ön kısmı yani burnu olacaktır. Bunun üzerine trenin kafasını ve burnunu yapacağız. Ben her aşamayı fotoğraflayamadım. Ama başlangıcının aynısını diğer kısımlarında uygulayacaksınız.























9- Hazırladığımız tren burnunun üzerine trenimizin kafasını yerleştireceğiz. Bunun için üzerine ekleyeceğimiz katları kaymaması için sabitlememiz gerekiyor. Sabitlemek için kürdanlardan yardım alacağız.

Öncelikle katı ekleyeceğimiz yerin üzerini fırça ile su sürerek ıslatalım. Ve çaprazlama olacak şekilde her iki kenarına kürdan batıralım. Kürdanların üzerine katımızı sabitleyeceğiz.

10- Fotoğrafta görüldüğü gibi kürdanlarızın üzerine katlarımızı batırıyoruz. Böylece eklenen katlar kesinlikle kaymaz veya düşmez. Eklediğimiz katın arasına ve üzerine bol krema sürelim. Hatta katların arasına isterseniz muz parçacıklar ilave edelim.

11- Ben bu katın üzerine bir kat daha ekledim. Yine çaprazlama kürdanları yerleştirdim. Ama katı üzerine ilave etmeden önce mutlaka şeker hamuru ile parçayı kaplayalım.























12- Trenin kafasının önünde silindir şeklinde bir burnu vardır. Bunun için ayırdığımız küçük dikdörtgenden yuvarlak bir kalıp ile iki parça keselim. Bunların arasına krema sürüp pastamızın önüne yerleştirelim. Ve tekrar şeker hamuru ile kaplayalım.

Trenin vagon kısmınıda tamamladıktan sonra ( aynı işlem mantığı ile) trenimizi tamamlıyoruz.
Bir paket çilekli rondo bisküvi ile trenin ayaklarını yapalım. Yapıştırmak için , bisküvilerin arkalarına çok az krema sürelim ve pastanın ayaklarına aynı simetri ile yapıştıralım.

Bir miktar hamura sarı boya katıp trenin burnuna ve kafasına tren fotoğrafındaki gibi yapıştıralım. Geriye kalan süslemeleri için elinizdeki tüm şekerlemeleri ve kurabiyeleri kullanabilirsiniz.

Treni mutlaka serin bir ortamda mümkünse balkonunuzda saklayın.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Kasım 28, 2006

TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI&VİŞNELİ KALPLİ KEKLER..

































Yağmur'cuk için yaptığım partideki menüleri beğenmenize gerçekten çok memnun oldum..Tek tek gelen yorumlara cevap yazmadan önce "tek kişilik kalpli çikolatalı&vişneli" keklerin tarifini yazmak istedim..

Kek'in tarifi bana ait ama görüntü fikrini ilk Zuhal'dan aldım, daha sonra da Coccolat'ın web sitesindeki keklerin görünüşlerini çok beğenip , benzerlerini yapmaya çalıştım. Zaten Coccolat'ın web sitesindeki herşeye bayılıyorum..Yaptığım çocuk sandviçlerinin fikirlerini oradan aldım. Eğer evinizde bolca kurabiye kalıplarınız varsa inanılmaz güzel sunumlar hazırlamanız mümkün..kurabiye dışında kekleri, sandviçleri, peynirleri, meyveleri vb. birçok gıda malzemesini kalıplar ile şekillendirip farklılaştırmanız mümkün..

Gerekli Malzemeler ;


  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz badem
  • 200 gr bitter küvertur ( benmaride eritilmiş)
  • 1 su bardağı sıvı yağı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • eğer isterseniz 1 tatlı kaşığı rom
  • 5 yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı toz kakao (nomu kullandım)
  • 2 su bardağı konserve vişne taneleri

Üzeri için ;

  • 300-400 gr şeker hamuru
  • gıda boyaları

Öncelikle kek'imizi hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, şeker , vanilya ve isterseniz rom'u hızlı bir şekilde çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyelim. Ve toz bademi de ilave edip hepsini kaşıkla karıştıralım.

Yumurtalı karışımımıza erittğimiz çikolatalarımızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Sırasıyla yağ ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edelim. Karışıma toz malzemelerimizi de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam edelim.

En son sularını iyice süzdüğümüz vişnelerimizi karışımımıza ekleyip tahta kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım. Alttan üstte doğru karıştırmamızın sebebi, karışımın hava almasını sağlamamızdır..

Büyük dikdörtgen kalıbımızı iyice yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde 2 saat bekletelim.

Kek'imiz soğuduktan sonra ters çevirip kalıbımızdan çıkartalım. Kekin alt tabanı üzerine göre daha nemli olacaktır. O yüzden bu tarafı ile kekimizi hazırlayacağız.



































Şeker hamurunu ister hazır alıp kullanabilirsiniz , istersenizde kendiniz yapabilirsiniz. Ben kendi yaptığım hamuru kullandım. Kekimizin büyüklüğünde renklendirdiğimiz hamurumuzu açıp kekimizin üzerine yerleştirelim. Kalpli kurabiye kalıpları ile kekimizden parçalar keselim. Buna benzer tekniği Zuhal sayfasında fotoğraflayarak yayınlamıştı, isterseniz inceleyebilirsiniz..

Ben süslemesi için güller yapmaya karar verdim. Gülleri ve yaprakları bir gece öncesinden hazırladım. Gül yapımı için burayı inceleyebilirsiniz. Kekimizn üzerilerine hafif bastırark gülleri ve yaprakları yerleştirelim.

Hazırladığımız kekleri ağzı kapalı bir kalıpta serin bir ortamda bekletiniz. Ben Tupperware'in büyük ağzı kapalı pasta kabının içerisinde balkonda beklettim.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Kasım 27, 2006

MORAL VE TANIŞMA PARTİMİZDEN..































Cumartesi günü Yağmur için "Moral ve Tanışma Partisi " düzenledim. Yaklaşık 40 kişilik ama inanılmaz keyifli bir parti oldu :) Evimizde partimizi yaptığımız için istediğim her yiyeceği hazırlayabildim. Yorucu olmasına rağmen Yağmur'un gözlerindeki ışıltı, her şeyi sildi attı :)

Çocuk menüsünü ayrı, büyüklerin menüsünü ayrı tuttum. Sınıfındaki yeni ve eski arkadaşlarını, öğretmenlerimizi, arkadaşlarımızı ve sevdiklerimizi davet ettik. Aslında bir 40 kişiyi daha davet etmek istiyordum ama evin kapasitesini hesaplayınca kendimi frenlemek zorunda kaldım :)
Ayrıca tüm yardımlarından ve verdiği sevgi, destek, her şey için sevgili Zuhal'a çokkkkk teşekkür ederim :) ben masayı kurarken fotoğrafları çektiğim için Zuhal'in getirdiği enfes mamaların fotoğraflarını çekemedim :( ama yarın muffin'in fotoğrafını çekip ekleyeceğim..

Çocuk menümüzde ;


Büyük menümüzde;


























Tren Pastası...


























Renkli Kurabiyeler...


























Çocuk şeklinde iki renkli sandviçler..






















































Tek kişilik kalpli vişneli&çikolatalı kekler...


























Limonlu Cheesecake...


























Kanapeler...


























Kabaklı&Peynirli Kişler...


























Martha Stewart's ın sürpriz kurabiyeleri...

Cuma, Kasım 24, 2006

ÖĞRETMENLERİMİZE SEVGİYLE..
































İnsanları sevmeyi, çocukların değerini,üretkenliği, çalışkanlığı ve insan olabilmeyi bana bugüne kadar öğreten Annemin ve tüm öğretmenlerimizin bu güzel ve değerli gününü yürekten kutlarım..

İyi ki varsınız ...

Çarşamba, Kasım 22, 2006

ÇİKOLATALI & FINDIKLI MUFFİN..






































Bu hafta, hafta sonu düzenleyeceğim bir organizasyon için çok yoğun geçiyor..bu akşam mutfağa girip sanırım Cumartesi öğlenine kadar çıkamayacağım. Bakalım bu işlerin altından kalkabilecek miyim :)

Dün Çikolatalı Pasta grubundaki yazışmalardan , sevgili Burcu'dan bir pudra şekerci numarası öğrendim. Bu numara tam bir ilaç gibiydi. Şeker hamuru çalışırken çok iyi çekilmiş, marketlerde satılan pudralardan farklı bir pudra şekeri çeşidi kullanılır aslında. Bu tip pudra şekeri ile muhteşem şeker hamurları ve modelleme hamurları hazırlanabiliyor. Bende Burcu'dan bu numarayı alınca hemen Celal Bey'i aradım. Gerçekten çok iyi niyetli ve yardımsever bir beyle görüştüm. Göztepe Örnek Mahallesinde olduklarını söyledi. Yolu uzun uzun tarif etti. Bende hafta sonu düzenleyeceğim organizasyon için ,bu şekerlerden almak için yola çıktım. Neyse biraz dolanıp dükkanı bulabildim. Ama bu seferde kapı duvar ile karşılaştım. Celal Bey yoktu. Hemen telefon açtım. Karşıya geçtiğini ve pastanelere şeker dağıttığını söyledi. Bende dükkana geldiğimi ve çok üzüldüğümü söyledim. Oda benim evimin yakınlarındaki bir pastaneye şeker bırakabileceğini söyledi. Ve bir pastanede anlaşıp oraya şeker bıraktı gerçekten de :) ben parasını nasıl ulaştırabileceğimi sorduğumda "bu da benim cezam , size de hediyem olsun " dedi. Allah'ım böyle insanlar var mı gerçekten :) Bana 5 kilo şeker bırakmış.ne kadar mutluyum anlatamam. Hemen yarın bu şeker hamuru ile ve Coccolat'tan aldığım Tylose-C ile hamur çalışmalarına girişeceğim. Detaylar için Pazartesini bekleyin lütfen. Paylaşacak çok şeyim olacak :)

