Neden Paul tarzı? çünkü ben bu tarzı çok beğeniyorum... Her gün Paul'un önünden geçerken özellikle günün geç saatlerinde , fırında çalışan ustalarını seyrediyorum. Her şey günlük, her şey taze..neredeyse her şey katkısız. Ben katkı maddelerini kullanmayı sevmiyorum..mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum. O yüzden bazı kıvamları tam istediğim gibi yakalayamıyorum ama en azından içime sinerek yapıp yiyorum. Starbucks'ta yediğim cheesecake'in tam kıvamını tutturamıyorum çünkü içerisinde daha uzun süre dayanması için ve kıvamını yoğunlaştırmaları için özel bir katkı maddesi kullandıklarını düşünüyorum. Birde bir şeyi fark ettim, Türkiye'de hayli artış gösteren hatta benim oturmaktan çok keyif aldığım uluslararası cafelerde (Starbucks gibi) satılan pasta ve keklerin hep aynı olduğu..
Bu sebeple bende hep kendi reçetelerimi oluşturmaya çalışıyorum..deneme yanılma yoluyla hep kendimden bir şey katarak değiştirerek kendi lezzetlerimi ve görselliğimi oluşturmaya çalışıyorum. Ama bu bilindiği gibi hayli uzun bir zaman ve sabır istiyor ve bu yüzden eksiğim çok.
Birçok tart tarifi vardır. Bende tartları çok severim. Özellikle yaz aylarında çilekli, böğürtlenli vb. taze meyveli tartlar çok cezbedici gelir. Bu tart tarifim ise tamamen aynı olması da ,duruşunu ve tadını Paul'un tartına benzettiğim için yapmasını ve yemesini çok seviyorum..
Gerekli Malzemeler ;
Tart Hamuru için ;
- 1 + 1/2 su bardağı un
- 1/2 su bardağı toz badem
- 4 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı küp küp kesilmiş tereyağı(oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 8 çorba kaşığı pudra şekeri
- çay kaşığının çok az ucuyla karbonat
- 4 çorba kaşığı soğuk süt
Creme Patisserie için ;
- 250 gr süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
- 3 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için ;
- 300-400 gr çilek
- tart jölesi veya
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı su
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Tart hamuru için gerekli olan malzemelerimizi hamur yoğurma kabımıza alalım. Unumuzu eleyerek ilave edelim. Yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında bekletilmiş olmasına dikkat edelim. Tüm malzemeyi güzelce yoğuralım. Yoğurduktan sonra streç filmleyip en az 30 dakika buzdolabında bekletelim.
Yarım saat sonra hamurumuzu buzdolabımızdan çıkaralım. Tezgahımıza nişasta veya un serpiştirelim ve hamurumuzu çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde orta kalınlıkta açalım. Tart kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Bunun için küçük tart kalıpları kullanıyoruz ama yoksa büyük tart kalıbına da yapabiliriz.
Açtığımız hamurları elimizle şekillendirerek kalıplarımıza yerleştirelim. Çatalla yer yer üzerlerine delikle açalım. Alümünyum folyoleri küçük küçük kesip hamurların ortalarına yerleştirelim ve üzerlerine nohut, fasulye vb. kuru baklagil koyalım. Bu sayede tart hamurumuz pişerken ortası kabarmayacaktır.
Fırınımızda 15 - 20 dakika kadar pişirip çıkartalım ve dinlenmeye bırakalım.
Bu arada bizde kremamızı hazırlayalım. Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırarak soğutuyorum.
Kremam soğuduktan sonra pişirip dinlendirdiğim tart hamurlarımın ortalarına kremamı döküyorum. Kremanın üzerine yıkayıp doğradığım çileklerimi yerleştiriyorum. Çileklerin üzerine dökmek için isterseniz hazır tart hamurlarında hazırlayıp dökebilirsiniz. İsterseniz de şekeri, nişastayı suyla karıştırarak pişirerek jöle hazırlayabilirsiniz.
Jöleyi hazırladıktan sonra en 6-8 dakika devamlı hızlı hızlı çırparak jöleyi ılıklaştıralım ve ondan sonra meyvelerimizin üzerine dökelim. Çok sıcakken dökmemeliyiz.
Jölelerimizi döktükten sonra buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun..