Pazar, Ocak 28, 2007

SEVDİKLERİMİZE EL YAPIMI ÇİKOLATA..

































O kadar çok amaçlı kullanılabilinir ki bu çikolatalar..Annemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı, eşimizi, öğretmenimizi, sevdiklerimizi ve sevgilimizi ziyarete giderken..

Yapımı az vakit alıyor sadece süslemesi için biraz zaman harcamanız gerekebilir..
Dikkat etmeniz gereken nokta, el yapımı çikolata hazırlarken küvertur çikolata veya yurt dışında iseniz özel "dessert chocolate" kullanmanız gerektiğidir..Çünkü eğer marketten aldığınız herhangi bir çikolatayı eritip tekrar kullanmak isterseniz, çikolatalarınız donduktan sonra başınızdan aşağıya tonlarca kaynar su dökülebilir :) Çünkü üzerileri bembeyaz olur..

Beyazlaşmayı önlemenin en temel yöntemleri; küvertur (eritmeye uygun) çikolata kullanmanız ve buzdolabına sokmamanız..Dondururken ve saklarken mutlaka oda ısısında muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Bu çikolatalarda, benmari üsulu erittiğim sütlü küvertur çikolataların içerisine bir miktar rende hindistancevizi ekledim . Ve kaşıkla erittiğim çikolataları küçük truff kağıtlarına doldurdum. Bir tepsiye dizip oda ısısında bir gece bekleterek dondurdum.
Dondurmadan önce , üzerileri yumuşakken hazırladığım şeker hamurundan yaptığım çicekleri ve yaprakları süsleyerek üzerilerine dikkatlice bıraktım.

Kullandığım çicek ve yaprak kalıpları Wilton'un. Sevgili Berna dün getirdi ve bende akşam eve dönünce annem için hemen denedim, kendisine çok teşekkür ediyorum..

Hepimize afiyet olsun ..

Cuma, Ocak 26, 2007

FRAMBUAZLI & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MUFFİNLER VE HAKKIMDA BİLMEDİĞİNİZ 5 ŞEY..

































Bu aralar galiba tekrar mimleşmeye başladık :) Uzun bir süredir birbirimizi sobelemiyorduk..Bu aradan sonra, blog dünyasına hızlı bir giriş yapan ve profesyonel bir tasarım ile çalışan beğendiğim blogculardan sevgili Hülya benden sorularını cevaplamamı istemiş..bende pasta ve kurabiyelere kısa bir ara verip soruları cevaplamak istedim..
Bu arada kurabiyeler ve pasta ile ilgili gelen tüm sorulara tek tek cevap vereceğim..gecikme için üzgünüm..

Market alışverişi yaparken yeni ürünleri alıp mutlaka denerim.

Evet , denerim..Hatta özellikle pastacılıkla ve gıda ile ilgili yeni çıkan tüm ürünleri tek tek inceler ve alıp evde denemeye gayret gösteririm..ayrıca haftada bir markette tek başıma detaylı dolaşıp alışveriş yapmayı çok severim..o turlarımın sonunda ortaya ilginç çalışmalar çıkabiliyor :)




İnternetten gazete okumayı hiç sevmem.

Ana sayfamızda Milliyet vardır. İnternetten gazete okurum. Bence internet günlük hayatımızı kolaylaştıran, iletişimi hızlandıran, dünyayı küçülten çok değerli bir teknolojidir..hayatımı kolaylaştıran herşeyi seviyorum :)

Hiç sigara içmedim, tadını bilmem.

Maalesef, sigara içtim ve tadınıda biliyorum..ama Yağmur'a hamileliğimin öncesinde ve sonrasında sigarayı bıraktım ve yaklaşık 5 senedir içmiyorum.

Sevgi, saygı ve hoşgörüyü hayatımdan çıkartmayacağım kavramlardır. Ukalalıktan nefret ederim.

Aslında ukala insanlara çok kızmam ama bu bahsedilen üç değerli kavramdan uzaklaşarak ukalalık yapan insanları bir türlü anlayamam. Bana göre sevgiden, saygıdan ve hoşgörüsüzlükten uzaklaşmış insanlar bencillerdir ve bencillik beni üzen ve depresifleştiren tek ve en kötü kavramdır..

Futbolu seviyorum.

