Cuma, Ocak 19, 2007

Çarşamba, Ocak 17, 2007

HEDİYE ÖRNEKLERİ..























Bu ara hediye yapma fikrine kendimi fazla kaptırdığım için sürekli birşeyler yapıp süslemeye çalışıyorum..Kurabiyeleri, muffinleri, truffları vb. birçok hediye götürebileceğim tatlıları süslüyorum. Süslemenin sadece yiyecekler üzerinde yeterli olmadığını, ambalajın, poşetin,kurdelenin, küçücük bir detayın , servisin ne kadar önemli olduğunu yaptıkca çok daha iyi görebiliyorum..

Arasıra hazırladığım hediye önerilerini sizlerle paylaşacağım. Bunları yine bir arkadaşım için hazırladım. (ismini sonra vereceğim) Hazırladığım çikolatalı muffinleri tek tek jelatinledim ve Ikea'dan aldığım yeşil elyaf ile bağladım.Aslında bu noktada elyafı bağlarken renkli boncuklar geçirmeyi düşünüyordum ama boncuklarımı maalesef bulamadım. Muhtemelen Yağmurcuk onları bir oyun için kullandı..

Jelatinlediğim muffinleri, büyük bir kutunun içerisine yerleştirdim. Kutuyu yılbaşından önce yine Ikea'dan almıştım. Ama 1 hafta önce gittiğimde kutuları tekrar göremedim maalesef..

Ve en son kutuyu kurdeleler ile bağladım..çokta abartıp daha fazla süsleme yapmak istemedim. Çünkü ne kadar yalın süslenirse o kadar şık duracağına inanıyorum . Hatta birşeyleri süslerken hep "Less is more "( az en çoktur) sözü aklıma gelir ve dururum..tabii herkesin zevkleri , görüşleri değişir. Bu da benim yaklaşımım diyeyim :)


Çikolatalı muffin tarifi için..


Herkese sevgilerimle..

Pazartesi, Ocak 15, 2007

pastaci.net & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..


























Artık yeni sitem hakkında yavaş yavaş bilgi vermemim zamanı geldi :)

Bu blogtan tek farkı bir web sitesi olması ve daha profesyonel bir kullanımda olması olacak..
Blogger'da yaklaşık 2 senedir pastacı blogunu kullanmaktayım ve inşallah daha uzun zamanda kullanmaya devam edeceğim..Ama bazı sistemlerde blogspot veya benzeri uzantılı sitelerin açılmasına izin verilmiyor. Çoğu işyerlerinde veya başka yerlerde aynı sorunla yüzyüze gelebiliyorum. Bu yüzden blogspot uzantısız ve tüm sistemlerin açabileceği bir internet sitesine ihtiyaç duyuyordum. Bu blogumuda kapatmak istemiyordum ve aklıma böyle bir çözüm geldi. Pastaci.com adresi kullanılmaktaydı. Bende pastaci.net adresini almaya karar verdim. Önce sadece bir sipariş sitesimi hazırlamalıyım diye düşündüm daha sonra siparişten vazgeçtim. Blog tadında ama biraz daha profesyonel bir site oluşturma fikri bana daha uygun geldi..

Arşiv'im deki birçok tarifi pastaci.net'e aktarıyorum. Ayrıca benden bir tarif aramak istediğiniz zaman , sitede oluşturduğumuz bölümler ve arama motoru sayesinde aradıklarınıza daha kolay ulaşabileceksiniz. Aynı burada olduğu gibi oradada tariflerin altına yorum bırakabilip bana sorular yöneltebileceksiniz..Özel olduğunu düşündüğünüz ama herkesin okumasını istemediğiniz sorularınızı iletişim bölümü ile bana yöneltebileceksiniz. Etkinliklerimiz ve haberlerimiz olduğu zaman, yine sitenin anasayfasından takip edebileceksiniz. Mail grubumuz sayesinde , pastacı'da ki güncellemelerden ve daha birçok şey hakkında öncelikli olarak bilgi sahibi olabileceksiniz.

Şu an aklıma gelenler ve aktarmak istediklerim bunlar. Ama zamanla siteyi daha zenginleştirip daha aktif hale getirmeyi planlıyorum. Ve pastaci.blogspot.com ile pastaci.net aynı anda güncellenecek. Ama özel yazı ve fotoğrafları sadece blogum olan pastaci.blogspot.com 'da paylaşmayı düşünüyorum.

Sizlerinde site hakkında düşünceleriniz ve önerileriniz olursa lütfen bana yazın..çok memnun olurum :)

Yeni mail adresim ; burcugencoglu@pastaci.net

diğer e-mail adresimi de kullanmaya devam ediyorum..



ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..

































Bu küçük muffinleri ise geçen hafta kurabiyelerle birlikte hediye olarak gönderdim. Aslında hediye kutularına kurabiyeler, kekler ve trufflar koyma fikri çok hoşuma gidiyor. Ama İstanbul dışına göndereceğim kutulara sadece kurabiye ve kek koymayı tercih ediyorum. Truff erimeye müsait bir çeşit olduğu için kargoda başına neler gereleceği ve paketin içerisindeki diğer hediyelere neler yapacağı hiç belli olmaz..

Ama bu hafta İstanbul için götürmeyi planladığım bir kutu daha hazırlayacağım ve onların içerisine trufflarımıda ekleyeceğim. Hediye kutusu hakkında detaylı bir post hazırlamayı bu hafta içerisinde hazırlamayı düşünüyorum :)


Gerekli Malzemeler ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı sıvı vanilya & 1 çorba kaşığı ameretto
  • 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş )
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 100 ml sıvı krema ( yarım paket)
  • 150 gr çikolata ( 1 paket bitter mabel kullandım)

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ,vanilya ve ameretto'yu çırpma kabımıza alıp orta devirde çırpmaya başlayalım. İsterseniz ameretto eklemeyebilirsiniz.

Un ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurtalı karışımımız homojenleşince içerisine yavaş yavaş kremamızı ilave edelim. Ve çırpmaya devam edelim. Unlu karışımımızı da ilave edip yavaştan hızlı devirde karışımımızı iyice çırpalım.

Çikolatamızı küçük küçük bıçakla kesip karışımımızın içerisine ilave edelim. Tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza muffin kağıtlarımızı yerleştirelim. Ve üzerilerine yaklaşık 2 tatlı kaşığı karışımımızdan koyalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirelim. Fırınınız küçükse daha çabuk pişecektir. Dikkatli olun..üzeri sertleşince fırından çıkaralım.






































Fırından çıktıkları zaman, muffinlerin üzerileri biraz sert olacaktır. Ama yarım saat soğumalarını bekledikten sonra ağzı kapalı bir kapta bekletir ve muhafaza ederseniz, sonradan muffinleriniz yumuşacık olacaktır.

Ben hediye olarak göndermek için Fermo'dan aldığım Wilton'un kalpli poşetlerini kullandım. Ve ağızlarını sıkıca bağladım. Böylece hava almadan yumuşak olarak kendilerini koruyabileceklerdi.

Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Ocak 11, 2007

KURABİYE ÇALIŞMALARI 2 ..





Birkaç gündür yoğun bir şekilde , kurabiyelerden ve küçük çikolatalı muffinler'den oluşan bir hediye paketi oluşturmaya çalışıyorum. Neyse ki bugün öğlen , paketimiz bitti ve bizde Yağmurcuk ile kargoya verip biraz rahatladık :) Şimdi sırada 2.kutuyu hazırlamak var..Bu kutu için ilave olarak truff'lar yapacağım. Çünkü bu kutuyu kendi ellerimle götüreceğim. Kargoya vereceğim kutulara truff veya benzeri eriyebilecek ürünler koymaya çekiniyorum.. Bu yüzden uzak yerlere gidecek hediyelere kurabiyeler ve kekler koyuyorum :)

Gelen sorular için bazı açıklamalar yapmak istiyorum;
Kurabiyelerin tasarımlarını kendim oluşturuyorum. Fermo'dan kalpli tek kişilik pasta altlıklarından satın almıştım. Ve o altlıklara uygun bir adet kalpli kurabiye kalıbı aldım. Kurabiyeleri bu kalıpla kesip hazırladım. Üzerilerini şeker hamuru ile kapladım . Üzerine verdiğim desenleri Wilton'un yuvarlak dönen uçlu bir pasta aparatı ile yaptım. Fotoğrafların birinde nasıl kullandığımı göstermeye çalıştım. Gerçi modelimiz Yağmurdu :) Ama kurabiyelerin üzerine şeker hamuru ile şekil verirken, evdeki birçok malzemeden , fimo araçlarından, oyuncaklardan ve aklınıza gelebilecek birçok şeyden yararlanabilirsiniz.

Renkli boncukları Nüans'tan(Eminönü), küçük inci şekerlemeleri ise Fermo'dan satın aldım. Jelatinleri yine Eminönün'den Nüans'ın sokağından satın aldım. Boy boy jelatin satılmakta, siz kendinize uygun olanı bulabilirsiniz. Kurdeleleri ben Ikea'dan almıştım. Ama Eminönü'n de Fermo'nun sırasında çok benzerlerini gördük ve aldık.

Üzerindeki papatyaları çicek kalıbım ile yaptım. Yapraklarıda, yine kalıpla yaptım . Ama Fermo'da yaprakların hazır yapılmışları satılıyor. Kalıpların kullanışlarını ayrıca çekip yayınlamayı düşünüyorum.

Kurabiyeleri süsledikten sonra kalpli altlığımızın üzerine kurabiyeleri yerleştirdim ve tek tek jelatinleyerek ağızlarını kurdele ile bağladım. Altlık kullanmamın sebebi, kargoda kurabiyelerin kırılmasını engellemek ve şık bir görüntü vermek içindi..

Birde küçük çikolatalı yumuşak muffinler hazırladım. Bu muffinleri Wilton'un kalpli poşetlerine bölüştürerek yerleştirdim. Ağızlarını torbanın içerisinden çıkan pembe teller ile sıkıca bağladım.

Ve yine Ikea'dan aldığım kutulardan birisine hediyelerimi yerleştirdim. Bir adet kutlama mesajı yazıp paketin üzerine yerleştirdim.

Bu arada pastaci.net'in çalışmalarını devam ettiriyorum. Site, tam olarak tamamlanmadı ama en kısa süre de tamamlayıp açılışını tekrar duyuracağım. Bu arada ben daha sitenin açılışından bahsetmeden siteye girip yorum yazan ve mail grubuna üye olan herkese çok teşekkür ederim..


not: yukarıda kullandığım PictoBrowser 'ı sevgili Zinnur'un blogunda gördüm ve çok beğendim. Ve bende deneme amaçlı kullanmaya karar verdim..teşekkür ederim Zinnur..