Saray Pudra Şekeri- Celal Bey
Tel: 0 216 324 12 00
Örnek Mah. Bakü Sok. No=35 Göztepe- İstanbul

Burcu'cuğuma ve telefonu temin etiğin muhteşem insandan buradan tekrar teşekkür ediyorum..

Bu muffinleri ise çok kısa zamanda , görüşeceğim bir arkadaşım için hazırladım. Muffin yapmak hem çok zevkli hem çok pratik oluyor. Sonucunda ise ortaya çok şirin kekcikler çıkıyor :)
Hatta bugün 1 saat kadar önce , muffinlerden ayırdıklarımın bir kısmını sevgili Filiz ve Emre bebek ile yedik :) Filiz 'i aslında bir çoğunuz tanıyorsunuzdur. Muhteşem bir takı tasarım blogunu başarı ile yürütüyordu. Sonra hamile kaldı ve ağır geçen hamileliğinden dolayı işlerine ara vermek zorunda kaldı. Şimdi ise bebişi 4 aylık oldu ve yakında takılarına ve blogunu geri döneceğini söylüyor. İşte az önce bu muhteşem çift bizim evdeydi. Yağmur okulda olduğu için bebişi göremedi ama tekrar buluşacağız :)

Muffin için gerekli malzemeler ;

orta boy muffin kağıtcıklarını kullanırsanız 24 adet muffiniz olacaktır.

  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya
  • 1 su bardağı kıyılmış bitter çikolata ( 80 gr kadar)
  • 1/2 su bardağı kırık veya file fındık

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtaları ve şekeri kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, toz kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurta ve şeker kremsi bir yapı alınca sırasıyla vanilya, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Kuru malzemeleri de ilave edip homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.

En son fındıkları ve çikolataları ilave edip, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karışımı karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza kağıtlarımızı yerleştirelim. Üzerine 2-3 çorba kaşığı karışımdan dolduralım.

Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. İki seferde pişirdim ve 24 adet muffin elde ettim.

Yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahta 1 saat soğutup servis yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 18, 2006

COCCOLATE TEŞVİKİYE'DEYDİK..

































Cuma günü yeni açılacan Coccolat'ın Teşvikiye şubesini ziyarete gittik.. Yeri, Nişantası Senem Betil'in butik pastanesinin tam karşısında bulunan ve Beşiktaş Fulya'ya inen Hüsrev Gerede caddesinin başında. Zaten Senem Betil'den karşıya bakınca Akbank görülüyor , o sokağa giriyorsunuz..

Gittik diyorum farkındaysanız çünkü tek başıma değildim. Zuhal'le beraber gidip sevgili Ufuk ile buluştuk :) Ufuk ile tanıştığımıza gerçekten çok çok memnunum,blogum sayesinde harika insanlarla tanışıyorum..Yaşasın canım Pastacı blogum !
Keyifli saatler geçdik..Coccolat ve etrafımdaki insanlar harikaydı ! Sevgili canım arkadaşım Zuhal'de blogunda Coccolat'ı ve geçen günümüzden bahsetmiş..isterseniz onun anlatımınada bir göz atın :)























İçeriye ilk girdiğinizde bu güzel görüntü ile karşılaşıyorsunuz..Çok güzel bir vitrin ve içerisinde nefis mamalar..Daha önceleri günlük ürünler satılmıyormuş ama artık günlük pasta, tart gibi ürünleri satacaklarmış. O bölgelerde oturuyorsunuz veya yolunuz oralardan geçiyorsa , sanırım avantajlı bir durum yaratacaktır. Çünkü insan acil sıkıştığı zamanlar, çevresinde iyi bir yerler arıyor..

