Son zamanlardaki yoğunluğum bu hafta neredeyse peak (tepe) noktasına ulaştı desem yalan olmaz..beni anlayabilmeniz için şöyle izah edeyim, neredeyse hiç bir çikolatalı tarif yapamadım ve mutfaktaki bulaşıklara ,utanarak söylüyorum ,3-4 gün dokunamadım..benim gibi temizlikle bozmuş biri olarak bulaşıklara dokunamamak sanırım yoğunluğumu güzel açıklıyor..bu yüzden çok sevdiğim blogumdan ve beni takip edenlerden uzak kaldım..
Bu arada neler yaptığımı pek duymak istemezsiniz sanırım..çünkü yaptıklarım bizi pastacılıktan ve muhteşem çikolata dünyasından oldukca uzaklaştırır..hafta sonu ise bu sefer yorgunluktan ve canımın birşey yapmak istememesinden dolayı yine mutfağa giremedim..ama yayınlamak istediğim ve geçiktiğim iki tarifimi şimdi ekliyorum..
Nutella'lı Bademli Kurabiyeler
Gerekli Malzemeler ;
- 50 gr toz fındık
- 100 gr toz badem
- 1 su bardağı + 2 kahve fincanı toz şeker
- 7 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı toz kakao
- 1 su bardağından fazla buğday nişastası
- yaklaşık 100-150 gr nutella
Fırınımızı 145 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Küçük bir tencereye toz fındık ve bademi, şekeri ve yumurta aklarını koyalım ve homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle çırpalım. Daha sonra kısık ateşte şeker eriyinceye kadar devamlı tahta kaşıkla karıştıralım. Şeker eriyince ateşten alalım ve düz bir borcama veya tepsiye karışımımızı döküp 5 dakika soğutalım. Soğuyunca derin bir kaba alıp 5 dakika daha kaşıkla karıştıralım.
Toz kakao ve nişastayı yavaş yavaş ekleyelim. Sulu olan karışımımız yavaş yavaş setleşmeye başlayacaktır. Boza kıvamına yaklaşınca nişasta eklemeyi bırakalım.
Fırın tepsimize silpat veya yağlı kağıt serelim ve hazırlağımız karışımı tepsiye dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Piştikten sonra fırından çıkarılım. Soğumasını beklemeden yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla ve ya bir çay bardağının ağzı yardımıyla yuvarlak şekiler keselim. Sık sık ara bırakmadan yapalım ki tüm hamuru ziyan etmeden kullanabilelim. Daha sonra soğumaya bırakalım.
Soğuduktan sonra sandviç hazırlar gibi , bir kurabiye alalım arasına bir kaşık kadar nutella koyalım ve üzerini bir başka kurabiye ile kapatalım. Hepsi bitene kadar aynı işleme devam edelim..
En Derin Sevgi Pastası ( Anneler Günü İçin )
Gerekli Malzemeler;
Bademli Pandispanya için ;
- 1 çay fincanı tozşeker
- 4 yumurta akı ve 1 tam yumurta
- bir tutam tuz
- 1 çay fincanı un
- 95 gr tereyağı (eritilmiş)
- 50 gr toz badem (1 su bardağı kadar)
Arası için ;
- 300 gr dondurulmuş frambuaz ve ya böğürtlen
Royal Icing için ;
- 3 adet yumurta akı
- 1 paket pudra şekeri ( 250 gr)
- 1/4 limon suyu
- kürdanın ucuyla toz gıda boyası
Marzipan için ,
- 2,5 su bardağı toz badem
- 3 yumurta
- bir tutam tuz
- 4 çay kaşığı vanilya özü
- 4 su bardağı pudra şekeri
Bu pastanın yapımı yaklaşık 2-3 günde tamamlanıyor. Biraz zahmetli, yapımı uzun ama çok lezzetli bir pastadır.
20 cm'lik yuvarlak kalıpta pişirilir.
2 gün önceden bademli pandispanyamızı pişiriyoruz.
Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını şekerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu eleyelim. Elde ettiğimiz karışıma badem tozunuda ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Yaklaşık 1-2 gün badem pandispanyamızı streç filmleyip oda ısısında saklayalım.
Browniyi burada anlatıldığı gibi 20 cm'lik yuvarlak kek kalıbımızda pişirelim.
Brownimiz soğurken çikolatalı mousse'umuzu burada alatıldığı gibi hazırlayalım.
Brownimizi kalıbımızda çıkarmadan üzerine mousse'umuzu dökelim. Ve buzdolabında ilk önce 6 saat bekletelim. Üzerine çözülmiş frambuazlarımızı veya böğürtlenlerimizi ilave edelim ve tekrar buzdolabına kaldıralım. Yaklaşık 6 saat daha bekletelim.
Bu arada bizde marzipanımızı hazırlayalım.
Yumarta beyazlarını tuz ile iki katı kabarıncaya kadar sürekli çırpalım. En son içerisine vanilyamızı ekleyip biraz daha çırpalım.
Yoğurma kabına bademleri ilave edelim ve üzerine yumurtalı karışımımızı dökelim. Yavaş yavaş şekerimizi ilave edelim. ve kaşıkla karıştırarak sonra sertleştikce elimizle yoğurarak hamuru toparlamaya çalışalım. streç filme saralım ve buzdolabında 3-4 saat bekletelim.
Bu arada 6 saat sonra kalıbımızı buzdolabında çıkaralım. Üzerine beklettiğimiz badem hamurumuzu yerleştirelim. ve dikkatlice kalıbımızdan çıkarıp pasta standımıza yerleştirelim.
Hazırladığımız marzipanı buzdolabından çıkartalım. Streç filmini çıkaralım. Tekrar hamur yoğurma kabının içerisine alıp hamur sertleşene kadar pudra şekeri ilave ederek yoğuralım. Açılır kıvama gelince tezgahımıza bolca pudra şekeri serpiştirip marzipanımızı açalım ve pastamızın üzerine dikkatlice yerleştirelim. elimizle her tarafını düzeltelim. Bazı yerlerinde delikler oluşunca artan marzipan ile oralara yama yapabilirsiniz.
Bu işlemler bittikten sonra üzerine nasıl bir krema süreceğimize sıra geliyor. ben uzun süre bu pastayı ordan oraya taşıyacağım ve şeklinin bozulmasını istemediğim için royal icing ile kapladım. Biraz sert olan bir kaplama çeşididir. Siz isterseniz şeker hamuru ile veya renkli krem şanti ilede kaplayabilirsiniz..
En son üzerini şeker hamurundan yaptığım güller ve yapraklar ile süsledim. Bu güllerin yapımı yaklaşık 1 saatini alıyor insanın ama bence sonuca değiyor.
Pastanın etrafına enine geniş bir kurdela bağladım. Eğer royal icing veya şeker hamuru kullanacaksanız kurdela bağlanabilir. Ama kremşanti sürecekseniz kurdeleyi önermem.
Herkese afiyet olsun..