Yalan söylemeye hiç gerek yok..maalesef sevmiyorum..

Bende bu soruları Zuhal'e ve Tarçın'a yöneltiyorumm....


Diva dergisinde geçen hafta çıkan ve Burcu ile Işıl'ın çok beğendikleri muffin tarifim ;


FRAMBUAZLI & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MUFFİNLER

Gerekli Malzemeler ;
· 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
· 1,5 su bardağı un
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
100 ml sıvı krema ( yarım küçük paket)
150 -200 gr dondurulmuş ahududu
100 gr bitter çikolata


24 adet orta boy yumuşak muffin için ;

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Şeker, yumurta ve sıvı vanilyayı homojen bir karışım oluncaya kadar mikser ile çırpalım . Un, ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyelim.

Yumurtalı karışım homojenleşince içerisine yavaş yavaş kremayı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Elediğimiz unlu karışımı yumurtalı karışımın içerisine ilave edelim ve düşük devirden hızlı devire doğru çırpalım

Ahududuları buzdolabının sebze bölümünde 3-4 saat bekleterek çözdürelim. Çikolatalarımızı küçük küçük kıyarak keselim.

Hazırladığımız muffin karışımımızın içerisine en son ahududuları ve çikolataları beraber ekleyip, tahta bir kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım.

Muffin kalıbımızın altlarına muffin kağıtlarımızı yerleştirelim ve üzerilerine 2 tatlı kaşığı kadar karışımımızdan ekleyelim Muffin kağıtlarına karışımımızdan doldururken 1 parmak pay bırakmaya dikkat edelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 35-40 dakika üzerileri kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğutup ağzı kapalı bir kutuda saklayalım. Eğer ağızları açık saklarsanız üstleri kurur ve yumuşaklıklarını kaybederler.

Cumartesi, Ocak 20, 2007

ÇİCEKLERİN ÜZERİNDE DİNLENEN TOMBİK PERİCİK..

































Tombul peri pastasının oluşum hikayesi sevgili Burcu ile başladı :) Bize geldiğinde birlikte çicek modelleri çalışmaya başladık. Ortaya birkaç değişik çicek modelimiz çıktı. Ufukta o gün bizimle birlikte olmuş ve bizi izlemişti. Benden çiceklerimizi değerlendirmemizi istediler..

Bende onlar gittikten sonra birkaç çicek daha yaptım. Yapraklarını yaptım. Ve kurumaları için kaldırdım. Diğer gün biraz yoğun olduğum için çiceklerimizİ değerlendiremedim ama Cumartesi günü "birşeyler yapmalıyım" dedim. Kahvaltıdan sonra küçük bir kalıba bol çikolatalı bir kek hazırladım. Kek soğurken insan figürleri çalışmaya karar verdim. Ama inanın insan figürü çalışmak gerçekten çok zor bir iş..Bir yabancı sitede bebek yüzü yaparken kalıp kullandıklarını görmüştüm. Bende Yağmur'un odasından küçük bir bebek kaçırdım. Küçük bir modelleme hamuruna bebeğin yüzünü bastırdım ve kalıp oluşturmaya çalıştım. Sonra onu kuruttum. Ten renginde hazırladığım hamurun bir kısımını kuruyan hamurun içerisine bastırdım ve bebeğin yüzünün şeklini hamura aktarmış oldum. O an gözüme fena gözükmemiştii ama sonrasında tombik bir surat oluştu ve Miss Piggy'e benzeyen bir karakterim oldu :)


Vucüdunu oluştururken ve kıyafetlerini hazırlarken fazla zorlanmadım ama istemeden tombik yapmam bana iyi bir ders vermiş oldu..demek ki çok nazik ve ince yapmam gerekiyormuş..

Eteklerine kıvrım verirken kürdan kullandım. Bu detayları fotoğraflayıp sizlerle daha sonra paylaşmak istiyorum..

Pastayı, hazırladığım kekin üzerine yaptım. Krema kullanmadım. Ama siz krema ilavesi yaparak gerçek bir pasta hazırlayabilirsiniz.


Şeker hamuru ile tamamladığım pastayı -kesinlikle - buzdolabına kaldırmadım. Çünki, şeker hamuru ile hazırlanan pastalar, kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Evin en soğuk odasında, fazla kir toz olmayan ve güneş ışığı almayan bir yerde saklamanız doğru olacaktır.