Günlük ürünler dışında bazı pastacılık malzemelerini de buradan bulabiliyorsunuz. Ben özellikle dün gum paste yani modelleme hamuru yapabilmek için tylose-c satın aldım. Tragacanth olarak biline bu madde, şeker hamuruna elastikiyet katarak rahat şekil verebilmemizi ve harika çicekler yapabilmemizi sağlıyor. Ayrıca gül yapmak için kullanılan "gül yaprağı kalıpları"ndan da dün satın aldım. Umarım en kısa zamanda daha profesyonel güller yapabileceğim..

Bunların dışında glikoz,jelatin,soğuk jöle, jel gıda boyası, kalıplar ( pasta ve kurabiye), şeker hamuru çalışma seti, levye, ölçü kapları gibi birçok malzemenin satışı var. Fiyatlar biraz pahalı gelebilir. Ama zor bulunan ve ithal gelen ürünleri bulabilme şansınız çok yüksek.























Peki bu muhteşem pastaları yapanlar ve Coccolat'ı yaşatanlar kimler ?

Kurucusu ve öğretmenlerden biri olan, inanılmaz güzel ve alımlı bulduğum Elif Kolonkaya ( sol fotoğrafta telefonla konuşarak yürüyen bayan), Elif Hanım'ın ortağı ve Coccolate'ın işletmecisi olan Arzu İrez.. Aynı zamanda Four Seasons otelinin pasta şefi ve ödüllü Sn. Şule Gündoğan ..

Coccolat'ta ki herkes çok sempatik ve bilgili insanlar..gerçekten şeker hamuru tekniklerini ve pastacılığı öğrenmek istiyorsanız, bu adresi tavsiye ederim. Ben en kısa zamanda Elif Hanım'ın dersini verdiği Şeker Hamuru ile modelleme tekniklerine katılmak istiyorum..öğrenmem gereken çok şey var :)

Sağdaki fotoğrafta ise derslerin verileceği sınıfı görüyorsunuz. Şimdiden heyecanlanmaya başladım :)























Bu pastalar ise ödüllü pastalar :) İlk pasta, bu sene Proser'in düzenlediği "Ustaların Ustası" yarışmasının çocuk pastaları kategorisinde üçüncülüğü alan pastası, diğeri ise yine aynı yarışmada düğün pastaları kategorisinde birinciliği alan pastası..ve bunları hakeden ise Şule Gündoğan.. işte bu bayan benim idölümmmmm !!! Elif Hanım'da diğer idölümmmm!!

Gerçekten şeker hamuru, pasta,çikolata vs. görünce çok çok heyecanlanıyorum..kanımın çekildiğini , tüylerimin dikeldiğini hissediyorum..bütün gün internetten ve bulduğum her kaynaktan pastacıları ve onların hayat hikayelerini araştırıyorum..günün birinde bende alaylı bir pastacı olabilirmiyim dersiniz?? aslında ben çok çok acemi bir pasta severim..kendimi geliştirip
pastalar yapmaya çalışıyorum..dün Coccolat'ta rüyada gibiydim, birde kursuna gider şeker hamurları arasında günlerimi geçirirsem, uçarmıyım hatta buharlaşır bulut olurmuyum dersiniz..yazdığım cümlelerden heyecanımı anlayın lütfen..

Bu işi seviyorum :)

Perşembe, Kasım 16, 2006

ARMAĞAN PASTASI..
































Güzel bir brownie'nin üzerini süslediğiniz zaman, sunduğunuz pasta en güzel hediyelerden biri haline gelir..Arkadaşıma hediye olarak götüreceğim bu pastanın içi brownie..Brownie'nin üzerini çikolatalı krema ile kapladıktan sonra dışını şeker hamuru ile süslemeye karar verdim. Hediye olarakta götürmek istediğim için , bir adet kurdele ile süslemek istedim..






















Öncelikle bir gün öncesinden Brownie'yi bu tarife göre hazırladım. 18 cm'lik bir kalıpta pişirdim. Ama daha geniş ve derin olmayan bir kalıpta brownie pişirilmesini tavsiye ederim.Piştikten ve soğuduktan sonra brownie'nin kabarıp çöken bölümlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşladım.

1- Şeker hamuru ile çalışmak için kullanacağım malzemelerden bazıları;

  • Tupperware'den aldığı hamur açma altlığı. ( bu altlık sayesinde pudra şekeri, nişasta veya margarin kullanmama gerek kalmadı, hamur açılırken zemine yapışmadı)
  • döner merdane
  • pizza bıçağı veya ucu döner bıçak
  • şeker hamurunu pastanın üzerine kaplamak ve üzerini düzeltmek için kullanılan spatula veya smoother. ( Wilton)
  • Fo marka jel gıda boyası ( yada toz gıda boyası)
  • gıda boyasını kullanmak için kürdan
  • şeker hamuru çalışmak için set (toolset)
  • toz sim veya simli sprey ( pastacılada satılanlardan)
  • çicek desenei için stencil ( wilton)

2- Brownie'nin üzerini çikolata krema ile kapladım.

Krema için;

  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu)
  • 160 gr bitter küvertur çikolata
  • 1 paket krema sertleştiricisi

Çikolataları benmaride eritelim. Erittiğimiz çikolataları sıvı krema ile çırpalım. Yaklaşık 7-8 dakika çırpalım. İçerisine 1 paket krema sertleştiricisini ekleyip 5 dakika daha çırpalım. 5 dakika buzdolabında bekletelim.

Pasta standımzı çıkartalım üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Dolaptan çıkardıktan sonra spatula ile brownie'mizin etrafını çevreleyelim.
























3- Ben bu sefer hazır şeker hamuru kullanmaya karar verdm çünkü çok fazla vaktim yoktu. Daha önce Aslı'ya kullandığım ve her zaman çok memnun kalarak kullandığım Fermo'dan aldığım hamuru kullandım.

Hamurdan 300-400 gr kadar çıkartalım. 3'no lu fotoğrafta şeker hamurunun kalıptan çıktığı hali görülüyor.

4- Hamuru çok iyi yoğurmamız ve yumuşatmamız gerekiyor. Bu fotoğrafta ise hamurun yoğurulmuş ve açılmaya hazır hali görülüyor.






















5- Yoğurduğumuz hamurumuzu hamur açma pedimizin üzerinde açmaya başlayalım. Eğer pediniz yoksa yağlı kağıt veya silpat üzerinde de açabilirsiniz. Veya tezgahınıza pudra şekeri serperek veya buğday nişastası açarakta bu işlemi yapabilirsiniz.

Mümkün olduğu kadar ince açmaya dikkat edelim. Eğer pudra şekeri veya nişasta dökerek açıyorsanız, bu ki malzemeyi çok bol kulmayıp hamurun yapısını bozmamaya dikkat edelim.

6- Açtığımız hamuru dikkatli bir şekilde pastamızın üzerine bırakalım. Bu işlemi ister elinizle dikkatlice taşıyarak istersenizde merdaneye dolayıp pastanın üzerine sererek yapabilirsiniz. Ben elimle taşımayı tercih ediyorum.






















7- Pastamızın üzerine bıraktığımız hamuru dikkatli bir şekilde pastanın çevresine oturtmaya çalışalım. Ben bu işlemi ilk önce elimle yapıyorum. Elimle şeker hamurunu düzelterek pastanın üzerine oturtmaya çalışıyorum.

Eğer smoother'ınız varsa onunlada bu işlemi yapabilirsiniz. Smoother'ı birkaç kez hamuru pastaya kaplarken kullanabiliriz. Böylece şekli düzgün olur ve hamurun altında hava kabarcıkları oluşmaz.

8- Hamuru pastamızın üzerine giydirdikten sonra kenarlarından taşan fazlalıkları döner bıçakla kesebiliriz. Bu işlemi yaparken aynı anda pasta standınızı da yavaş yavaş döndürürseniz daha düzgün bir şekil elde edebilirsiniz. Birde pastaya çok yakın ve derinden kesmemeye dikkat edin. Çünkü kremalar yanlarından taşma yapabilir..






















9- Pastamızı kapladıktan sonra tekrar smoother ile pasanın üzerini düzeltebiliriz. Smoother'ı Fermo'dan( Wilton'un ürünlerini satan mağazalardandan ) veya yurt dışındaki Wilton mağazalaraından satın alabilirsiniz.

10- Pastanın üzerine çicek desenleri yapmak için ben Wilton'un stencil'larını kullandım. Pasta malzemeleri satan yerlerde farklı yerli stencil'lar da satılmaktadır. Ve ya kendi deseninizi kendinizde yapabilirsiniz. Bir kağıdın üzerine desen çizip ve desenin içini makasla kesip pastanın üzerine yerleştirebilirsiniz.





















11- Pastanın üzerine yerleştirdiğim stencil'i simle boyadım. Bunun için, bir kaba çok az Nüans'tan aldığım simlerden ilave ettim. 1-2 damla su ilave edip sulu boya fırçası ile karıştırdım. Sulu boya fırçası ile simlerden suyunu akıtarak azar azar aldım. Ve pastamın üzerini dikkatice fazla ıslatmadan simlerle boyadım.