Salı, Ocak 09, 2007

YOĞUN GÜNDEM :)


























İki gündür arkadaşlarımla buluşarak çok yoğun günler geçiriyorum :) Öncelikle dün Eminönü'ne Seda ile gidecekken, Zuhal ile de buluştuk..Sonra Ufuk ile de görüştük :) Eminönün'de ki tüm pasta malzemeleri ve kutu,ambalaj satan yerleri talan ettik..İlk önce Fermo'ya, oradan Fermo'nun solundaki dar sokakta kalan küçük dükkana, oradan arka sokağındaki Nüans'a, oradan Nüans'ın çevresindeki torbacılara, kutuculara gittik durduk..En keyif aldığım gezilerden birisini yaşadım Zuhal ve Seda sayesinde :)

Sonra bizi ofisine davet eden Ufuk'a uğradık. Sağolsun Ufuk ve Yetiş Hanım bize çok güzel mamalar hazırlamışlardı..Kısa bile sürse keyifli ve lezzetli dakikalar yaşadık :)

Bugün ise , sevgili Burcu ve Işıl beni ziyarete geldiler :) İstediğim hazırlıkları yapamadım ama onlarla tanışıp kahve içmek bile çok keyifliydi..Gerçekten tanıştığım ve arkadaş olduğum herkes, çok çok candan ve inanılmaz iyi insanlar..gerçekten buluşmalardan çok keyif aldım :)

Ve inanılmaz güzel hediyeler aldım :) Tabi ki en güzel hediye, kendilerinin arkadaşlıkları..ama günlük hayatımda onlardan bir anıyı kullanmak, gerçekten çok keyifli olacak :)

Sevgili Seda, fotoğraftaki şık kaseleri, Sevgili Işıl şık servis maşasını, Sevgili Burcu "Sihirli Pastalar" kitabını ve çok merak ettiğim sıkma tüpünü, sevgili Zuhal ise damla şeklindeki kurabiye kalıbını bana hediye etti :) Tekrar hepinize çok çok teşekkür ederim..İyi ki hepiniz varsınız..

Ve bu son 3-4 gündür bilgisayarın başına oturup tüm yorumlara ve maillere cevap yazamadım..ama en kısa zamanda hepsini cevaplayacağım ..

herkese sevgilerimle..

Cumartesi, Ocak 06, 2007

HAFTA SONUMUZ VE BİR DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Bu haftasonumuz doğum günleri ile dolu ve güzel geçti.. Yağmur'un okulundan arkadaşı olan Tibet'in doğum günü partisine davetliydik ilk olarak. Öğleden sonra ise sevgili Ebru bize pasta yapmak için ziyarete gelecekti..

Ve sabah uyanıp hazırlandıktan sonra Tibet'in partisinin yolunu tuttuk..Yağmurcuk çok heyecanlı ve mutluydu :) Elinde sıkı sıkı hediyesini tutarak Tibet'lerin partisine vardık.. Tibet'in sevgili annesi İpek Hanım bizi karşıladı ve salona girdiğimizde gözüm hemen hazırlanmış uzun açık büfeye takıldı. Biz merhabalaşıp yerimize oturduktan sonra İpek Hanım yanıma geldi ve konuşmaya başladık. Yağmur'a yaklaşık 2 ay önce verdiğimiz moral partisinde , İpek hanım benim hazırladıklarımı ve özellikle Limonlu Cheesecake'i çok beğenmiş. Daha sonra internette cheesecake tarifi aramaya başlamış. Tarif ararken Pastacı'ya denk gelmiş..Siteyi dolaşırken o günkü parti görüntülerine rastlamış ve çok şaşırmış..Ve benim Pastacı'yı hazırladığımı anlamış :)

























İnanılmaz güzel ve uzunnnn bir açık büfe hazırlamıştı İpek Hanım kendi elleriyle..herşey çok özenli ve muhteşem görünüyordu..Ama benim için duyduğum en güzel şey, İpek Hanım'ın bu masadaki çoğu tarifi benden ve blogcu arkadaşlarımdan yapmasıydı. "Eğer siz olmasaydınız ben bunları yapamazdım" dedi İpek Hanım..biz olmasak tabiiki çok güzel şeyler yapabilirdi ama bizlerden alınan katkıların böyle canlı şahidi olmam,yol göstermemiz, örnek teşkil edip etkili olmamız çok çok hoşuma gitti :)
Çok gurur duydum hepimiz ile :)

Parti, çok çok güzel geçti..Ev sahipliği, özenle hazırlanmış ikramlar, pastamız, palyaço,konuklar herşey herşey çok çok güzeldi..Bizleri davet edip bu güzel günlerini paylaştıkları için onlara çok teşekkür ediyorum..İyi ki Doğdun Tibetttt :)))

Günün geri kalan kısmında ise , koşarak eve gittik. Kapıda bizi bekleyen sevgili Ebru'yu karşıladık. Kız kardeşinin doğum günü için güzel bir pasta yapmaya çalıştık. Ben vaktin yetmiyeceğini düşündüğüm için süslemeleri, pandispanyayı ve çikolatalı rulo katları bir gün öncesinden hazırladım. Ebru'nun yanında iç ve dış kremasını hazırlayıp, pastayı oluşturdum ve son rötuşlarını tamamladım.