Sevgilerimle..

Çarşamba, Ocak 17, 2007

HEDİYE ÖRNEKLERİ..























Bu ara hediye yapma fikrine kendimi fazla kaptırdığım için sürekli birşeyler yapıp süslemeye çalışıyorum..Kurabiyeleri, muffinleri, truffları vb. birçok hediye götürebileceğim tatlıları süslüyorum. Süslemenin sadece yiyecekler üzerinde yeterli olmadığını, ambalajın, poşetin,kurdelenin, küçücük bir detayın , servisin ne kadar önemli olduğunu yaptıkca çok daha iyi görebiliyorum..

Arasıra hazırladığım hediye önerilerini sizlerle paylaşacağım. Bunları yine bir arkadaşım için hazırladım. (ismini sonra vereceğim) Hazırladığım çikolatalı muffinleri tek tek jelatinledim ve Ikea'dan aldığım yeşil elyaf ile bağladım.Aslında bu noktada elyafı bağlarken renkli boncuklar geçirmeyi düşünüyordum ama boncuklarımı maalesef bulamadım. Muhtemelen Yağmurcuk onları bir oyun için kullandı..

Jelatinlediğim muffinleri, büyük bir kutunun içerisine yerleştirdim. Kutuyu yılbaşından önce yine Ikea'dan almıştım. Ama 1 hafta önce gittiğimde kutuları tekrar göremedim maalesef..

Ve en son kutuyu kurdeleler ile bağladım..çokta abartıp daha fazla süsleme yapmak istemedim. Çünkü ne kadar yalın süslenirse o kadar şık duracağına inanıyorum . Hatta birşeyleri süslerken hep "Less is more "( az en çoktur) sözü aklıma gelir ve dururum..tabii herkesin zevkleri , görüşleri değişir. Bu da benim yaklaşımım diyeyim :)


Çikolatalı muffin tarifi için..


Herkese sevgilerimle..

Pazartesi, Ocak 15, 2007

pastaci.net & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..


























Artık yeni sitem hakkında yavaş yavaş bilgi vermemim zamanı geldi :)

Bu blogtan tek farkı bir web sitesi olması ve daha profesyonel bir kullanımda olması olacak..
Blogger'da yaklaşık 2 senedir pastacı blogunu kullanmaktayım ve inşallah daha uzun zamanda kullanmaya devam edeceğim..Ama bazı sistemlerde blogspot veya benzeri uzantılı sitelerin açılmasına izin verilmiyor. Çoğu işyerlerinde veya başka yerlerde aynı sorunla yüzyüze gelebiliyorum. Bu yüzden blogspot uzantısız ve tüm sistemlerin açabileceği bir internet sitesine ihtiyaç duyuyordum. Bu blogumuda kapatmak istemiyordum ve aklıma böyle bir çözüm geldi. Pastaci.com adresi kullanılmaktaydı. Bende pastaci.net adresini almaya karar verdim. Önce sadece bir sipariş sitesimi hazırlamalıyım diye düşündüm daha sonra siparişten vazgeçtim. Blog tadında ama biraz daha profesyonel bir site oluşturma fikri bana daha uygun geldi..

Arşiv'im deki birçok tarifi pastaci.net'e aktarıyorum. Ayrıca benden bir tarif aramak istediğiniz zaman , sitede oluşturduğumuz bölümler ve arama motoru sayesinde aradıklarınıza daha kolay ulaşabileceksiniz. Aynı burada olduğu gibi oradada tariflerin altına yorum bırakabilip bana sorular yöneltebileceksiniz..Özel olduğunu düşündüğünüz ama herkesin okumasını istemediğiniz sorularınızı iletişim bölümü ile bana yöneltebileceksiniz. Etkinliklerimiz ve haberlerimiz olduğu zaman, yine sitenin anasayfasından takip edebileceksiniz. Mail grubumuz sayesinde , pastacı'da ki güncellemelerden ve daha birçok şey hakkında öncelikli olarak bilgi sahibi olabileceksiniz.

Şu an aklıma gelenler ve aktarmak istediklerim bunlar. Ama zamanla siteyi daha zenginleştirip daha aktif hale getirmeyi planlıyorum. Ve pastaci.blogspot.com ile pastaci.net aynı anda güncellenecek. Ama özel yazı ve fotoğrafları sadece blogum olan pastaci.blogspot.com 'da paylaşmayı düşünüyorum.