İstediğim kadar boyadıktan sonra stencil'i üzerinden kaldırmadan buzdolabında 5 dakika beklettim.

10- Buzdolabından çıkardıktan sonra pastanın üzerinden stencil'i dikkatlice kaldırdım. Ve pastamın üzerinde simli çicek desenlerim oluşmuş oldu.

Simli boyaların yenmesini pek tavsiye etmem. Ben sadece görsellik adına süslemek için kullandım. Pastanın bu kısmını sıyırıp sadece içini yemenizi tavsiye ederim. İsterseniz kullanmayabilirsiniz.
























13- Sıra geldi pastanın üzerinde yer alan kurdelelerin yapımına başlamaya. İlk önce düzgün duran kurdeleyi yapalım. Bunun için 100 gr kadar şeker hamuruna 2 damla kadar kürdanın ucuyla kırmızı jel boya ilave ettim. Ve rengin hamura oturması için iyice yoğurdum.

Fo'nun jel boyasından bu pastada memnun kaldım. Boyaları daha yeni Fermo'dan aldığım için , ilk denememde memnun kaldım.

14- Kırmızılaştırdığımız hamurumuzu ince uzun olarak açalım. Bir cetvel veya düzgün bir şekil yardımıyla hamurumuzu diklemesine keselim. Kestiğimiz şeridi, yerleştireceğimiz yere çok az fırça ile su sürüp yapıştıralım.























15- Üzerine yerleştirdiğimiz şeridin , sarkan kısımlarını tekrar döner bıçakla keselim.

16- Kurdelenin fiyonk'unu oluşturmak için fotoğrafta gördüğünüz şekil gibi hamurumuzu hazırlayalım.Bu şekilden iki adet aynısını yapmamız gerekmektedir.
Fotoğrafta rengi turuncu gibi gözükmektedir ama aslında pembedir. Işıktan rengi farklı gözükmektedir.





















17- Haızrladığımız fiyonk hamurunun şeklini verebilmek için , bir kağıdı veya kağıt havluyu büzerek rulo haline getirin ve hamurun ortasına yerleştirip uçlarını birleştirin.

18- İkisi için aynı işlemi yapalım. Bir destek yardımıyla kurutalım..






















19- Pastamızın en alt kısmında bazı deformeler olabilir. Bunları kapatmak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Ben kurdele yaptığım hamurdan ince uzun şeritler keserek , pastanın en alt kısmına yerleştirdim. Dümdüz durmasını istemediğim için, setteki ucu deniz kabuğu şekilnde olan aletimle üzerini bastırdım. Böylece hamurun üzerinde çizgiler oluştu. Sizde bu şekli kürdanla, bıçak ucuyla, mutfaktaki başka bir aletle yapabilirsiniz.

20- Kurdelemizi oluşturmaya başlamıştık. Pastamızın üzerine yerleştirmek için önce, yapıştıracağınız yeri hafif fırça yardımıyla ıslatın. Destekler kuruttuğumuz fiyonklarımızı , sivri ucları birbirlerine bakacak şekilde pastanın üzerine yerleştirin. En son pembe hamurdan çok küçük bir dikdörtgen açarak ve dikdörtgeni katlayarak fiyonkların ortasına fotoğraftaki yerleştirin. Şeklini düzgünleştirmek için, ben set'te ki aletlerden yardım aldım.

Görüldüğü gibi, şeker hamuru çalışma seti birçok yerde bize yardımcı olacaktır. Özellikle hayvan figürleri ve başka detaylı modelleme çalışırken, çicek yaparken çok destek olacaktır.






















21- pastamızın fiyonklarını yerleştirdikten sonraki son hali..
Fiyonklardaki destekleri kaldırmak için acele etmeyin, tam şekil almasını beklemek daha doğru olacaktır. Belki 1-2 saat beklemek gerekebilir.

22- Fiyonkların desteklerini çıkardıktan sonra artık pastamızın son hali..
Buzdolabında saklamanızı tavsiye etmem..eğer çok sıcak bir mutfağınız veya eviniz yoksa oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Veya kuru ve serin bir balkonda saklayabilirsiniz ama güneş ışığının gelmemesine dikkat edin.
Çok mecbur kalırsanız buzdolabının sebze bölümünde kısa süreli muhafaza edebilirsiniz..

Sizlere de en güzel armağanları vermeleri dileğiyle.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Kasım 13, 2006

EMİNÖNÜ FERMO..































Mevsimin neredeyse en yağışlı gününde Eminönü'ne gitmeye karar verdim. .