Bu akşam pastayı süpriz yaparak kız kardeşi ile yiyeceklerdi. Sonucu bende çok merak ediyorum .. Ve buradan sevgili kız kardeşinin yeni yaşını yürekten kutluyor, ömür boyu mutluluklar diliyorum :)) Bu arada ,böyle bir ablaya sahip olduğu için çok şanslı olduğunuda söylemeden geçemiyorum :) Bence onun ömür boyu sahip olacağı en güzel hediyesi ablası..

Pastanın yapımı;

Pandispanya, modelleme hamurundan çicekler ve yapraklar bir veya iki gün önceden hazırlanmalıdır.

- Pandispanya tarifi için tıklayın..
- Modelleme hamuru tarifi için tıklayın..
- İç kreması için pastacı kreması..




Diğer gerekli malzemeler;

  • 150 gr beyaz küvertur (fildişi)
  • 200 ml sıvı krema (tikveşli)
  • 200 gr dondurulmuş frambuaz
  • 3 büyük paket rulo kat
  • rulo katları kaplamak için 200 gr istediğiniz çeşit küvertur

Dış kreması için ; Benmari'de eritilmiş 150 gr beyaz küvertur çikolatayı 200 ml ( bir küçük paket ) sıvı krema ile çırpalım. İyice kıvama gelen ve katılaşan kremayı buzdolabında 15-20 dakika bekletelim.

Pastanın arasına dondurulmuş frambuaz kullandık. Frambuazları tam kıvamında çözmek için pastayı yapmaya başlamadan 5-6 saat önce derin dondurucudan buzdolabının sebze kısmına indirin. Böylece daha sağlıklı ve kıvamlı çözülür.

Rulo katları hazırlamak için, önce küvertur çikolatamızı benmaride eritelim. Erimiş çikolataya rulo katlarımızı atıp iki çatal yardımıyla fazla çikolatalarını akıtarak alalım. Yağlı kağıt serdiğimiz zeminin üzerine rulo katlarımızı dizelim. Ve oda sıcaklığında soğumaya ve donmaya bırakalım.

Pandispanyamızı levye ile 3 kata bölelim.Herbir katın arasına bol miktarda pastacı kreması ve frambuaz koyalım. Pastanın dışını beyaz çikolatalı ganaş ile kaplayalım.

Pastanın dışı ve çevresi ganaş ile kaplandıktan sonra , pastanın çevresine oda ısısında bekletilerek dondurulmuş çikolata kaplı rulo katlarımızı yanyana yapıştırarak yerleştirelim. Üzerini ise hazırladığımız süslemeler ile dekore edelim. En son rulo katlarınn etrafına bir kurele yeleştirip "happy brithday" etiketi ile süsledik..

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Ocak 03, 2007

TEK KİŞİLİK PASTALAR & YUMUŞAK MİNİ BROWNİE'LER..
































Yılbaşını ve bayramı neredeyse hep evde dinlenerek geçirdim. Çok yoğun ve yorucu günlerim yok ama yine de yaklaşık iki haftadır biraz yorgun ve hastayım. Bir gün kendimi iyi hissederken diğer gün çok kötü bir boğaz ağrısı ile uyanıp kafamı yataktan zor kaldırabiliyorum..

Umarım sizlerin yılbaşı gecesi, bayramı, yılın ilk günleri ve tatiliniz çok çok güzel geçmiş, sevdikleriniz ile doyasıya vakit geçirebilmişinizdir..

Blog'umun yorumlar kısmına , kısa bir süreliğine onay sistemi getirdim. Çünkü eski ve yeni yazılara inanılmaz üzücü ve huzur bozucu yorumlar gelebiliyor. Ve benden önce yorumları görenler için çok çirkin bir görüntü olabiliyor. Bu yüzden , yazılan yorumlar ilk önce benim e-mail'lerime gelecek ve ben onaylayarak sayfada yayınlayıp hemen sizin sorularınızı yanıtlayacağım aslında ben bu tip uygulamalardan hiç hoşlanmıyorum ve yapmamak için çok direndim ama başka çaresi olmadığını gördüm..Umarım anlayış gösterirsiniz ve yorum yazmaktan hiç bir zaman vazgeçmezsiniz. Çünkü ben ne zaman yeni bir yorum alsam, inanılmaz mutlu oluyorum ve küçük bir kız çocuğu gibi, bir hediye paketi açar gibi heyecanlanıyorum..

Yılbaşı öncesi biraz rahatsız olmama rağmen ,yılbaşı pastası yapmak için kendimi çok zorladım.. Özellikle Starbuck's ta yediğim tek kişilik yılbaşı pastalarını çok
beğeniyordum ve aynı o pastalara benzer pastalar yapmayı planlıyordum.. İşte, o pastalardan ilham alarak , fotoğrafını gördüğünüz pastaları yaptım..

Tek Kişilik Pastalar

Gerekli Malzemeler ;

Pandispanya için,

  • 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Pastacı Kreması için ;

  • 350 gr süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı vanilya

Çikolatalı Ganaş için,

  • 200 gr çikolata ( sütlü veya bitter)
  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu- Tikveşli)

Süsleme için,

  • Hazır şeker hamuru veya marzipan ( ya da kendi hazırlayıp elinizde kalan şeker hamurlarından)























Öncelikle bir gece öncesinden pandispanyamızı hazırlayalım..