Sizlerinde site hakkında düşünceleriniz ve önerileriniz olursa lütfen bana yazın..çok memnun olurum :)

Yeni mail adresim ; burcugencoglu@pastaci.net

diğer e-mail adresimi de kullanmaya devam ediyorum..



ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..

































Bu küçük muffinleri ise geçen hafta kurabiyelerle birlikte hediye olarak gönderdim. Aslında hediye kutularına kurabiyeler, kekler ve trufflar koyma fikri çok hoşuma gidiyor. Ama İstanbul dışına göndereceğim kutulara sadece kurabiye ve kek koymayı tercih ediyorum. Truff erimeye müsait bir çeşit olduğu için kargoda başına neler gereleceği ve paketin içerisindeki diğer hediyelere neler yapacağı hiç belli olmaz..

Ama bu hafta İstanbul için götürmeyi planladığım bir kutu daha hazırlayacağım ve onların içerisine trufflarımıda ekleyeceğim. Hediye kutusu hakkında detaylı bir post hazırlamayı bu hafta içerisinde hazırlamayı düşünüyorum :)


Gerekli Malzemeler ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı sıvı vanilya & 1 çorba kaşığı ameretto
  • 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş )
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 100 ml sıvı krema ( yarım paket)
  • 150 gr çikolata ( 1 paket bitter mabel kullandım)

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ,vanilya ve ameretto'yu çırpma kabımıza alıp orta devirde çırpmaya başlayalım. İsterseniz ameretto eklemeyebilirsiniz.

Un ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurtalı karışımımız homojenleşince içerisine yavaş yavaş kremamızı ilave edelim. Ve çırpmaya devam edelim. Unlu karışımımızı da ilave edip yavaştan hızlı devirde karışımımızı iyice çırpalım.

Çikolatamızı küçük küçük bıçakla kesip karışımımızın içerisine ilave edelim. Tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza muffin kağıtlarımızı yerleştirelim. Ve üzerilerine yaklaşık 2 tatlı kaşığı karışımımızdan koyalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirelim. Fırınınız küçükse daha çabuk pişecektir. Dikkatli olun..üzeri sertleşince fırından çıkaralım.






































Fırından çıktıkları zaman, muffinlerin üzerileri biraz sert olacaktır. Ama yarım saat soğumalarını bekledikten sonra ağzı kapalı bir kapta bekletir ve muhafaza ederseniz, sonradan muffinleriniz yumuşacık olacaktır.

Ben hediye olarak göndermek için Fermo'dan aldığım Wilton'un kalpli poşetlerini kullandım. Ve ağızlarını sıkıca bağladım. Böylece hava almadan yumuşak olarak kendilerini koruyabileceklerdi.

Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Ocak 11, 2007

KURABİYE ÇALIŞMALARI 2 ..





Birkaç gündür yoğun bir şekilde , kurabiyelerden ve küçük çikolatalı muffinler'den oluşan bir hediye paketi oluşturmaya çalışıyorum. Neyse ki bugün öğlen , paketimiz bitti ve bizde Yağmurcuk ile kargoya verip biraz rahatladık :) Şimdi sırada 2.kutuyu hazırlamak var..Bu kutu için ilave olarak truff'lar yapacağım. Çünkü bu kutuyu kendi ellerimle götüreceğim. Kargoya vereceğim kutulara truff veya benzeri eriyebilecek ürünler koymaya çekiniyorum.. Bu yüzden uzak yerlere gidecek hediyelere kurabiyeler ve kekler koyuyorum :)

Gelen sorular için bazı açıklamalar yapmak istiyorum;
Kurabiyelerin tasarımlarını kendim oluşturuyorum. Fermo'dan kalpli tek kişilik pasta altlıklarından satın almıştım. Ve o altlıklara uygun bir adet kalpli kurabiye kalıbı aldım. Kurabiyeleri bu kalıpla kesip hazırladım. Üzerilerini şeker hamuru ile kapladım . Üzerine verdiğim desenleri Wilton'un yuvarlak dönen uçlu bir pasta aparatı ile yaptım. Fotoğrafların birinde nasıl kullandığımı göstermeye çalıştım. Gerçi modelimiz Yağmurdu :) Ama kurabiyelerin üzerine şeker hamuru ile şekil verirken, evdeki birçok malzemeden , fimo araçlarından, oyuncaklardan ve aklınıza gelebilecek birçok şeyden yararlanabilirsiniz.

Renkli boncukları Nüans'tan(Eminönü), küçük inci şekerlemeleri ise Fermo'dan satın aldım. Jelatinleri yine Eminönün'den Nüans'ın sokağından satın aldım. Boy boy jelatin satılmakta, siz kendinize uygun olanı bulabilirsiniz. Kurdeleleri ben Ikea'dan almıştım. Ama Eminönü'n de Fermo'nun sırasında çok benzerlerini gördük ve aldık.

Üzerindeki papatyaları çicek kalıbım ile yaptım. Yapraklarıda, yine kalıpla yaptım . Ama Fermo'da yaprakların hazır yapılmışları satılıyor. Kalıpların kullanışlarını ayrıca çekip yayınlamayı düşünüyorum.

Kurabiyeleri süsledikten sonra kalpli altlığımızın üzerine kurabiyeleri yerleştirdim ve tek tek jelatinleyerek ağızlarını kurdele ile bağladım. Altlık kullanmamın sebebi, kargoda kurabiyelerin kırılmasını engellemek ve şık bir görüntü vermek içindi..

Birde küçük çikolatalı yumuşak muffinler hazırladım. Bu muffinleri Wilton'un kalpli poşetlerine bölüştürerek yerleştirdim. Ağızlarını torbanın içerisinden çıkan pembe teller ile sıkıca bağladım.

Ve yine Ikea'dan aldığım kutulardan birisine hediyelerimi yerleştirdim. Bir adet kutlama mesajı yazıp paketin üzerine yerleştirdim.

Bu arada pastaci.net'in çalışmalarını devam ettiriyorum. Site, tam olarak tamamlanmadı ama en kısa süre de tamamlayıp açılışını tekrar duyuracağım. Bu arada ben daha sitenin açılışından bahsetmeden siteye girip yorum yazan ve mail grubuna üye olan herkese çok teşekkür ederim..


not: yukarıda kullandığım PictoBrowser 'ı sevgili Zinnur'un blogunda gördüm ve çok beğendim. Ve bende deneme amaçlı kullanmaya karar verdim..teşekkür ederim Zinnur..

Salı, Ocak 09, 2007

YOĞUN GÜNDEM :)


























İki gündür arkadaşlarımla buluşarak çok yoğun günler geçiriyorum :) Öncelikle dün Eminönü'ne Seda ile gidecekken, Zuhal ile de buluştuk..Sonra Ufuk ile de görüştük :) Eminönün'de ki tüm pasta malzemeleri ve kutu,ambalaj satan yerleri talan ettik..İlk önce Fermo'ya, oradan Fermo'nun solundaki dar sokakta kalan küçük dükkana, oradan arka sokağındaki Nüans'a, oradan Nüans'ın çevresindeki torbacılara, kutuculara gittik durduk..En keyif aldığım gezilerden birisini yaşadım Zuhal ve Seda sayesinde :)

Sonra bizi ofisine davet eden Ufuk'a uğradık. Sağolsun Ufuk ve Yetiş Hanım bize çok güzel mamalar hazırlamışlardı..Kısa bile sürse keyifli ve lezzetli dakikalar yaşadık :)

Bugün ise , sevgili Burcu ve Işıl beni ziyarete geldiler :) İstediğim hazırlıkları yapamadım ama onlarla tanışıp kahve içmek bile çok keyifliydi..Gerçekten tanıştığım ve arkadaş olduğum herkes, çok çok candan ve inanılmaz iyi insanlar..gerçekten buluşmalardan çok keyif aldım :)

Ve inanılmaz güzel hediyeler aldım :) Tabi ki en güzel hediye, kendilerinin arkadaşlıkları..ama günlük hayatımda onlardan bir anıyı kullanmak, gerçekten çok keyifli olacak :)

Sevgili Seda, fotoğraftaki şık kaseleri, Sevgili Işıl şık servis maşasını, Sevgili Burcu "Sihirli Pastalar" kitabını ve çok merak ettiğim sıkma tüpünü, sevgili Zuhal ise damla şeklindeki kurabiye kalıbını bana hediye etti :) Tekrar hepinize çok çok teşekkür ederim..İyi ki hepiniz varsınız..

Ve bu son 3-4 gündür bilgisayarın başına oturup tüm yorumlara ve maillere cevap yazamadım..ama en kısa zamanda hepsini cevaplayacağım ..

herkese sevgilerimle..

Cumartesi, Ocak 06, 2007

HAFTA SONUMUZ VE BİR DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Bu haftasonumuz doğum günleri ile dolu ve güzel geçti.. Yağmur'un okulundan arkadaşı olan Tibet'in doğum günü partisine davetliydik ilk olarak. Öğleden sonra ise sevgili Ebru bize pasta yapmak için ziyarete gelecekti..

Ve sabah uyanıp hazırlandıktan sonra Tibet'in partisinin yolunu tuttuk..Yağmurcuk çok heyecanlı ve mutluydu :) Elinde sıkı sıkı hediyesini tutarak Tibet'lerin partisine vardık.. Tibet'in sevgili annesi İpek Hanım bizi karşıladı ve salona girdiğimizde gözüm hemen hazırlanmış uzun açık büfeye takıldı. Biz merhabalaşıp yerimize oturduktan sonra İpek Hanım yanıma geldi ve konuşmaya başladık. Yağmur'a yaklaşık 2 ay önce verdiğimiz moral partisinde , İpek hanım benim hazırladıklarımı ve özellikle Limonlu Cheesecake'i çok beğenmiş. Daha sonra internette cheesecake tarifi aramaya başlamış. Tarif ararken Pastacı'ya denk gelmiş..Siteyi dolaşırken o günkü parti görüntülerine rastlamış ve çok şaşırmış..Ve benim Pastacı'yı hazırladığımı anlamış :)

























İnanılmaz güzel ve uzunnnn bir açık büfe hazırlamıştı İpek Hanım kendi elleriyle..herşey çok özenli ve muhteşem görünüyordu..Ama benim için duyduğum en güzel şey, İpek Hanım'ın bu masadaki çoğu tarifi benden ve blogcu arkadaşlarımdan yapmasıydı. "Eğer siz olmasaydınız ben bunları yapamazdım" dedi İpek Hanım..biz olmasak tabiiki çok güzel şeyler yapabilirdi ama bizlerden alınan katkıların böyle canlı şahidi olmam,yol göstermemiz, örnek teşkil edip etkili olmamız çok çok hoşuma gitti :)
Çok gurur duydum hepimiz ile :)

Parti, çok çok güzel geçti..Ev sahipliği, özenle hazırlanmış ikramlar, pastamız, palyaço,konuklar herşey herşey çok çok güzeldi..Bizleri davet edip bu güzel günlerini paylaştıkları için onlara çok teşekkür ediyorum..İyi ki Doğdun Tibetttt :)))

Günün geri kalan kısmında ise , koşarak eve gittik. Kapıda bizi bekleyen sevgili Ebru'yu karşıladık. Kız kardeşinin doğum günü için güzel bir pasta yapmaya çalıştık. Ben vaktin yetmiyeceğini düşündüğüm için süslemeleri, pandispanyayı ve çikolatalı rulo katları bir gün öncesinden hazırladım. Ebru'nun yanında iç ve dış kremasını hazırlayıp, pastayı oluşturdum ve son rötuşlarını tamamladım.

Bu akşam pastayı süpriz yaparak kız kardeşi ile yiyeceklerdi. Sonucu bende çok merak ediyorum .. Ve buradan sevgili kız kardeşinin yeni yaşını yürekten kutluyor, ömür boyu mutluluklar diliyorum :)) Bu arada ,böyle bir ablaya sahip olduğu için çok şanslı olduğunuda söylemeden geçemiyorum :) Bence onun ömür boyu sahip olacağı en güzel hediyesi ablası..

Pastanın yapımı;

Pandispanya, modelleme hamurundan çicekler ve yapraklar bir veya iki gün önceden hazırlanmalıdır.

- Pandispanya tarifi için tıklayın..
- Modelleme hamuru tarifi için tıklayın..
- İç kreması için pastacı kreması..




Diğer gerekli malzemeler;

  • 150 gr beyaz küvertur (fildişi)
  • 200 ml sıvı krema (tikveşli)
  • 200 gr dondurulmuş frambuaz
  • 3 büyük paket rulo kat
  • rulo katları kaplamak için 200 gr istediğiniz çeşit küvertur

Dış kreması için ; Benmari'de eritilmiş 150 gr beyaz küvertur çikolatayı 200 ml ( bir küçük paket ) sıvı krema ile çırpalım. İyice kıvama gelen ve katılaşan kremayı buzdolabında 15-20 dakika bekletelim.

Pastanın arasına dondurulmuş frambuaz kullandık. Frambuazları tam kıvamında çözmek için pastayı yapmaya başlamadan 5-6 saat önce derin dondurucudan buzdolabının sebze kısmına indirin. Böylece daha sağlıklı ve kıvamlı çözülür.

Rulo katları hazırlamak için, önce küvertur çikolatamızı benmaride eritelim. Erimiş çikolataya rulo katlarımızı atıp iki çatal yardımıyla fazla çikolatalarını akıtarak alalım. Yağlı kağıt serdiğimiz zeminin üzerine rulo katlarımızı dizelim. Ve oda sıcaklığında soğumaya ve donmaya bırakalım.

Pandispanyamızı levye ile 3 kata bölelim.Herbir katın arasına bol miktarda pastacı kreması ve frambuaz koyalım. Pastanın dışını beyaz çikolatalı ganaş ile kaplayalım.

Pastanın dışı ve çevresi ganaş ile kaplandıktan sonra , pastanın çevresine oda ısısında bekletilerek dondurulmuş çikolata kaplı rulo katlarımızı yanyana yapıştırarak yerleştirelim. Üzerini ise hazırladığımız süslemeler ile dekore edelim. En son rulo katlarınn etrafına bir kurele yeleştirip "happy brithday" etiketi ile süsledik..

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Ocak 03, 2007

TEK KİŞİLİK PASTALAR & YUMUŞAK MİNİ BROWNİE'LER..
































Yılbaşını ve bayramı neredeyse hep evde dinlenerek geçirdim. Çok yoğun ve yorucu günlerim yok ama yine de yaklaşık iki haftadır biraz yorgun ve hastayım. Bir gün kendimi iyi hissederken diğer gün çok kötü bir boğaz ağrısı ile uyanıp kafamı yataktan zor kaldırabiliyorum..

Umarım sizlerin yılbaşı gecesi, bayramı, yılın ilk günleri ve tatiliniz çok çok güzel geçmiş, sevdikleriniz ile doyasıya vakit geçirebilmişinizdir..

Blog'umun yorumlar kısmına , kısa bir süreliğine onay sistemi getirdim. Çünkü eski ve yeni yazılara inanılmaz üzücü ve huzur bozucu yorumlar gelebiliyor. Ve benden önce yorumları görenler için çok çirkin bir görüntü olabiliyor. Bu yüzden , yazılan yorumlar ilk önce benim e-mail'lerime gelecek ve ben onaylayarak sayfada yayınlayıp hemen sizin sorularınızı yanıtlayacağım aslında ben bu tip uygulamalardan hiç hoşlanmıyorum ve yapmamak için çok direndim ama başka çaresi olmadığını gördüm..Umarım anlayış gösterirsiniz ve yorum yazmaktan hiç bir zaman vazgeçmezsiniz. Çünkü ben ne zaman yeni bir yorum alsam, inanılmaz mutlu oluyorum ve küçük bir kız çocuğu gibi, bir hediye paketi açar gibi heyecanlanıyorum..

Yılbaşı öncesi biraz rahatsız olmama rağmen ,yılbaşı pastası yapmak için kendimi çok zorladım.. Özellikle Starbuck's ta yediğim tek kişilik yılbaşı pastalarını çok
beğeniyordum ve aynı o pastalara benzer pastalar yapmayı planlıyordum.. İşte, o pastalardan ilham alarak , fotoğrafını gördüğünüz pastaları yaptım..

Tek Kişilik Pastalar

Gerekli Malzemeler ;

Pandispanya için,

  • 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Pastacı Kreması için ;

  • 350 gr süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı vanilya

Çikolatalı Ganaş için,

  • 200 gr çikolata ( sütlü veya bitter)
  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu- Tikveşli)

Süsleme için,

  • Hazır şeker hamuru veya marzipan ( ya da kendi hazırlayıp elinizde kalan şeker hamurlarından)























Öncelikle bir gece öncesinden pandispanyamızı hazırlayalım..

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta ve şekeri mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin yumurtanın içerisinde iyice erimesi gerekmektedir.
Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Yumurtalı karışımımıza ilave edip hepsini hızlı devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpalım.

Ben bu pasta için orta boy dikdörtgen bir kalıp kullanarak pandispanyayı hazırladım. Yuvarlak kelepçeli kalıplar içinde bu tarif kullanılabilir.

Dikdörtgen pandispanyamız piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Ve soğuduktan sonra streç filmleyip soğumuş fırının içerisinde veya ılık bir ortamda saklayabiliriz..

Birgün sonra, kremamızı hazırlayarak pastamızı hazırlamaya devam ediyoruz.

Kremamız için ,bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Hazırladığımız kremayı devamlı karıştırarak soğutalım.

Yuvarlak bir kalıpla ve bir su bardağı ağızı yardımıyla , pandispanyamızdan yuvarlak kekler keselim.

Bu kekleri ortalarından ikiye bölelim ve aralarına pastacı kremamızdan sürelim.

Hazırladığımız kekleri , altına tepsi yerleştirdiğimiz fırın telinin üzerine dizelim.

Ganaş için, kremayı orta hararetli ateşte karıştırarak kaynatalım. Kaynayan kremamızı ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı kırarak ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini ve pürüzsüz bir karışım olmasını sağlayalım.

Hazırladığımız ganaşı biraz soğutabilmek için , bir kasenin içerisine dökelim. Bir kase daha alıp , birinden diğerine 1-2 dakika boyunca dökerek soğutmaya çalışalım.

Fırın telinin üzerine dizdiğimiz keklerimizin üzerlerine yavaşça ganaşımızdan dökelim. Tellerden akıp tepsiye biriken ganaşları da dikkatlice tekrar bir kaba boşaltıp , tekrar keklerimizin üzerlerine dökelim.

Ganaş , henüz yumuşakken üzerlerine şeker hamurundan hazırladığımız süslerimizi yerleştirelim ve oda ısısında , telin üzerinde soğumaya bırakalım. Yaklaşık bir saat sonra servis tabaklarına spatula ile aktarıp ,ister buzdolabına isterseniz de servis masasına yerleştirebilirsiniz.

Artan pandispanya, ganaş ve krema ile ben bir tane daha pratik bir pasta yaptım.

Artan yumurta akları ile de beze hazırladım.. toz şeker yerine pudra şekeri kullandım ve çok az pembe gıda boyası kattım..


YUMUŞAK MINI BROWNIE'LER

Bu tarifi ise Zuhal'e giderken hazırlamıştım ve hepimiz çok beğenmiştik. Bu hafta Diva dergisinde çıkan tarifim..































Bu Brownie'ler mutlaka küçük muffin kalıplarında yapılmalıdır. Eğer normal veya büyük boy kalıp kullanılırsa sonuç başarısız olur.

Gerekli Malzemeler ;

  • 2 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu)
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao
  • 1,5 su bardağı damla çikolata veya ince ince kıyılmış bitter çikolata



Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ve vanilyayı mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin erimesi ve karışımın içerisinde fark edilmemesi gerekmektedir.

Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu ayrı kaba eleyelim. Yumurtalı karışımımızın içerisine kremamızı ilave edip 5 dakika daha çırpalım.

Elenmiş kuru karışımımızı diğer karışımımızın içerisine ilave edip 5 dakika daha orta devirde çırpalım.

En son çikolatalarımızı ilave edip tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karışımımızı 2-3 kere havalandırarak karıştıralım.

Küçük muffin fırın kalıplarımıza muffin kağıtçıklarımızı yerleştirelim ve içlerine birer çorba kaşığı karışımımızdan dökelim.

Önceden ısıtılmış fırınımızda 20 dakika pişirip tezgaha çıkaralım. Yarım saat soğuduktan sonra servise hazırdır. Tüm karışım bitene kadar aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Yaklaşık 30-40 adet küçük browni’leriniz olacaktır.

Yumuşak kalmasını sağlamak için , saklarken ağzı iyice kapalı bir yerde muhafaza ediniz.


Hepimize afiyet olsun..