Eminönü'nün ara sokaklarını uzun uzun dolaşmak için pek uygun bir gün değildi ama Fermo'ya gidip sizin için fotoğraf çekmek için çok uygun bir gündü.. Uzun zamandır Fermo'ya gidip satılan pastacılık ürünlerinin fotoğraflarını çekmek istiyordum. Amacım reklam için değil sadece sizlerle paylaşım amaçlıdır :)

Fermo, mısır çarşısına giderken büyük oyuncakcı dükkanlarının olduğu meydanda, Kahve dünyasının ve güzel kutular satan bir dükkanın tam arasında yer almaktadır. Uzun senelerdir pastacılara hizmet etmiş, içerisinde saatlerinizi geçirebileceğiniz zevkli bir dükkandır :)

Gittiğimde bir pastane açacak olan iki müşteri , şiddetle malzeme seçimi yapıyorlardı. Sadece onları seyretmek bile çok zevkliydi..Çeşit çeşit kalıplar, ithal Wilton ürünleri, şeker hamuru malzemeleri, çikolatalar(Zambo) ve aklınıza gelebilecek bir çok ıvır zıvır..






















İthal ve yerli birçok kalıp çeşidi mevcut. Özellikle çok aranılan 18-20 cm kalıpları burada bulmak mümkün. Birde 16-32 cm arası ayarlanabilen tek bir kalıpta satılıyor. Bende de buna benzer bir kalıp var ama ben çok kullanışlı bulmuyordum. Ama burada satılan benimkinden farklı. Tek bir kalıpla bir çok ölçüde pasta yapabilmek mümkün gözüküyor..

Diğer fotoğrafta ki ürünler ithal. Özellikle Wilton'un ürünleri ön planda. Fotoğrafın sol başındaki ürün çok hoşuma gitti. Wilton'un" gum paste flower" seti. Bu sette gum paste yok ama çicek kalıpları, çiceklerin yapraklarını şekillendirmek için kullanılan sünger ve kitabı yer alıyor. Fiyatı bana yüksek geldiği için almadım ama yurt dışında yaşayanlar veya imkanı olanlar için çok kullanışlı bir ürün olabileceğini düşünüyorum. Özellikle ben imkanım olursa mutlaka alırım.

Yanındaki sarı uzun ürün, pasta üzerine yazı yazmak için kullanılan plakalar. Plakaların üzerine, istediğiniz yazıyı içinden çıkan harflerle yazıyorsunuz ve pastanın üzerine azıcık bastırıyorsunuz. Plakayı çektiğinizde pastanın üzerinde yazı çıkıyor. Yazının üzerini renkli krema veya royal icing ile geçebiliyorsunuz. İtalik ve normal yazan çeşitleri var.

İkinci katta görülen çubuklar ise şeker hamuru çalışma kalemleri. Bu kalemlerle çicekler ve diğer modeller şekillendiriliyor. Wilton'un seti ( yeşil olan) diğerine göre fiyat olarak daha avantajlı.






















Aynı rafı devam ediyorum;
Görülen iki yeşil ambalajlı ürünler, gül yaprağı ve çicek yaprağı kalıpları. Bu kalıplarla çalışmak çok zevklidir ve alınan sonuçlar çok profesyonel ve tatminkardır. Bu sonuçlarıyla doğru orantılı olarak kalıpların fiyatları da oldukca yüksek. Örneğin gül yaprağı kalıpları 90 YTL.

Aynı reyonda görülen tüm ürünler çicek ve kurabiye kalıpları. Fiyatları uygun olanları bulmakta mümkün. Özellikle yerli üretim ürünleri sorduğunuzda size daha uygun fiyatlı ve işlevsel ürünler göstereceklerdir. Ama önceden uyarmam gerekirse, gül yaprağı kalıplarının yerlisi ve uygun fiyatlısı maalesef satılmıyor.

Diğer fotoğraftaki sol raftakiler meşhur gıda boyalarımız.En üst rafta görülen ithal toz gıda boyaları(benim en çok kullandıklarım), onun altında ki rafta ise Fo'nun yeni piyasaya sürdüğü sıvı ve jel gıda boyaları yer alıyor. Özellikle jel gıda boyaları dikkatimi çekti çünkü her zaman jel daha kullanışlıdır. Ben sadece Wilton'un ithal jel boyalarını bilir ve kullanırdım ama ithalatından doğan sorunlar yüzünden uzun süredir bu boyaları Türkiye'de bulamıyorduk. Bu soruna çözüm olarak Fo jel gıda boyaları üretmeye başlamış. Her rengi mevcut ve bir kavanozunun fiyatı 10 YTL. En kısa zamanda yine Pastacı'da Fo'nun jel boyaları ile yapılan şeker hamurlarını deneyelim.. eğer sonuçtan memnun kalırsak , gönül rahatlığı ile kullanabileceğimiz yerli jel gıda boyalarımız olacak demektir :)