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta ve şekeri mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin yumurtanın içerisinde iyice erimesi gerekmektedir.
Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Yumurtalı karışımımıza ilave edip hepsini hızlı devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpalım.

Ben bu pasta için orta boy dikdörtgen bir kalıp kullanarak pandispanyayı hazırladım. Yuvarlak kelepçeli kalıplar içinde bu tarif kullanılabilir.

Dikdörtgen pandispanyamız piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Ve soğuduktan sonra streç filmleyip soğumuş fırının içerisinde veya ılık bir ortamda saklayabiliriz..

Birgün sonra, kremamızı hazırlayarak pastamızı hazırlamaya devam ediyoruz.

Kremamız için ,bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Hazırladığımız kremayı devamlı karıştırarak soğutalım.

Yuvarlak bir kalıpla ve bir su bardağı ağızı yardımıyla , pandispanyamızdan yuvarlak kekler keselim.

Bu kekleri ortalarından ikiye bölelim ve aralarına pastacı kremamızdan sürelim.

Hazırladığımız kekleri , altına tepsi yerleştirdiğimiz fırın telinin üzerine dizelim.

Ganaş için, kremayı orta hararetli ateşte karıştırarak kaynatalım. Kaynayan kremamızı ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı kırarak ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini ve pürüzsüz bir karışım olmasını sağlayalım.

Hazırladığımız ganaşı biraz soğutabilmek için , bir kasenin içerisine dökelim. Bir kase daha alıp , birinden diğerine 1-2 dakika boyunca dökerek soğutmaya çalışalım.

Fırın telinin üzerine dizdiğimiz keklerimizin üzerlerine yavaşça ganaşımızdan dökelim. Tellerden akıp tepsiye biriken ganaşları da dikkatlice tekrar bir kaba boşaltıp , tekrar keklerimizin üzerlerine dökelim.

Ganaş , henüz yumuşakken üzerlerine şeker hamurundan hazırladığımız süslerimizi yerleştirelim ve oda ısısında , telin üzerinde soğumaya bırakalım. Yaklaşık bir saat sonra servis tabaklarına spatula ile aktarıp ,ister buzdolabına isterseniz de servis masasına yerleştirebilirsiniz.

Artan pandispanya, ganaş ve krema ile ben bir tane daha pratik bir pasta yaptım.

Artan yumurta akları ile de beze hazırladım.. toz şeker yerine pudra şekeri kullandım ve çok az pembe gıda boyası kattım..


YUMUŞAK MINI BROWNIE'LER

Bu tarifi ise Zuhal'e giderken hazırlamıştım ve hepimiz çok beğenmiştik. Bu hafta Diva dergisinde çıkan tarifim..































Bu Brownie'ler mutlaka küçük muffin kalıplarında yapılmalıdır. Eğer normal veya büyük boy kalıp kullanılırsa sonuç başarısız olur.

Gerekli Malzemeler ;

  • 2 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 ml sıvı krema ( bir küçük kutu)
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao
  • 1,5 su bardağı damla çikolata veya ince ince kıyılmış bitter çikolata



Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ve vanilyayı mikser ile homojenleşene kadar çırpalım. Şekerin erimesi ve karışımın içerisinde fark edilmemesi gerekmektedir.

Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu ayrı kaba eleyelim. Yumurtalı karışımımızın içerisine kremamızı ilave edip 5 dakika daha çırpalım.

Elenmiş kuru karışımımızı diğer karışımımızın içerisine ilave edip 5 dakika daha orta devirde çırpalım.

En son çikolatalarımızı ilave edip tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karışımımızı 2-3 kere havalandırarak karıştıralım.

Küçük muffin fırın kalıplarımıza muffin kağıtçıklarımızı yerleştirelim ve içlerine birer çorba kaşığı karışımımızdan dökelim.

Önceden ısıtılmış fırınımızda 20 dakika pişirip tezgaha çıkaralım. Yarım saat soğuduktan sonra servise hazırdır. Tüm karışım bitene kadar aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Yaklaşık 30-40 adet küçük browni’leriniz olacaktır.

Yumuşak kalmasını sağlamak için , saklarken ağzı iyice kapalı bir yerde muhafaza ediniz.


Hepimize afiyet olsun..

Cuma, Aralık 29, 2006

MUTLULUK DİLİYORUM VE YENİ YILIN İLK HEDİYESİ..

































Melek olarak doğar insan oğlu..Kötülüğü, çirkinliği bilmeden doğar..Etrafında gördüğü ona gülen yüzleri çok sever..ona uzatılanları alır..büyüdükçe sevgisi azaltılır insanoğlunun..etrafında ki ,onu çok seven yüzler, bir zaman sonra ya maske takınmışlardır, ya da çok azı sevebiliyordur hala onu.. Melek büyüdükce artık melek kalamacağını anlar..kanatları yok olmaya , gülen yüzü ara sıra gülmeye başlamıştır.. Ne yapacağını, nereye uçacağını şaşırır..ama azimle kötü olmak istemez..

Sonra Allah ona yardım etmek için bazı günler hediye etmeye başlar..Doğum günü, ilk adım atış, ilk diş çıkarış,ilk tuvalete gidiş,mezuniyet günü, evlilik yıldönümü, dini bayramlar, milli bayramlar ve yeni bir başlangıç için yeni bir yıl..






















Sevdikleriyle, kötülük olmadan kutlayabileceği, paylaşabileceği vesileler vardır artık önünde..Küslerin barışacağı, insanların daha çok birbirlerini seveceği günler vardır artık..

Önümüzde bu vesilelerden doğacak iki anlamlı gün bizleri beklemekte.. Umarım hepimiz bu günleri çok iyi değerlendirebiliriz ve hayata ve sevdiklerimize daha sıkı sıkı sarılabiliriz..

Hepimizin Kurban Bayramı mübarek, yeni yılı kutlu olsun..
























Leziz Dergisi - Ocak 2007 sayısı..

Dilara Duman'a buradan çok teşekkür ediyorum..


Önemli Bir Not : bayram süresince düşündüğümden daha az internete girebiliyorum..umarım herkesin bayramı ve yeni yılın ilk günleri çok güzel geçiyordur :)
Bu post'ta değil ama bazı eski postlara sürekli gelen garip yorumlar yüzünden, kısa bir süreliğine yorumları önceden okuyup onaylamadan yayınlayamayacağım..Bunun için üzgünüm..
Umarım bu durumlar kısa sürer ve onay sistemini bir an önce iptal edebilirim..

Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Aralık 28, 2006

PRATİK YILBAŞI PASTALARI..
































İki gündür çok hastayım..Yapmak istediğim çoğu şeyi maalesef yapamadım..dün akşamüstü saat 16:00 gibi bir yattım ve o zamandan bu sabaha kadar hep uyudum. Bu yüzden çoğu yoruma cevap yazamadım. Şimdi cevaplamayaçalışacağım..

Yarın ise kızımın okulunda yılbaşı partisi var. Parti için Yağmur'a kostüm bile aldık :) Çok şirin bir pamukprenses elbisesi..O kadar çok mutlu oldu ki, neredeyse hiç üzerinden çıkarmak istemiyor..Bende yarın ki partilerine pasta ve kurabiye yapmayı çok istiyordum..Dün sabah kendimi zorladım ve biraz kurabiye yaptım. Sanırım kendimi biraz fazla zorlamışım çünkü kurabiyelerim hiç güzel olmadılar..nasıl olduysa o kadar çok ince yapmışım ki, elimize alır almaz kırılıyorlar..Bu durumda bir pasta hazırlamak istedim. Ama dediğim gibi dün erkenden yattım ve pandispanya hazırlayamadım.

Ama içim içimi yiyip durdu. Bende sabah bir güç toplayarak uyandım. Yağmuru okuluna bıraktım. Oradan markete gittim. Mecbur kalarak hazır pastaban aldım. Baktım çok inceler, iki tane aldım. Birini çikolatalı birini sade aldım. Birde 1 kg'luk krema aldım , eve geri döndüm. Bir saat daha yattım. Çünkü hayli başım dönmüştü..Sonra yine hemen kalktım ve zar zor bu pastayı yapabildim. Oysa ki ne hayaller kurmuştum.. sadece şeker hamuru kaplayacaktım. Kendim noel babalar yapacaktım vs vs..Belki iyileşirsem Pazar gününe bu hayalimi gerçekleştirebilirim ama amacım sizlere Pazardan önce sunabilmekti..

İstediğim pastayı sunamıyorum ama bunlarda fena olmadı..Şöyle bir güzellikleri var; oldukca pratik :)

Çikolatalı & Antep Fıstık Krokanlı Pasta

Gerekli Malzemeler;

  • 1 adet sade, 1 adet kakaolu hazır pastaban (Uno)
  • 500 ml sıvı krema (tikveşli)
  • 400 gr küvertur çikolata ( 100 gr sütlü + 300 gr %70 kakao içeren kullandım)
  • 3 paket koska antep fıstıklı krokan (Dia'dan bulup aldım, ilaç gibi geldi)
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • kekleri ıslatmak için meyve suyu veya süt veya kestane şekeri şurubu ya da kendinizin hazırlayabileceği şurup veya rom ( ne isterseniz)
  • süslemek için yılbaşı kurabiyeleri
  • ganaş çikolata
  • 2007 yazısı için şeker hamuru
  • hazır pasta süsleri

Pandispanyalarımız hazır olduğu için öncelikle kremamızı hazırlayalım. Küvertur çikolatalarımızı benmaride eritelim. Erimiş çikolataları kremanın içerisine döküp, iyice katılaşıncaya kadar çırpalım. Ve 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Pastabanlarımızı ambalajlarından çıkartalım. Pasta standımızın altına bir tane pasta altlığı yerleştirelim ve ilk pandispanyamızı yerleştirelim. Ben pastayı kestikleri zaman iki renkli bir dilim ile karşılaşmalarını istedim. Bu yüzden bir katına kakaolu bir katına sade pandispanya yerleştirdim.

İlk katımızı ıslatalım. (fırça ile) Üzerine kremamızdan sürelim. Arasına krokanımızı küçük küçük parçalayıp serpiştirelim ve damla çikolatalarımızıda aralarına serpiştirelim. Tüm katlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım. Kalan kremamızı pastamızın çevresine spatulamız ile düzgünce sıvayalım. Benimki bugün biraz bozuk oldu, dengem şaşmış durumdaydı :)

Çikolata ganaşımızı bıçakla üzerinden sürterek küçük küçük parçalar çıkaratalım. Bunları pastamızın en altına yapıştıralım. Pastamızın yanlarına yılbaşı kurabiyelerimizden yapıştıralım. Çikolata ganaştan bir miktar daha kesip pastanın üst çevresinide yapıştıralım. İnce bir kurdele ile kurabiyelerin çevresini bağlayalım. Hem görüntü daha sevimli oluyor hem de kurabiyelerin iyice yapışıp düşmemelerini sağlıyor.



































Pastanın üzeri için şeker hamurundan çok az elimize alıp kırmızı jel boya ile renklendirelim. Tezgahımıza çok az margarin sürüp hamurumuzu açalım. Ve sayı kalıpları ile 2007 sayısını çıkartalım. Pastanın üzerine yerleştirelim. Sayı kalıplarımı bana sevgili Tulosh kargo ile gönderdi :) Kendisi Maltepe Migros'tan satın almış. Çok Çok teşekkür ediyorum tekrar..

Pasta üzerindeki diğer tüm süsleri Fermo'dan satın almıştım. Bu gibi durumlarda imdadıma yetişti :)

Yarına kadar pastayı buzdolabında bekleteceğim..Üzeri krema olduğu için buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.




KESTANELİ & BEYAZ ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI
































Bu pastayı ise geçen hafta Annem'in bir arkadaşı için yapmıştım. Yılbaşı için uygun olabileceğini düşünüyorum çünkü hem rulo şeklinde hem de kestaneli :)

Pandispanyasını, yine acelem olduğu için hazır kekun ile yapmıştım. Gerçi iyi ki denemek için almışım, çünkü pandispanya hazırlarken unu, kabartma tozunu vs. eleyerek kullanırız. Bu hazır paketlerde un ve kabartma tozu birlikte elenilip kullanılmış. Çok ince çok güzel bir kıvamı vardı. Zaten diğer tüm malzemeyi siz ekliyorsunuz.

Gerekli Malzemeler ;

  • 1 paket hazır kekun (Sökeun)
  • paketin üzerinde yazan tüm malzemeleri kullandım ;
  • sadece margarin yerine 1 su bardağı sıvı yağı kullandım.
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya

Krema için ;

  • 300 gr beyaz küvetur çikolata (fildişi)
  • 350 ml sıvı krema
  • kestane şekeri

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Pansipanyamızı paketin üzerinde yazan talimatlara göre hazırlayalım. Büyük dikdörtgen fırın tepsimize pişirme kağıdı serelim ve karışımımızı üzerine dökelim. Üzerini dümdüz yapana kadar yayalım.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Kekimizi yaydığımız için diğerlerine göre daha çabuk pişecektir. Bunun için fırının kapağını açmadan bol bol camından bakarak kontrol edelim. Sünger kek gibi kabarmış güzel bir kekimiz olacaktır.

Fırından çıkardığımız zaman çok sıcak ken, az süt veya rom veya likör (ne isterseniz) keki ıslatıp dikkatlice rulo yapalım. Ama bu işlemi yaparken çok yavaş ve dikkatli olalım. Sıcak ken bu işlemi yapmamıza rağmen yine de acele edersek kırılmalar olabilecektir. Yağlı kağıt sermemizin kolaylığını bu rulo yapma işlemi sırasında çok hissedeceksiniz..

Rulo halde 5-6 dakika keki bırakabilirsiniz. Bu arada kremamızı hazırlayalım.

Beyaz küverturumuzu benmaride eritelim ve kremamız ile çırpıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletelim.

Rulo yaptığımız pandispanyamızı açalım. Kremamızı buzdolabından çıkaralım. Kekin yanlarına çok yaklaştırmadan kremamızdan düzgünce sürelim. Aralarına kestane şekeri koyalım. Pastamızı rulo yapalım. Yanlardan kremalar biraz taşabilir telaşlanmayın.

Pastamızın rulo yaptıktan sonra biten yerini, servis tabağının altına saklayalım. Yanlardan çirkin duran yerlerini bıçakla keselim.

Kremamızın geri kalanını pastamızın üzerine sürelim. Ben bir odun kütüğü görüntüsü vermek için spatulayı en son düz düz şeritler halinde çektim.

Pastanın üzerine kalan kremamızı sıkma torbasına koyup üzerine süslemeler yapalım. Ve birer kestane şekeri yerleştirelim.

Pastanın üzerindeki yılbaşı süslerini Fero'dan satın aldım.

Buzdolabında bekletin.

Gelen yorumlara biraz dinlendikten sonra cevap yazacağım. Lütfen kusurma bakmayın..

Herkese sevgilerimle..

Salı, Aralık 26, 2006

BOL BOL KURABİYE..































Tatile az kaldı..daha doğrusu Kurban Bayramına ve Yılbaşına çok çok az kaldı :) Geçen sene daha çok yılbaşı pastaları üzerinde yoğunlaşmışken, bu sene bir kurabiye tutkusu beni aldı götürüyor..Kurabiye yemesini çok sevmeyen ben bile, bu yaptıklarımı yemeye bayılıyorum..Özellikle şeker hamuru ile üzerini kapladıklarımız çok lezzetli oluyor..arasına çok az sürdüğüm glikoz, bal gibi lezzetli bir tat bırakıyor ağızda..Hem çok hoşuma gidiyor ikram etmesi..

Bayramın ilk günü kapınız çaldı diyelim, tatlı tatlı çocuklar sizlere gülümsüyor ve "iyi bayramlar teyzeeee :))" diyorlar..onlara bu renkli kurabiyelerden poşetlerin içerisinde kurdeleler ile süsleyip vermek nasıl bir fikir olur sizce ? Ben şimdi bunun hayalini kuruyorum..evde olmasak bile yanımıza alıp çocuklara dağıtmayı düşünüyorum..Çünkü Yağmur'un okulundaki çocukların kurabiyelere bir bakışları vardı ki, hepinizin görmesini isterdim :)

Ve kurabiyeleri yaparken hem yılbaşı temalarını hem de kurban bayramı temalarını kullanıyorum. Mesela Nüans'tan aldığım kurabiye kalıpları ile koyunlu, inekli kurabiyelerde yapıyorum. Böylece iki tema birden aynı sunuşta yer alabiliyor. Bu benim gözümde kültürlerin buluşması ve hoş görülük..






















Biz ,Ülker ve Öğretmenimiz Nurdan ile üzeri şeker hamuru kaplı kurabiyelerden yapmıştık. Ve üzerilerini erititğimiz çikolatalar ile süsledik. Beyaz (fildişi), bitter ve sütlü çikolatalardan eritip sıkma torbalarına doldurduk. Hatta beyaz çikolatanın içerisine kırmızı boya ilave ettik. Ama beyaz çikolataya ne kadar renk ilave ederseniz edin ( yinede bir iki damlayı aşmayın derim) rengi açık pembe oluyor. Önceden bilginiz olsun :)

Ülker ise bana yaptığımız kurabiyelerin bir kısmını , tek tek poşetlere koyup , güzel bir yılbaşı kutusunun içerisinde fotoğrafları verirken getirdi..Bu benim çok hoşuma gitti..gerçekten çok güzel bir hediye fikri..bende her yaptığımı şık kutuların içerisinde hediye etmekten çok hoşlanırım..ama bana gelirken, birisinin kendi elleri ile hazırladığı bir hediyeyi getirmesi, gerçekten çok farklı bir duyguymuş..çok hoşmuş :) "iyi ki yapıyormuşum" dedim kendi kendime:) Kutuyu verirken de " sen kutuları seversin diye böyle yaptım" dedi :)
Aklıma" kutuları da kendimiz yapsak daha da orijinal ve güzel olurlar"er diye geldi..Bu ara kutu yapmaya çalışacağım, bakalım becerebilecekmiyim :)






















Yukarıda ki Noel Baba'yı ise markette dolaşırken gördüm ve çok hoşuma gittiği için aldım. Aslında kendileri birer çikolata :) Lindt'in özel tasarımlı yılbaşı çikolataları.Yılbaşı gecesi Yağmur'a hediye edeceğim..

Fotoğraftaki kurabiye süsleyen bayan , bizim Nurdan Öğretmenizmiz..Yağmurların öğretmeni :) Birlikte kurabiye süslemek gerçekten çok zevkliydi..ama maalesef dersin başını kaçırmıştı..ancak akşam süslemelerini bizimle yapabildi. Ama gerçekten öğrencilerim çok başarılıydılar..(kendi öğrencilerim diye demiyorum )hepsi benden daha marifetliydiler..ben bir kere şöyle bir gösteriyordum, sonra bir bakıyordum oooooo hemen olayı kapmışlar ve yaratıcı fikirler sunuyorlar..Bu işi kalabalık yapmakta çok zevkliymiş :)























Ben daha yılbaşına kadar çok kurabiye yapacağım gibi gözüküyor. Özellikle de bugün Ülker ile birlikte İkea'dan yılbaşı kurabiye kalıpları aldık..Büyük büyük çok güzellerdi..Zaten İzmirde ki akrabalarıma , çocuklara, belki Yağmurların yılbaşı partisine ve bize ( oooo yandım ben:)) )kurabiyeler yapmam gerekiyor..Şeker hamuru kaplı, bir kısmı royal icing ile, bir kısmı çikolatalı devamlı yapıp durmayı düşünüyorum..Birileri bana engel olsun çünkü bu gidişle kendime bir kurabiye dükkanı açacağım :) Devamlı yapmak için bahane arıyorum..


Şimdi ben bu kadar kurabiye ile ilgili yazı neden yazdım..Çünkü gerçekten bu son dönem kurabiye yapmaktan ve süslemekten çok büyük keyif aldım..Ve kurabiyelerinde pastalar gibi süslenebileceğini keşfettim..Sanırım bu süsleme işi asıl beni mutlu eden :) Ve bu süslü kurabiyeleri insanlar ilk gördüklerinde çok güzel tepkiler veriyorlar..çok şaşırıyorlar..bu beni inanılmaz heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor..Bu duygularımı paylaşmak istedim..

Bu hafta içerisinde "Kestaneli & Beyaz Çikolatalı Rulo Pasta"nın tarifini ve başka bir çeşit yılbaşı pastasının daha tarifini yayınlayacağım..

Konu dışı bir not :Ankara'da ki pasta satış malzemeleri kısmında, aksiyon pastacılık isimli bir yerin numarasını yazmıştım. Ama maalesef firma ya taşınmış ya da kapanmış, numarasını şu an bir markete kullanıyormuş. Okuyucularımızdan Birkan beni uyardı ve ben hemen aksiyon pastacılığı listeden sildim. Ama bana kendisi doğru adresleri ve numaraları ulaştırdı. Ankara'da pasta satış yeri arayanlar için ilgili numara ve adres pasta ekipmanları satış sitesinde..

Herkese sevgilerimle..