Sağ rafın üzerinde ise Pasdekor'un gofret ürünleri gözüküyor. Eğer son yaptığım Tweety'li pasta hoşunuza gittiyse buradan gofretlerini alabilirsiniz. Gofretlerin altında ise hazır pasa süsleri satılıyor. Bu süsler şeker hamurundan yapılmış ve fena gözükmüyor..























Evet, kavanozlarda bize gülümseyenler, çok bahsi geçilen ve bulunması zor olan glikozlarımız :) 1 Kiloluk kavanozlarda kendileri doldurup satıyorlar ve kavanozun tanesi 6,5 YTL.
Glikozların altındakiler ise hazır şeker hamurları. İsterseniz beyaz rengini alıp kendiniz renklendirip kullanabilirsiniz,istersenizde renklilerini alıp kullanabilirsiniz. 1 Kiloluk kavanozun tanesi 12,5 YTL.

Diğer fotoğraftakiler ise yine hazır satılan şeker hamurundan yapılmış pasta süslemeleri. Özellikle ben gülleri çok beğendim. Yapanların ellerine sağlık :)






















Yine benim çok önem verdiğim pasta altlıklarının bir çok çeşidini buradan rahatca bulabilirsiniz. Neredeyse her ölçüde bulmak mümkün. Aynı zamanda çok renkli muffin ve çikolata kağıtcıklarıda bulunabilmektedir. Ben özellikle Wilton'un renkli büyük ve küçük muffin kağıtlarından bolca aldım :) Fiyatları 5-20 YTL arası değişiyor. Ama yerli olanların fiyatları çok daha avantajlı ve uygun.

Diğer fotoğrafta ise pahalı Wilton pasta kalıplarını görüyorsunuz. Ama gerçekten çok çekici kalıplar gözüme takılmadı değil ama kararsız kaldım. Kalıpların hemen altında ise Barbie pasta yapma seti duruyor. Bebeği, kalıbı herşeyi içinde. Fiyatı 80 YTL'di. Kalıpların en altında gözükenler ise kurabiye tepsileri, sprinkles'lar ve Wilton'un renkli şeker hamurları. Wilton'un renkli şeker hamurunun paketi 25 YTL (650 gr).






















Sol taraftaki fotoğrafta ise şeker hamuru ekipmanlarının devam reyonu. Bir çok çicek ve yaprak kalıpları bulmak mümkün. Uygun fiyatlılarıda bulunabiliniyor. Mesela Wilton'un yaprak kalıpları sanırım 20 YTL idi. Ama yerli yaprak kalıplarını daha ucuza almak mümkün. ( gül değil)

Pastacılıkta kullanılan türlü kalıpları bulmakta mümkün. Kek, tart, kiş, tartölet vb. kalıplarının hepsi uygun fiyatlara bulunabiliniyor. Özellikle emaye olanlarının fiyatları ithal olanlarına göre çok çok uygun. Ama emaya aldığınızda kullanmadan önce sütle kaynatmayı unutmayalım..

Kısaca gördüklerimi aktarmaya çalıştım, çünkü malzemelerle ilgili çok soru ile karşılaşıyorum ve bazen hayali olarak anlatmak zorunda kalıyorum. Özellikle pastacılık malzemeleri satan yerlere uzak olanlara bir tur arttırmak istedim :) artık sevdiğim dükkanları böyle ara ara gezip sizide gezdireceğim ..

Bana gerekli gelen fiyatların özetini yazmak istiyorum ;

Zambo %70 Kakao içeren küvertur - 2,5 kg- 30 YTL
Zambo bitter veya sütlü küvertur - 2,5 kg- 25 YTL
Zambo fildişi küvertur - 2,5 kg- 17 YTL
Şeker Hamuru - 1 kg - 12,5 YTL
Glikoz - 1 kg - 6,5 YTL
Toz jelatin - 1 kg- 12 YTL


FERMO GIDA TİCARET PASTANE İHT.MAD.PAZ.A.Ş.
Asmaaltı Büyükbaş Sk. No.11 34460 Eminönü - İSTANBUL
Tel: ( 0212 ) 522 45 90522 85 74514 02 88 ( 3 hat )Fax: ( 0212 ) 522 91 37


fotoğrafların üzerilerini tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz..